Dags för La Liguilla mexicana!

Det riktiga slutspelet startade inatt med kvartsfinalerna Pachuca - Club America och Chivas - Toluca. Resultaten är för mig okända i skrivande stund så en summering av dessa matcher får komma senare. Här ska vi dock foka på kvartsfinalen mellan Pumas och Cruz Azul.

Hemmalaget Pumas har varit oerhört svajjiga under 2024. De har visat prov på ett starkt hemmaspel och en rejäl högstanivå ena veckan för att sedan göra riktiga plattmatcher där offensiven stundtals sett oerhört uddlösa ut. Svårt att sätta fingret på exakt vad som felar men om en ska försöka ge sig på det så tycker jag att de förlitar sig alldeles för mycket på spelare som ofta är beroende av att hamna i positiva stim för att leverera. Kreativa Cesar Huerta för att nämna en, offensive Piero Quispe för att nämna en annan.

Missförstå inte, offensiven kryllar av talang... men Pumas saknar ändå en riktig målgörare. Funes Mori, som nyligen kommit tillbaka efter en lång skada, är en rutinerad målskytt som haft ett fint facit år efter år. Men han har också under den tiden spelat i ett av ligans absolut bästa lag, och till och med där har han med jämna mellanrum hamnat i jobbiga måltorkor. Funes Mori är i mina ögon en spelare som positionerar sig rätt så bra, men när det inte stämmer så springer han oftare offside än Pippo Inzaghi och som dessutom haft lyxen att sumpa 5 målchanser innan han sätter den sjätte just för att hans tidigare arbetsgivare brukar vara överlägsna 8 av 10 motståndare.

Pumas tog sig till slutspelet efter att ha slagit ett roterande Pachuca på straffar i för-kvalet till slutspelet och kommer till det här dubbelmötet som underdogs.

Defensivt tighta Cruz Azul

Det var länge sedan storklubben Cruz Azul gjorde ett såpass fint seriespel som de gjorde i årets Clausura. Ett bra slutspel har alla lag emellanåt, men det är få som har genomgående bra säsonger med topp 3 placeringar i tabellen.

Årets Cruz Azul slutade på en andraplats i serien och släppte in nästminst mål efter Club America. Lagets styrka ligger i kollektivet då det inte finns några riktiga storstjärnor som drar ett tungt lass, likt Gignac, Canales, Diego Valdes eller andra stjärnor gör hos diverse konkurrenter.

Här drar istället alla sitt strå till stacken. Piovi matar line breaking passes långt bakifrån, Antuna är nyttig med sitt spel 1 vs 1, Rotondis löpstyrka river stora hål hos motståndarna och Faravelli agerar spindeln i nätet på mittfältet. Istället vill jag lägga stjärnstatusen på deras nye tränare Anselmi.

Cruz Azuls framgångar kom i samma veva som tränaren Anselmi anlände. Med en possessioninriktad fotboll från Independiente del Valles skola har han lyft Cruz Azul till nya nivåer. Med sitt bollinnehav kontrollerar Cruz Azul matchbild, målchanser och oftast också utgången av matcherna. Det är ingen slump att de släppt in så få mål, så att säga.

Något annat som imponerar är Cruz Azuls slutplacering trots att de under säsongen spelat utan en renodlad målskytt what so ever. Uruguayanen Gabriel Fernandez hämtades in för att fylla den rollen men en skada tidigt på säsongen satte tyvärr hinder för det. Fernandez hann starta 6 matcher innan han fick kasta in handduken.

Cruz Azul och Pumas möttes för några veckor sedan i en match där jag var lite snett ute och blev lite lurad av dem senaste resultaten istället för att zooma ut och se helheten. Visst hade bägge lagen varit inblandade i väldigt målglada matcher inför mötet, men dem underliggande siffrorna pekar oftast på målsnåla matcher när Cruz Azul spelar. 0-0 slutade den matchen och inget utav lagen nådde ens 0.5 förväntade mål i det mötet.

Nu är det slutspel och ALLT står på spel. Cruz Azul kommer att vilja ta kontroll över matchen och då jag ser dem som det starkare laget så tror jag också att de får matchbilden dit de vill. De har neutraliserat motståndarna riktigt bra på senare tid och hållt nollan i 3 av dem 5 senaste matcherna.

Jag tycker att linan är alldeles för hög här och spelar därför Under 2.75 mål till 1.88. Går in lite hårdare än vanlligt, 1.5 unit får det bli hos bet365 .

Vamos!
This is the stats tab
This is the post tip