Stryktipset 13/7, 2019

Publicerad på 12 Jul 2019 - 23:04

Aston

Aston

Jan Wickberg

12 Jul 2019 - 23:04

Sex miljoner i potten väntar oss denna helg då det är jackpot på stryktipset. Superettan gör comeback efter ett par veckors uppehåll och fem matcher hämtas från den serien. Allsvenskan bidrar med sex match och de övriga två matcherna hämtas från vårt grannland i väster och den gröna ön. Då snackar vi inte om USA och Grönland utan Norge och Irland. Genomgång och fakta för att pricka in 13 rätt följer nedan.


Match 1

AIK - Elfsborg 1

(TTT 10-0-0)

Gult och svart mot gult och svart inleder kupongen. AIK gästas av Elfsborg. Svenska mästarna AIK såg inte ut som något Champions League-lag i tisdags då man fick stryk av Ararat-Armernia i kvalet till Europas finaste turnering. Backen Robert Lundström hade en jobbig eftermiddag, de få minuter han var på planen. Drog på sig straff och gult kort efter tre minuter. Tio minuter senare fick han sitt andra gula och skickades av planen. Så med facit i hand får gnaget vara nöjda med att bara ha underläge 1-2 inför returen. I allsvenska går det skapligt men laget gör för få mål. Tarik Elyounoussi nu mållös sen 24e Maj. Här dock mer problem bakåt då Karol Mets är avstängd, Daniel Sundgren internt avstängd och Per Karlsson skadad. Borås stolthet på åttonde plats. Verkar tyvärr ha konserverat den dålig formen laget hade innan uppehållet. 1-2 mot Falkenberg och 1-1 mot Helsingborg imponerar inte. Endast vunnit en bortamatch så här långt. Tung avstängning på Pawel Cibicki gör inte saken lättare här. Får hoppas på att motståndarna har skallarna på CL-returen redan här, ändå ettan först.


Match 2

Falkenberg - IFK Göteborg 2

(TTT 0-0-10)

Falkenberg såg ut att ha tagit sig i kragen och på allvar blanda sig i kampen om nytt kontrakt. Då kom stora stekpannan mot Hammarby. Pang, pang, pang, 0-3 efter 18 minuter och då var rullgardinen neddragen den matchen i alla fall. Landade till slut på 2-6 efter två tröstmål i slutet från Tibor Joza och Robin Östlind. Backen Mahmut Özen har varit skadad och missat första delen av säsongen. Är nu skadefri men får ändå inte spela då han tog två gula mot bajen och således är avstängd här. Får se matchen från sidan tillsammans med skadade Marcus Mathisen. Blåvitt på fjärde plats, har ett kryss och en vinst efter vilan. Får åter Lasse Vibe efter avstängning, ett plus när Patrik Karlsson-Lagemyr och Sebastian Ohlsson är skadade. Senast fick Sargon Abraham 90 minuter, frågan är om han behåller sin plats i startelvan här? Änglarna kommer få stort stöd här av fans som rest ned för att heja fram laget till tre poäng. Strecka från höger.


Match 3

AFC Eskilstuna - Kalmar FF 1

(TTT 0-3-7)

AFC fortsätter att ha förbaskat svårt att vinna men poäng både mot Sundsvall (borta) och senast hemma mot Djurgården kan bli viktiga när vi summerar säsongen. En seger här och man är med i matchen, för det skiljer trots allt inte så mycket mellan lagen som ligger 11-16. Felix Michel har tagit fyra gula kort på de fem senaste matcherna han spelat och belönas här med en avstängning. Adi Nalic ser ut att missa sin femte match i rad här pga skada. Kalmar har bara vunnit två matcher så här långt in på säsongen och då man förlorat både mot Djurgården och AIK efter uppehållet så är man nu nere på 13e plats. Orsaken till de få vinsterna finner vi lätt. Ett mål framåt på de sex senaste. Totalt 10 mål på 14 matcher. Det är färre än Norrköpings anfallsduo Larsson/Nyman gjort på egen hand. Dags att ta en shoppingtur till Rio för Magnus Pehrsson och klubbledningen? Skador på Filip Sachpekidis, Piotr Johansson, Johan Stenmark, Chidi Nwakali och Gbenga Arokoyo. Dessutom är viktige Romario avstängd. Två lag som har svårt att vinna, kan gå hur som helst. Helgardering är att föredra och hoppas på det lite mindre streckade hemmalaget.


Match 4

IK Frej - Mjällby 2 

(TTT 2-0-8)

Dålig form på Täbylaget. 1-3 hemma mot Dalkurd följdes upp med 1-4 borta mot Halmstad och nu har man sämst målskillnad i hela serien. Får hoppas att det går bättre efter uppehållet. Har tappat rutinerade Daniel Sliper under vilan och då finns det få rutinerade pjäser kvar i truppen. Även svårt att låna in rutin från samarbetsklubbarna då det ofta är talanger som behöver speltid man får tillgång till. Inga skador i truppen. Mjällby lyckades behålla andraplatsen innan uppehållet trots risig form med ett kryss och två förluster. Värmde upp med 2-2 mot danska Fremad Amager. Båda anfallarna Ottar Magnus Karlsson och Jacob Bergström gjorde mål. Framför allt viktigt att den sistnämnde åter målade efter fyra matcher utan nätrassel för lagets bäste anfallare. Har oväntat fått lämna tillbaka Pavle Vagic till ägarklubben Malmö, något man inte var nöjda med i Mjällby. Skada på Mirza Halvadzig och avstängning på Mohanad Jeahze stör de gul-svarta från Listerlandet. Tror mest på Mjällby.


Match 5

Örgryte - Öster 1

(TTT 10-0-0)

Ö mot ö trots att inget av lagen spelar sina matcher på någon ö. Örgryte har Gamla Ullevi som sin hemmaplan och ska där ta emot Öster i denna drabbning. Brottarklubben avslutade första halvan av serien fint med tre vinster och en oavgjord match. Framför allt var det defensiven som imponerade och målis Fredrik Andersson höll nollan i alla fyra matcherna. Framåt finns det mycket kvalitet men endast fyra mål på de senaste fyra gör nog ändå tränare Thomas Askebrand lite fundersam. Att man tappat mittfältare Linus Tornblad bekommer nog inte Askebrand lika mycket då han fick sparsamt med speltid i ÖIS. Daniel Paulson kör rehab efter sin knäskada. Öster fortsatt på nedflyttningsplats trots att man var obesegrade i de avslutande fyra matcherna innan vilan. Ska dock sägas att man inte vunnit på sju omgångar, då förstår vi alla att laget har samlat ihop ett gäng med kryssmatcher. Åtta stycken på tretton matcher för att vara exakt. Får se om laget kan få till lite vinster under andra halvan av säsongen eller om man fortsätter att kryssa sig fram. Tuff uppgift här men med "Mål-Otto" som ny assisterande tränare kan det i alla fall bli en pinne. 1X räcker?


Match 6

Brage - Brommapojkarna 1

(TTT 10-0-0)

Brage tog en finfin bortavinst mot uppflyttningskonkurrenten Mjällby precis innan uppehållet. Det skiljer nu bara en ynka poäng upp till den åtråvärda andraplatsen. Bakom jagar många lag men till skillnad från Oden så blickar Brage med båda ögonen framåt. Fick sig en genomkörare av J-Södra innan omstarten. 0-3 slutade den matchen men nu har tränare Kleber Saarenpää fått en vecka på sig att rätta till det som inte stämde då. Kan också tillägga att matchen var på neutral plan och att man luftade en del truppspelare. Seth Hellberg och Alexander Zetterström åter efter avstängningar. Brommapojkarna ligger sist i tabellen och har inte vunnit sedan April då Halmstad besegrades med 2-1. Efter det fyra kryss och fem förluster. Det positiva är att tre av kryssen har kommit i de senaste matcherna. Topplagen Örgryte och Mjällby samt bottenkollegan Öster. Även BP får åter spelare efter avstängning. Alexander Nilsson har sonat sina synder och får medverka.


Match 7

Bodö/Glimt - Ranheim X

(TTT 10-0-0)

Hemmalaget var helt borta i senast ligamatchen, då man åkte på säsongen värsta nederlag. 0-6 mot Vålerenga. Laget har annars gått bra och hade en segerrik Juni-månad med vinster mot Strömsgodset, Viking och Odd. I tabellen placerar sig Bodö på tredje plats bakom Molde och Odd. Lagets bäste målskytt bär svenskt pass och lyssnar till namnet Amor Layouni. Har skada på Vegard Moberg men i övrigt inga avbräck. Ranheim på elfte plats var bara minuter från att få med sig en pinne i derbyt mot storebror Rosenborg senast. Föll med flaggan i topp är en mening som man kan använda. Har 2-2-3 på bortagräs och målskillnaden är 5-6 så då förstår vi att laget spelar snålt och inte bjuder på mycket ytor när man är på resande fot. Har tidigare under säsongen bla besegrat Brann borta med 1-0. Matcher med "midnattssol-tema" brukar låta bättre än vad det är. Kan mycket väl bli en kopia på Sundsvalls försök mot Eskilstuna som slutade 0-0.


Match 8

Sligo Rovers - Waterford 1

(TTT 9-1-0)

Att matchutbudet är svagt under sommaren får vi bevis på här då match nummer åtta hämtas från den irländska ligan. Visst hade vi hellre sett super-cup finalen från Kroatien mellan Dinamo Zagreb och Rijeka här men nu får vi anpassa oss efter vad som bjuds. Sligo på sjätte plats mellan två av landets klassiska klubbar Derry City på femte plats och Cork City på sjunde. Hemmaformen är bra hos Rovers som inte torskat på Showgrounds sedan början av April. Tre vinster och fem oavgjorda på de åtta senaste. Lyckades även klämma in en träningsmatch mot engelska Accrington Stanley i måndags (vinst 1-0). Regan Donelon har missat de sex senaste matcherna och spelar troligtvis inte här heller. Waterford på åttonde plats är i dålig form. Fyra förluster på de fem senaste. Föll senast med 1-2 mot St Patricks (som i sin tur föll mot IFK Norrköping med 0-2 i kvalet till Europa League men det är en annan femma). Har frågetecken för duktige Zachary Elbouzedi. Litauern Karolis Chvedukas åter efter avstängning. 3-3 senast lagen möttes, då på Waterfords hemmaplan. Den gången missade båda lagen straff. Här tror vi att hemmaplan avgör.


Match 9

Häcken - Örebro 1

(TTT 10-0-0)

På hemmaplan har Häcken varit starka och vunnit fem av sju matcher. Har dessutom hållit nollan i fyra av dem, senast i 2-0 segern över Hammarby. Keepern Peter Abrahamsson har hunnit bli 30 år och om han vill pröva lyckan utomlands så börjar det bli dags att skaffa pass och biljett. Framåt har man många spelare som gör mål, senast mot Norrköping var det Gustav Berggren som gjorde sitt första mål för klubben (räckte dock inte till någon poäng). Får till denna match åter Ahmed Yasin och Alexander Faltsetas som båda varit avstängda. Örebro på tolfte plats har förlorat över hälften av sina matcher denna säsong. Två av förlusterna har kommit efter uppehållet. Skånelagen Helsingborg och Malmö har båda blivit för svåra för närkingarna. Får åter Kevin Wright efter avstängning och hoppas även att backkollegan Albin Granlund ska kunna medverka efter skada. Daniel Björkman, även han försvarsspelare, är avstängd. Skador på Johan Mårtensson och Daniel Björnquist. Har en duglig offensiv men resten av laget håller inte samma klass. Skrällde senast laget gästade staden (1-0 mot IFK Göteborg) kan man upprepa bedriften här eller blir det getingarna som sticker hårdast?


Match 10

Djurgården - Malmö FF X

(TTT 3-2-5)

Tvåan mot ettan i Allsvenskan. Djurgården har överraskat positivt denna säsong. Att de skulle vara på den övre halvan var de flesta överens om men att man skulle var näst bäst efter halva serien var det inte många som trodde. Har dock varit starka både hemma och borta. 4-2-1 är facit så väl på resande fot som hemma på Tele2 Arena. Hade fem raka segrar innan man gick på en mini-mina senast mot Eskilstuna. 1-1 kändes nog mer som två tappade poäng än en vunnen pinne. Har skador på Erik Berg & Jacob Une-Larsson där det står helt klart att i alla fall den förstnämnde missar matchen. Jonathan Augustinsson kommer inte heller medverka då han är avstängd. Dzenis Kozica var ganska uppskriven inför säsongen men har haft svårt att ta en plats i startelvan och är nu på lån till AFC. Serieledande Malmö behövde inte direkt förta sig i Europa League-kvalet mot Ballymena. 7-0 slutade första mötet och givetvis är man vidare till nästa runda. Senast i Allsvenska besegrades Örebro med 2-1. Har inte dominerat på bortaplan men likväl endast förlorat en match. 3-3-1 och 6-5 i målskillnad är så klart bra men inte toppklass. Kommer få jobba för poäng i Stockholm. MFF nöjda med ännu en 0-0 match?


Match 11

Östersund - IFK Norrköping 2

(TTT 0-0-10)

Tabelltian Östersund inte alls lika slagkraftiga som förr om åren. Tränaren Graham Potter, skyytekungen Saman Ghoddos, backklippan Sotirios Papaginnopoulos och mittfältsankaret Fouad Bachirou är profiler man inte lyckats ersätta. Dagens trupp håller godkänd allsvenska klass men inte på någon toppnivå. Kommer från tre kryssmatcher. Sundsvall och IFK Göteborg hemma och Sirius på bortaplan. Innan dess tre förluster och senast vinsten kom i slutet av April då Helsingborg besegrades med 3-0. En av inhopparna då var Alhaji Gero som nu lämnat för just Helsingborg. Har skador på Charlie Colkett, Jerell Sellars, Simon Kroon och Jamie Hopcutt. Även sena tester på Tom Pettersson och Dino Islamovic. Två man avstängda i Thomas Isherwood och Noah Sonko Sundberg. Norrköping i bra form och chockförlusten mot Sirius ser ut att endast ha varit ett tillfälligt hack i maskineriet. Segrarna mot AIK och Häcken var starka. Hade en halvtuff match i veckan mot St Patricks. Fick med sig ett 2-0 resultat från den gröna ön och det borda gott inför hemmamötet. Även om man vet att inget är klart efter senaste Europa-äventyret där man åkte ut mot Trakai (nu Riteriai) trots vinst i första matchen. Har alla spelare tillgängliga i truppen. Vi låter tvåan stå allena.


Match 12

GAIS - Dalkurd 2

(TTT 6-0-4)

Makrillarna hade en mörk inledning på sommaren. Efter 1-1 krysset mot Västerås förlorade man fyra raka matcher. Tre på bortaplan (Mjällby, Varberg & Örgryte) samt hemma mot Degerfors. Har förstärkt under uppehållet. Brassen Paulo Marcelo är redan klar (kan dock ej medverka här) och man hoppas även kunna signa Måns Saebbö (som lämnat IFK Göteborg) inom kort. Till denna match får man dock klara sig på den trupp man har (minus Arian Kabashi som man återlämnat Elfsborg efter avslutat lån). Varit skadedrabbat en längre tid och flera spelare fortsatt osäkra till spel. Emil Wahlström, Alexander Angelin, Andreas Östling och Niclas Andersen. Dalkurd vet man aldrig var man har. Då talar vi inte om spelplats som i bland är Gävle och i bland Borlänge, utan om hur laget agerar på planen. Hade fin form med fyra vinster och ett kryss innan man fick för sig att förlora mot Västerås med hela 1-6. Har nu haft flera veckor på sig att glömma den matchen och om man kommer upp i normal standard här så bör det bli vinst. Förvisso tappat Alexander Ekblad till Brage men han var ändå inte helt ordinarie denna säsong. Ferhad Ayaz kämpar mot klockan att bli kvitt skada i tid, men missar troligen matchen. Tycker inte att GAIS ska vara favoriter här och utgår från tvåan.


Match 13

Norrby - Halmstad 1

(TTT 2-1-7)

Borås har chans att få två lag i landets högsta serie nästa säsong. Visst ska det mycket till om Norrby ska ta steget upp men laget ligger för närvarande på femte plats, två poäng upp till andraplatsen med en match mindre spelad. På hemmaplan har man sett mycket bra ut så länge man sluppit möta J-Södra (åkte på stryk med 1-7). Har fina offensiva spelare och till denna match är en av dem, Ricky Yarsuvat åter efter avstängning. Tyvärr för tränare Mohammed Ali Khan ersätter han endast en annan kraft framåt då Nicklas Savolainen är avstängd. Norrby såg bra ut i träningsmatchen mot Varberg där man vann med hela 3-0. Har plockat in rutinerade mittfältsrivjärnet Ivo Pekalski som lär göra nytta för laget. Halmstad på tionde plats har varit svaga på bortaplan och förlorat fyra av sex matcher. Tre ynka mål har man gjort utanför Örjans Vall. Har spelat fyra av de fem senaste matcherna hemma så nu väntar två raka bortafighter. Även HBK träningsspelade under uppehållet. 0-0 mot danska Hvidovre var intetsägande. Om man vill klättra i tabellen så vill det till att Sadat Karim fortsätter göra mål. Avslutade första delen av serien med fyra mål på de två sista matcherna. Anfallskollegan Johan Oremo fortfarande skadad. Vi avslutar denna veckas kupong med en helgardering.


Stryktipset (216-raders)

1. AIK - Elfsborg 1X2
2. Falkenberg - IFK Göteborg X2
3. AFC Eskilstuna - Kalmar FF 1X2
4. IK Frej - Mjällby 2
5. Örgryte - Öster 1X
6. Brage - Brommapojkarna 1
7. Bodö/Glimt - Ranheim 1X
8. Sligo Rovers - Waterford 1
9. Häcken - Örebro 1
10. Djurgården - Malmö FF X
11. Östersund - IFK Norrköping 2
12. GAIS - Dalkurd 2
13. Norrby - Halmstad 1X2

Lycka till med raderna och om det blir trubbel med spelandet kontakta http://www.stodlinjen.se / 020 819100

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto