Man kan tro är fight night på djurparken när Tigres (Tigrarna) och Leon (lejonen) går att hitta på oddsmenyn.
Så är det inte riktigt denna gång utan vi pratar om två mexikanska lag som gör upp om en finalplats i Concacaf Champions League.

Big spenders och alltid hypade Tigres har haft en tuff säsong hittills och underpresterat något enormt trots att de bara ligger 2 poäng bakom Leon i den mexikanska ligatabellen. Nästan lika uselt va Leon?

Njaae... kravbilden är helt annorlunda och det skiljer flera mil mellan klubbarnas ekonomiska muskler.

Tigres har sedan länge haft Gignac i truppen, och gubben kan än. Trots det öppnade de plånboken inför denna säsong och värvade senaste årens skytteligavinnare Nico Ibañez från Pachuca och nu lite senare även mexikanska talangen Diego Lainez (Betis).
Men målen kommer allt mer sällan för Nico Ibañez som fått oförtjänt lite speltid och som oftast fått spela i opassande roller.
Lainez succé har också uteblivit och den unge mexikanen står alltjämt på 0 mål och 0 assist framåt.

Det finns ingen harmoni i klubben just nu trots att man alldeles nyligen hittat en (på förhand) långsiktig tränare.
Men jag backar bandet några månader så att ni får ett bättre helhetsintryck kring tränarsituationen i Tigres.

Diego Cocca fick inför 2023 chansen att leda mäktiga Tigres.
Cocca hade dessförinnan vunnit ligan 2 gånger med Atlas, en klubb som bara något år tidigare slutat långt ner i tabellen.
Han gjorde det genom att spela tight och organiserat, utefter lagets förutsättningar.
Men efter titeln så höjdes kraven och där körde Cocca fast. Motståndarna tog sig an Atlas som det topplaget de visade sig vara och då funkade det inte längre att ligga lågt och kontra när många motståndare gjorde detsamma.
När Tigres sedan visade intresse i Cocca så gick det hela rätt så fort.
Cocca lyckades inledningsvis förvånansvärt bra, om än mot (då) svagt motstånd. Det hela gick så pass bra att han blev förbundets utvalde till att leda det mexikanska landslaget. Tigres, som IMO dodged a bullet där, tappade således sin tränare tidigt på säsongen... inge bra!

Ruiz, som var assisterande till Cocca, tog därefter över laget och Tigres fortsatte därför av förståeliga skäl spela samma defensiva fotboll trots hur mycket offensiv fire power som helst.
Bara några månader senare har Ruiz alltså fått kicken då resultaten varit allt annat än godkända.

Idag är det uruguayanen Siboldi som har det tunga ansvaret att lyfta storklubben till toppen och jag tycker personligen att det återigen är ett märkligt defensivt tränarval. Siboldi kommer senast från Al Ahli, seriesegrare i Saudi div 1 (Alltså inte Saudi League) men trots det ett av dem målfattigare lagen i ligan.

Tigres har hunnit spela 3 matcher under Siboldi och vunnit 2 av dessa, motståndet har däremot varit enklast möjligast.
Storseger mot Motagua från Honduras (5-0) var helt i linje med förväntningarna.
0-0 borta mot Queretaro och 1-0 hemma mot Puebla, not so much då man knappt skapade något mot Queretaro och behövde en straff för att få hål på bottenlaget Puebla.

Nicolas Larcamon, Leons main man!

Om Tigres gjort en del tveksamma val på tränarfronten så vill jag påstå att Leon gjort det rakt motsatta.
Nicolas Larcamón, en personlig favorit, har under dem senaste säsongerna gjort underverk med lilla Puebla.
Han fick laget att leverera både skönspel och resultat långt över förväntningarna trots väldigt begränsad budget och trupp.
Således var det bara en tidsfråga innan en större klubb gick efter honom.
Det fanns intresse från flera håll, bl.a. Tigres som istället valde Cocca-spåret, innan valet föll på Leon.

Leon har under modern tid etablerat sig som ett stabilt övre halvan-lag.
De har hunnit spela 5 finaler på dem senaste 10 åren vilket faktiskt är helt outstanding.
5 finaler på 10 år låter dock lite bättre än vad det faktiskt är då man vanligtvis bränner av 2 säsonger per kalenderår i Mexico.
Det har också hunnit hända en del sedan dess vilket innebär att Leon fallit längre och längre ner i serietabellen för varje säsong som gått.
"Värvningen" av Larcamon var således en nödvändig förändring för att få klubben på rätt spår, och som den gode Larcamon lyckats.
Leon, som slutade 10a ifjol, har haft häng på toppen sedan första omgången och är idag bara 2p efter fyran (direktplats i slutspel) Toluca.
Ett par mindre bra resultat nu under slutspurten har satt dem i en svår sits för att nå topp 4, men de kommer att kvalificera till slutspelet och har allt som allt gjort en väldigt bra säsong. Både spel- och resultatmässigt.

Ikväll är det dock slutspel i CONCACAF CL och är det något Larcamon gjort riktigt bra i Leon så är det att få med sig bra resultat mot storlagen.
Leon kryssade mot såväl Monterrey som Club America, ligans två bästa lag. Tigres å sin sida förlorade mot bägge dessa lag, trots att matcherna spelades på hemmaplan.

I övrigt är det väl det som gjort att lagen ändå ligger relativt nära varandra i tabellen. Leon har gjort det bra mot bra lag, men haft lite problem med att vinna dem mer självklara matcherna.
Tigres har vunnit dem enkla matcherna, men failat grovt mot dem bättre lagen.

I CONCACAF CL har Leon gjort det som krävts samtidigt som de inte sitit ut spelarna tack vare ett överkomligt spelschema.
Tigres väg till semifinalen har varit desto krokigare efter bl.a. en tuff åttondelsfinal mot Orlando City.

Jag tycker att Leon spelar med ett annat självförtroende än Tigres just nu och jag tycker dessutom att Larcamon är en mer kompetent tränare som också är grym på just dubbelmöten. Matchen bör bli jämnare än vad oddsen säger och jag blir inte förvånad om Leon får med sig ett kryss hem-

Spelar två spel i matchen.
Leon +0.75 @ 1.95
Under 2.5 @ 2.05
Bägge hos bet365

Vamos!
This is the stats tab
This is the post tip