Hejhej! Gårdagen blev bra då Djurgården lyckades få in 3-1 pucken med blott fjorton sekunder kvar av matchen och handikapp spelet på -1,5 satt fint. Skönt med medstuds!

Idag så startar SHL efter ett 18 långa dagars uppehåll med tre matcher och det är bara 18 poäng kvar att spela om. Färjestad - AIK, Växjö - Modo och Linköping - Skellefteå.
Jag kommer titta närmare på mötet mellan Linköping - Skellefteå.

Linköping som har under uppehållet befunnit sig i Riga och enligt tränarna så gjorde laget en bra resa med det mesta fokus på försvarsspelet men lite på offensiven. Där gjorde Linköping en träningsmatch mot Dinamo Riga. Ett Dinamo Riga som hade nio spelare borta för OS spel och kunde trots det vinna med 4-3. Träningsmatch men ändå.
Innan uppehållet i SHL så skjutsades Linköpings självförtroende på en del. Med två raka segrar på bortais. Först Färjestad 4-2 följdes upp med en 5-4 seger mot AIK i en stark vändning i den tredje perioden.
Det gör att Linköping hade på sina fem matcher innan uppehållet två segrar och tre förluster.
I tabellen så ser dock tåget ut att ha gått för Linköping att kunna sluta på en topp sex placering och få en direktplats till slutspelet. Med 66 poäng efter 49 omgångar så är Linköping i skrivande stund åtta poäng efter sexan Leksand men har blott två ner till tian HV 71.
Noterbart är att om Linköping plockar minst fyra poäng av de resterande omgångarna förutsatt att Örebro tar fullpott så är ett nytt kontrakt säkrat.
En orsak till att Linköping ligger där laget ligger är framförallt defensiven och målvaktsspelet har inte heller alltid varit bländande. Med en målskillnad på 155-155 så är Linköping i särklass det lag som är inblandat i flest målrika matcher. Ett snitt på 6,32 mål per match.
Hemmaspelet som har varit så bländande under säsongen kom av sig innan uppehållet. Linköping avslutade med fyra raka förluster i Cloetta Center vilket leder till att Linköping har tagit 39 poäng på 24 hemmamatcher vilket gör Linköping till seriens sjätte bästa hemmalag. Med en statistik på 13 segrar, varav 2 efter övertid/straffar och 11 förluster, varav 2 efter övertid/straffar och en målskillnad på 91-72. Linköping är samtidigt det lag som har gjort flest mål framåt och är det lag som släppt in näst flest mål bakåt av samtliga hemmalag i hemmatabellen (bara AIK är sämre). Ett snitt på 6,79 mål per match.
Linköping kommer komma till spel med full trupp vilket gör att Sebastian Karlsson är åter i spel och har under uppehållet släppt iväg spelare som Daniel Grillfors (Bern) och Erik Lindhagen (Västerås)

Skellefteå AIK, de suveräna serieledarna har under uppehållet tränat hårt och har samtidigt kunnat vilat bra.
Skellefteå som har trummat på i stort sett under hela säsongen avslutade med en 4-1 seger innan uppehållet hemma mot HV 71. I och med den segern så har Skellefteå nu sju raka segrar, varav sex av dessa är under ordinarie tid.
Som bekant så leder Skellefteå tabellen med 103 poäng efter 49 omgångar och har tio poäng ner till Frölunda på andra plats.
Skellefteå är det lag i serien som har gjort flest mål och samtidigt har släppt in minst mål. Vilket gör att det inte är så oväntad att Skellefteå leder serien. Med en målskillnad på 156-100 utgör ett snitt på 5,22 mål per match.
Kollar vi in Skellefteå's bortaspel så är laget ofantligt bra även där. Med 52 inspelade poäng på 24 bortamatcher så är Skellefteå seriens bästa bortalag. Med en statistik på 17 segrar, varav 2 efter övertid/straffar och endast 7 förluster, varav 3 efter övertid/straffar och en målskillnad på 75-44. Skellefteå är även det lag som har gjort näst flest mål på bortaplan och det lag som släppt in minst. Ett snitt på 4,95 mål per match.
Skellefteå kommer till spel med fyra raka segrar på bortaplan.
Till kvällens match så Jimmie Ericsson osäker till spel (beroende på form efter OS) och laget saknar även Emanuelsson och Norman men däremot kommer Johan Alm till spel som inte har spelet sen i november.

Historia:
Historiken mellan dessa två lag är ingen rolig läsning för varken Linköping eller deras fans. Skellefteå har vunnit samtliga möten denna säsong och har nu hela åtta raka segrar mot Linköping.
Matcherna under säsongen har slutat följande:
23.01.14 SHL Linköping Skellefteå 2 : 4
23.11.13 SHL Skellefteå Linköping 5 : 2
12.11.13 SHL Linköping Skellefteå 3 : 4
05.10.13 SHL Skellefteå Linköping 4 : 2
Noterbart är att samtliga matcher denna säsong har slutat över 5,5 mål.
Vi måste gå tillbaka till slutspelet förra säsongen för att hitta en seger för Linköping. Det var den 28 mars 2013 och då vann Linköping med 3-2 efter förlängning. (Noterbart är att fyra av fem matcher slutade 2-2 vid fulltid i den slutspelsrundan)
I Cloetta Center så har Skellefteå vunnit dom fem senaste matcherna och tre av dessa matcher har slutat med över 5,5 mål och två matcher har stannat på fem (inklusive övertid).

Kommentar:
Detta är sluttampen av serien och det är två målfarliga lag som tar sig an varandra. Linköping som verkligen har mycket mer att spela för då jag tror att Skellefteå med stor sannolikhet redan har vunnit serien. Jag tror inte Skellefteå misslyckas med att ta minst åtta pinnar på resterande omgångar.
Sen när dessa två lag möts då brukar det vara full fart, mycket målchanser och även en hel del känslor. Ska Linköping lyckas med att ta sig upp på sjätte platsen i tabellen så är seger ett måste här. Och för att kunna slå Skellefteå så ser jag att Linköping måste göra minst tre, fyra mål.
Skellefteå som gick ut i slutet av omgångarna innan OS uppehållet om att laget skulle testa mycket olika varianter till det kommande slutspelet bäddar ju lite för att ett hungrigt Linköping ska kunna ta en seger.
Men mitt spel kommer bli över 5,5 mål. Detta till stor del på grund av att det är två oerhört målfarliga lag framåt samtidigt som Linköpings defensiv och målvaktsarbete har en hel del att bevisa och sen att när dessa två lag möts då brukar det smälla en hel del och inte gör det de mindre intressant då samtliga möten under säsongen har gått över linan. Jag tror även att ett spelsuget Skellefteå vill tvåla dit Linköping för nionde raka gången.
Nej mitt spel bli över 5,5 mål till 2,15 på bet365 .

This is the stats tab
This is the post tip