Äntligen dags för derby igen mellan GIF Sundsvall och Östersunds FK. Det var ett par år sedan lagen möttes senast i en tävlingsmatch men däremot har det spelats många vänskapsmatcher lagen emellan. Nu lär det dock smällas betydligt mer på planen.

Båda lagen har haft fina år i finrummet Allsvenskan, däremot huserar nu båda i Superettan och behövt göra en nystart. Hemmalaget GIF Sundsvall har lyckats behålla många av spelarna från Allsvenskan och har således en bra trupp som absolut kan utmana i toppstriden. Östersund väntas däremot husera i botten och har av ekonomiska skäl behövt skära ner mycket på truppen. Det finns ändå ett par nyckelspelare kvar som håller ihop laget. Nu gäller det verkligen att kriga för varenda poäng och hittills har det sett rätt så lovande ut.

Giffarna har inlett serien med full pott. Det har blivit segrar mot Landskrona och senast mot AFC Eskilstuna. Matchen mot AFC gjorde Simba mål efter dryga nio minuter efter ett fenomenalt förarbete av Pontus Engblom. Därefter var det bara försvara resten av matchen och det var inte mycket chanser alls av något av lagen. Matchen slutade 0-1 och Sundsvall kan fortsatt vara nöjda med den stabila defensiven som såg så vilsen ut på försäsongen. Det är svårt att dra för stora slutsatser av de båda matcherna men helt klart är det ett spännande Sundsvall som har materialet och en kompetent tränare som absolut kan skapa något vinnande ur detta.

Östersund har inte den där pressen som Sundsvall har i årets Superettan. Många tror att laget kommer harva i botten och lyfter truppen som svag. Trots detta står man med två oavgjorda resultat i inledningen av serien. Man visar återigen sig svårslagna och med lite mer spets framåt hade det kunnat bli seger. Matchen mot Örebro så skapade Östersund flest chanser och stod spelmässigt för en bra fight. Det finns en stabilitet i centrallinjen som gör sig svåra att bli igenomspelade och det blir ofta tuffa bataljer när Östersund spelar. De smäller på och visar verkligen mentalitet i kampen om poäng.

Två lag som hittat stabilitet i defensiven

Tycker inget av lagen har visat speciellt mycket kreativitet eller spets i offensiven ännu. Känns som att mycket av fokuset legat på defensiven och jag har svårt att se någon drastisk förändring inför ett derby likt detta. Sundsvall vet om att de är sårbara i kontringar samtidigt som Östersund har stor respekt för vad Engblom/Hallenius kan göra om man ger dem för mycket tid. Tror lagen håller tätt och det blir en jämn batalj.

Spel: Under 2.5 mål till 1.93 på bet365
This is the stats tab
This is the post tip