Hello! Gårdagen började på bästa möjliga sätt då överspelet på 5,5 mål i Linköping - Skellefteå satt utan problem med ett slutresultat 6-5 efter straffar. Men i nattens NHL blev det lite motstuds då Carolina Hurricanes trots chans, spel och skottövertag misslyckades med att slå Buffalo Sabres. Sabres gjorde 3-2 målet med endast 43 sekunder kvar av matchen, trist!

Idag så är det återigen fullt med matcher, tre i SHL och full omgång i Hockeyallsvenskan.
Och jag lägger mitt fokus på Södertälje - Almtuna.

Hemmalaget Södertälje föll i sin förra match borta mot Djurgården med 3-1. En match som var Djurgårdens i två perioder och ledde rättvist med 2-0. Men när Djurgården gick för att bevaka sin ledning så ryckte Södertälje upp sig men kom aldrig närmare än 2-1 och Djurgården avgjorde med 14 sekunder kvar med ett mål i öppen kasse till slutresultatet 3-1.
I och med förlusten för Södertälje så var det den fjärde på dom fem senaste och laget har endast mäktat med på att ta fyra poäng på dom fem matcherna vilket gör Södertälje till seriens tolfte formstarkaste lag.
I tabellen så befinner sig Södertälje på just en tolfte plats. Med elva poäng ner till Troja/Ljungby med nio poäng kvar att spela om så är kontraktet säkrat. Samma sak är det uppåt i tabellen där Timrå som innehar den den sista playoff platsen är tolv poäng före Södertälje. Vilket betyder att Södertälje inte har så mycket mer att spela om än mest hedern och äran. Då säsongens mål sprack tidigt om att ta sig till playoff så blev fokuset på att rädda sig kvar i Hockeyallsvenskan vilket är gjort och nya planer läggs för kommande säsong.
Hemma i Axa Sport Center så har Södertälje tagit 35 poäng på 24 matcher vilket gör Södertälje till seriens tionde bästa hemmalag. Med en statistik på 12 segrar, varav 4 efter övertid/straffar och 12 förluster, varav 3 efter övertid/straffar och en målskillnad på 66-57.
Södertälje har på sina fem senaste hemmamatcher vunnit tre av dessa och förlorat två. Noterbart är att alla matcher har slutat med uddamålsseger/förlust.
Senaste hemmamatchen var mot Oskarshamn. Då vände Södertälje ett 0-2 underläge till seger 3-2 i den tredje perioden.
Södertälje har tänkt att forma laget såhär i kvällens match:
"Hur har ni tänkt kring kedjeformationerna tills i morgon?"
"Vår tanke är att köra med DeSimone, Billberg och Dahlström.
Johan Andersson, Patrik Kallmert och Viktor Gustafsson.
Gregoire, Robban och Thörnberg.
Sedan kör vi med Engström, Freddan, Frödén."
Backsidan står det inget om men klart är det att Andreas Andersson står i mål. Senast Andersson stod var borta mot BIK Karlskoga för fem omgångar sedan. Då fick den forne SHL målvakten släppa förbi sig sju puckar.
A. Andersson: Matcher: 1 Impm: 7 Räddningsprocent: 73,1%

Almtuna som har krigat sig uppåt i tabellen kommer med en förlust i ryggen borta mot Malmö. En match som Malmö vann med 4-0.
Men innan dess så hade Almtuna två segrar i rad och har på sina fem senaste matcher två segrar och tre förluster.
Detta nederlagstippade Almtuna befinner sig på en tionde plats i tabellen med 66 inspelade poäng efter 49 omgångar. Med sju poäng upp till Timrå på sista playoff plats så finns det fortfarande en teoretisk chans att kunna nå playoff även om den är långt borta. Neråt i tabellen så har Almtuna samma poäng som elvan Asplöven och fem poäng ner till dagens motståndare Södertälje.
Almtuna skulle egentligen ha spelat hela säsongen med bortamatcher. Med 34 poäng på hittills 24 bortamatcher så är Almtuna seriens sjätte bästa bortalag. Med en statistik på 12 segrar, varav 7 efter övertid/straffar och 12 förluster, varav 5 efter övertid/straffar och en målskillnad på 57-68.
Almtuna har nu två raka nederlag på bortais men hade innan det fem raka bortasegrar. Noterbart är att tre av dessa fem slutade med kryss under ordinarie tid.
Även Almtuna rustar inför kommande säsong och har skeppat iväg Alen Bibic till Rögle (utlånad tidigare från Leksand) och har "sålt" Marcus Högström med omedelbar verkan till Djurgården. Allt för att göra klubbens ekonomi stabilare och ha en god grund enligt klubbens ordförande Janne Karlsson.

Historia:
Säsongens fjärde och sista möte lagen emellan. Det vi kan summera från dom tidigare tre fighterna är att Almtuna har vunnit samtliga.
Första matchen i Uppsala. Seger med 2-1 efter straffar.
Andra matchen i Södertälje. Även seger där med 2-1 efter straffar.
Den tredje och senaste matchen spelades i Uppsala. Där vann Almtuna nu med säkrare 3-0.
Spanar vi in lagens fem senaste möten så har Södertälje vunnit två och Almtuna tre. Noterbart är att Almtuna har vunnit tre raka mot Södertälje och tre av dessa fem matcher har slutat oavgjort efter ordinarie tid och lägger vi till försäsongsmatchen inför denna säsong så slutade även den oavgjort. Därmed fyra av sex matcher har slutat kryss.
I dom fem senaste matcherna i Axa Sport Center så har Södertälje vunnit två och Almtuna tre. Noterbart är att fyra av dom fem matcherna slutade med ett oavgjort resultat efter ordinarie tid.

Kommentar:
Två lag som kommer till spel med en inställning av mest bara spela av säsongen. Av det vi kan utläsa från Almtuna's hemsida så är playoff spelet redan borträknat och klubben meddelar att spelare kommer kunna försvinna i de resterande omgångarna. Samma sak gäller i Södertälje där det börjar ryckas och dras i spelare som vill byta miljö.
Men till dagens match så tror jag att Almtuna kommer att kunna störa Södertälje en hel del. Varför då? Jo för att Södertälje's spel den senaste tiden har inte varit imponerande. I två raka matcher så har laget varit svajigt och oengagerat i dom två första perioderna för att kunna blixtra till i den sista. Medan Almtuna har trampat på bra och har en liten teoretisk chans att nå playoff trots att klubben verkar misstro det.
Nu är det två klubbar som kommer till spel med en ledning som har full fokus på nästa säsong så tror jag det kommer bli en jämn fight där jag tror helt klart att Almtuna kommer ta med sig poäng från Axa Sport Center. Almtuna har trivts bra på bortaplan under hela säsongen och trivs riktigt bra mot Södertälje.
Mitt spel kommer bli X2 till 2,00 på bet365 men testar nog även en slant på X till 4,50 på Nordicbet . Kryss i fyra av dom fem senaste i Axa Sport Center och tre av fem på dom fem senaste mötena och två lag som troligen kommer spela av säsongen efter denna match så luktar det lite kryss faktiskt.

This is the stats tab
This is the post tip