Blytung bottenmatch uppe i Sundsvall på måndagen när Elfsborg gästar.
Mitt spel: Rak hemmaseger.

Det här är lite av sista chansen för Giffarna. Fjolårets succélag har fyra poäng upp till kvalplats. Har bara vunnit två av tjugo matcher. Senaste segern kom i april. Goda råd är med andra ord extremt dyra och de måste i stort sett vinna här. I och med att jag ändå tror på laget här och att kryss är ett dåligt resultat väljer jag raka segern istället för dnb-alternativet.

Såhär ser tabelläget ut för lagen:

9. Elfsborg 20 6 6 8 26:33 24
16. Sundsvall 20 2 6 12 19:32 12

Elfsborg har varit lite halvt på gång senaste tiden. Vunnit två av de fyra senaste allsvenska matcherna, vilket lyft upp laget en del i tabellen. Har nu åtta poäng ner till kvalplats. Kontraktet är med andra ord säkrat. Jag överskattar dock inte segrarna de tagit, då de kommit mot:
1) Ett superdecimerat Kalmar FF efter en sen mirakelvändning.
2) Östersund - seriens kanske sämsta lag just nu.

Bägge segrarna kom på hemmaplan - på bortaplan har Elfsborg raden 1-2-7 med 0-1-6 senaste sju. Bortasegrarna kom i början av säsongen när Cibicki och Levi härjade. Jag håller fortfarande inte Elfsborg högt för dagen. Samtidigt har poängen de samlade i början av säsongen + de senaste segrarna tagit upp laget till rätt säker mark. Hur är det med desperationen i en oglamourös bortamatch uppe i Sundsvall en trött måndag?
Dessutom!
Mittbacken Alex Portillo är avstängd efter tre gula kort. Varken Robert Gojani eller Marokhy Ndione har rest med laget till Sundsvall då de ännu inte är återställda efter sina skador. Arian Kabashi är sjuk.

Sundsvalls tabellrad är inte vacker. Men jag tycker laget haft lite motstuds senaste tiden. Bajen avgjorde sent för någon månad sedan, Häcken vann knappt och Östersund rånade till sig en poäng i "derbyt" via en superbillig straff. Två-tre poäng till där hade inte varit orimligt alls. Laget förtjänar helt klart att ligga i botten, men känslan är att de fått med sig någon poäng för lite.
Ett stort problem för laget är att de inte gör mål - perfekt då att möta ett Elfsborg vars försvar bjudit på en hel del säsongen igenom. Tagit nio av tolv poäng på hemmaplan - så det är helt klart uppe i Sundsvall de ska rädda ett eventuellt kontrakt.

Spelar för sin existens och måste vara fullt påkopplade i en sån här match där det bara är seger som gäller. Elfsborg är inte lika illa ute och jag skulle kunna tänka mig att de agerar lite utcheckat i en del matcher i seriens slutskede. Det här är som sagt en rätt så kall bortamatchö. Då har vi att göra med ett lag som radat upp bortaförluster senaste tiden.

En bättre chans än så här att få kontakt med övriga bottenlag får Sundsvall knappt. Jag tror att de nyper den här chansen - hemmaplansfördelen avgör.

This is the stats tab
This is the post tip