Hello! Åter igen en natt med NHL och vi blickar mot det matchen i Kanada där Montreal Canadiens tar emot Calgary Flames.

Canadiens kommer till spel med två raka nederlag. Närmast med en förlust 1-2 hemma mot Winnipeg Jets. En jämn fight med massor av målchanser och avslut. Den enda skillnaden var att Jets gjorde två mål och Canadiens enbart ett.
Canadiens form har dalat på slutet och har på sina tio senaste matcher har det endast blivit 3 segrar, 6 förluster och 1 förlust efter övertid/straffar 3-6-1.
Det gör att Canadiens har tappat lite på topplagen i Eastern Conference men befinner sig ändå på en femte plats med 64 poäng efter 56 spelade matcher. En orsak till att Canadiens ligger där laget ligger är sitt normalt stabila försvarsspel. Med endast 139 insläppta mål under säsongen så är Canadiens NHL's sjätte bästa lag på att hålla tätt bakåt.
Hemmaspelet har dock gått lite i stå på slutet. Med endast en seger på lagets fem senaste hemmamatcher. Totalt har det blivit 34 inspelade poäng på 29 hemmamatcher vilket gör Canadiens till Eastern Conference sjunde bästa hemmalag. Med en statistik på 15 segrar, varav 1 efter övertid/straffar och 14 förluster, varav 4 efter övertid/straffar och en målskillnad på 67-65.
Canadiens har nu två raka nederlag på hemmaplan och en orsak till det är att målskyttet har klickat lite på slutet. Endast två mål på dessa två hemmamatcher.
Canadiens kommer till spel inatt utan:
T. Moen (spelar ev inatt)
A. Galchenyuk
D. Drewiske
R. White

Flames kommer till spel med inte en seger, inte två utan fem raka segrar. Närmast blev det seger mot Minnesota Wild med 4-3 efter övertid. Detta trots att Flames ledde med 3-1 med mindre än tio minuter kvar av matchen. Det dumma för Flames den matchen var att keepern K. Ramo gick sönder och R. Berra fick komma in i slutet av den första perioden. Han räddade 14 av 17 skott.
Värt att notera att alla dessa fem segrar har kommit med Flames som hemmalag.
På Flames tio senaste matcher så hr det blivit 6 segrar, 3 förluster och 1 förlust efter övertid/straffar 6-3-1.
Trots den fina formen så är ändå slutspelet långt borta. Med en trettonde plats i Western Conference med 49 poäng efter 55 matcher så har Flames fjorton poäng upp till närmaste lag på slutspelsplats.
En stor orsak är spelet i egen zon och målvaktsspelet. Med hela 173 insläppta mål så är Flames det sjätte lag i NHL som släppt in flest mål.
Bortaspelet är däremot ingenting att hänga i julgranen. Med tre raka nederlag och endast en seger på Flames fem senaste bortamatcher så har det blivit totalt 22 poäng efter 26 spelade bortamatcher. Med en statistik på 9 segrar, varav 4 efter övertid/straffar och 17 förluster, varav 4 efter övertid/straffar och en målskillnad på 60-86.
Flames senaste bortamatch var mot San Jose Sharks. Den slutade 3-2 till Sharks.
Flames kommer komma till spel inatt utan:
K. Russell (spelar ev inatt)
K. Ramo
C. Glencross

Historia:
Två lag i varsin Conference möter varandra inte så ofta. Men när två lag är från Kanada så blir det desto oftare. Under säsongen har det blivit en match mellan Canadiens - Flames. Den spelades i Calgary och Flames vann den med 3-2 och mycket av segern bäddades av att Flames gick fram till en 3-0 ledning under andra perioden.
På lagens tio senaste möten så har Canadiens vunnit tre av dessa och Flames sju. Värt att notera är att Flames har vunnit dom fyra senaste matcherna, varav tre raka matcher har spelats i Calgary.
Med Canadiens som hemmalag i dom fem senaste matcherna så har det slutat med tre segrar för Canadiens och två för Flames.

Kommentar:
När OS närmar sig så gäller det att få ihop så många poäng som möjligt innan det längre uppehållet och kliva in i lite vila med gott självförtroende.
Jag ser denna match som en oerhört viktig match för Canadiens och att segern skulle verkligen sitta fint. Med två raka förluster på hemmaplan så är det dags för seger och det är på tiden att börja vinna för att haka på slaget om topp fyra placeringarna i Eastern Conference.
Med fyra raka förluster mot Flames så lär hemmalaget vilja vinna denna match mer än gärna. Och en målvaktskamp mellan C. Price VS R. Berra så har Canadiens ett enormt övertag.
Jag kommer spela Canadiens som segrare till 1,92 på Expekt .

Startande målvakter:
Canadadiens: Matcher: 45 Impm: 2,42 Räddningsprocent: 92.2%
Flames: Matcher: 24 Impm: 3,20 Räddningsprocent: 89.1%

This is the stats tab
This is the post tip