Sveriges U21 tar emot Nordmakedonien på fredagen.
Mitt speltips: Över 2,5 mål i matchen.

EM-kvalets andra match för Sverige. Inledde med planenlig slakt av Gibraltar (5-0) i juni. Tar nu emot Nordmakedonien i en match som spelas i Jönköping.

Bäckströms U21 är ett lite annorlunda lag jämfört med a-landslaget. Många minns Bäckström från Siriustiden där han spelade en rätt offensiv fotboll. Ofta rätt många mål både framåt och bakåt. Lite så har det varit under hans U21-tid också. Alltid svårt att jämföra tidigare resultat och så eftersom spelarmaterialet kontinuerligt byts ut. Men sett till hur truppen ser ut idag:

Ayari, Nanasi, Ondrejka, Williot Swedberg, Erabi, Lahdo, Wilhelmsson - det finns mängder av fina offensiva alternativ. Talangfulla spelare som i klubblag redan levererar på en hög nivå jämfört ett U21-kval mot det här mostståndet. Finns även offensiva alternativ på ytterbackspositionerna såsom Noah Persson och Mendes. Så visst finns alla förutsättningar för Sverige att göra mål här.

Och i U21-sammanhang, kanske särskilt för Bäckström i en hemmamatch, är Sverige inte ett lag som i ledning backar hem och bevakar. De brukar gå för fler mål - det bör de göra även här.

Full fart framåt

Huruvida Sverige är bra nog för att hålla nollan återstår att se. Laget ser bättre ut framåt än bakåt åtminstone.

Ska inte säga att jag känner till särskilt många spelare från Nordmakedoniens lag. Filip Trpchevski från Häcken är en bekant herre, i övrigt mycket inhemskt/östeuropeiskt. Utgår från att de spelar ungefär som typiska balkanlag med en hel del teknik och luriga spelare framåt.

En 2,5-lina i U21-matcher (så länge det inte är mästerskap) tilltalar ofta mig på förhand. Är ofta full fart framåt och lite annorlunda fotboll jämfört med a-lagen. Lite mindre taktiskt, mer blåsa på. Särskilt när det är Bäckströms lag med fina offensiv bredd som spelar på hemmaplan. Inte otänkbart att Sverige blåser på och till och med slår den här linan på egen hand. Men 2-1, 3-0 och liknande känns som tänkbara slutresultat. Därför känns överspelet fint på förhand här.


Speltips: Över 2,5 mål i matchen
This is the stats tab
This is the post tip