Det är inte bara året som lider mot sitt slut utan det gäller också den mexikanska fotbollssäsongen där det bara återstår ett sista dubbelmöte innan Apertura-mästaren kan koras.

Om vi har feta matcher att se fram emot? Det kan ni ge er fan på!
Läktarna kommer i varje fall att koka och finalen har i varje fall på förhand alla förutsättningar för att bli en episk sådan när två jättar ställs för ovanlighetens skull mot varandra i La gran finale. För det var inte igår som vi bjöds på en final melan två jättar utan det är mer regel än undantag att finalen görs upp mellan en storklubb och en "uppstickare". Det har gått hela 7 finaler sedan två jättar ställdes mot varandra, så med andra ord har det varit riktigt sparsamt med monstermatcher i finalerna (Chivas historiskt stora, dåligt med framgångar senaste 15 åren).

Jättarna jag talar om är regerande mästarna Tigres och Club America som bägge gjort en bra säsong so far.

Hemmalaget Tigres har chansen att vinna back to back titlar under samma kalenderår, en bedrift ingen lyckats med sedan Pumas 2004. Är de verkligen SÅ bra? Spelmässigt... bra! Men inte bäst! Nu sitter visserligen Tigres på en brutal trupp men jag tycker inte att de presterat på en nivå som är förtjänt av ett historiskt 2023 som kan skrivas in i rekordböckerna.

Key players hos hemmalaget: Gignac, Gorriaran, Nahuel Guzman och Samir (ex-Watford och Udinese).

Bäst i Mexico

Ja, Tigres är regerande mästare. Slutade trea i seriespelet och hade bra underliggande siffror. Finfint... men allra bäst har Club America varit!

Club America manglade sig igenom seriespelet och tog hela 40 poäng på 17 matcher (12-4-1). De gjorde det dessutom med en överlägsen målskillnad och är därför helt rättmätiga favoriter.

Första mötet är på bortaplan, vilket kommer självklart att bli en tuff uppgift. Men jag är av åsikten att Club America trivs på bortaplan mot bra motstånd som har som krav att vara bollförande på sin hemmaborg. Det är faktiskt såpass att Club America inte förlorat en bortamatch under hela 2023. Sjukt starkt! I semifinalen slog man Atletico San Luis med hela 5-0 i match 1 (borta) och kunde därför bara spela av returen.
America har tidigare under året slagit såväl Monterrey med 3-0 och Tigres med 2-0 på bortaplan, så ett påstå att de är bra borta är ett understatement.

Bortalaget har dessutom ett stort övertag H2H om vi ser till dem senaste säsongerna med 4 vinster och 1 kryss på dem 5 senaste matcherna, eller 8 segrar, 1 kryss och 1 förlust på dem 10 (!) senaste matcherna (ink. 1 träningsmatch).

Jag tror att Club America trivs med den förväntade matchbilden och väljer därför att backa dem. Vidare så brukar match 1 i finalen bli en målsnål sådan. Årets två möten mellan Tigres och Club America, båda på Tigres hemmaplan dessutom, har gått under 2.5 mål.

Ni ser vad jag lutar mot här va? Club America +0 @ 1.93, 1 unit. bet365 .
Under 2.5 mål @ 1.98 bet365 0.5 unit

Har dessutom hittat ett trevlig statistikspel. Chilenska tian Diego Valdes har varit helt outstanding sedan han kom till Club America och har levererat såväl bra spel som mål och ass. Han fyller ofta på bra i kontringsspelet och kommer till bra skottlägen när Club America spelar på kontringar. 1.61 på över 0.5 skott på mål är taget till 1.61, även det hos bet365 .

Håll ögonen på Club Americas offensiva trio: Valdes, Quiñones och Henry Martin.

Vamos!
This is the stats tab
This is the post tip