På fredag blir det ett kärt återseende för många chilenare och den tidigare landslagstränaren Marcelo Bielsa. Argentinaren vart nästintill helgonförklarad i mitt hemland efter att ha revolutionerat fotbollen i alla led. Chile hade nämligen haft det tufft efter att superduon Zamorano och Marcelo Salas lagt skorna på hyllan och det krävdes en stor förändring för att få den chilenska fotbollen på rätt köl igen.

Marcelo Bielsas blev lösningen och Chile växte snabbt till ett lag som kunde slå dem allra bästa. Även om Chiles Copa America-titlar kom efter hans avgång så var han högst delaktig i dessa då han förändrade spelarnas mentalitet och förståelse för spelet.

Åren har gått och Bielsa har hunnit med en vända både i bland annat Athletic Club och Leeds sedan dess och idag hittar vi honom alltså på Uruguays tränarbänk. Om jag som chilenare blir svartsjuk? Absolut! För i ärlighetens namn har förbundet inte lyckats anställa en duglig tränare sedan Sampaoli slutade.

MVP OUT!

Chile slutade sjua i det senaste VM-kvalet och missade således ytterligare ett VM-slutspel. Högst troligen var det den gyllene generationens sista möjlighet till att göra en bra prestation i ett världsmästerskap.

Åldrande spelare, absolut! Men många av nyckelspelarna höll fortfarande till i bra klubbar och fick bra med speltid. Problemet var bara att man gav Reinaldo Rueda ett alldeles för stort förtroende. Chile har nog inte sett så dåliga ut som de gjorde under Rueda på väldigt länge, och det säger en hel del! Det värsta av allt var att Rueda stack självmant när Colombia var ute efter hans tjänster. Han hade alltså mage att lämna det chilenska landslaget i sticket trots att han fått förtroende gång på gång, förlust efter förlust.

Sidenote: Rueda lyckades köra Colombia i avgrunden med och fick givetvis kicken därifrån.

Chile har inte imponerat i träningsmatcherna de spelat efter det misslyckade VM-kvalet. Man har framförallt haft stora problem med målskyttet då Chiles nuvarande, och begränsade, tränare Eduardo Berizzo inte har några tydliga idéer offensivt. Vidare har det också blivit jättetydligt att Chile är helt beroende av Alexis vara eller icke vara. Det tydligaste exemplet på det fick vi se i Chiles 3-2 vinst mot Paraguay. Man låg under 1-2 efter första halvlek och hade knappt skapat några chanser. Alexis blev sedan inbytt i halvtid och vände matchen på egen hand med ett mål och en "assist" till det avgörande självmålet. Chiles spel blev minst sagt märkbart bättre med honom.

Idag nåddes fansen av den tråkiga nyheten att Alexis stannar kvar i Santiago för att förbereda sig inför hemmapremiären mot Colombia. Helt ärligt så är det en katastrof! Vidare så har usle coachen Berizzo tagit ut honom med vetskapen om att hans fysiska status inte är optimal... förståeligt kanske trots allt. Men det som visar hans inkompetens är det faktum att han inte tog ut några ersättare till anfallarna Pizarro och Barticiotto som strukits sent ur truppen pga skador. Detta trots att han antagligen var fullt medveten om att Alexis skulle missa den första matchen.

Med dessa avbräck ser Chiles offensiv ruskigt tunn ut. Alexis må varit bra i OM den gångna säsongen, men det finns få spelare som är lika bra i landslagströjan (i världen!) som Alexis. Vidare så VET vi att Bielsas mannar kommer att spela med en oerhörd intensitet, det är ju trots allt hans signum. Detta rimmar illa med en åldersstigen chilensk trupp där Vidal fortfarande får starta trots att han, och några andra, passerat sitt bäst före datum.

Jag vill givetvis att mina landsmän får ett bra resultat med sig, men jag har svårt att se det hända borta mot Uruguay, utan Alexis.

Uruguay -0.75 spelas till 1.87 med 1.5 unit hos Unibet .

Jag tar dessutom ytterligare två spel till. När dessa nationer möts brukar det smälla, rejält! Det viftas vilt med kort och då det denna gång rör sig om ett Bielsastyrt Uruguay så kommer det att storma rejält.

Vidal, som tappar lätt humöret och kommer att få svårt att hänga med tempo, att bli varnad spelas till 2.25 hos bet365 tas med 0.5 units.

Delgado, som antagligen startar som ytterback, är en oerhört kortbenägen spelare och lär få det svårt här med. 3 varningar på 5 starter för Sheffield såhär långt, säsongen innan 12 gula på 31 starter för Pacos Ferreira. Delgado kort @ 2.75 spelas med 0.5 units

Notera att bägge dessa spel spelas med alternativet att spelet voidas om spelaren inte startar, detta då dem förmodade elvorna varierar från källa till källa.

Vamos!
This is the stats tab
This is the post tip