I Grupp A bär värdnationen Tyskland det tunga favoritskapet att knipa förstaplatsen, men bakom är det knallhård konkurrens mellan Schweiz, Ungern och Skottland som alla har förhoppningar om att lägga beslag på andraplatsen och avancemang från gruppspelet – då blir förstås första gruppspelsmatchen mellan Ungern och Schweiz vital för att skapa så gynnsamma förutsättningar som möjligt. Vi tar en titt på förutsättningarna i ett tidigt spel från gruppspelet.


Uppsnack & rekar (Grupp A)

 
Ungern:

Jag har ju målat upp Ungern som en potentiell skrällnation i det här mästerskapet, och det tänker jag förstås stå fast vid även till den inledande nyckelmatchen mot Schweiz. Ungern är inte det mest namnkunniga laget i turneringen – eller gruppen – men Marco Rossi har gjort ett imponerande arbete med den klassiska fotbollsnationen som omfamnat den italienske förbundskaptenen fullkomligt. För fyra år sedan gjorde ett defensivt orienterat Ungern bra ifrån sig i en stenhård grupp med Frankrike, Portugal och Tyskland där man kryssade mot både tyskarna och fransmännen, utan att det räckte till avancemang. Sedan dess har Rossi bara fortsatt att utveckla laget. Ungern har i skrivande stund gått 18 raka matcher utan förlust och gjorde bra ifrån sig i EM-kvalet – där man gick igenom obesegrat – och i Nations League, där ungrarna bland annat besegrade både Tyskland och England på bortaplan.

Rossis gäng spelar med en 5-3-2-formation där man sedan förra EM fortsatt bygga vidare på den solida defensiven och den fina organisationen genom att addera en kraftig förbättring i spelet med boll. Liverpools Dominik Szoboszlai är den stora stjärnan och Ungern har fortfarande inte förlorat sedan han utsågs till lagkapten 2022. I övrigt är det kollektivet som är Ungerns stora styrka, men det finns både kvalitet och rutin i samtliga lagdelar. I mål finner vi Peter Gulasci, som är tillbaka i fint slag i RB Leipzig efter knäskadan, och backlinjen bärs upp av Willi Orbán, också från Leipzig. 20-årige vänsterbacken Milos Kerkez har gjort avtryck i Premier League där han redan ryktas attrahera större klubbar och offensivt får Szoboszlai sällskap av Freiburgs Roland Sallai. Inte det mest namnkunniga laget, som sagt, men det man presterat de senaste åren talar sitt tydliga språk – det här är ett lag att ta på allvar.

Schweiz:

Schweiz är på senare år ett betydligt mer etablerat land än Ungern i dessa sammanhang och har varit ett lag jag ofta haft ett gott öga till. Senast i EM 2020 slog Schweiz ut Frankrike i åttondelsfinalen - när man kom tillbaka från underläge 1-3 och där Yann Sommer stod för en avgörande räddning från Kylian Mbappé under straffläggningen – innan det blev respass, på nytt på straffar, mot Spanien i kvarten.

I EM-kvalet har det dock inte varit det gamla vanliga Schweiz vi fått se och förbundskaptens Murat Yakin – som tidigare varit odelat hyllad och som är en erkänt skicklig taktiker som nått fina resultat även på klubblagsnivå när hans Basel gjort avtryck i både Champions och Europa League – har fått utstå lite kritik, där lagkaptenen Granit Xhaka i höstas luftade kritiska åsikter. Schweiz har bara vunnit en av de åtta senaste matcherna – mot Andorra – och kom undan med blotta förskräckelsen i en svag kvalgrupp där man slutade fem poäng bakom Rumänien, men lyckades hålla Israel och Vitryssland bakom och knipa andraplatsen.

Sedan kvalet har Yakin fått en ny parhäst i form av assisterande tränaren Giorgio Contini och övergått till att spela med en trebackslinje. Tittar vi på truppen finns det gott om kvalitet – framför allt i de defensiva leden. Yann Sommer är förstavalet mellan stolparna, men reserven Gregor Kobel är minst lika bra. Manchester Citys Manuel Akanji är hjärtat i backlinjen, tillsammans med Newcastles Fabian Schär och på mitten är Xhaka – som alltid är bra i landslaget – i toppslag efter en fenomenal säsong i Bayer Leverkusen. Det finns dock stora frågetecken för offensiven. Xherdan Shaqiri är alltjämt det stora namnet där efter att Breel Embolo – som Yakin stämplat som ”oersättlig” – gått sönder och lär missa åtminstone inledningen av turneringen. Läget är detsamma för Denis Zakaria, som inte lär vara tillgänglig mot Ungern. Shaqiri har gjort avtryck i landslaget tidigare, men han är 32 år gammal och huserar nu i MLS där han inte direkt noteras för fenomenala målsiffror för Chigaco Fire.

Gillar Ungerns möjligheter

Schweiz kliver in i EM som andrafavorit bakom Tyskland i den här gruppen, vilket kanske går att underbygga sett till landslagets prestationer i tidigare mästerskap. Men sett till vad dessa två nationer presterat på fotbollsplanen de senaste åren är det en tydlig övervikt till Ungerns fördel. Rossi har något riktigt spännande på gång och jag tror ungrarnas starka kollektiv och fullkomliga tro på det egna spelsättet kan bära långt och överraska många i sommar. Jag tycker inte favoritskapet här alls speglar hur det sett ut på sistone och tror Ungern har goda möjligheter här. Ungern +0.5 finns till 1,73 hos Unibet .

This is the stats tab
This is the post tip