Speltips: Tyskland -1,5 asian @ 1,83 - Bethard .

15.00 i odds på Ö2.5 mål i matchen! →

Sommarens höjdare för alla fotbollsfans är äntligen här! EM kickar i gång när värdnationen Tyskland tar emot Skottland i Munchen.

Uppsnack & rekar (Grupp A)


Tyskland behövde som arrangör inte kvala utan har sedan fiasko-VM i Qatar (där man åkte ur redan i gruppspelet) spelat 15 träningslandskamper med minst sagt blandat resultat. Efter 1-4 mot Japan (9/9 -23) fick Hans-Dieter Flick sparken och i väntan på ny förbundskapten klev gamle kultanfallaren Rudi Völler in och lotsade laget till en seger över Frankrike. Sedan föll valet på Julian Nagelsmann som permanent förbundskapten och efter en lite trög start med vinst, kryss, förlust, förlust så har nagelmannen fått helt ok resultat under 2024. 2-0 Frankrike, 2-1 Nederländerna, 0-0 Ukraina och 2-1 i genrepet mot Grekland gör att man kliver in i EM men god tro på laget.

Alla förväntar sig en seger mot Skottland och tas det tre poäng i premiären så ska det mycket till om man inte går vidare från gruppen. Ungern och Schweiz är övriga lag och normalt är det tre lag i gruppen som inte rår på Tyskland.

Truppen är så klart bra men det känns ändå som att den saknar absoluta stjärnor. Manuel Neuer håller fortfarande världsklass och i backlinjen finns rutinerade Antonio Rudiger och duktige Jonathan Tah. Ytterbackarna Maximilian Mittelstädt och Joshua Kimmich också de bra spelare.

På mitten förlitar man sig på att Toni Kroos och Ilkay Gundogan ska hålla ställningarna. Inte lika säker på att Jamal Musiala, Florian Wirtz och Robert Andrich kommer sticka ut i mästerskapet.

Framåt är det Niclas Fullkrug och Kai Havertz som förväntas kriga om spetsrollen men bakom dem lurar gamle Thomas Muller med 45 mål på 129 landskamper och han håller än. Ska inte heller glömma Deniz Undav som gjorde en kanonsäsong i Stuttgart med 18 mål och 9 assists.

Varit lite "Mellberg vs Ljungberg" vibbar i media efter att Rudiger gått hårt åt Fullkrug på en träning och det är så klart inte bra. Vi får hålla koll på dessa herrar och det samma gör nog Nagelsmann som ogärna vill kasta ut någon ur truppen pga bristande disciplin. Har redan innan mästerskapet startar blivit tvungen att ersätta skadade Aleksandar Pavlovic med Emre Can.

Stabil hemmavinst i premiären

Skottland snuvande andrahandsfavoriten (bakom Spanien) Norge på EM men frågan är om inte Norge haft större chans att överleva grupp A. Skottarna har inte direkt glänst under träningslandskamperna innan EM. 0-4 Nederländerna, 0-1 Nordirland, 2-0 Gibraltar och bara 2-2 i genrepet mot Finland. Hade 2-0 med 20 minuter kvar men släppte in billigt mål och drog på sig straff fram till 2-2.

Förbundskapten Steve Clarke har nog funderat en hel del inför premiärmatchen. Dels vilken elva han ska starta med och även på vem som ska göra mål för hans landslag. I kvalet gjorde Skottland 17 mål, merparten från mittfältarna Scott McTominay och John McGinn. Av anfallarna var det inte många som levererade och nu har man dessutom tvingas lämna Lyndon Dykes hemma pga skada. Lawrence Shankland gjorde mål i genrepet men det var mer eller mindre bollen som träffade honom i skallen. Finns dock inte många alternativ så det blir nog Shankland som får inleda i striker-rollen här.

På mitten mest kämpar som McGinn, McTonimay, Billy Gilmour och Ryan Christie. Det är faktiskt i backlinjen de med bäst fötter håller till. Kieran Tierney och kapten Andy Robertson skulle man behöva klona för att även kunna på mitten, i mer offensiva roller.

I målet blir det Angus Gunn som tar plats. 41-årige Craig Gordon fick ta vantarna sista delen i genrepet mot Finland men släppte in en inte helt otagbar boll och drog på sig straff. Dumpades av förbundskapten Clarke som sista gubbe och får nu se EM på TV.

Skottlands chans i denna match är att spela hård, på gränsen till fult och därmed få tyskarna ur balans. Nu lär inte domaren, Clement Turpin inte tillåta detta spel, framför allt inte när Tyskland spelar på hemmaplan. Därmed känns det som att det blir en stabil vinst för "Die Mannschaft" som vinner med ett par bollar.

Spelet sitter om Tyskland vinner med minst två mål.

This is the stats tab
This is the post tip