Långfredagens höjdpunkt är givetvis game seven mellan HV 71 - Oskarshamn där vinnaren är det lag som får stanna kvar i SHL och förloraren får börja om i Hockeyallsvenskan. För mi är det här en helt öppen match och i en avgörande sjunde match kan allting hända, vilket också gör att jag lägger över spelvärdet till lilla Oskarshamn här.

HV 71 har satt sig i en sits där de aldrig trodde att de skulle sitta. De satt innan säsongen med hopp om slutspel och det pratades om att denna dyra trupp tillochmed kunder utmana om ett SM-guld. Nu står man i motsatt ände och får möta sin rival Oskarshamn i en avgörande sjunde match om vilka som behåller den sista platsen. Det är ett redigt praktfiasko redan innan matchen spelats såklart då spelartruppen man har är den dyraste i hela SHL. Jag nämnde häromdagen för en kompis att det största fiaskot är inte att Färjestad åkte ut i fyra raka mot Rögle, utan det är att HV 71 idag kan åka ur SHL. För klubbens och svensk hockeys del så hoppas jag inte att det går så långt.

Oskarshamn har legat i botten hela säsongen och aldrig hämtat sig därifrån. Man avslutade säsongen med 19 förluster på 20 möjliga matcher, vilket ungefär summerade deras form innan man klev in till denna matchserie. Nu tycker jag faktiskt att man utifrån förutsättningarna gjort det väldigt bra och man har trots allt tvingat fram en avgörande match. Jag kan dessutom tycka att spelmässigt så har absolut Oskarshamn varit minst lika bra, om inte bättre än HV 71. Rutinerade Anton Strålman sa i en intervju efter match fem att Oskarshamn varit genomgående bättre än hans eget HV och det säger väl en del.

Oskarshamnsspelarna älskar detta moment

Mycket av kvällens match handlar om hur man tar sig ann uppgiften i skallen. Jag är helt säker på att Oskarshamnsspelarna tycker att det ska bli otroligt häftigt och kul och få vara med om en sån här upplevelse. Alla som har spelat en avgörande slutspelsmatch inom hockeyn vet att sånt pirrar lite extra i magen en sån här dagen. Lodin har varit fantastiskt bra och älskar uppmärksamheten, vilket har synts på planen också. Inhoppande Tomas Rydén i kassen har gjort det fantastiskt bra efter att Marek Langhammer kastat in handduken och åkt hem till Tjeckien efter match ett. Det är klart att Rydén måste göra sitt livs match ikväll, men jag koll på denne Rydén sedan tidigare och vet att han älskar den här typen av matcher och jag kommer inte alls bli förvånad ifall han har en avgörande roll ikväll för kvällens utgång.

Jag är också helt säker på att HV 71 inte tycker det här ska bli lika kul. Självklart är det en häftig upplevelse, men HV 71 är det lag som har pressen på sig ikväll och alla förväntar sig, och har förväntat sig, att laget ska klara av detta och återigen få starta säsongen i SHL igen. Det kan absolut vara lite stela handleder på Peterson, Borgström och kompani ikväll.

HV 71 är rätta favoriter då man har fördelen av hemmaplan, men frågan är väl egentligen om det är någon fördel i en game seven? De spelar med en enorm press och är det någonstans värdet finns så är det på Oskarshamn. Jag testar Oskarshamn att vinna matchen till 2.55 hos Unibet och spelas med en insats lite under medel.

Insats: 2/5 units
This is the stats tab
This is the post tip