Europatipset Tips 16/5 2020

Publicerad på 16 Maj 2020 - 00:10

Aston

Aston

Jan Wickberg

16 Maj 2020 - 00:10

Europatipset-tips lördag 16/5 med matcher från Bundesliga 1 och Bundesliga 2.
Spelstopp kl 15:29.

Match 1
Dortmund - Schalke 1

Tabelltvåan Dortmund har fyra pinnar upp till serieledande Bayern Munchen. Hade fin ligaform innan uppehållet med fyra raka och 9-1 i målskillnad. Åkte lite snörpligt ur Champions League trots två bra insatser mot PSG. Norske anfallaren Erling Håland har klarat omställning från Österrikiska Bundesliga till Tyska motsvarigheten på ett utmärkt sätt och fortsätter ösa in mål. När det gäller skador så är det Nico Schulz, Dan-Axel Zagadou, Emre Can, Axel Witsel och Marco Reus som ej kan medverka. Schalke på sjätteplats hade svag form innan uppehållet. Sju raka utan vinst och på dessa matcher endast två mål framåt. Om det inte vänder snart riskerar tränare David Wagner att bli arbetslös, då det ställs lite högre krav i Schalke än Huddersfield som han tränade innan. Markus Schubert fortsätter mellan stolparna då förstekeepern Alexander Nubel redan är klar för Bayern nästa säsong. Suat Serdar, Benjamin Sambouli och Daniel Caligiuri bör alla vara åter från skador. Salif Sane, Omar Mascarelli och Ozan Kabak kvar hos fysteamet för behandling. Känns som att det kommer bli Dortmunds anfall mot Schalkes försvar därav 1X på kupongen.

Match 2
Augsburg - Wolfsburg X

Augsburg var bland de formsvagaste lagen innan uppehållet. Sju förluster på de nio senaste var inget annat än uselt. Hängde ofta med bra i första halvlekarna men tappade ork i andra. Är i princip bara ensamma anfallaren Florian Niederlechner som hotar framåt. Islänningen Alfred Finnbogason blir inte yngre och är inte lika målfarlig längre. Hade en skadedrabbad säsong i fjol och även här osäker till spel. Simon Asta & Julian Schieber ej aktuella för spel. Tränare Heiko Herrlich är avstängd för att ha brutit mot karantän-reglarna. Wolfsburg på sjunde plats var inte glada att få säsongen avbruten då man hade fin form. Senaste ligaförlusten kom i januari, efter det sex raka utan torsk. Marcel Tisserand, Admir Mehmedi och Xaver Schlager är alla skadefria medan Joshua Guilavougui, Ignacio Camacho, Yannick Gerhardt och William Furtado är nya hos fysteamet. På avstängningsfronten är backen Marin Pongracic åter men hans plats i skamvrån tas här av anfallaren Wout Weghorst. Ett dåligt "byte" om man säger så. Vi tror inte på många mål här och utgår från krysset.

Match 3
Dusseldorf - Paderborn 1

Bottenmöte mellan huvudkandidaterna att bli relegerade. Dusseldorf ligger på sextonde plats med 22 inspelade poäng. Hade skaplig form när säsongen bröts. Fyra kryss på de sex senaste visar på att laget trots den dystra ligapositionen inte är helt borta i matcherna. Hur mycket det är nye tränaren Uwe Röslers förtjänst återstår att se när ligan nu åter öppnar. Florian Kastenmeier förväntas behålla vantarna då Manchester City-lånet Zachary Steffen fortfarande är knäskadad. Övriga skadade för Fortuna är Alfredo Morales, Bernhard Tekpetey och dyrköpta Dawid Kownacki. På pluskontot är att Andre Hoffmann är åter efter avstängning. Att Oliver Fink saknas är dåligt för Dusseldorf, men kul för honom själv då han blivit pappa. Jumbon Paderborn har bara skrapat ihop 16 pinnar på 25 matcher och kommer så klart få svårt att hänga kvar. Avslutade innan uppehållet med fyra raka förluster. Har lånat in Everton-anfallaren Antony Evans men tveksamt om han får speltid redan här. Sven Michel (åter efter skada) och Dennis Srbeny (ex-Norwich) fightas om spetsrollen framåt. Luca Kilian och Streli Mamba på väg tillbaka men troligen ej redo här. Yttern Christopher Antwi-Adjei bör dock vara redo för spel. Vi tror mest på Röslers manskap här då man har två anfallare i Kenan Karaman & Rouwen Hennings som kan avgöra tillställningen.

Match 4
Hoffenheim - Hertha Berlin 2

Tabellnian Hoffenheim har förlorat över hälften av sina hemmamatcher denna säsong. Hade vid tidpunkten för ofrivilliga vilan taskig form och vi minns pinsamma förlusten mot Bayern Munchen (0-6) som var senaste hemmamatchen. Skador stör i anfallet då flera landslagsmännen Andrej Kramaric (Kroatien), Ishak Belfodil (Algeriet) och Sargis Adamyan (Armenien) saknas. Troligen får Ihlas Bebou (även han landslagman, Togo) spela längst fram, om han hinner få ordning på sitt onda knä. Moanes Dabbur (Israelisk landslagsman) hade annars varit given men han har också varit skadad och ej redo att starta. Jobbigt läge framåt för tränare Alfred Schreuder som kanske måste lita på dansk dynamit i form av Jacob Bruun Larsen och Robert Skov om alla ovanstående ej kan medverka. Hertha har varit bättre borta än hemma. 3-3-7 hemma i Berlin mot 4-4-4 på resande fot. Har haft det turbulent på tränarfronten då både Jurgen Klinsmann och Alexander Nouri klivit av på kort tid. Ny på posten är Bruno Labbadia som basar över laget för tillfället. Salomon Kalou har nog gjort sin sista match i Hertha-tröjan efter ha brutit karantän-reglerna. På skadefronten ser det bra ut då endast Karim Rekik saknas. Värre då att Vladimir Darida ej kan medverka pga avstängning. Skrälläge för bortalaget?

Match 5
Leipzig - Freiburg 1

Hemmalaget har häng på toppduon (Bayern & Dortmund) i jakten på ligaguld. Har endast förlorat tre av matcherna under säsongen och en av förlusterna kom faktiskt mot dagens motståndare. Hoppas ha åter tidigare skadade trion Willi Orban, Ibrahima Konate och Kevin Kampl. Dessvärre kan inte Emil Forsberg medverka då han dras med sjukdom. Inte heller Dayot Upamecano medverkar då fransmannen är avstängd. Freiburg återfinner vi på åttonde plats med siktet inställt på Europa. Hade lite tveksam form innan uppehållet men vann senast det sparkades boll i Tyskland, 3-1 mot Union Berlin 7/3. Har bara Lukas Kubler skadad då duon Manuel Gulde och Christian Gunter använt ledigheten till att bli kvitt sina skador. Nils Petersen är bäste målskytt i laget men man har fördelat målen bra inom truppen och känns inte beroende av någon enskild spelare. Freiburg får nog svårt att upprepa resultatet från hemmamötet men den som jagar stora slantar garderar.

Match 6
Frankfurt - Mönchengladbach 1

Frankfurt har varit en besvikelse i Bundesliga den här säsongen. Ligger bara på tolfte plats och det lär knappast bli någon vinst av Europa League heller efter 0-3 hemma mot Basel. Det positiva med laget (för oss åskådare) är att laget fortfarande allt som ofta är inblandade i målrika matcher. Tränare Adolf Hutter har fyra högklassiga anfallare som han kan variera mellan. Till denna match hoppas Hutter ha hela sin trupp tillgänglig. Sena tester på Erik Durm och Goncalo Paciencia är det enda som stör. Mönchengladbach är på fjärde plats och i skrivande stund har man Champions League-biljett i sin hand. Hade fin form innan uppehållet. Precis som Frankfurt är det ett lag som gör och släpper in många mål. Så vi kan hoppas på en målrik match. Även i Mönchengladbach så har de flesta som var skadade tillfrisknat och endast Fabian Johnson och Denis Zakaria är indisponibla. Florian Neuhaus åter efter avstängning. Känns som att denna match kan sluta hur som helst och den vise kör på 1X2.

Match 7
Köln - Mainz 2

Seriens minst kryssbenägna lag ställs här mot varandra. Av de 25 spelade matcherna har lagen endast kryssat i två var. På hemmaplan har Köln ett kryss medan Mainz ännu ej spelat oavgjort på bortagräs. Köln föll förvisso i senaste matchen med formen var ändå god då man innan förlusten hade radat upp tre vinster. Har inget märkvärdigt lag men jobbar åt samma håll. Skyttekungen Jhon Cordoba gör mål i varannan match, men drar också på sig en del gula kort och var avstängd precis innan vilan. Skada på Rafael Czichos. Även Niklas Hauptmann och Ismail Jakobs saknas då båda är drabbade av Covid-19. Mainz på plats 15 har fyra poäng till godo på Dusseldorf som närmast jagar under nedflyttningsstrecket. Formen kändes stigande innan uppehållet och man hoppas så klart att den ska vara konserverad till detta möte. Jean-Phillipe Mateta drog på sig rött kort i mötet med Dusseldorf och är avstängd här. Innebär att Robin Quaison får sällskap av Adam Szalai eller Karim Onisiwo på topp. Trist skada på målis Robin Zentner gör att Florian Muller vaktar buren. Känns som att Köln blivit lite väl stora favoriter här så skrälläge för bortagänget, månne.

Match 8
Union Berlin - Bayern Munchen 2

Lillebror Union ligger före storasyster Hertha i ligan och det var väl ett av delmålen inför säsongen att bli bäst i (huvud)staden. Hemma i Berlin är man starka och har vunnit mot lag som Mönchengladbach, Dortmund och icke att glömma derbyt mot Hertha. Får till detta möte åter Christopher Trimmel efter avstängning. Dessvärre tar Marvin Friedrich hans plats på botbänken. Precis som många andra lag har man fått åter spelare som var skadade innan uppehållet. Sheraldo Becker och Akaki Gogia dock ej i fas för medverkan än. Yunus Malli har fått Covid-19 och sitter i karantän. Sebastian Andersson brände straff senast lagen möttes och det kostade poäng den gången. Bättre lycka för svensken här? Bayern leder inte oväntat ligan men har inte avgjort den än och den här säsongen utmanas man på allvar av Dortmund och Leipzig. Har till denna match åter spelare som Kingsley Coman, Ivan Perisic och Robert Lewandowski. Snart är även Niklas Sule tillbaka men Corentin Tolisso och Phillipe Coutinho får vänta ett tag till innan det blir tal om bollsparkande för deras del. Givet u-tecken men när Bayern står i 88% så är det inte fel att gardera och hoppas på Andersson & co.

Match 9
Werder Bremen - Bayer Leverkusen 2

Klassiska Bremen har gjort en riktigt vek säsong och ligger näst sist i ligan. En vinst och två kryss på hemmaplan är allt man givit fansen så här långt så kanske lika bra att spela inför tomma läktare. Truppen är inte usel, men det känns som att man saknar en bra anfallare. Tränare Florian Kohfeldt måste få fart på någon av gubbarna framåt och det snart. Gamle Claudio Pizarro är skadad. Bakåt är det Ludwig Augustinsson och Omer Toprak som saknas. Leverkusen? Jo då hästen är väldigt mycket i liv. Hade lysande form innan uppehållet med nio segrar på tio matcher om man räknar in alla turneringarna. Öste även i mål och tror ärligt talat att varje Leverkusen-anfallare hade varit given i Bremens startelva. Kvarvarande spelprogram ser inte alls så svårt ut för laget och en Champions League plats bör man kunna knipa. Kevin Volland är skadad men annars ser det bra ut även på skadefronten. Här slösar vi inte med garderingar.

Match 10
Bielefeld - Osnabruck 1

Serieledande Bielefeld har endast torskat två matcher under säsongen. Kryssade senast men innan dess fyra raka. Har giftig anfallare i Fabian Klos som leder skytteligan med 16 fullträffar. Även Andreas Voglsammer är bra framåt och har gjort 10 mål. I försvaret är ex-Elfsborg spelaren Joakim Nilsson given. Osnabruck på tolfte plats är normalt svaga borta och även utan publik så är det skillnad på hemma och bortaplan. Hade innan uppehållet 3-9 i målskillnad på de två senaste matcherna. Keeper Phillip Kuhn var nog rätt glad över breaket och hoppas på nystart här. Framåt är det främst Marcos Alvarez som motståndarna måste ta på allvar. Håller man honom i strama tyglar så är mycket vunnet. Hemmalaget bränner inte chansen att rycka än mer i toppen.

Match 11
Greuther Furth - Hamburg 2

Två lag som är med och fightas om uppflyttning. Furth på femte plats och mindre än tio poäng upp till Stuttgart som innehar en av direktuppflyttningsplatserna. Besegrade just Stuttgart näst senast i ligan. Sebastian Ernst är inte känd som någon som öser in mål men satte avgörandet mot Stuttgart och fixade poäng mot Kiel matchen efter. Får se om hans målform håller i sig här trots ett par månaders vila. Annars är det Branimir Hrgota som är lagets bäste målskytt och den man litar till framåt. Lagets andre svensk Felix Beijmo ännu ej given i startelvan. Klassiska Hamburg tycker många är i fel division och om det blir uppflyttning så jublar nog de flesta tyskar då man anser att laget ska vara i högsta serien. Ligger just nu på tredje plats, bara en pinne från direktplats. Vann senast (2-1 mot Regensburg) men matcherna innan schablade man bort viktiga poäng. Har bra trupp med bla tre duktiga österrikare i Louis Schaub, Martin Harnik och Lukas Hinterseer. Bör kunna plocka minst en poäng här.

Match 12
St Pauli - Nurnberg X

St Pauli är nog ett av de lag som mest lider av att inte ha något publikstöd. Det brukar vara bra drag på hemmamatcherna och det lyfter så klart laget. Ligger lite i ingenmansland i tabellen och även om det inte skiljer supermånga poäng ned till strecket så har man många lag mellan sig och strecket. Även St Pauli har svenska i laget. Sebastian Ohlsson och Viktor Gyökeres arbetar för Hamburg-klubben. Tränare är stoneface Jos Luhukay som tidigare tränat en rad andra tyska klubbar och Sheffield W. i England. Nurnberg är ett skapligt bortalag och har faktiskt spelat ihop fler poäng borta än hemma. Har under säsongen lyckats med konststycket att använda sig av fyra olika målvakter, men nu verkar man ha bestämt sig för att spela Christian Mathenia så länge han håller sig frisk. Lagets svensk Mikael Ishak får inte mycket speltid och lär nog snart vara tillbaka i danska ligan, eller kanske prövar lyckan i allsvenskan. Jämn match att vänta.

Match 13
Wehen - Stuttgart 2

Wehen är inte bekant för många och var tippade i botten av så gott som alla expert inför säsongen och visst är det i de nedre regionen av tabellen vi finner laget. En poäng från jumboplatsen. Är ligans sämsta hemmalag och brukar inte heller vara nåt bra bort men senast sa det bara "boom" och man smällde in sex bollar mot Osnabruck. Skyttekungen Manuel Schaffler hade en fin dag med tre mål. Bakom honom finns dock inte mycket av värde om vi inte kikar allra längst bak då där Österrikes landslagskeeper Heinz Lindner huserar. Stuttgart känns precis som Hamburg som ett lag som ska vara i högsta ligan. Ligger tvåa just nu och således på direktplats. Har en bra säsong så här långt och vilan kom lägligt då man var på väg in i en lite minisvacka med en förlust och ett kryss. Nu har man laddat om och siktar mot toppen. I truppen finns bekanta namn som Holger Badstuber och Mario Gomez som ännu håller hög klass. Ska normalt vara ett nummer större än dagens motståndare.

EUROPATIPSET (216 Raders)

1. Dortmund - Schalke 1X
2. Augsburg - Wolfsburg X
3. Dusseldorf - Paderborn 1
4. Hoffenheim - Hertha 2
5. Leipzig - Freiburg 1X
6. Frankfurt - Mönchengladbach 1X2
7. Köln - Mainz 2
8. Union Berlin - Bayern Munchen 1X2
9. Bremen - Leverkusen 2
10. Bielefeld - Osnabruck 1
11. Greuther Furth - Hamburg X2
12. St Pauli - Nurnberg 1X2
13. Wehen - Stuttgart 2

Tack för läsningen.
Lycka till med raderna!
Vid spelproblem kontakta:
http://www.stodlinjen.se/
020-819100

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto