En av årets stora händelser är äntligen här och juniorkronorna ska försöka plocka hem ett guld på hemmaplan i Göteborg i årets upplaga av junior-VM. För första gången på många år så känns JVM hetare och jämnare än nånsin. Sverige går givetvis för guldet och om allt stämmer så är det absolut ingen omöjlighet. Jag ska gå igenom lite korta förutsättningar samt presentera ett par spel som känns intressanta och dessa odds hämtas från Bethard .

Hemmanationen Sverige är såklart dem vi hoppas på och laget bör vara bra förberett inför denna turnering. Man gjorde en bra turnering förra året med tanke på förutsättningarna där man slutade fyra tillslut efter att ha förlorat en svängig match emot USA i bronsmatchen. Många av spelarna som var med då har fått förnyat förtroende denna säsong och har såklart fått ett extra år på nacken. Det svenska laget är bra där merparten utav spelarna har betydande roller i sina SHL-lag och liknande. Backsidan ser grymt intressant ut och det enda stora frågetecknet egentligen är målvaktssposten, där vi av erfarenhet vet att vi måste ha en riktig stabil sista utpost för att gå långt.

Sverige har tagit plats i grupp A och jag får nog kalla den för årets "dödens grupp". Den består förutom Sverige utav Kanada, Finland, Tyskland och Lettland. Det är givetvis Kanada, Sverige och kanske våra grannar Finland som är de tre nationerna som på något sätt utgör hoten i den gruppen. Det gäller att hamna bland de fyra första och ju högre upp desto lättare motstånd i en kvartsfinal. Våra svenskar ska givetvis vara topp två i gruppen och jag tycker man har goda möjligheter att tillochmed vinna gruppen. Kanada har som vanligt ett bra lag, men kanske saknar den här profilen och ledaren som man tidigare haft i form av Bedard från förra året till exempel. Finland är Finland, men även deras lag tycker jag inte ser lika starkt ut i jämförelse med förra året.

Grupp B är väl den mer ovissa och kanske lite svagare gruppen. USA kommer troligtvis att springa hem den här gruppsegern, men bakom dem är det klart mer ovisst. Nykomlingen Norge kommer att få det svårt att hålla sig ifrån sistaplatsen, men Tjeckien, Slovakien och Schweiz är tre jämna motståndare och kommer säkert sno poäng av varandra. USA att vinna gruppen till 1.30 känns safe och bra virke till något annat och Slovakien höjer jag ett varningens finger för, men det kommer vi till senare.

USA får gälla som favoriter

Oddsen är i skrivande stund helt jämna på 3.50 gånger pengarna om vilka som ska ta hem guldet mellan USA, Kanada och Sverige. Jag är tämligen säker på att det blir just någon av dem tre och allt annat är en smällkaramell utan dess like. Vill man kan man absolut spela alla tre med samma insats för att få tillbaka ett litet plusresultat. I mitt tycke dock så är USA favoriter då de har ett otroligt lag på pappret med flera spjutar. Sverige tycker jag absolut är där och nosar, men jag är alldeles för tveksam på de svenska målvakterna som jag tyvärr tror kommer att bli Sveriges fall denna turnering.

Nedan kommer jag lista ett par spel som jag tycker kan vara värt att lägga en slant på. med lite korta motiveringar. Det är turneringsspel så insatser får man helt enkelt göra bedömningen på själv.

USA att vinna JVM - 3.50
Ni som såg träningsmatchen mot Sverige och ni som såg förra årets turnering förstår att detta är ett bra lag. Enligt många gjorde Sverige en bra insats, men det var ju bara en tidsfråga innan USA skulle få hål på Sverige. Gauthier och Snuggerud var två av turnerings sevärdheter förra året och då var dem ett år för unga. Denna säsong lär dem vara minst lika bra och jag tror inte att den stora isytan kommer att påverka dem negativt direkt. Laget har dessutom ett gäng andra spetsar och jag tycker de ser otroligt bra ut på pappret. Utmanarna i första hand är ju såklart Sverige och Kanada. Jag tror dock att profilspelarna i USA är alldeles för bra.

USA över 10.5 poäng i gruppen - 1.72
Se motivering ovan. De ska vara såpass bra att man har goda möjligheter att ta alla tolv poäng. Jag blir förvånade ifall man förlorar någon av dessa matcher.

USA att komma före Sverige i turneringen - 1.85
Se även här motiveringen där ovan. Jag tror som sagt att Sverige är lite för svaga på målvaktssidan för att detta ska gå vägen. USA är favoriter att vinna hela turneringen.

Finland under 8.5 poäng i gruppen - 1.72
De kommer att vinna mot de mindre nationerna, men att de ska plocka mer än två poäng totalt av Sverige och Kanada har jag svårt att se.

Slovakien över 5.5 poäng i gruppen - 2.00
Jag tror och tycker Slovakien är en av överraskningarna detta år. De står alltid för fina kämparinsatser och har denna säsong en bra upplaga med många fina draftval. De utmanade de stora redan förra året med många av dessa namn i truppen. Man slår Norge här och då behöver man plocka tre poäng av framförallt Tjeckien och Schweiz och det tror jag man löser.

Slovakien att komma före Tjeckien i turneringen - 3.55
Här har vi ett mycket trevligt odds. Som jag sa så tror jag Slovakien kan överraska en del. Tjeckien ser klart svagare ut jämfört med förra säsongen. Då hade man en otrolig backbesättning med Jiricek och Svosil i spetsen. Man saknar dessa profiler detta år och det är klart att det kommer mörkas på resultaten. Se dock upp för Tjeckiens förstalina som är en av turneringens vassaste.

I övrigt för svensk del så hoppas givetvis att jag har fel angående USA och vi får se det svenska landslaget lyfta bucklan i ett fullsatt Scandinavium. I vilket fall så är detta en otroligt rolig turnering som spelas i en mysig tidpunkt som ett fint avslut på detta år.
This is the stats tab
This is the post tip