Sverige:

Sverige behöver vinna mot Slovenien för att inte trilla ner i C-divisionen i Nations League och Janne Andersson, som är hårdare ansatt än han någonsin varit i förbundskaptensrollen efter det svaga landslagsåret, har aviserat att det kommer bli förändringar i startelvan efter bottennappet mot Serbien, där Sverige var klart underlägset och föll med tydliga 1-4 i Belgrad. Skulle det bli förlust även mot Slovenien finns risk att Janne Andersson får rejält hett om öronen.

Trenden från juni-landskamperna, när Sverige försökte sig på ett lite annorlunda spelsätt, föll inte bättre ut i Serbien och Sverige hade det tufft både med och utan boll, trots en återgång till 4-4-2 defensivt. Försvaret var virrigt och behovet efter en tydlig partner till Victor Nilsson Lindelöf är fortsatt skriande. Daniel Sundgren hade ingen rolig match på högerbacksplatsen – där kan Joel Andersson få chansen nu - och Ludwig Augustinsson står inte att känna igen sedan han iklätt sig backup-rollen i såväl Sevilla som Aston Villa. Mittfältet är alltjämt ett stort bekymmer utan Albin Ekdal och det var rejält ihåligt mot Serbien. Kristoffer Olsson och Jesper Karlström lär ligga bra till för att komma in i startelvan, precis som Robin Quaison i stället för Viktor Gyökeres i anfallsrollen.

Frågetecknen och den svaga formen för Sverige kvarstår, som nu förlorat fyra raka landskamper och släppt in hela tio mål. Sverige vann första mötet i Slovenien med 2-0, efter ett straffmål av Emil Forsberg och ett sent avgörande från Dejan Kulusevski, i en relativt jämn match.

Preliminär startelva: Olsen; Augustinsson, Nilsson Lindelöf, Hien, Andersson; Forsberg, Cajuste, Olsson; Claesson, Quaison, Kulusevski

Slovenien:

Kliver in i mötet på Friends Arena med vetskapen om att ett kryss räcker för att hålla Sverige bakom sig och fortsatt säkra en plats i Nations Leagues B-division efter helgens vändning mot Norge. Erling Braut Haaland gav Norge ledningen i Ljubljana innan hemmalaget vände på steken i den andra halvleken när Red Bull Salzburgs supertalang Benjamin Sesko blandade sig i handlingarna. Först serverade han Andraz Sporar till kvitteringen innan han sedan avgjorde med ett vackert mål – som nog borde räddats av norske målvakten Örjan Nyland.

Sedan Norge-matchen saknas två startspelare i Jasmin Kurtic och målskytten Sporar, som båda är avstängda efter att ha samlat på sig gula kort. Slovenien har skaplig form med tre raka utan förlust i Nations League när dubbla kryss - 0-0 borta mot Norge och 2-2 hemma mot Serbien – föregick 2-1-segern mot Norge i lördags.

Preliminär startelva: Oblak; Karnicnik, Bijol, Blazic, Sikosek; Verbic, Cerin, Stankovic, Stojanovic; Crnigoj , Sesko

Speltips: Kniven mot strupen för Sverige och det lär vara två högmotiverade lag som drabbar samman på Friends Arena, där ingen av nationerna är särskilt sugna på att trilla ner i c-divisionen. Sverige är klar favorit (1,78) vilket man bör vara på hemmaplan mot ett Slovenien som blågult ska vara klart bättre än. Jag är dock långt ifrån imponerad av vad Sverige presterat det senaste halvåret och ser inte det här som några givna tre poäng, trots slovenernas avsaknad av Kurtic och Sporar. Sverige har inte stått att känna igen och identitetskrisen, och den medföljande kritikstormen mot Janne Andersson, har varit befogad. Jag tror inte Sverige har lyckats lösa alla bekymmer – läckande defensiv, ihåligt mittfält, osammanhängande i spelet med boll - i tid till den här matchen och tror det kan bli en riktig rysare. Ett tidigt mål åt endera hållet kan öppna upp matchen rejält, när andra laget tvingas kliva framåt och varken Sverige (tio insläppta på fem matcher) eller Slovenien (nio insläppta) har visat upp någon vidare defensiv att luta sig mot när det blåser. Över 2,25 mål testas till 1,84 hos Pinnacle.
This is the stats tab
This is the post tip