Stryktipset 27/7, 2019

Publicerad på 26 Jul 2019 - 18:07

Aston

Aston

Jan Wickberg

26 Jul 2019 - 18:07

Match 1

Falkenberg - GIF Sundsvall X

(TTT 7-1-2)

Viktigt möte i bottenskiktet av allsvenskan. Båda lagen har 11 poäng men Giffarnas målskillnad är något bättre. När det gäller formen hos lagen kan man konstatera att båda föll senast. Sundsvall åkte på en uddamålsförlust hemma med mot Häcken. Maic Semas straffmiss kan bli kostsam när vi ska summera säsongen i början av November. Hoppas ha nye spanjoren Marc Mas Costa redo här. Pol Roige debuterade senast och lär behålla sin plats i startelvan. Endast Omar Eddahri skadad hos norrlänningarna. Falkenberg fick o sin sida storstryk mot Örebro och visade ännu en gång att man inte alls trivs på resande fot. 2-10 på de två senast bortamatcherna, tur att man har hemmaplan här. Är obesegrade i de tre senaste hemma på Falcon Alkolholfri Arena. Hampus Svensson & Marcus Mathisen fortsatt indisponibla hos hallänningarna pga skador och Kirill Pogrebniak är avstängd. Inget av lagen har råd att förlora här så delad pott är tänkbart. Den modige spikar krysset.



Match 2

Sirius - AIK 2

(TTT 0-0-10)

1-1 borta mot Malmö ser så klart Sirius som en vunnen poäng medan motståndarna grämde sig över två tappade poäng. Hemma på Studenternas har man läkt rejält bakåt i flera matcher. Elfsborg, Häcken och IFK Göteborg har alla gjort fyra mål var. Känns som att man borde spela på samma sätt hemma som borta och inte tro att man är Barcelona bara för att det är hemmaplan. Skadeläget fortsatt tufft med Jesper Arvidsson, Adam Ståhl, Robert Åhman-Persson, Abdul Razak och Stefano Vecchia borta. AIK har fin form i ligan och vunnit de tre senaste. Inget insläppt mål på fyra matcher. Norrköping-Nymans dubbel 25/6 är senast Gnaget släppte in mål i allsvenskan. Matchas rätt hårt med Champions League-kval spel också. Har ett skapligt utgångsläge efter "bara" förlorat med 1-2 i Maribor. Joel Ekstrand och Jesper Nyholm långtidsskadade. Tvåan garderas med tanke på att det kan vara lite trötta ben efter Slovenien-resan, och fundersamma skallar inför returen.



Match 3

AFC Eskilstuna - Hammarby 2

(TTT 0-0-10)

AFC är ett av tre lag i botten som har elva poäng. Tillsammans med Sundsvall och Falkenberg jagar man främst Kalmar som är närmaste lag ovan på säker mark. Trots en relativt tidig utvisning (Gustav Jarl, 43e minuten) så stod Eskilstuna upp bra mot Göteborg senast. Förlustbollen kom redan innan utvisningen så 10 mot 11 spelade man 0-0. Innan blåvitt-matchen hade man tre raka utan förlust så formen får anses skaplig. Av nyförvärven fick Pavle Vagic dryga kvarten och Dzenis Kozica en halvtimme. Ferid Ali och Robert Åstedt skadade men Luka Miljaljevic tränar med laget och närmar sig matchform. I sina bästa stunder spelar Hammarby som Bayern. Både Falkenberg och Elfsborg har på sistone fått lämna Tele2 Arena med sex resp fem bollar i baken. Senast fick både backen Richard Magyar och anfallaren Aron Johannsson debutera. Skadesituationen har lättnat men Johan Wiland & Junior kör fortfarande rehab efter skador. Vidar Örn Kjartansson är återlämnad till ägarklubben. Tvåan känns stark här.



Match 4

Brage - Mjällby 1

(TTT 9-1-0)

Toppmöte i superettan mellan Brage på tredje plats och Mjällby som ligger poängen och placeringen före. Brage är starkast i hela serien om vi ser till form. Fyra raka vinster är fina papper för Borlänge-gänget. Fick senast mot Syrianska Anton Lundin utvisad med tio minuter kvar men kunde ändå hålla undan och till och med trycka in en 2-0 boll på övertid genom inhopparen Jonathan Morsay. Till denna match är inte bara Anton Lundin avstängd utan även tvillingbrorsan Oscar Lundin. På plussidan är att Bjarni Antonsson är åter efter avtjänad avstängning. För Mjällby kom sommarvilan mycket lägligt. Hade innan breaket ett kryss och två förluster. Facit efter omstarten två vinster på två matcher. Nya namn i truppen är Nino Irogic (målvakt), Kevin Höög Jansson, William Kvist och Michael Omoh. Viktige backen Mohanad Jeahze var åter senast och antecknades för både mål och gult kort. David Löfquist ej tillgänglig pga skada. Lagen möttes för lite drygt en månad sen och då gick Brage segrande ur striden med 2-1. Vi håller även denna gång Brage som favoriter att vinna matchen men gardera upp.



Match 5

Norrby - Öster 1

(TTT 10-0-0)

Om lagen i förra matchen på kupongen var formstarka så är det motsatt här. Både Norrby och Öster känns svaga för dagen. Norrby som var uppe i himlen har nu landat. Fyra förluster på de fem senaste Nu ska dock sägas att endast en av dessa har kommit på hemmaplan. Har Nino Osmanagic redo här efter varit avstängd senast i förlustmatchen mot GAIS. Ivo Pekalski väntar fortfarande på sitt första kort och mål. Ska vi gissa att det förstnämnda kommer först för den hårdförde mittfältaren. När det gäller skador så saknas Wilhelm Ärlig, Daniel Sijan och Edafe Egbedi pga den orsaken. Öster med endast en ynka vinst i bagaget har förstärkt i truppen och hoppas att Johannes Vall, Johan Persson och James Keane ska få fart på saker och ting i Växjöklubben. "Sheriffen" (Johan Persson) kan säkert tillföra en del redan här medan vi är mer osäkra på Vall och Keane. En annan rutinerad figur i Öster är Stefan Karlsson. Backen har dock missat de två senaste pga skada. Får troligtvis sällskap på läktaren av Anton Andreasson som också dras med skadeproblem. Ettan först men gardering behöver inte vara bortkastad.



Match 6

Trelleborg - IK Frej 1

(TTT 10-0-0)

Ännu en match där vi finner två formsvaga lag. Trelleborg hade fyra raka utan vinst innan man senast bärgade tre poäng i från Småland där Öster stod för motståndet. Precis som nämnda Öster så har man värvat nya namn som ska ge en boost till teamet. Christian Köhler, Henrik Johansson och Bozidar Velickovic där de två förstnämnda fick chansen från start senast. Skada på Jasmin Sudic gör att chansen ökar en del för serben Velickovic att få speltid här. Frej känns mer och mer som ett lag för nedflyttning. Knep förvisso en pinne mot Örgryte senast men det var första på fem matcher. Dessutom kom poängen på hemmaplan. Albin Ekdals brorsa Hjalmar har lämnat för Hammarby men kan ändå medverka här tack vare låneavtal. Har skada på Marcus Degerlund som körde huvudet i en reklamskylt på träning (befarad hjärnskakning). Vi tror det blir svårt för Täby-laget här och spikar skåningarna.



Match 7

Jönköping - Degerfors 1

(TTT 10-0-0)

Tack vare fin form har Jönköping klättrat i tabellen och befinner sig för närvarande på en fin fjärdeplats. Endast fyra poäng bakom tabelltvåan Mjällby. Dubbelmötet med Västerås gav fyra poäng. Firma Jakob Orlov & Edin Hamidovic levererar på topp. Även AAA (Amir Al-Ammari) ser ut att trivas för stunden och satte en boll i första mötet mot VSK. Bakåt i planen så har Nikola Tkalcic tagit en ordinarie plats i backlinjen. På tal om backar så är Alexander Jallow åter efter avstängning, ett plus. Ett minus är att Fredric Fendrich o sin sida är avstängd här. Degerfors kommer med två tunga 0-1 förluster i färskt minne. GAIS och Varberg är lagen som gett tränare Stefan Jacobsson bekymmer. Saknar fortsatt nyckelspelarna Erik Björndahl och Nikola Ladan. Dessutom tungt tapp när Rasmus Alm bestämde sig för att pröva lyckan i Elfsborg. Ryktas om att han ska ersättas med Ferhad Ayaz (Dalkurd) men inget klart i skrivande stund. Ettan lämnas ogarderad här.



Match 8

Horsens - FC Köpenhamn 2

(TTT 0-0-10)

Denna gång behöver vi inte blicka så långt väster ut för att finna "veckans utländska match". Från Danmark hämtas mötet mellan Horsens och FCK. Superligan har precis sparkat igång och Horsens har inlett med en storförlust (Nordsjälland 0-3) och en storvinst (Silkeborg 3-0). Inga nyförvärv man ramlar av stolen för direkt men Erhan Masovic från Club Brygge är väl ganska intressant. Annars är vi mest nyfikna på att se om Nicolai Brock-Madsen kan få en bra säsong efter att irrat runt i Europa under några säsonger så ska han ta ny sats i hemlandet. Två mål mot Silkeborg bordar gott för den långe anfallaren. Sammy Skytte skadad men i övrigt full trupp. Storlaget FCK leder serien efter två spelade omgångar. Odense och Århus har man besegrat med uddamålet. Anfallsduon Jonas Wind & Dame N'Doye har stått för fyra av fem mål. Cyprioten Pieros Sotiriou annars den bäste anfallaren i truppen, och det var han som visade vägen i Champions League-kvalet mot TNS i veckan. Seger 2-0 borta och det bör man inte kunna slarva bort hemma. Karl-Johan Johansson och Karlo Bartolec hetaste nyförvärven inför säsongen. Skador stör då Stephen Andersen, Nicolai Boilesen, Rasmus Falk och Robert Mudrazilja ej kan medverka. Även sen test på Sotriou (som man kanske spar till Champions League-kval matchen). Strecka från höger.



Match 9

Djurgården - Häcken 1

(TTT 10-0-0)

Båda lagen är med och nosar på serieledande Malmö. Häcken är sex poäng efter medan Djurgården bara är fyra pinnar bakom. Noterbart är att båda lagen spelat en match mindre än Malmö. Även AIK på andraplats har man en match till godo på. Till skillnad från huvudstadskollegan Hammarby så är Djurgården målsnåla och har gått under 2,5 målslinan i fem raka matcher. 2-0, 2-0, 1-1, 1-1 och 1-0 tyder på att man har ett solid försvar men skulle önska lite mer kraft framåt. En anfallare till i truppen skulle inte skada och man har bla ögonen på Gustav Ludwigson i ÖIS. Johan Andersson, Erik Berg och Niklas Bärkroth har problem med skador. Häcken undvek mål i häcken borta mot AZ i Europa League-kvalet och har nu fin chans att avgöra hemma. Även i allsvenskan gör man det bra och har vunnit de två senaste (Örebro & Sundsvall) utan insläppt mål. Har tappat Nasiru Mohammed och Mervan Celik, men ingen av dem var förstahandsalternativ på kanterna så utan skador bör man fixa det. Har sen test på Kari Arkivou. Svag etta!



Match 10

Östersund - Malmö FF 2

(TTT 0-0-10)

Ett uppretat Norrköping blev för svåra för Östersund när lagen ställdes mot varandra för andra gången på en vecka. Hemma i Jämtland vann man kanske inte fullt rättvist men i Östergötland var man utan chans. Så formen är fortsatt dunkel då segern hemma mot Peking är den enda på tio matcher. Har fortfarande många spelare skadade och så har det sett ut under hela säsongen. Sam Mensiro, Simon Kroon, Eirik Haugan, Jerell Sellars och Charlie Colkett är dem som är osäkra denna gång. Tom Pettersson lirade 90 minuter senast och verkar nu fit. Curtis Edwards är på glid till Djurgården och om det skulle gå i hamn så lär han inte spela här. Malmö har tappat många poäng på slutet. Tre kryss på fyra senaste innebär att lagen bakom kommer allt närmare. Dessutom halvjobbig sits i Europa League-kvalet efter 2-2 i Slovenien mot Domzale. Tur att man har en bred trupp och få avbräck. Arnor Traustason blir borta ett tag efter sitt benbrott men i övrigt inga allvarliga skador hos MFF. Vi låter inte tvåan stå allena.



Match 11

IFK Göteborg - IFK Norrköping X

(TTT 3-2-5)

Kamratmöte i Göteborg mellan inte helt oväntat IFK Göteborg och IFK Norrköping. Blåvitt två poäng och två placeringar före i tabellen. Har dessutom en match mindre spelad än sina polare från Östergötland. Formen är bra med kryss, vinst, kryss, vinst. Har dock endast mött lag från nedre halvan av tabellen på sistone. Fick senast spela 11 mot 10 i en hel halvlek mot AFC. Målskytten då, Robin Söder har en viktig tid framför sig då anfallskollegorna Lasse Vibe och Patrik Karlsson-Lagemyr är skadade. Saknar även Sebastian Ohlsson som dras med skada och Sebastian Eriksson som (troligen) är avstängd. Chansen att överklagan går igenom känns minimal. Norrköping gör det bra mot bra lag men har haft mindre lycka mot lag man normalt "ska" besegra. I Europa League-kvalet har man slagit ut St Patrick och har bra läge inför returmatchen mot Liepaja. 2-0 från hemmamötet borde man kunna förvalta på lettisk mark. Ser inte ut att kunna tack nej till Spartaks förfrågan om skyttekungen Jordan Larsson. Läge att få fart på Simon Skrabb och Kalle Holmbergs målskytte då. Bara Alexander Jakobsen skadad. Den här matchen känns oviss och 1X2 är att föredra.



Match 12

Varberg - Örgryte 1

(TTT 8-1-1)

Varberg har fortfarande fem poängs försprång till närmast jagande Mjällby i toppen av superettan. Någon toppform är det dock inte tal om hos BOIS. Förluster mot Jönköping och Dalkurd samt kryss mot Öster. enda vinsten på de fyra senast har kommit mot Degerfors. Till denna match är Daniel Krezic åter efter avstängning och även Astrit Seljmani som hade känning inför Dalkurd-matchen och inte vågade starta bör vara åter här. Hampus Zackrisson missade även han förra matchen, men kanske kan medverka här. Laget fick en genomkörare när man mötte Ängelholm i en träningsmatch i veckan. 2-4 förlust men som sagt, endast en vänskapsmatch. Örgryte får tillsammans med Brage anses vara de formstarkaste lagen i serien just nu. Fyra vinster och två kryss på de sex senaste är facit för ÖIS. Poängtappen har kommit på bortaplan i huvudstaden där både BP och Frej luggat brottarklubben på poäng. Frågan alla fans ställer är hur länge skyttekungen Gustav Ludwigson blir kvar. Mycket talar för att det blir en flytt till Stockholm inom kort och då är inte klubbadressen Frej eller BP. Skador i Örgryte finner vi på Kalle Lindblad, Arvid Sigurdsson, Daniel Paulson och Victor Sköld. Om plånboken tillåter så gardera matchen, annars är det ettan som är förstahandsalternativ.



Match 13

Västerås - Dalkurd 2

(TTT 6-0-4)

Västerås inledde serien rätt bra och besegrade bland annat Örgryte borta och kryssade hemma mot såväl Brage som TFF. På slutet har man dock tappat lite fart och av lagets totalt fem förluster har två kommit i de fyra senaste. Segern mot Dalkurd sätter vi fortfarande ett stort frågetecken för. Den som gillar specialspel bör ha koll på att laget ofta gör eller släpper in mål sent i sina matcher. I de fyra senaste har sista målet gjorts i minut 81 eller senare. Får till denna match åter Filip Tronet och Ilir Berisha. Tyvärr fär VSKs del är Brian Span och Jonas Hellgren i stället avstängd. Kanske tur o andra sidan att inte alla fyra var avstängda samtidigt. Sena tester på Boris Ljevar och Calle Svensson. Långtidsskadade Stefan Batan fortsätter köra rehab. Dalkurd föll som sagt med 1-6 senast lagen möttes men den matchen verkar glömd nu. Innan två vinster, efter två vinster och inte vilka segrar som helst. 5-1 mot GAIS följdes upp med 1-0 mot serieledande Varberg. Förvisso ett stukat lag men ändå bra gjort. Saknar troligtvis endast Ferhad Ayaz. Två lag vi inte litar en sekund på och 1X2 känns obligatoriskt.


Stryktipset (216 raders)

1. Falkenberg - GIF Sundsvall X
2. Sirius - AIK X2
3. AFC - Hammarby 2
4. Brage - Mjällby 1X2
5. Norrby - Öster 1X
6. Trelleborg - Frej 1
7. Jönköping - Degerfors 1
8. Horsens - FC Köpenhamn 2
9. Djurgården - Häcken 1
10. Östersund - Malmö FF X2
11. IFK Göteborg - IFK Norrköping 1X2
12. Varberg - Örgryte 1
13. Västerås - Dalkurd 1X2

Lycka till med raderna! 

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto