Tottenham:

Spurs har studsat tillbaka efter en lite resultatmässigt sämre period och har nu radat upp två raka segrar, och fina sådana. Först besegrades Newcastle med 4-1 på hemmaplan och nu senast höll Tottenham undan och vann med 2-0 borta mot Nottingham Forest, trots att Yves Bissouma fick syna det röda kortet med 20 minuter kvar.

Inför den mest hektiska perioden inom den engelska fotbollen har Tottenham nu fått hela åtta dagars spelledigt inför de matchtäta dagarna runt jul och nyår. Spurs kommer alltså med betydligt piggare ben än Everton, som under lördagen spelar sin tredje match på sju dagar.

Ange Postecoglou har gjort ett imponerande arbete i Tottenham, och även om Spurs haft bättre och sämre perioder under den första säsongshalvan så är det ändå genomgående en remarkabel scenförändring som skett under australierns ledning, där spelstilen fullständigt transformerats – men inte på bekostnad av resultaten, trots att skador gäckat Londonlaget. Offensiven har sett giftig ut sedan Richarlison återvände, och brassen har understötts av Brennan Johnson samt stekheta Dejan Kulusevski och Heung-Min Son.

Bissouma är som sagt avstängd här, precis som Destiny Udogie, så Postecoglou får pussla lite grann men spelare som Pierre-Emile Höjbjerg, Oliver Skipp, Emerson Royal kan göra ett jobb. Brennan Johnson klev av med en huvudskada mot Forest senast, men ådrog sig ingen hjärnskakning och lär vara spelbar här. Giovani Lo Celso kan också vara tillbaka, men i övrigt lär skadeläget vara detsamma med James Maddison, Micky van de Ven, Rodrigo Bentancur, Ivan Perisic, Manor Solomon och Ryan Sessegnon i det välfyllda frånvarorummet.

Everton:

Jag har varit väldigt imponerad av vad Everton presterat den senaste månaden och har flera gånger gått på The Toffees-spåret, vilket visat sig vara en gångbar metod när Everton efter tiopoängsavdraget radat upp fyra raka segrar i Premier League vilket gjort att man lyft från nedflyttningsstrecket och redan skaffat sig en sjupoängsledning ner till Luton på sista nedflyttningspositionen.

Sean Dyche har, likt Postecoglou, gjort ett enormt jobb med att förändra Evertons stil och skapat ett svårpenetrerat och omställningsstarkt lag. Med pigga ben skulle en match mot Spurs kunna passa alldeles utmärkt för Everton. Men The Toffees har matchats rejält hårt den senaste veckan. Matchen på Tottenham Hotspurs Stadium är Evertons tredje på sju dagar och
innan 2023 är till ända ska man hinna med att möta både Manchester City och Wolves också. Hektisk period, minst sagt.

Dyche matchade starkast möjliga lag i veckans Carabao Cup-match och kommer behöva ha ett öga på matcherna i mellandagarna – där Wolves förstås är bästa möjligheten till tre poäng – när han väljer sitt lag. Everton gjorde långt ifrån någon dålig insats men var heller inte samma urkraft som de senaste veckorna när man kryssade 1-1 hemma mot ett Raúl Jiménez-löst Fulham, där det blev 90+ på nästan samtliga nyckelkuggar innan Everton till slut föll efter straffläggning.

Abdoulaye Doucouré, som varit så oerhört bra och viktig i sin släpande anfallsroll bakom Dominic Calvert-Lewin, klev av i halvtid mot Burnley med en hamstringskada och tycks i skrivande stund osäker till det här mötet. Detsamma gäller Vitali Mykolenko, Ashley Young och Seamus Coleman som alla missade Fulham-matchen.

Vilan i Spurs favör mot hårt matchat Everton

Jag tycker oddsen här känns snäppet för låga på Tottenham mot ett Everton som matchats väldigt hårt på sistone och vars enorma revanschlusta efter poängavdraget måhända stillats en aning i takt med att man lämnat nedflyttningsstrecket bakom sig. Tottenham har fått åtta dagars ledigt och har, trots sin enorma skadelista, ändå hållit en väldigt hög nivå och återfunnit formen de senaste veckorna, där Kulusevski varit särskilt het. Raka ettan till 1,84 hos Coolbet känns intressant.
This is the stats tab
This is the post tip