Sverige spelar träningslandskamp mot Nya Zeeland inför nästa veckas viktiga EM-kvalbatalj mot Österrike – men det kommer vara ett reservbetonat lag som äntrar Friends Arena.

Sverige:

Janne Andersson har varit tydlig med att han kommer mönstra ett helt annat lag i träningslandskampen mot Nya Zeeland på fredag jämfört med det lag som tar sig an Österrike i Wien på tisdag. Rejält roterat, med andra ord, och rapporterna inför matchen talar om att det inte kommer bjudas på någon publikfest på Friends Arena.

Andersson har tagit ut en 29 man stor trupp, så vi kan nog räkna med två mer eller mindre helt förändrade startelvor i de två matcherna, och några spelare kommer plockas bort inför trippen till Wien. Bland de nya spelarna i truppen finner vi bland annat Malmö FF:s Hugo Larsson, som lär vara aktuell för spelminuter mot Nya Zeeland. Några spelare har dragits med skadebekymmer – Albin Ekdal, Kristoffer Olsson, Isak Hien och Martin Olsson missade träningarna i måndags och tisdags, där de två sistnämnda var tillbaka på onsdagens träning. Mittfältsduon Olsson och Ekdal lär hur som helst sparas till Österrike.

Under torsdagens presskonferens var Janne Andersson förtegen om startelvan – men han slog återigen fast att han vill låta alla få chansen att visa upp sig i match och att de tilltänkta spelarna mot Österrike snarare kommer få spela ihop sig på träningsplanen inför den viktiga matchen. Viktor Claesson kommer starta och vara lagkapten, och Kristoffer Nordfelt vakta kassen, men i övrigt avslöjade han lite kring startelvan. Tänkbara namn där lär kunna vara Sundgren, Starfelt, Gudmundsson, Cajuste, Karlsson, Quaison och Elanga.

Nya Zeeland:

Interimtränaren Darren Bazeley har tagit med en 23-mannatrupp till Stockholm för den här träningsmatchen. Efter Sverige-matchen reser även The All Whites vidare till Wien, där man ska möta Qatar på måndag. Nya Zeeland, som missade VM-platsen i playoff mot Costa Rica förra sommaren, är inte inne i något kvalspel för tillfället och under den senaste landslagssamlingen i mars passade The All Whites på att spela dubbla träningsmatcher på hemmaplan mot Kina – som slutade 0-0 och 2-1 till Nya Zeelands favör.

Bazaley förfogar inte över något särskilt namnkunnigt lag och hans mest kända pjäs – Chris Wood – är skadad och ingår inte i truppen.

Sverige storfavorit – trots oviss startelva

Sverige är stor oddsmässigt favorit inför det här mötet – raka ettan står i 1,30, vilket är ett rejält avslag för mig. Även om Sveriges lag på papper kan vara starkare än Nya Zeelands så är det ett gäng som inte alls hunnit spela ihop sig, vilket sällan brukar vara recept för bra sammanhängande lagprestationer. Utifrån förutsättningarna tycker jag det är svårt att reka till den här matchen. Nya Zeeland är fysiskt starka och kommer bjuda upp till motstånd, men resultaten på sistone skrämmer inte särskilt mycket. Nya Zeeland svårt att göra mål, saknar Wood och har gjort två mål på de tre senaste matcherna, mot Costa Rica och dubbelmötet mot Kina. I två av dessa gjorde man dessutom inget mål alls. Jag ser det heller inte som otänkbart att det icke-ihopspelat Sverige inte bjuder på bländande och målglad anfallsfotboll direkt, så underspelet skulle kunna vara intressant. Under 2.75 mål finns till 1,82 hos Pinnacle. Men kika startelvorna innan.
This is the stats tab
This is the post tip