Turkiet inleder EM-äventyret mot Georgien. 
Mitt speltips: Rak seger för Turkiet. 

Uppsnack & rekar (Grupp A)


Tycker turkarna har ett helt okej lag på pappret. Rutinerade Calhanoglu kommer från en bra säsong, finns talanger som Yildiz/Guler och ett par till. Rätt bra klubbadresser på stora delar av truppen. Kommer från en rätt så trist resultatrad, men jag bryr mig inte så mycket om träningsmatcher. Såg bra ut i kvalet. Tänkbar elva:

Cakir; Celik, Demiral, Bardacki, Kadioglu; Ozcan, Calhanoglu; Guler, Kokcu, Akturkoglu; Yildiz.

Alla som följt Eurovision vet att Turkiet alltid får höga poäng av Tyskland. Varför? Jo, för att det bor väldigt många människor med turkisk bakgrund i Tyskland. Kommer vara närapå hemmaplansfeeling för turkarna här när det är en liten nation som Georgien på andra sidan. 

Vet om att Georgien är laget att slå om det ska bli avancemang från gruppspelet, kommer såklart gå hårt för det här. Turkiet målades av många upp som en outsider EM 2021, men åkte på stortorsk mot Italien och floppade. Känns som lite lägre förväntningar den här gången, tror det passar bra. 

Räcker Georgien till?

Mästerskapsdebut för Georgien. Gjort en del bra resultat i olika kvalspel på senare år (vi svenskar fick smaka på det bland annat). Men det är mestadels på hemmaplan de varit extremt svårspelade. Om vi tar kvalet till EM som exempel så förlorade de rätt klart mot Skottland, Norge och Spanien på resande fot - seger endast mot Cypern. Var på hemmaplan de la grunden till sina framgångar. 

Mycket hänger såklart på Napolis Kvaratskhelia. Talismanen ligger bakom mycket, men kommer från en klart svagare säsong jämfört med 22/23. Mamardashvili är en bra målvakt som säkert kommer spela i ett bättre lag än Valencia framöver. Men bakom dessa är det skralt. Jag har svårt att se laget räcka till faktiskt, tror det är svårt att bara lita på sitt snabba kontringsspel. Sen är det här att betrakta som en bortamatch i stort sett. 

Jag tycker Turkiet ska ses med bra chans här. Håller laget som klassen bättre. Hade Kvaratskhelia varit lika glödhet som förra säsongen så hade jag kanske tvekat, nu känns han lite svalare och då är det svårt att se vem som ska kliva fram för Georgien. 

Speltips: Turkiet vinnerThis is the stats tab
This is the post tip