Stryktipset 8/9, 2018

Publicerad på 8 Sep 2018 - 03:10

Aston

Aston

Jan Wickberg

8 Sep 2018 - 03:10

Vi bjuds på en salig blandning av matcher denna vecka. Svenska Spel har fått gräva djupt för att få till en kupong över huvud taget. Matcherna hämtas från Nations League, Superettan, Division 1 Norra och Södra samt engelska League 1. Bör bli rätt svårt att pricka alla rätt men vi ska göra vårt bästa för att hjälpa till med analys, fakta och tankar.



Match 1

Schweiz - Island 1

(TTT 10-0-0)

Första matchen på kupong hämtar vi från Liga A, Grupp 2. Schweiz möter Island. Chokladklockornas land åkte som bekant ut i VM mot Sverige under sommaren. Av dem som var med då så är Blerim Dzemaili och Josip Drmic petade medan Borussia Mönchengladbach-backarna Nico Elvedi och Michael Lang är skadade. Borussia Dortmund-duon Roman Burki och Marwin Hinz (båda målvakter) är ej heller med i truppen så Yann Sommer bör vara förstavalet mellan stolparna. Förbundskapten Vladimir Petkovic har aviserat att han önskar testa ny formation med stjärnan Xerdan Shaqiri som släpande anfallare. Island som numera leds av Erik Hamren misslyckades helt i VM men har på senare år visat sig giftiga i kval-spel, men mindre bra i vänskapsmatcher. Återstår här att se om man tar denna match som kval eller vänskapsmatch. Saknar skadade kapten Aron Gunnarsson och Johann Berg Gudmundsson men i övrigt inga avbräck. Två allsvenska spelare med i truppen Gudmundur Thorarinsson (IFK Norrköping) och Arnor Traustason (Malmö FF). Noterbart är att fyra av åtta backar i truppen återfinns i den ryska ligan. Schweiz känns överskattat och ettan garderas snabbt, då vi tror på en målsnål match mellan två tighta gäng.



Match 2

England - Spanien 2

(TTT 5-3-2)

Håller oss kvar i Liga med flyttar till grupp 4 där England och Spanien finns tillsammans med Kroatien. The Three Lions som var ofina nog att slå ut Sverige innan man fick respass av Kroatien i sommarens VM. Har med engelska mått mätt en ganska alldaglig trupp och stjärnorna är lätträknade. Litar mycket på att Tottenham-duon Dele Alli & Harry Kane ska göra det framåt. Förbundskapten Gareth Southgate har tagit ut fyra målvakter i truppen och då har han ändå lämnat Burnley-trion Nick Pope, Tom Heaton och Joe Hart utanför. Skador stör på Adam Lallana, Alex Oxlade-Chamberlain och Raheem Sterling. Känns lite märkligt att anfallaren Jamie Vardy har tackat för sig i landslaget. Då mer förståeligt att Gary Cahill känner att han inte platsar och stängt dörren. Spanien floppade i VM när man rök mot Ryssland redan i åttondelen. Luis Enrique ska få skutan på rätt kurs igen, är det tänkt. Har en hel del nytt i truppen då Gerard Pique, Andres Iniesta och David Silva slutat i landslaget. Diego Costa finns inte heller med denna gång pga personlig orsak. Jordi Alba, Nacho Monreal, Koke och Jose Callejon platsade ej denna gång. Framåt hoppas Celtas Iago Aspas får förtroendet men om vi ska gissa någon målskytt så blir valet Isco. Om det räcker till vinst återstår att se, så den vise kör på 1X2.



Match 3

Finland - Ungern 1

(TTT 9-0-1)

Finland och Ungern är placerade i Liga C, Grupp 2 tillsammans med Grekland och Estland. Känns som att våra grannar i öst har fint läge att ta hem gruppen. En bra start (vinst) här skulle så klart spä på det tipset. Avslutade VM-kvalet med två kryss och två vinster. Även gått bra i vänskapsmatcherna efter kvalet och har allt som allt bara förlorat en av de tio senast spelade matcherna. Till denna match har dock tränare Markku Kanerva huvudbry då det är skador på Valtteri Moren, Glen Kamara, Kasper Hämäläinen och Joel Pohjanpalo. Finns dock bra ersättare och kanske blir det Simon Skrabb (IFK Norrköping) som får chans på topp tillsammans med stjärnan Teemu Pukki som fått en bra start i sin nya klubb (Norwich). Albin Grönlund (Örebro), Joona Toivio (Häcken) och Eero Markkanen (Dalkurd) är övriga spelare från allsvenskan. Några allsvenska spelare finns det inte i Marco Rossis ungerska trupp. Dessvärre finns inte heller storstjärnan Balazs Dzsudzsak i truppen då han ej är i form för match pga att han för närvarande är klubblös. Truppen ser rätt grå ut och den stora frågan är vem som ska göra mål i detta Ungern. Nemanja Nikolic var väl ingen målspruta i landslaget men har nu gjort sitt Magyars. Vi utgår från hemmavinst.



Match 4

Estland - Grekland 2

(TTT 1-0-9)

Tycker Estland känns lite malplacerad i Liga C (hade gärna sett att de bytt med Vitryssland som finns i Liga D). Kommer helt klart få svårt att undvika sista platsen i gruppen. Slutade fyra i sin VM-kval grupp som egentligen bara innehöll ett topplag (Belgien). Har haft svårt att få fram nya landslagsspelare och när man väl fått fram en (Mattias Käit) så går han och skadar sig. Så endast en utespelare i truppen som är yngre än 25 år. Självklart bra med rutin men skulle behöva lite unga hungriga spelare också. Några namnkunniga spelare som ej finns med i truppen är Dmitri Kruglov, Aleksandr Dmitrijev och Albert Prosa. Grekland fanns i samma VM-kval grupp som Estland och lyckades komma tvåa där före Bosnien. Fick spela play-off mot Kroatien men efter 1-4 borta kändes det rätt kört redan innan hemmamatchen (0-0). Har fortfarande Michael Skibbe som tränare. Har en rätt intressant trupp med bra mix. Försvaret vet vi är starka och framåt är det Kostas Mitroglou som ska fixa biffen. Skador på tysk-proffsen, Stefanos Kapino, Kyriakos Papadopoulos, Panagiotis Retsos och Kostas Stafylidis. Vi tror inte att Estland kan vinna här, möjligtvis kriga sig till ett kryss (som Andorra gjorde mot Lettland) men u-tipset får bli tvåa.



Match 5

Luxemburg - Moldavien 1

(TTT 10-0-0)

Föga oväntat ännu en match i Liga D. Denna gång är det från grupp 2 vi hämtar matchen. Luxemburg och Moldavien tillhör inte det allra sämsta av fotbollseuropa men inte heller så jättelångt ifrån. Luxemburg slutade näst sist i Sveriges VM-kvalgrupp. Hade minst sagt blandade resultat med 0-0 borta mot Frankrike och 0-8 mot Sverige i matchen efter. Som de flesta av de mindre fotbollsländerna i Europa så är det försvaret först. Har en bra keeper i Anthony Moris som kunde valt att representera Belgien. På mitten finns intressanta brödraparet Olivier & Vincent Thill. Framåt är det fortfarande Daniel da Mota och Aurelien Joachim som huserar. IFK Norrköpings Lars Krogh Gerson viktig kugge i laget och given i startelvan. Moldavien har ingen rolig rad med 13 raka matcher utan vinst. Tycker ändå inte truppen är så kass som resultaten visar. Ska bli kul att se om Mircea Lucescus gamle vapendragare Alexandru Spiridon (som nu ska stå på egna ben) kan få ut det bästa av laget. Det som saknas i truppen är en anfallare av rang. Får hoppas att någon fast situation ger utdelning. Saknar Igor Armas, Alexandru Pascenco och Eugeniu Cebotaru. Trolig etta men om råd plocka med något skrälltecken.



Match 6

Vitryssland - San Marino 1

(TTT 10-0-0)

Här möts de övriga två lagen i Liga D, grupp 2. Vitryssland som var bedrövliga i VM-kvalet och slutade sist i Sveriges grupp bakom Luxemburg. Trodde coach Igor Kriushenko skulle få foten men än så länge är han kvar på posten. Stommen i laget är inte oväntat från BATE Borisov, som ofta gör det bra i Europa-spelet, kryddat med lite utlandsproffs. Finns egentligen inga stjärnor i laget men Renan Bressan (Chavas) får väl anses vara playmakern på mitten och framåt är det Lokeren-anfallaren Anton Saroka som gjort fyra mål på åtta landskamper som man hoppas kan blomma ut till en forward av hög klass. När det gäller skador så är det Pavel Savitski som man nog gärna sett frisk och tillgänglig. San Marino tillhör den absoluta botten av europeisk fotboll. Jublar som om dom vunnit VM varje gång de får nätkänning. De få gånger det ramlar in en poäng på kontot är lätträknade. Senast det hände var i EM-kvalet mot Estland (0-0). Hade i samma kval Litauen i brygga med tappade pinnen på övertid. Känns rätt meningslöst att rabbla skador och trupp här men vi kan konstatera att "nationalhjälten" Andy Selva inte längre lirar boll utan numera tränar u-17 grabbarna. Trots 87 % så finns det inget annat val än att spika hemmalaget.



Match 7

Degerfors - AFC Eskilstuna 2

(TTT 3-1-6)

Två lag på den övre halvan av Superettan. Degerfors på sjätte plats med 32 poäng. Kommer från ett skönt kryss mot serie-ledande Helsingborg där backen Marcus De Bruin kvitterade långt in på stopptid. Noterbart är att anfallaren Viktor Götesson fortfarande inte gjort mål i den röd-vita dressen. Fick tung skada på mittfältsmotorn Nikola Ladan senast. Eskilstuna finner vi på tredje plats med 41 poäng. Brukar ösa på hemma medan man tar det mer piano på bortagräs. Tio matcher, 9-5 gällande målskillnad på resande fot visar på att det är två olika inställningar man har. Åtta raka utan förlust är starkt. Anfallaren Samuel Nnamani i bra slag och kan bli tungan på vågen här. X2 räcker ?



Match 8

Nyköping - Karlslund 2

(TTT 10-0-0)

Efter ett snabbt stopp i Superettan tar vi oss nedåt i seriesystemet och hamnar i Division 1 där båda lagen kämpar för att inte hamna under nedflyttningsstrecket. Nyköping är svårslagna hemma, där man har 3-5-2 på sina tio matcher. Har sedan man tappade skyttekungen Christian Kouakou till Brage inte vunnit. Två förluster och ett kryss. Har många skador i laget och inte lätt att få det samspelet för tränare Brian Clarhaut. Karlslund placeringen bakom Bissarna. Kommer med råg i ryggen till denna match efter att ha spelat fyra bortamatcher utan förlust nu. Föll endast med 0-1 hemma senast mot topplaget Syrianska. Anfallaren Christer Lipovac i bra slag med 5 mål på de 5 senaste matcherna. Kan avgöra även här vi kör på tvåan som u-tips.



Match 9

Utsikten - Oskarshamn X

(TTT 2-0-8)

Vi håller oss kvar i Division 1 men går från norra till södra. Mittgänget Utsikten tar emot topplaget Oskarshamn. Det lustiga är att båda lagen har 6-2-2 om man ser till Utsiktens hemmafacit och Oskarshamns bortaschema. Så detta bör innebära att vi har en jämn match att vänta. Utsikten har dock gått lite knackigt på slutet och har två förluster och ett kryss på de tre senaste. Bör här ha Robin Book och Victor Olofsson åter efter skador. Ej tillgängliga är Benjamin Zalo, Robin Jonsson, Adam Rosen och Aiden Harvey. Även sålt Joel Mumbongo till Hellas Verona. Oskarshamn hade två raka vinster innan matchen mot Lund. Blev där blåsta på segern när domaren hittade en straff till motståndarna långt in på stopptid. Surt då man även släppte in det första målet i matchens första minut. Så här gäller det att vara vakna från början och spela till domaren blåser av matchen. Har fortfarande Peiman Eliassi skadad men förhoppning finns att Emil Skogh ska kunna medverka. Emil Dolk avstängd. Vi tar och testar krysset som u-tips här.



Match 10

Accrington - Burton X

(TTT 9-1-0)

Då var vi klara med Sverige och tar oss över vattnet till England och League 1. Kryssglada Accrington som ännu väntar på första hemmavinsten tar emot Burton som inlett med tre raka nederlag på bortaplan. Accrington har sent test på toppskytten Billy Kee (tidigare i Burton) som dras med fotskada. Inlånade trion Daniel Barlaser (Newcastle), Luke Charman (Newcastle) och Connor Hall (Bolton) hoppas få göra debut här. Noterbart är att Accrington har gjort sena mål (min 78 eller senare) i de fem senaste matcherna. Burton har inte levt upp till förväntningarna så här långt. Två vinster och fyra förluster för laget som förra säsongen spelade i Championship. Fick dock boost av att man slog ut Aston Villa ur ligacupen. Tvingas här avvara Liam Boyce som ska spela landskamp med Nordirland. Skador på Stephen Bywater, John Brayford, Jake Buxton och Damien McCrory. Ska även testa David Templeton, Ben Fox och Scott Fraser sent. På plussidan är att Kyle McFadzean är åter efter avstängning. Många avbräck för Burton gör att vi inte tror på vinst för Albion men kanske kan man fixa en pinne.



Match 11

Blackpool - Bradford 2

(TTT 10-0-0)

Blackpool har startat säsongen med 1-4-1. På bortaplan har laget tre raka 0-0 matcher. Hemma har man 1-1-1 och 4-3 i målskillnad så vi kan snabbt konstatera att laget sköter sig utmärkt bakåt men finns mer att önska i offensiven. Rangers-lånet Joe Dodoo och Mark Cullen inte dåliga anfallare så snart bör det lossna för The Seasiders. Derby-lånet Callum Guy debuterade i veckans Checkatrade Trophy och hoppas få speltid även här. Inga skador i truppen. Även Bradford har inlett säsongen målsnålt. Har 4-8 i målskillnad efter sex spelade matcher. Två vinster och resten förluster gör att laget parkerar på sjuttonde plats. Föll senast mot Fleetwood trots en man mer hela andra halvlek. Har ny manager i David Hopkin. Om vi ser p truppen så känns den starkare än dagens motståndares och flera bra namn som Sean Scannell (ska testa sent här), Eoin Doyle, George Miller och Hope Akpan. Även lånat in David Ball från Rotherham. Vi kör på skrälltvåan här och hoppas att nye managern David Hopkin får en bra start i sin nya klubb.



Match 12

Charlton - Wycombe 1

(TTT 10-0-0)

The Addicks har 2-2-2 på sina sex första matcher. Hemma på The Valley 1-1-1 och 2-2 i målskillnad och på bortagräs 1-1-1 och 4-4 gällande mål så inte lätta att läsa av för dagen. Heta känslor i senaste matchen mot Southend där det blev ett rejält slagsmål på slutet vilket resulterade i 2 röda för Southend och Tariqe Fosu i Charlton fick syna det röda kortet och är avstängd här. Nu är inte Fosu det enda tappet laget har. Både Jamie Ward (Nordirland) och Josh Cullen (Irland U-21) är borta pga landslagsspel. Ska även testa Patrick Bauer sent då han varit sjuk i veckan. Wycombe på sextonde plats inledde dåligt men har nu två kryss och en vinst på de tre senaste i ligan samt avancemang i ligacupen och vinst i Checkatrade Trophy. Så kommer till denna match med bra självförtroende. Har flera rutinerade spelare i truppen som troligen gör sina sista säsonger. Craig Mackail-Smith, Adebayo Akinfenwa, Marcus Bean och Nathan Tyson är alla en bra bit över 30 och passerat zenit för länge sen men här håller de hyfsad klass fortfarande. Har sena tester på nämnde Tyson och Darius Charles samt Adam El-Abd (snart 34) och Matt Bloomfield som redan hunnit fylla 34 i år. Kan gubbarna fixa poäng eller blir de ifrån sprungna av ett yngre Charlton med tuffingen Lee Bowyer vid rodret?



Match 13

Doncaster - Luton 1

(TTT 9-1-0)

Sista matchen på kupongen står mellan Doncaster på sjunde plats och Luton som bara är två placeringar bakom. Doncaster har inlett fint hemma på Keepmoat där man ännu ej släppt in något mål. 3-0 mot Wycombe har följts upp med 0-0 mot både Shrewsbury och Portsmouth, ett bottenlag och ett topplag. Har intressant anfallspar i John Marquis och inlånade Malik Wilks från Leeds. Har tillsammans gjort fem av lagets sju mål. Har skador på Danny Amos, Tommy Rowe och Ali Crawford. Bör ha Joe Wright och Danny Andrew redo för spel här. Luton har ett kryss och två förluster utanför sin hemmaborg. Dock mött bra motstånd i form av Peterborough, Portsmouth och Wycombe. Ingen tur med de inlånade spelarna då både Jorge Grant (Nottingham) och Eunan O'Kane (Leeds) är skadade och ska testas sent. Danny Hylton och Luke Berry de övriga som är tveksamma till spel pga skadekänningar. Vi tar ettan här och hoppas att Marquis kan avgöra för Rovers.


STRYKTIPSET (144 Raders)

1. Schweiz - Island 1X
2. England - Spanien 1X2
3. Finland - Ungern 1
4. Estland - Grekland X2
5. Luxemburg - Moldavien 1
6. Vitryssland - San Marino 1
7. Degerfors - Eskilstuna X2
8. Nyköping - Karlslund 2
9. Utsikten - Oskarshamn X
10. Accrington - Burton 1X
11. Blackpool - Bradford 2
12. Charlton - Wycombe 1X2
13. Doncaster - Luton 1

Lycka till med raderna!

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto