Tottenham:

Kom undan med blotta förskräckelsen på Stade Velodrome i Marseille när Sead Kolasinac missade sin nick från öppet läge med ett par minuter kvar, och på stopptid kunde i stället en slutkörd Pierre-Emile Höjbjerg skjuta hem gruppsegern i Champions League. Det blev dock en dyrköpt seger då ett redan besvärligt skadeläge blev än värre.

Heung-Min Son klev av skadad och har opererats. Sydkoreanen är ett osäkert kort inför VM, men är out till helgens möte. Även Rodrigo Bentancur klev av med skadebekymmer, men tränade under fredagen och kan vara redo för spel på söndag – vilket vore oerhört viktigt för Antonio Conte. Conte räknar dock bort Richarlison, Cristian Romero och troligtvis även Lucas Moura, så det är onekligen ett skadedrabbat Spurs som tar emot Liverpool – där särskilt de offensiva leden är drabbade. Dejan Kulusevski har varit borta sedan slutet av september men genomförde halva träningspasset i fredags och kan måhända vara aktuell för några spelminuter. Oavsett lär svensken inte vara redo för att göra avtryck över 90 minuter och en redan haltande Spursoffensiv ser tunn ut, utöver Kane.

Jag har varit pessimistisk kring Tottenhams prestationer under egentligen hela hösten. Att Spurs lyckades vinna Champions League-gruppen och dessutom är trea i Premier League är otroligt imponerande med tanke på hur det ofta sett ut spelmässigt, och jag har svårt att se hur det ska hålla på längre sikt. Mot Marseille var Tottenham helt vilsna under första halvleken och förra helgen stod man för ännu en bedrövlig första halvlek mot Bournemouth, där man ändå till slut lyckades vända underläge 0-2 till seger 3-2 efter Bentancurs sena avgörande.

Preliminär startelva: Lloris; Davies, Lenglet, Dier; Perisic, Bentancur, Bissouma, Höjbjerg, Sessegnon; Gil, Kane

Liverpool:

Har haft en minst sagt bökig höst och Jürgen Klopp har påtalat vikten av att hålla ihop det fram till VM-uppehållet för att därefter kunna samla trupperna och hämta energi inför våren och den andra halvan av säsongen. Klopps gäng lär dock ha fått ett lyft av veckans seger mot Napoli i Champions League. 2-0-segern säkrades med två sena mål i en jämn match på Anfield, men det var ändock Napolis första förlust för säsongen och med tanke på hur porös Liverpools defensiv sett ut under egentligen hela säsongen tycker jag ändå att The Reds stod upp bra och var mer solida än på länge, där återvändande Ibrahima Konaté gjorde en bra insats mot Victor Osimhen.

Frågan är om Konaté får behålla startplatsen även mot Tottenham och om han är redo för två 90-minuterare på bara ett par dagar.
Prestationen förtjänar det, men annars finns Joe Gomez som alternativ.
Skador fortsätter att gäcka även Liverpool och namn som Diogo Jota, Naby Keita, Luis Díaz, Joël Matip och Arthur finns sedan tidigare på skadelistan. James Milner tvingades av mot Napoli med en huvudskada och är ett osäkert kort här, men veteranen hade nog inte varit aktuell för start ändå. Det ska bli intressant att se om Klopp bibehåller återgången till 4-3-3, som fungerade bra mot Napoli och som man byggt framgångarna på de senaste åren, eller om han återigen försöker sig på en 4-4-2-variant, som jag inte riktigt är övertygad om
ännu.

Preliminär startelva: Alisson; Robertson, Van Dijk, Konaté, Alexander-Arnold; Henderson, Fabinho, Thiago; Núñez, Firmino, Salah

Speltips:

Lurig och viktig match för två lag som är i liknande situationer utifrån att båda lagen är angelägna om att ”hålla ihop det” fram till VM-uppehållet. Spurs är i högsta grad med i ligatabellen samtidigt som Liverpool halkat rejält efter och ligatiteln är redan utom räckhåll och det kommer nu bli en kamp om att säkra en topp fyra-placering. Det finns gott om saker att vara tveksam om kring båda lagen, men jag tycker Liverpool visat upp vilken höjd laget har i sig. Liverpool har generellt sätt höjt sig mot tuffare motstånd – inom den senaste treveckorsperioden har man slagit både Manchester City och Napoli – samtidigt som man svajat rejält mot svagare motstånd – likt förlusterna mot bottenlagen Nottingham Forest och Leeds. Jag tycker ändå Tottenhams bekymmer är än större, särskilt i och med det förvärrade skadeläget, och är inte alls imponerad av vad Contes lag presterat så här långt.

Jag tror gästerna har goda chanser till tre viktiga poäng här. Liverpool -0,25 finns till 1,91 hos Pinnacle .

This is the stats tab
This is the post tip