Stryktipset 2/6 2018

Publicerad på 2 Jun 2018 - 02:25

Aston

Aston

Jan Wickberg

2 Jun 2018 - 02:25

13 rätt förra veckan gav lite över en halv miljon. Tyvärr bommade vi på tre matcher och fick nöja oss med 10 rätt. Denna veckan är det landskamper, superettan och division 1 norra & södra som står för matcherna på kupongen. Först ut är ett av två nordiska möten.



Match 1

Sverige - Danmark X

(TTT 4-6-0)

Två lag som ska öster ut senare i sommar och spela VM i Ryssland. Har också gemensamt att man tog sig till mästerskapet via kvalspel. Sverige slog ut Italien efter 1-0 hemma och 0-0 borta. Efter det fyra träningsmatcher. 1-1 Estland, 1-0 Danmark, 1-2 Chile och 0-1 Rumänien. Som synes inga målfester och förbundskapten Janne Andersson bör vara orolig när det gäller målskyttet. Småskador på Robin Olsen och John Guidetti. AIK-måltavlan Sebastian Larsson kan här göra sin 99e landskamp och når 100 om han även får speltid mot Peru en vecka senare. Danmark fick bara 0-0 hemma mot Irland i kvalspelet men på den gröna ön så gjorde man proceduren kort när Christian Eriksen (nästan på egen hand) och co vann med hela 5-1. Precis som Sverige har man spelat fyra landskamper efter det. 0-1 Sverige, 2-3 Jordanien, 1-0 Panama och 0-0 Chile är väl inget som får förbundskapten Åge Hareide att dansa samba men träning är träning. Att inte ex-Blåtvitt anfallarna Kenneth Zohore och Lasse Vibe fick plats i VM-truppen är inte mycket att orda om men nog borde väl duktige ytterbacken Riza Durmisi fått plats i stället för Ipswichs dito Jonas Knudsen. På skadefronten är det Nicklas Bendtner som saknas till denna match. Kryss ligger nära till hands här.



Match 2

England - Nigeria 1

(TTT 10-0-0)

The Three Lions tog sig obesegrade genom sin ganska svaga kvalgrupp där man endast tappade poäng borta mot Skottland och Slovenien. Gick inte på maxfart dom sista matcherna men kunde besegra både Slovenien hemma och Litauen borta tack vare Harry Kane som först målade på övertid mot balkanlandet och sedan satte en straff mot baltiklandet. Har efter det lirat fyra landskamper där man sett stabila ut bakåt men endast två mål framåt. Tyskland, Brasilien, Holland och Italien är dock alla snäppet vassare än dagens motstånd (framför allt försvarsmässigt). Kul att Trent Alexander-Arnold fick biljett till VM men trist värre att Gareth Southgate inte vågade ta med Fulhams yrväder Ryan Sessegnon. Att inte keepern Joe Hart kom med i truppen är det nog mest motståndarlagen som gråter över. Precis som väntat snodde Burnleys andrekeeper Nick Pope sista målvaktsplatsen före Hart och lagkamraten Tom Heaton. Nigeria som tog sig till VM genom att vinna sin kvalgrupp före Zambia, Kamerun och Algeriet hade säkert tagit emot någon av Englands reservkeepers med öppna armar. Får nu förlita sig på 19-årige Francis Uzoho från Deportivo La Corunas b-lag. Om det krisar så finns mer rutinerade Ikechukwu Ezenwa att kasta in men han har än så länge i karriären endast representerat inhemska klubbar. Som vanligt finns istället styrkan i laget framåt med namn som Victor Moses, Ahmed Musa, Kelechi Iheanacho och Alex Iwobi. Tyvärr ingen Moses Simon då Gents ytter är skadad. Skrällde mot Argentina i en landskamp i vintras men de fyra senaste har resulterat i två förluster, ett kryss och en vinst. Ska inte räknas bort helt här. Det finns bra kvalitet framåt.



Match 3

Belgien - Portugal 1

(TTT 10-0-0)

Känns lite nu eller aldrig för Belgien inför sommarens världsmästerskap. Tveksamt om Belgien har varit bättre än i dag. Man kan ju i alla fall konstatera att laget nu får betraktas som storebror i Benelux. Lekte sig igenom sin kvalgrupp och slutade nio poäng före tvåan Grekland. Enda poängtappet var hemma mot Grekland. Målskillnaden 43-6 på 10 matcher imponerar stort. Tre träningsmatcher efter avslutat kval. 3-3 Mexiko, 1-0 Japan och senast 4-0 mot Saudi-Arabien. Mittfältarna Steven Defour och Radja Nainggolan har slutat i landslaget så inget VM för dem. Kevin Mirallas fick ej plats i VM-truppen, men det finns ändå målskyttar så det räcker och blir över. Portugal gick en hård kamp mot Schweiz i sin kvalgrupp. Efter att ha förlorat borta (0-2) och vunnit hemma 2-0 så blev det en målskillnadsaffär och då var Fernando Santos mannar det något mer målglada gänget. Fem träningsmatcher efter avslutat kval. 3-0 Saudi-Arabien, 1-1 USA, 2-1 Egypten, 0-3 Holland och senast 2-2 mot Tunisien. Känns inte som att laget är på topp och vid en eventuell förlust här så måste man vinna (helst stort) i genrepet mot Algeriet för att komma in till VM med bra känsla. Flera namnkunniga spelare saknas som Luis Neto, Fabio Coentrao, Andre Gomes, Danilo, Eder och Nani. Har en hel del spelare som om inte passerat zenit så i alla fall lär göra sitt sista mästerskap. Bruno Alves, Pepe, Jose Fonte och Ricardo Quaresma är alla 34+ och vi sätter frågetecken både för form och motivation. En som inte saknar dessa båda kriterier är Cristiano Ronaldo som gjorde hälften av Portugals mål i kvalet. I denna match får vi dock inte se Ronaldo då han har fått spelledigt.



Match 4

Irland - USA X

(TTT 10-0-0)

Irland snuvade Wales på andra platsen i den jämna kvalgrupp D genom vinst i sista matchen där James McClean blev stor hjälte med matchens enda mål. Sen hur det gick i kvalet mot Danmark vet vi redan. Tror ärligt talat att Wales hade haft större chans mot Danmark men på det hela taget är frågan om inte det lag som kom fyra i gruppen, Österrike är det lag som haft det mest slagkraftiga laget i Ryssland. Men nu är det Irland vi ska fokusera på i denna vänskapsmatch. Har på de två senaste inte lyckats göra mål. 0-1 Turkiet och 0-2 Frankrike. Förbundskapten Martin O'Neill bygger för framtiden och truppen är ganska orutinerad. På målvaktssidan har han tre färskingar i Colin Doyle (Bradford), Conor O'Malley (Peterborough) och Shane Supple (Bohemians). Flera av veteranerna har tackat för sig och känns som att fler snart kommer göra det samma. Paul McShane, Glenn Whelan, Aiden McGeady, Jonathan Walters och John O'Shea har ju alla passerat bäst-före-datum och bör lämna över till yngre förmågor. USA klantade bort det rejält i sista kvalmatchen då man föll mot redan avsågade Trinidad-Tobago och därmed släppte både Honduras och Panama förbi sig. Riktigt svagt och coach Bruce Arena fick Snabbare än ögat leta upp en ny arena att basa över. Dave Sarachan leder laget tills man funnit en duglig ersättare. Testar mycket nytt och endast tre spelare i truppen har mer än 20 landskamper på samvetet. Det mest spännande namnet i truppen är nog Timothy Weah som är son till Milans gamle målspruta George Weah (som nu mera är president i Liberia). USA har spelat fyra matcher efter det misslyckade kvalet och paradoxalt nog så har man på dessa fyra två kryss och två vinster. Motståndet har varit flera klasser bättre än Trinidad-Tobago då man mött Portugal, Bosnien, Paraguay och Bolivia. Tycker Irland blivit för stora favoriter och testar krysset som u-tips.



Match 5

Island - Norge 2

(TTT 9-0-1)

Lilla Island vann den kanske tuffaste kvalgruppen på den europeiska kontinenten. Hade bakom sig Kroatien, Ukraina, Turkiet, Finland och Kosovo. Vinsten hemma på ön mot Kroatien och segern borta mot Turkiet är de som imponerande mest. Fick bara stryk borta mot Kroatien och Finland. Har gått trögt i träningsmatcherna efter kvalet. 1-2 Tjeckien, 1-1 Qatar, 0-3 Mexiko och 1-3 Peru imponerar icke. Att man krossade Indonesien x 2 under vintern lägger vi inte så stor vikt vid. Gäller att göra ett bra resultat här för sen är det bara Ghana kvar innan det smäller i Moskva där Argentina står för motståndet. Tufft om platserna i VM-truppen så varken Gnagets Haukur Hauksson eller Pekings Jon Gudni Fjoluson fick plats. Vad som kanske var än mer anmärkningsvärt var att coach Heimir Hallgrímsson petade anfallaren Kolbeinn Sigthorsson (som förvisso dragits med skador under säsongen men är i speldugligt skick nu). Har tung skada på spelfördelaren Gylfi Sigurdsson. Norge hade goda chanser att ta sig till VM genom att knipa andra platsen efter Tyskland i den ganska svaga grupp C. Föll dock i hälften av matcherna och nådde bara fjärde platsen efter lag som Tjeckien och Nordirland. Får nu i stället se VM på TV och heja fram tre av sina nordiska grannar. Förbundskapten Lasse Lagerbäck har några avbräck till denna match. Haitam Aleesami saknas då han lirar play-off med klubblaget Palermo. Omar Elabdellaoui får ej spela matchen för sitt grekiska klubblag (Olympiacos). Mohamed Elyounoussi & Martin Ödegaard är skadade. På de fyra senaste landskamperna har Norge två vinster och två förluster. Frågan är om inte baggarna drar det längsta strået här. Kul skrälltvåa.



Match 6

Österrike - Tyskland 2

(TTT 0-0-10)

Alplandet gjorde ett okej kval till VM men gruppen var jämn och 4-3-3 räckte inte till mer än en fjärdeplats. Som så ofta var det förbundskapten som fick bära hundhuvudet och nytt namn på bänken är Franco Foda (som själv var en duglig back under sin aktiva karriär). Fodas facit som ansvarig för Österrike kan så här långt bara stavas succe. Fyra raka vinster mot lag som Uruguay, Slovenien, Luxemburg och Ryssland. Som vi redan varit inne på så skulle laget knappast göra bort sig i VM med spelare som målvakten Heinz Lindner, Louis Schaub (5 mål på 9 landskamper och lär snart vara förlorad för Rapid Wien), Marko Arnautovic och Sturm Graz målspruta Deni Alar mfl. Saknas gör Martin Harnik & Zlatko Junuzevic som båda lagt av med landslagsfotboll. Även skadade Andreas Ulmer och Marc Janko saknas. Tyskland kunde i princip boka biljetterna till Ryssland redan när man sett kvalgruppen. San Marino, Azerbajdzjan, Norge och Nordirland är lag man slår alla dar i veckan. Grannen Tjeckien var väl det enda lag man kände att man skulle få kämpa lite mot. Vann dock båda mötena och gick rent genom gruppen. 43-4 i målskillnad var inte heller det kattpiss. Är med all rätt favoriter inför kommande VM. Kanske vill man lätta lite på trycket, för träningsmatcherna inför mästerskapet har resulterat i tre kryss och en förlust. England, Frankrike, Spanien och Brasilien har stått för motståndet. Har bra bredd i laget och coach Joachim Löw har tvingas att peta spelare som Shkodran Mustafi, Emre Can, Mario Götze, Lars Stindl och Sandro Wagner. Tvåan först men om råd gardera upp.



Match 7

Norrby - Brage 2

(TTT 4-2-4)

Från het landskamp till superettan-lunk. Norrby är under strecket efter att ha spelat sju raka matcher utan vinst. Inledde som bekant med et kryss och två segrar men efter det har man alltså spelat två kryssmatcher och förlorat resten. Hur många mål man gjort på dessa sju, svaret är två och då förstår vi var problemet i första hand ligger. Ricky Yarsuvat levererar inte och Lasse Nilsson är skadad. Även mittfältarna Daniel Sijan och Jesper Brandt är otillgängliga pga skador. Kryssglada Brage har så här långt i serien tre segrar och en förlust, resterande matcher har man spelat oavgjort i. På bortagräs har man spelat inte mindre än tre 0-0 matcher på fem fighter. Viktigt att anfallaren Simon Alexandersson fick göra mål senast i 3-1 hemmasegern mot tidigare serieledande Örgryte. Även tvillingarna Lundin (Anton & Oscar) hade stor del i vinsten. Har Jalid Kerkich Amar åter efter avstängning. Precis som inför förra matchen ska man testa Mihlali Mayambela sent. Sydafrikanen har missat de två senaste och stor risk att det blir en tredje raka här. Risk för ännu en 0-0 match så vi garderar upp tvåan med krysset.



Match 8

Varberg - Halmstad 2

(TTT 1-0-9)

Tolfteplacerade Varberg kommer till denna match med lite stukat självförtroende efter ha förlorat de tre senaste. Extra surt är det så klart att dessa förluster har varit med uddamålet. Mot Falkenberg fick man dessutom spela 11 mot 10 i nästan hela andra halvleken men släppte ändå in två bollar och föll med 2-3. Senast mot Degerfors (0-1) var Gabriel Altemark Vanneryr bänkad men lär få ny chans här då Albert Ejupi är skadad. Halmstad har bra fart och klättra så sakta mot toppen av tabellen. Fyra vinster på de fem senaste. Målisen Malkolm Nilsson har hållit nollan i de två senaste. Mittfältaren Dida Rashidi hann bara med fyra matcher med HBK, har nu lämnat klubben och kanske blir det en comeback i Frej för 25-åringen. Västkust-derby i all ära men nog känns bortalaget numret större och vi ger favoriten förtroende här.



Match 9

Degerfors - Värnamo 1

(TTT 10-0-0)

Tabellsjuan Degerfors har två segrar och två kryss på de fyra senaste. Yttern Kevin Wright matchvinnare senast men annars har det mesta handlat om Sargon Abraham gällande målskyttet. Tre mål mot Norrby, två mot Brage och två mot J-Södra. Inte undra på att de allsvenska klubbarna fått upp ögonen för ex-landslagsmannen (futsal). Har förstärkt försvaret med Henrik Castegren på lån från IFK Norrköping. Talangfabriken Värnamo går tungt och huserar på sista plats i superettan. Har bara gjort sex mål och är nollade i hälften av de spelade matcherna. Fick in en boll senast men har släppt in elva bollar på de tre senaste så behöver dels täppa till försvaret och ösa på framåt, en ofta komplicerad ekvation. Har svårt att se jumbon lösa några poäng här.



Match 10

Frej - Öster 2

(TTT 0-1-9)

Fyra fler mål är det som skiljer Frej från jumbon Värnamo. Då förstår vi att Täby-gänget också ligger risigt till i superettan. Var lite på gång efter vinsten mot Landskrona och poängen mot Brage men senast föll laget åter då man mötte GAIS borta. Alie Sesay drog på sig straff och rött kort med knappa tio minuter kvar och efter det orkade inte Frej resa sig. På spelarfronten är det målvakten Marko Atanackovic ut och försvararen Marcus Degerlund in (på lån från Hammarby). Får åter till denna match Martin Falkeborn från avstängning. Ersätter Alie Sesay som i sin tur är avstängd. Öster är seriens sämsta hemmalag men har redan plockat tre vinster på bortagräs. J-Södra, Falkenberg och Varberg har man besegrat borta men senast tog det stopp mot Halmstad som vann med 3-0. Dock var det inga rättvisa siffror enligt rapporterna. Hade varit mer logiskt om Öster hade vunnit med 3-0. Fick i andra halvlek både Månz Karlsson och David Johannesson utvisade och dessa herrar är avstängda här. Får även klara sig utan skadade Lars Fuhre. Svårlöst historia som man gärna vill garderar upp.



Match 11

Västerås - Team Thorengruppen 1

(TTT 10-0-0)

Hemmalaget är i topp i division 1 norra. Har vunnit sju av åtta matcher. Enda plumpen kom förrförra matchen då man föll efter sent insläppt mål mot Assyriska. Tog dock snabb revansch när man besegrade Sandviken med 3-1 borta. Karwan Safari är bäste målskytten men sju andra spelare har också gjort mål så bra spridning på målgörandet. TTG på nionde plats blandar och ger. 3-2-3 och 13-13 i målskillnad på de åtta spelade matcherna. De tre senaste är 3-3 mot Skellefteå, 4-2 mot Arameiska-Syrianska och 1-3 mot Rynninge. Lättläst lag? Inte det minsta men vem man ska hålla koll på framåt är i alla fall rätt klart då Timothy McNeil har gjort sex mål på de tre senaste matcherna. Plocka bort honom och mycket är vunnet. Om VSK inte lyckas med det så kan det mycket väl skrälla rejält här. Har backen Linus Marklund tillbaka efter avstängning. Ettan först men känns klart värt att gardera upp matchen och hoppas på skräll.



Match 12

Mjällby - Oddevold 1

(TTT 10-0-0)

Från norr till söder. Div 1 södras serieledare Mjällby mot toppkonkurrenten Oddevold som bara ligger två poäng bakom. Formen är bra hos Mjällby som har sex vinster på de sju senaste. Förlusten mot Utsikten är glömd och segern mot Grebbe-stad är det som nu sitter på näthinnan. Många spelare i truppen som gjort mål så tränaren Jonas Andersson bör vara nöjd. Kan ju dock bli lite huvudbry angående vilka som ska starta och inleda på bänken. Senast fick både Prosper Kasim och Emeh Izuchukwu inleda utanför startelvan. En som inte kommer vara i startelvan här är Jacob Bergström som är avstängd. 1-2-1 är Oddevolds facit på de inledande fyra bortamatcherna. Fick storstryk senast man lirade borta, 1-4 mot Ljungskile. Men har även vunnit med samma siffror (4-1) borta mot Eskilsminne tidigare i våras. Har giftig killar i balkan-trion Daniel Krezic, Petrit Zhubi och inte minst Liridon Selmani som hunnit med sju mål redan och var även framgångsrik i cupen där han målade mot såväl Syrianska som AIK. Mark Fezarit och Imer Beqiri har missat de två senaste matcherna. Återstår att se om de kan med-verka här. Knapp ettan men vi tror att hemmaplan blir avgörande faktor här.



Match 13

Ängelholm - Utsikten 2

(TTT 5-0-5)

Två lag som varken har någon vidare form eller topplacering. Ängelholm kommer till matchen med två raka förluster. Hade ingen rolig match senast då man dels släppte in fyra bollar och dels fick sina båda målvakter skadade. Linus Muller klev av i mitten av andra med ryggtrubbel och ersättaren Robin Streifert fick en smäll i skallen på övertid och befarad hjärnskakning. Återstår att se om någon av dem är tillräckligt kry för att vakta buren här. Utsikten trodde vi var på gång efter vinsterna mot Grebbestad och serieledande Mjällby men senast blev det ny förlust då man föll mot Oskarshamn med 2-3. Har inte glänst på resande fot och till denna match har man två gubbar avstängda i Marius Evensen och Anders Mogren. Skador på Adam Rosen, Robin Jonsson och Benjamin Zalo. Får dock åter Kamal Mustafa efter dennes skadebekymmer. Vi testar och spika tvåan, trots manfallet. 


STRYKTIPSET (96-raders)

1. Sverige - Danmark 1X
2. England - Nigeria 1X
3. Belgien - Portugal 1
4. Irland - USA X
5. Island - Norge 2
6. Österrike - Tyskland 1X2
7. Norrby - Brage X2
8. Varberg - Halmstad 2
9. Degerfors - Värnamo 1
10. Frej - Öster X2
11. Västerås - TTG 1X
12. Mjällby - Oddevold 1
13. Ängelholm - Utsikten X

Lycka till med raderna!

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto