Stryktipset 8/6, 2019

Publicerad på 6 Jun 2019 - 22:49

Aston

Aston

Jan Wickberg

6 Jun 2019 - 22:49

En kupong med EM-kval matcher, Superettan, Division 1 Norra och Södra samt en match från damernas VM är vad Svenska Spel bjuder på denna gång. Hade gärna sett fler EM-kval matcher på kupongen men kanske anses dessa vara alltför "säkra" för att få vara med. 


Match 1

Turkiet - Frankrike 2

(TTT 0-0-10)

Turkiet ser ut att ha slickat såren efter degraderingen i UEFA Nations League där man slutade sista i gruppen som även innehöll Sverige och Ryssland. Är som alltid svåra att tas med på hemmaplan (även om Sverige vann med 1-0 via Granqvist-straff). Målis Mert Gunok har fått förtroende mellan stolparna och gjort det bra med två nollor. Framåt finns bra kvalitet med Buruk Yilmaz, Cengiz Under och Hakan Calhanoglu. Kapten Emre Belözoglu (född 1980) firar 100 och hoppas så klart göra det med en vinst. Tyvärr saknas skadade Cenk Tosun. Frankrike har också inlett med två vinster. 4-1 Moldavien och 4-0 Island. Genrepade med 2-0 mot Bolivia i söndags. Har världsspelare på varje position och inte heller bänken går av för hackor. Backarna Benjamin Mendy och Lucas Hernandez står över pga skador. Troligen svåraste matchen för Les Bleus i kvalet men får ändå gälla som favoriter.

Match 2

Grekland - Italien 2

(TTT 0-0-10)

I vanlig ordning så har Grekland haft flyt med lottningen och hamnat i en grupp med ett bra lag, ett skapligt Bosnien och ett gäng mindre bra lag / slagpåsar. Bör således ha hyfsad chans att ta sig vidare från gruppen. 2-0 Liechtenstein och 2-2 mot Bosnien (låg under med 0-2 men fick straff + spela en man mer sista 25 och kunde både reducera och kvittera) är facit så här långt för de forna EM-vinnarna. Då precis som nu är den stora akilleshälen målskyttet. I skadade Kostas Mitroglus frånvaro har de fem uttagna anfallarna tillsammans gjort ett ynka mål i landslagssammanhang. Blir troligen Odisseas Vlachodimos som ska rädda poäng genom att försöka hålla nollan. Italien brukar också vara målsnåla (fem raka utan insläppt mål) men senast mot lilliputt Liechtenstein så smällde man dit sex bollar. Två från straffpunkten av åldermannen Fabio Quagliarella (36 år gammal). Leonardo Spinazzola och Matteo Politano har lämnat återbud pga skador. Knapp men klar tvåa känns troligt.


Match 3

Finland - Bosnien 1

(TTT 3-1-6)

Våra grannar i öst har startat kvalet med två bortamatcher, Italien 0-2 och Armenien 2-0. Det var säkert helt enligt planerna. Hemma mot Bosnien har man säkert kalkylerat en vinst för att ha chans på en topplaceringen i gruppen. Nycklarna blir Lukas Hradecky i målet och Teemu Pukki på topp. Vi vill dock varna Bosnierna för mittfältaren Pyry Soiri som tagit en krånglig väg ut i Europa via Shakhtyor Soligorsk i den Vitryska liga till Admira Wacker i Österrike. Fem mål på 15 landskamper är inte paska. Thomas Lam, Kasper Hämäläinen och Fredrik Jensen ej med i truppen denna gång. Bosnien har fått jobba för poängen så här långt. 2-1 mot Armenien och 2-2 mot Grekland, båda hemmamatcher är ok men inte mer. Vi sätter lite frågetecken vad som finns bakom Edin Dzeko i anfallsväg. Skador på Sead Kolasinac och Rade Krunic. Saknar även avstängde Miralem Pjanic som såg rött senast mot Grekland. Oviss match där vi håller tummarna för Suomi men helgardera om slantar finns.

Match 4

Vitryssland - Tyskland 2

(TTT 0-0-10)

Vitryssland kändes lite som räven i hönshuset när man i UEFA Nations League fick spela i samma grupp som San Marino, Moldavien och Luxemburg. Givetvis är man mycket bättre än alla dessa blåbär. Vann gruppen enkelt och släppte inte in nån boll på de sex matcherna. Stanislav Dragun gjorde hälften av lagets mål och vann skytteligan. Nu är det dock svårare när det vankas EM-kval. Har fått en mardrömsgrupp med Nordirland, Tyskland och Nederländerna. Kommer bli en kamp mot Estland om att inte bli jumbo i gruppen. 0-4 Nederländerna och 1-2 Nordirland resultaten så här långt för Vita Vingarna. Åtta spelare från senaste truppen ej med denna gång, där bland Alexander Hleb, Anton Putsila, Anton Saroka och Mikalay Signevich. Die Mannschaft floppade i UEFA Nations League där man slutade sist i gruppen efter rivalerna Nederländerna och Frankrike. Har i detta kval redan fixat tre pinnar i svåraste bortamatchen då Nederländerna besegrades med 3-2. Framtidskillarna Leroy Sane och Serge Gnabry grejade tillsammans med Nico Schulz biffen. Har på det stora hela en ung trupp där endast keepern Manuel Neuer är över 30. Marc-Andre ter Stegen, Toni Kroos, Emre Can och Sebastian Rudy fick ej plats i truppen. Tvåa!

Match 5

Azerbajdzjan - Ungern 2

(TTT 1-0-9)

Stackars Azer drog verkligen en nitlott när det gäller gruppmotståndare. Kroatien, Wales, Slovakien och Ungern. Man ska vara glada om man kan knipa en poäng av dessa lag. Fick smickrande 1-2 borta mot Kroatien och hade 1-1 med tio minuter kvar. Kommer här att få äga mer boll och kan inte ligga på kontring som senast. Mest inhemska spelare i truppen kryddat med ett par "stjärnor" från tyska andraligan & tredjeligan i Dmitri Nazarov och Rufat Dadashov. Spanjoren Eddy Israfilov är skadad och kan ej medverka. Ungern föll borta mot Slovakien med 0-2 men vann senast inför en lyrisk hemmapublik mot Kroatien med 2-1. Har ingen kontinuitet i landslaget utan spelare kommer och går. Till denna match är 6 debutanter uttagna. Hoppas personligen på att Slovakien-proffsen David Holman och Kristopher Vida får speltid då duon är värda det efter bra säsonger. Attila Fola, Adam Lang och Marton Eppel saknas för Magyars. Förbundskapten Marco Rossi vet att det kommer att krävas tre poäng här för att vara med i racet om biljett till EM, dock talar inte tidigare resultat för det och vi garderar med "X".


Match 6

Estland - Nordirland 2

(TTT 0-0-10)

Estland är precis som sina baltgrannar svaga när det gäller bollsparkande. Har som vi varit inne på tidigare hamnat i en svår för att inte säga omöjlig grupp med länder som Tyskland och Nederländerna. Har redan förlorat mot dagens motståndare i Belfast. Siffrorna stannade den gången vid 0-2. Har inte spelat match sedan 26 mars. Gibraltar stod för motståndet och veteranen Konstantin Vassiljev stod för målet och närmar sig landets genom tiderna näst bästa målskytt Indrek Zelinski. Till Andres Opers 38 baljor lär inte Vassiljev nå under karriären. Arvtagaren Mattias Käit är den man hoppas på i framtiden. Tre debutanter från Flora med i truppen. Veteranerna Ragnar Klavan, Dmitri Kruglov och Ats Purje har nog gjort sitt i landslaget. Nordirland gjorde det svagt i UEFA Nations League där man åkte ur Liga B grupp 3 med dunder och brak. Fyra matcher, fyra förluster och noll poäng. Då har starten i EM-kvalet varit bättre med två hemmavinst mot Estland och Vitryssland. Lär nog ändå få svårt att rå på Tyskland & Nederländerna men man vet aldrig. Som bekant är en vinst och en förlust värt mer än två kryss. Ingen höjdarsituation på målvaktssidan då både Michael McGovern (Norwich) och Bailey Peacock-Farrell (Leeds) inte är förstavalet i sina resp klubbar. Kan mönstra en helt okej elva där Jamal Lewis känns mest spännande. Bara Will Grigg som saknas pga skada. Vi tror bortalaget maler ned sina motståndare och tar med sig tre poäng hem till den gröna ön.

Match 7

Skottland - Cypern 1

(TTT 10-0-0)

Kiltlandet gjorde det bra i UEFA Nations League där man knep första platsen i Grupp 1 Liga C före Israel och Albanien. Celtics ytter James Forrest visade lysande form och satte fem mål på de avslutande två matcherna. Det har inte gått lika bra för varken Forrest eller Skottland i inledningen av EM-kvalet. Förlust mot Kazakstan med 0-3 och "bara" 2-0 mot San Marino. Målvaktsposten är öppen efter att Allan McGregor och Craig Gordon tackat för sig. Celtics Scott Bain har stått de inledande matcherna och hoppas få nye förbundskapten Steve Clarks förtroende. Endast åtta spelare i truppen med fler än 10 kamper så Clark vill verkligen sätta sin prägel på laget. Cypern har inlett med 5-0 San Marino och 0-2 Belgien. Det är säkert chefen Ran Ben Shimon nöjd med. Belgien lär ta första platsen i gruppen men hyfsat öppet om andraplatsen även om Ryssland får gälla som favoriter till den. Merparten i truppen från inhemska ligan men finns några som prövar lycka i bra europeiska lag som Juventus, Levante, Standard Liege och FC Köpenhamn. Saknas gör Marios Antoniades, Vincent Laban, Chambos Kyriakou och Demetris Christofi. Skottland med ny röst på bänken får förtroende mot ett Cypern som brukar vara svaga borta.


Match 8

Brommapojkarna - Mjällby 2

(TTT 3-1-6)

Botten mot toppen i Superettan. BP ligger sist med endast sju ynka poäng inspelade efter elva omgångar. Hemma på Grimsta har man förlorat fem av sex matcher. Totalt en pinne på de sex senaste och det var 1-1 borta mot Frej. Anfallaren Isac Lidberg har missat de två senaste men på pluskontot är att både målvakten Hampus Elgan och mittfältaren Gustav Sandberg-Magnusson har kunna spela de två senaste och tar så klart plats i startelvan även här. Har en gubbe avstängd i Ali Suljic. För Mjällby är det raka motsatsen mot BP. Sju raka segrar och nu är man dessutom uppe i tre raka utan insläppt mål. Magnus Ottar Karlsson blev matchhjälte senast då han hoppade in och avgjorde sent mot Jönköping. Saknar här Pavle Vagic och Joel Nilsson som båda är avstängda. Är ändå favoriter och har en vass avslutare i Jacob Bergström som kan avgöra här.


Match 9

Västerås - Frej X

(TTT 9-0-1)

Två lag som gärna kryssar i serien. Västerås har inte mindre än sex oavgjorda matcher och det är mer än hälften då man allt som allt spelat elva. Försvarsmässigt är det inga problem då man har tre nollor på de fem senaste men framåt har laget stora trubbel. Två mål på de fem senaste är så klart under all kritik. Då ska vi också ha i åtanke att ett av dessa mål kom på straff. Tränare Thomas Gabrielsson måste snabbt finna en lösning på måltorkan. Har skador på Carlos Moggia, Stefan Batan, Ilir Berisha och Emir Smajic. Frej tog en stark bortavinst senast då man besegrade Degerfors med 3-2 i en match där båda lagen missade straff. Melvin Frithzell satte två bollar och får nog räkna med att få ansvar för nästa elvametersspark för Täbylaget. Får här åter Jon Birkfeldt som var avstängd senast, men nu är i stället Ze Vitor borta av samma anledning. Har bara Moustafa Zeidan på skadelistan. Känns som att krysset är ett vettigt utgångstecken på denna match. Om råd garderas matchen.


Match 10

Ljungskile - Landskrona 1

(TTT 8-1-1)

Två lag som hoppas kunna vara med i uppflyttningsdiskussionen när vi summerar säsongen. För närvarande ligger lagen på fjärde respektive sjätte plats i serien som är Division 1 Södra. Ljungskile kommer med fin form. Tio poäng på de fyra senaste matcherna är tränare Jörgen Wålemark så klart nöjd med. Även om han kanske fortfarande grymtar lite åt 2-2 mot Utsikten då man en man mer släppte in kvitteringen på övertid. Anfallaren Jesper Westermark i kanonform med fyra mål på de två senaste. Landskrona i svag form med två kryss som följts upp med två förluster. Är dock fortfarande obesegrade på resande fot. Två segrar och tre förluster utanför hemmagräset. Har en besvärlig skadesituation med Jonathan Asp, Alexander Tkacz, Linus Olsson, Philp Andersson, Sumar Almadjed och Granit Stagova. Kan få det svårt här också.


Match 11

Gefle - Sollentuna 1

(TTT 9-0-1)

Gästrikarna på plats 10 i Division 1 Norra. Föll senast mot topplaget Umeå FC med 0-1. Innan dess två vinster mot Karlstad och Team TG. I båda dessa matcher fick laget straff som bidrog till vinsterna. Hade frågetecken för backarna Frej Engberg och Albin Lohikangas senast men båda fanns med på bänken när matchen väl startade. Brassen Julio Fernandes var borta senast pga avstängning men är här åter. Dessvärre är Sebastian Sandlund avstängd här. Sollentuna ligger på tolfte plats och har 2-5-4 på sina elva matcher. Kommer med en stark målform då man i senaste ligamatchen slog Sylvia med 6-0. Passade sedan av bara farten på att besegra Newroz med 6-2 i cupen. Så tolv mål på två matcher är inte dåligt. Viss risk för lite slitna ben då cupmatchen spelades endast tre dagar innan denna match. Även Sollentuna har en man avstängd i Monir Jelassi. Den som är vis garderar denna match och hoppas på bortalaget.


Match 12

Karlslund - Linköping City X

(TTT 4-1-5)

Tabellsjuan Karlslund har spelat elva matcher. Sju av dessa har slutat med kryss. Senast blev det 1-1 i ett hett derby mot Rynninge. Domaren Fikret Buqa delade ut två röda kort var till lagen efter gruffet som uppstod i och med Rynninges kvittering i slutet av matchen. För Karlslund innebär det att både målis Jakob Kindberg och backen Anton Olsson är avstängda här. Även Simon Gefvert som fick gult i matchen är avstängd. Två placeringar bättre än Karlslund är Linköping som dock har lite tveksam form med två förluster och tre kryss på de fem senaste. Har flera brassar i laget och Michael Morais är den bäste av dem. Sex mål på nio matcher men drog senast på sig sitt tredje gula kort för säsongen. Förväntar oss en jämn match och tänkbart spikkryss.


Match 13

Norge D - Nigeria D 1

(TTT 10-0-0)

Kupongen avslutas med VM-matchen mellan Norge och Nigeria. Förutom dessa lag finns även Sydkorea och värdlandet Frankrike i gruppen. Norge genrepade med 7-2 mot Sydafrika. Isabell Herlovsen satte tre bollar och Rosengårds Lisa-Marie Utland nätade två gånger. Unge Emilie Nautnes hann också med att göra sitt första landslagsmål i sitt kort inhopp. Världens bäste spelare Ada Hegerberg fortsätter att bojkotta landslaget och finns ej med här. Nigeria som tränas av Thomas Dennerby tog sig till mästerskapet genom två straffrysare. Både mot Kamerun och Sydafrika blev det 0-0 men avancemang efter att laget var kyligast i straffläggning. Även i genrepet mot Ghana så fick man nöja sig med 0-0 (vann sedan på straffar). Bör få svårt mot ett av mästerskapets outsiders Norge. Slösa inga garderingar här.


Stryktipset (216-Raders)

1. Turkiet - Frankrike X2
2. Grekland - Italien 2
3. Finland - Bosnien 1X2
4. Vitryssland - Tyskland 2
5. Azerbajdzjan - Ungern X2
6. Estland - Nordirland 2
7. Skottland - Cypern 1
8. Brommapojkarna - Mjällby 2
9. Västerås - Frej 1X2
10. Ljungskile - Landskrona 1X
11. Gefle - Sollentuna 1X2
12. Karlslund - Linköping City X
13. Norge D - Nigeria D 1 

Tips på specialspel från kupongen:

Match 3 Pyry Soiri - Finland - Målskytt @ 5,50 bet365 - 24-årige Soiri har svårt att ta plats i sitt klubblag och tycker säkert det är nice med landslagssamling då han får speltid. Har fått nöja sig med korta inhopp än så länge men mål senast, startar här?

Match 5 Kristopher Vida - Ungern - Målskytt @ 4,33 bet365 - Hoppas få göra debut i riktiga landslaget här. Gör det bra i sitt klubblag, kan mycket väl hoppa in här och frälsa laget. 11 mål på 29 matcher för DAC. Avgjorde bla mot mästarna Slovan. 

Match 7 John McGinn - Skottland - Målskytt @ 5,50 bet365 - Vi har flera gånger under året gjort pengar på McGinn som haft en enastående säsong med Aston Villa. Bör få Clarks förtroende här. Modig, genombrottsstark och målfarlig. Nya mål här. 

Match 13 Isabell Herlovsen - Norge D - Göra minst två mål @ 4,75 bet365 - Den norska målsprutan värmde upp med att göra tre mål på Sydafrika inför detta mästerskap. Nigeria är marginellt bättre och givetvis kommer Isabell få många chanser här. 

Lycka till med raderna och specialspelen. Spela som alltid med plånboken, hjärta & hjärna. Blir det trubbel så hör av er till www.stodlinjen.se / 020 819100. 

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto