På Ferenc Puskas-stadion i Budapest spelas åttondelsfinalen mellan Nederländerna och Tjeckien i EM slutspelet. Med Frank de Boer som förbundskapten har Nederländerna nästan överträffat förväntningarna och gjort ett lysande gruppspel. Nederländerna har vunnit samtliga tre gruppspelsmatcher och därmed även gruppen. För Tjeckiens del har det blivit blandade resultat där de tog en tredje plats bakom England och Kroatien i toppen av gruppen och har kvalat till slutspelet som en av de fyra bästa treorna.

Inledningsvis såg Nederländerna ut att tappa en 2 - 0 ledning mot Ukraina, som hade utjämnat och kvitterat med tio minuter kvar av matchen. Högerbacken Denzel Dumfries klev då fram och ordnade en 3 - 2 seger. Han skulle också göra mål i nästa match mot Österrike, där även X-faktorn Memphis Depay presenterade sig i målprotokollet, i 2 - 0 seger. Bäst av alla har ändå Georginio Wijnaldum varit, med 3 mål totalt, där två av dem kom senast i 3 - 0 segern över Nordmakedonien. Efter att mittbackschefen Matthijs de Ligt missade första matchen mot Ukraina har han styrt upp försvaret, som har hållit nollan i två raka landskamper.

Förbundskaptenen Jaroslav Silhavy har lyckats bra med det tjeckiska landslaget genom att ta dem vidare till slutspelet. Vägen dit har varit krokig. Först blev det en övertygande seger över Skottland med 2 - 0, där Patrik Schick nätade båda gångerna. Han fortsatte med att göra ytterligare ett mål på straff mot Kroatien, i ett möte som slutade 1 - 1. Därefter blev det en förlust på Wembley mot England med 0 - 1. Framåt förlitar sig Tjeckien helt på Patrik Schick, som alltså har nätat samtliga mål för nationen.

Till denna landskamp har Tjeckien vänsterbacken Jan Boril avstängd, då han har dragit på sig två gula kort i turneringen. I Nederländerna är anfallaren Luuk de Jong, som har fått hoppa in från bänken, knäskadad. I övrigt är det inga nya avbräck på startspelare. Nederländerna har sett oslagbara ut med sin 3-4-1-2 formation där ett flertal nyckelspelare har levererar på topp. Detta ska räcka gott och väl till att ta en fjärde raka seger i EM och därmed slå ut Tjeckien ur mästerskapet redan efter fulltid.

Speltips Italien - Österrike:
1. Odds 1.72 hos Unibet , 888sport & LeoVegas .

---
Bekräftad startelva - Nederländerna:
Maarten Stekelenburg, Daley Blind, Matthijs de Ligt, Stefan de Vrij, Denzel Dumfries, Frenkie De Jong, Marten de Roon, Patrick Van Aanholt, Georginio Wijnaldum, Memphis Depay & Donyell Malen.

Bekräftad startelva - Tjeckien:
Tomas Vaclik, Vladimir Coufal, Ondrej Celustka, Tomas Kalas, Pavel Kaderabek, Tomas Holes, Tomas Soucek, Petr Sevcik, Lukas Masopust, Antonin Barak & Patrik Schick.
---

This is the stats tab
This is the post tip