Sverige:

Sverige inleder VM under den tidiga söndagsmorgonen, svensk tid, med att ta sig an Sydafrika i Wellington, Nya Zeeland. Sverige kliver in som storfavorit att ta en bekväm seger i öppningsmatchen. Det tror jag också att Sverige kommer göra – och jag tror Sverige kommer ta sig igenom det här gruppspelet utan större bekymmer - men jag känner mig ändå lite otrygg med exakt var vi har Peter Gerhardssons landslag inför VM.

Många nyckelspelare har dragits med skadebekymmer, vilket medfört frågetecken över deras form – som de förhoppningsvis kommer kunna bygga upp under gruppspelet – och det känns som att Sverige kliver in i det här mästerskapet med en helt annan svansföring än inför EM i fjol. Med rätta. Jag är lite pessimistisk till Sveriges möjligheter att blanda sig i medaljstriden, men i gruppen ska man vara det klart starkaste laget.

I genrepet mot Filippinerna – seger 5-1 över 2x30 minuter - gick Hanna Lundkvist sönder och har tvingats kasta in handduken till VM. Stina Lennartsson från Linköpings FC har kallats upp som ersättare. Fridolina Rolfö dras fortfarande med knäbesvär, men Barcelona-stjärnan ska förhoppningsvis vara fit for fight – även om det blir spel med smärtstillande - och redo att visa vad hon går för. Även Amanda Ilestedt har haft problem med ett lår, men väntas vara spelklar. Caroline Seger, som haft en skadedrabbad uppladdning, har också gått för fullt i veckan – även om det finns ett stort frågetecken för mittfältsveteranens form och det är redan aviserat att hon inte är redo för att spela 90 minuter. Veteranen Linda Sembrant tvingades också kliva av fredagsmorgonens träning och hennes status är i skrivande stund lite oklar.

Sydafrika:

Sveriges första VM-utmaning blir regerande afrikanska mästarna Sydafrika, som för första gången vann Wafcon i fjol. Sydafrika är rankat 54 i världen och kliver in kraftigt nederlagstippat i det här gruppspelet, där det förutom Sverige väntar matcher mot Argentina och Italien. Under Wafcon förändrade förbundskapten Desiree Ellis lagets spelstil en aning för att göra Sydafrika mer omställningsinriktat och mer bekvämt med att inte vara bollförande, vilket lär bli användbart i VM där betydligt tuffare motstånd väntar.

Uppladdningen inför VM har annars kantats av en konflikt utanför planen, gällande ersättning under mästerskapet, och det har stormat rejält i Banyana Banyana, där VM-spelarna bland annat vägrade spela genrepet mot Botswana (0-5), vilket tvingade Ellis att skrapa ihop ett lag. Konflikten ska dock till slut ha löst sig och Sydafrika kan därmed lägga fokus på fotbollen.
Vi kan nog förvänta oss ett Sydafrika som försöker försvara lägre och hålla Sverige stången så länge det bara är möjligt, och ställa om via kvicka Thembi Kgatlanas.

Sverige storfavorit – ska vinna bekvämt

Trots att jag kanske inte har gigantiska förhoppningar på Sveriges medaljchanser så förväntar jag mig en bekväm Sverige-seger och spelbolagen är inte av någon annan åsikt. Raka ettan står i 1,10 och jag tror Sverige kommer vinna det här med ett par bollar, även om Sydafrika kommer försvara för glatta livet och försöka stå emot så länge det bara är möjligt. Över 3 mål finns till 1,78 hos bet365 .

Över 2.5 mål & Stina Blackstenius som målskytt kan vara en trevlig tv-peng till 2,07 hos Unibet .
This is the stats tab
This is the post tip