Efter en helgs paus är UFC tillbaka kommande helg. Vi bjuds bland annat på tredje försöket till match mellan lyftkranen från Rosengård – Ilir Latifi - och ryske Oleksij Oleinik, vilket väl ändå känns ganska svalt på förhand, både sett till spelvärde och underhållning. Det är överhuvudtaget få matcher som kommer närmaste tiden där oddssättarna är ute och cyklar vad jag kunnat se i alla fall. I stället får man ha siktet inställt en av tidernas förmodat bästa galor i slutet på oktober med örhänget i main event mellan Charles Oliveira och Islam Makhachev. I princip varje match från underkortet och uppåt skulle kunna toppa en fight night i slutet på september.

Det finns i alla fall en match till helgen som jag tycker erbjuder lite överodds. Krzysztof Jotko skrivs i nuläget till favorit mot Brendan Allen, vilket är något som ska utnyttjas. Jag spelar Allen som vinnare till 2.04 på Pinnacle .

Jotko är verkligen långt ifrån någon personlig favorit. Det handlar om en riktig gnetare som sällan avslutar sina motståndare utan i stället mest söker nedtagningar och att kontrollera på marken. Från 2019 har han dock 5 av 6 vinster och det ska aldrig underskattas. Motståndet har varit väldigt beskedligt och i regel haft begränsad brottning och fysisk styrka. Förlusten kom mot Strickland som ganska enkelt kunde plocka isär polacken.

Liknande matchfacit har helgens motståndare Brendan Allen som radat upp fina vinster men också fått stryk av Strickland – dessutom via avslut till skillnad mot Jotko. Amerikanen har dock enligt mig en stil som kommer kunna hota desto mer eftersom han är bra på marken och även fysiska styrkan att stå emot nedtagningsförsöken från polacken. Allen har exempelvis gått match i lätt tungvikt näst senast och klarade det bra med avslut på marken mot Alvey. Den senare har knappast rosat marknaden för att uttrycka sig diplomatiskt, men det är ändå en vinst i en högre viktklass.

Kollar man motståndare för motståndare skulle jag säga att Jotko mött mer erfarna fighters, men ändå av sämre kaliber. Lägger man sen till att Allen har en åldersmässig fördel och matchat mer intensivt senaste åren ger det att oddsen är något skeva (fler än fem år yngre=högre än 60 % vinstchans). Därför spelar jag en skön tv-peng till 2.04 och börjar redan nu hålla tummarna för Challe 30 oktober.

This is the stats tab
This is the post tip