Tyskland:

Uppladdningen inför EM-starten om en och en halv vecka är i full gång för Tyskland, där Julian Nagelsmann förbereder sina trupper inför stort intresse framför värdnationens ögon. Tyskland har två bökiga år bakom sig, men kapacitet finns tveklöst i truppen och Nagelsmann tycks kommit något väldigt spännande på spåren i den senaste landslagssamlingen, när Die Nationalmannschaft besegrade både Frankrike och Nederländerna.

Det är den grunden som Nagelsmann nu ska försöka fortsätta forma i de avslutande uppvärmningsmatcherna inför mästerskapet. Nagelsmann har lämnat en del stora namn – Leon Goretzka, Niklas Süle, Mats Hummels bland andra – för att satsa på de spelare han tror passar bäst i den 4-3-2-1-formation han tycks landat i. Där kommer vi finna Joshua Kimmich tillbaka på högerbacksplatsen, högst troligt, och ett mer okänt namn i Maximilian Mittelstädt som vänsterback. Ilkay Gündogan har fått en viktig roll bakom den ensamme anfallaren – initialt troligtvis Kai Havertz i en rörlig roll som falsk nia – flankerad av bollgenierna Florian Wirtz och Jamal Musiala som inverterar och överbefolkar de inre korridorerna.

Vi kommer dock inte se ett Tyskland i riktigt fullt slag här. Kvartetten som spelade Champions League-final – Toni Kroos, Antonio Rüdiger, Nico Schlotterbeck och Niclas Füllkrug – saknas, vilket gör att vi kommer sakna åtminstone två kuggar i startelvan. Rüdiger är tilltänkt att starta bredvid Jonathan Tah, som här får en annan partner, och i viktige Kroos (som gjort comeback i landslaget och som lägger skorna på hyllan efter EM) frånvaro kan Gündogan flytta ned ett steg bredvid Robert Andrich, och göra plats för Leroy Sané tillsammans med Musiala och Wirtz.

Ukraina:

Krånglade sig till EM via playoff efter att man slutat trea i Grupp C, bakom England och Italien i en tuff grupp. Trots tufft motstånd stod Ukraina upp bra och inkasserade lika många poäng som tvåan Italien, där en solid defensiv organisation främst låg bakom de starka resultaten. Ukraina släppte bara in åtta mål i kvalet – och gjorde blott elva. Därefter tog sig Ukraina vidare genom att besegra Bosnien och Hercegovina, 2-1, innan man stod för en vändning i andra halvlek mot Island vilket säkrade EM-platsen för Sergej Rebrovs lag.

Ukraina har ett rätt namnkunnig lag med Premier League-stjärnorna Oleksandr Zinchenko, Mykhailo Mudryk och Vitalij Mykolenko samt storvuxne Bournemouth-mittbacken Ilya Zabarnyi, som jag håller högt som ett intressant framtidsnamn. Stjärnglansen har också adderats av Gironas fina säsong i Spanien där Viktor Tsygankov och Artem Dovbyk varit högst delaktiga i framgångarna. Dovbyk vann La Ligas skytteliga med 24 baljor.

Trots en potentiell offensiv med Dovbyk, Tsygankov, Mudryk - och landets främste målskytt genom tiderna i Andriy Yarmolenko, samt Valencias Roman Yaremchuk och Genoas Ruslan Malinovskiy – har det inte varit offensiven som burit fram ett ganska passivt Ukraina, som förordat defensiv soliditet framför friflödande anfallsfotboll. Så lär det bli även mot Tyskland, där Ukraina sätter försvarsspelet i främsta rummet och försöker såra genom omställningar. Andriy Lunin i målet saknas här, efter CL-finalen i lördags, och det finns även frågetecken för Mykolenko som återvänt till träningsplanen på ett individuellt program inför mästerskapet, efter en skadedrabbad vår i Everton.


Nagelsmann bygger vidare inför EM

Tyskland är tydlig favorit här, vilket jag inte har några synpunkter på, och jag tror Nagelsmann kommer ta de här uppvärmningsmatcherna på största allvar för att fortsätta bygga vidare på byggklossarna som sattes på plats under senaste samlingen och för att kliva in i mästerskapet med gott självförtroende. Nagelsmann saknar några viktiga kuggar, men kan ändå ställa ett starkt lag på banan. Frågetecknet för det tyska laget finns dock i de defensiva leden och utan Kroos och Rüdiger tror jag Nagelsmann kommer lägga extra tonvikt vid att få den kollektiva balansen rätt. Mot ett Ukraina som är defensivt välorganiserat och försvarar ganska lågt men har offensivt skickliga spelare att ställa om på så kommer balans och hantering av defensiva omställningar bli nyckeln. Jag tror det här kan bli en ganska målfattig affär där Tyskland ska ses som rimliga favoriter. 1 & Under 3.5 mål finns till 2,45 hos Bethard .

Det är dock alltid svårt att förutse dessa typer av matcher, där byten tenderar att kunna ställa matchbilden helt på ända - så ha med er det.

This is the stats tab
This is the post tip