En självklar rek att skriva men likväl en väldigt tudelad. Jag har skrivit om det förr, Charles Oliveira är den överlägset mest inkomstbringande fightern för mitt UFC-spelande då han i 10 av sina senaste 11 matcher varit underdog och vunnit samtliga. Det är en av anledningarna till att han är min favorit men det finns så mycket annat: Ödmjuka respekten inför sitt yrke och motstånd, uppväxten i favellan där väl gissningsvis 95 % hamnar i kriminalitet, fightingstilen med alla olika typer av avslut, de galna men stilfulla kläderna och så vidare. Matchen på lördag kommer alltså bli uppriktigt jobbig eftersom jag tror motståndet, Islam Makhachev är exceptionellt bra.

Nu är det spelvärde som gäller på denna site och rent objektivt skulle denna match vara bland det mest självklara hittills att lira när Challe finns till 2.52 på Pinnacle .

Det möjligen största felet som oddssättarna gör och som jag profiterat på gällande UFC är att snedfördela vinstchanserna efter ren hype, hellre än att matcha stilar, verktygslådor, tidigare motstånd och matchutveckling mot varandra.

Det är också ovanstående som med all rimlig logik gör det direkt felaktigt att Makhachev överhuvudtaget är favorit. Han är förvisso Dhagestanier och det faktumet ensamt borgar för världsledande bra brottning. Något som han också visat upp i alla sina matcher hittills. Press, teknik och styrka kombineras med det stoiska lugnet inte helt olikt mentorn Khabib (undantaget när han flög ut i publiken efter matchen med McGregor och blev portad från staterna). Ser man sen till motstånd så finnes den enskilt största anledningen till spelvärdet. Islams mest namnkunniga och meriterade motståndare hittills är Dan Hooker som nu står på 4 av 5 förluster i senaste matcherna och knappeligen har något groundgame att tala om. Visst, det har varit imponerande avslut och ganska enkelt vilket gör saken något mer svårvärderad men just rankingens betydelse har blottats otaliga gånger. Det är helt enkelt en avsevärd skillnad att ta sig an någon från topp 5.

Det kan man konstatera att Oliveira har gjort. Fem senaste matcherna har varit mot rena titelutmanare och han har städat av dom i tur och ordning. Det är enbart Ferguson som inte blev avslutad men det var i ärlighetens namn bara sjukt att matchen inte avbröts. Senaste vevade han ner Gaethje, som för en dryg månad uttalade sig att Challes kraft var något han aldrig upplevt förut. Att han blivit ”buzzed” men att just detta var som att sticka tungan på ett superkraftigt batteri. Det märks också på mängden strikingavslut som brassen nu har. Till detta kommer sen UFC:s sannolikt bästa BJJ. Börjar han få tag i ett ben eller arm, få in någon hook och ta rygg på sitt motstånd så är det normalt bara en tidsfråga. Avslutet kommer lika självklart som gravitationen.

Det som oroar mig är främst ett par saker:
1. Oliveira har trots allt gått i backen tre senaste matcherna och har matchat rätt intensivt senaste åren. Visst, han är inte främmande för att lura ner sina motståndare på backen, men återhämtningen från exempelvis senast från Gaethje måste hinna ske ordentligt.
2. Matchen mot Lee, förvisso 2.5 år tillbaka i tiden, visade upp luckor i själva brottningen. Alltså det som är Islams styrka. Tror Mahkachev kommer vara rätt försiktig med att dyka på double legs osv eftersom Oliveira har en halv miljon vapen som han kan skicka i mittlinjen. I stället är det situationer där de hamnar bröst mot bröst och Islam får ihop sina händer bakom ryggen på Charles. Då kommer det vara fara och färde.

Jag tror nämligen inte att Charles kommer få utrymme att hota med sina lås underifrån mot Mahkachev på samma sätt som mot andra. Dhagestanska toppkontrollen är något helt, helt annat än Kevin Lees (som nu för övrigt inte ens är kvar i UFC).

På gränsen till vidrigt spännande kommer det i alla fall bli men ur ett speltekniskt perspektiv ska Oliveira vara favorit och det finns ett övervärde till 2.52. Jag har följt mitt lag Manchester United sen 1988 ungefär och i alla viktiga matcher lagt en slant på motståndet. Då fanns en liten glädje att finna i eventuella misären. Den strategin kommer jag tillämpa även denna gång, men reken behövde skrivas och det korrekta är att spela Oliveira som vinnare och möjligen toppa med att det sker på avslut. Detta kommer för övrigt sannolikt vara den enda rek eventuella ryggare på just det spelet önskas otur, naturligtvis skrivet med glimten i ögat.

This is the stats tab
This is the post tip