Stryktipset 9/6 2018

Publicerad på 9 Jun 2018 - 03:58

Aston

Aston

Jan Wickberg

9 Jun 2018 - 03:58

Förra veckan fick vi in ett par roliga tecken (som Norge borta mot Island och krysset i det andra nordiska mötet). Kronan på verket var så klart Österrike som tvålade dit storebror Tyskland, en match som vi helgarderade. Rätt beslut med facit i hand. Denna vecka får man nog säga att vi är lite besvikna på Svenska Spel som har med fyra landskamper på kupongen trots att det spelas hela nio stycken intressanta landskamper under lördagen. Ett givet val i vår värld hade så klart varit att ta med alla dessa och fylla ut de resterande matcherna med de fyra som spelas i superettan under eftermiddagen. Nu får vi i stället åter matcher från Division 1 Norra och Södra. Inget ont om de serierna men nog hade det varit skojigare med tex Estland - Marocko och Serbien - Bolivia på kupongen än Nyköping - Sandviken och Torn - Tvååker.

Match 1

Sverige - Peru 2

(TTT 8-2-0)

Sveriges match mot Danmark går inte till historien som någon sevärd sak direkt. Inte ett skott på mål lyckades blågult få iväg. Inte heller Danmark skapade något av värde så 0-0 var helt i sin ordning. Tror inte att någon av grupp motståndarna darrar av skräck och det lär inte heller Peru göra. Har småskador på Filip Hellander och John Guidetti så till denna landskamp är Emil Bergström och Ken Sema inkallade. Ingen av dem lär dock vara med på planet till Ryssland senare i månaden. Peru, som är elfte bästa lag i världen enligt FIFA-rankingen har sett bra ut i de tidigare träningsmatcher man spelat. 2-0 mot både Kroatien och Skottland. 3-1 mot Island och senast vann man bekvämt mot Saudi-Arabien med 3-0. Precis som Sverige försvarsstarka men anfallet ser giftigare ut med Andre Carrillo (som är klart bättre i landslaget än klubblaget Watford), Raul Ruidiaz och den rutinerade duon Jefferson Farfan (33) och Paolo Guerrero (34). Där den sistnämnde får spela VM trots att han är under utredning för kokaindoping. Vi fegar och kör på 1X2 här men värdet ligger på bortalaget som har form.



Match 2

Danmark - Mexiko X

(TTT 7-1-2)

Snacka om att Christian Eriksen är nyckeln för Danmark. Mot Sverige saknades Tottenham-stjärnan och jisses så uddlösa och idefattiga danskarna var. Man brukar säga att en spelare inte gör ett lag men med Danmark vette katten om det stämmer. Åge Hareide och roliganerna får verkligen hålla tummarna att inte Eriksen skadar sig här. På tal om skador så har duon Andreas Bjelland och Nicklas Bendtner petas ur VM-truppen då man ej anser att de hinner få tillbaka matchform efter deras skadebekymmer. Att Danmark är svåra att göra mål på visar de tre senaste matcherna. 1-0 Panama, 0-0 Chile & 0-0 Sverige. Världens 15e bästa lag (enligt FIFA) är Mexiko som även de är försvarsstarka och har hållit nollan i fem av de sju landskamp-er man spelat sedan avklarat VM-kval. Frågetecken framåt då man endast gjort ett mål på de tre senaste. Finns dock fina an-fallare som Hirving Lozano (PSV) och Raul Jimenez (Benfica) som båda sett bättre ut än mer namnkunniga Carlos Vela och Javier Hernandez. Känns som stor chans att det blir ännu en målsnål match för dessa båda lag. 0-0 eller 1-1 känns inte helt otänkbart så vi kör krysset som u-tips.



Match 3

Frankrike - USA 1

(TTT 10-0-0)

Hemmalaget får räknas som en av de stora favoriterna till VM-bucklan. Truppen Didier Deschamps förfogar över är av hög klass i alla fall om vi kollar startelvan. Om vi ska hitta några svagheter så är det på backsidan där det är rätt orutinerat. Målis Hugo Lloris håller bra standard men bakom honom finner vi svajige Steve Mandanda och Alphonse Areola som inte gjort nån landskamp än. Har vunnit de tre senaste landskamperna (Ryssland 3-1, Irland 2-0 och senast Italien 3-1). Några som ej fick plats i VM-truppen är Lucas Digne, Kingsley Coman, Alexandre Lacazette och Anthony Martial. Skada sätter stopp för Laurent Koscielnys medverkan. USA som vi vet klantade bort VM-platsen i sista omgången av kvalet hade 1-1 senast mot Irland fram till sista minuten då man släppte in förlustbollen. Hade innan den matchen en fin 3-0 vinst mot Bolivia i bagaget. Söker med ljus och lykta efter en ny förbundskapten, kanske får Dave Sarachan vara kvar på posten vid ett bra resultat här. Tyvärr för USA och Sarachan kan vi inte se annat än en trygg hemmaseger här och vi spika Frankrike utan att tveka.



Match 4

Ungern - Australien 2

(TTT 2-0-8)

Rutinerade belgaren Georges Leekens har inte fått ordning på ungerns landslag än. Tog över efter tysken Bernd Storck som ledde laget genom kvalet där man slutade på tredje plats i grupp B (mil i från topplagen Schweiz & Portugal). Leekens har på sina fem landskamper som förbundskapten en vinst, ett kryss och tre förluster och då är Skottland det giftigaste motstånd man mött. Merparten av spelarna finner vi i inhemska ligan och Balazs Dzsudzsak som hunnit bli 31 år är fortfarande lagets störste stjärna. Tyvärr är han skadad och lär missa matchen. Australien åter till ett VM sedan man lurat sig till asiens kval (i stället för Oceanien där man hör hemma) och på så vis slipper möta något lag från sydamerikanska kvalet. Denna gång var det Honduras man fick kvala mot. Aston Villa-spelaren Mile Jedinaks hatrick (två mål på straffar) räckte gott och väl för att ta laget till Ryssland. Har blandat och gett i träningsmatcherna. 1-4 Norge, 0-0 Colombia och 4-0 Tjeckien är både högt och lågt. Bra keeper i Mathew Ryan och spännande anfallare i Andy Nabbout som fått chansen i träningsmatcherna. Tränare Bert van Marwijk tog med 38-årige Tim Cahill i VM-truppen. Knappast för spelarskills (har väl passerat zenit för sex år sen) utan för hans rutin och de unga ser honom som pappa och pådrivare i laget. Vad ska man tro om denna match då, ett Ungern troligen utan sin (enda) stjärna kan få det tufft och vi kör på X2.



Match 5

Brage - Varberg X

(TTT 10-0-0)

Dalalaget Brage föll oväntat senast då man hade bortamatch mot bottenlaget Norrby. Nu är det dock åter hemmamatch och på Domnarvsvallen är laget svårslagna. Enda förlusten så här långt kom mot Falkenberg i en pang-pang match som slutade 3-4. Senast hemma vann man mot tidigare serieledande Örgryte med 3-1. Har sex spelare som riskerar avstängning om de tar gult i denna match. Mihlali Mayambela ej tillgänglig i de senaste matcherna och inga uppgifter att han ska medverka här. Varberg har fyra raka förluster inför detta möte. Samtliga dessa är uddamålsförluster och senast låg man under med 0-3 (mot Halmstad) redan efter 41 minuter. Vann sedan andra halvlek med 2-0 men någon poäng blev det ej tal om. Föll även mot Falkenberg med 2-3 efter att haft 2-1 och fått spela 11 mot 10 i nästan hela andra halvlek. Usch och fy för västkustderbyn är nog det Jocke Persson och grabbarna tycker. Har till denna match sena tester på mittfältarna Adama Fofana, Albert Ejupi & Zev Taublieb samt backen Jakob Bergman. Tror BOIS har chans att knipa en pinne här och vi kör på X som u-tips.



Match 6

Halmstad - IK Frej 1

(TTT 10-0-0)

HBK kommer med näst intill toppform till detta möte. Fem vinster på de sex senaste och bör snart vara topp 2 i tabellen. Japanen Kosuke Kinoshita hade en kulafton senast och gjorde ett äkta hattrick i första halvlek. Trots att man släppte in två bollar i andra kunde laget hålla undan och vinna med 3-2. Lite solk i bägaren var att både Peter Larsson & Jesper Westerberg drog på sig gula kort och är avstängda här. Det innebär att halva backlinjen måste ersättas och dessutom försvinner tonvis med rutin. Frej stod inför lite snarlikt scenario förra matchen då man mötte Öster som hade två startspelare avstängda. Den gången gick det vägen för Täby-laget som vann med 3-2. Andreas Bellander hoppade in i andra halvlek och behövde bara tre minuter på sig innan han målade. Belönas med startplats här? Har fortfarande backen Alie Sesay avstängd. Visst ska HBK vara favoriter men Frej har inget att förlora och vinsten senast kan ha gett en boost i laget.



Match 7

Öster - Norrby 2

(TTT 10-0-0)

Smålandsgänget kommer med sloköron till denna match. Tre raka förluster och farligt nära nedflyttningsstrecket nu. Har släppt in nio mål på de tre senaste fördelat på tre per match så tränaren och ex-backen Christian Järdler bör ha fokuserat på försvarsspel under veckan. Månz Karlsson som normalt ingår i backlinjen är ej tillgänglig pga avstängning. Jonathan Drott, central mittfältare ska testas sent pga fotskada. Framåt får man åter David Johannesson efter avstängning. Dragan Kapcevic har endast agerat inhoppare så här långt inpå säsongen men tröstmålade senast och kommer närmare en startplats. Norrby lite i samma sits som Frej. Vann senast (mot bättre motstånd), kommer till matchen som underdogs och har inget att förlora. Har som enda lag så här långt besegrat Halmstad borta. Så när allt stämmer är laget inte alls så dåligt som tabellen ger sken av. Har två spelare i truppen som redan spelat klart för säsongen pga skador. Daniel Sijan och Jesper Brandt. Ex-Elfsborgs Lasse Nilsson är också på skadelistan med vadskada. Vi kör på tvåan som u-tips och hoppas på skräll från Boråslaget.



Match 8

AFC Eskilstuna - Landskrona 1

(TTT 10-0-0)

Topplaget AFC vägrar att förlora. Okej en förlust har det blivit men den kom i första bortamatchen när man besökte Falkenberg. Efter det blev det fyra segrar och nu har man spelat kryss, vinst, kryss, vinst, kryss i de fem senaste. Så om den trenden ska hålla i sig så blir det vinst här. Ägde matchen senast då man gästade Jönköping men bollen ville inte in för AFC. Hade då Felix Michel, Wellyson De Oliveira och Samuel Nnamani avstängda men samtliga dessa är nu åter. Luka Mijaljevic, Kevin Bisse och Sasa Matic på skadelistan. Landskrona har spelat fem borta matcher. Tre förluster och två vinster. Fick en rejäl islossning senast man lirade borta då Gefle krossades med 5-1. Allra senast 1-1 mot GAIS hemma. Åkte på kvitteringen sent och borde ha tagit en trea. Sadat Karim fortsätter ösa in mål och har gjort tre på de två senaste matcherna. Får se om BOIS kan behålla honom säsongen ut eller om någon allsvensk / utländsk klubb hostar upp slantar och köper loss honom. Har Alexander Tkacz avstängd. Målvakten Viktor Norling har ledigt pga giftemål och ersätts (i truppen) av Merlin Nuhanovic. Även Jetmir Haliti kommer in i truppen efter blivit kvitt sin skada. BOIS inte ofarliga men hemma ska AFC fixa en trea. Spik.



Match 9

Nyköping - Sandviken 2

(TTT 7-0-3)

Bissarna fortsätter spela tufft och dra på sig (röda) kort. Mot Syrianska var det Marcus Burman som tog rött på övertid och mot Sollentuna råkade Lennart Johansson i luven på Samuel Holm och båda fick rött i 98e minuten. Senast behöll dock Nyköping alla spelare på planen matchen igenom och då blev det poäng, 2-2 mot Rynninge. Inte oväntat var det Christian Kouakou som satte båda bollarna. Ex-gnagaren har gjort åtta av lagets tretton mål så det mesta framåt handlar om Kouakou kan man ju lugnt konstatera. Skador på Alige Barrow och Jonathan Grant samt sen test på Fredrik Holster. Får åter Lennart Johansson och Kevin Berg från avstängning men saknar Marcus Burman av samma anledning. Sandviken ett plusmål bättre än dagens motståndare. Verkar ha hittat lite form efter en svag maj-månad. Inledde juni med seger över Assyriska och senast blev det 2-2 mot Arameiska-Syrianska efter att Marcus Hägg satt kvitteringen på stopptid. Mot Assyriska var det Jacob Hjelte som blev matchhjälte med sina två mål. Skador på Viktor Nordin och Rasmus Eriksson. Chansar med bortaseger här då det känns som att hemmalaget är alltför beroende av att en spelare presterar.



Match 10

Rynninge - Forward 2

(TTT 6-2-2)

Båda Örebro-klubbarna har inlett serien fint. Rynninge parkerar på sjunde plats och Forward är på tredje plats. Även gällande hemmaspel är Rynninge sjunde bäst i serien. Kommer med två vinster och ett kryss på de tre senaste. Så formen är det inget fel på. Har skador på Linus Jansson, Konrad Gustafsson och Robin Ingvarsson. Tre mittfältare som saknas och i värsta fall kan man även tvingas avvara en fjärde då Henrik Hultberg ska testas sent. Forward har 1-3-1 på sina fem bortamatcher. Kommer från 3-1 hemma mot Karlslund där man kunde vända efter att motståndarna fått en gubbe utvisad i slutet av första halvlek. Innan dess två förluster (3-4 Assyriska och 0-1 Linköping). Josef Ibrahim i fortsatt fin målform och kan bli tunga på vågen här. Inga skador så även här fördel bortalaget. Derby är derby men tycker värdet ligger hos Forward.



Match 11

Grebbestad - Åtvidaberg X

(TTT 9-1-0)

Bottenmöte i Söderettan. Grebbestad ligger sist och Åtvidaberg näst sist. Båda lagen tog poäng senast dock. Grebbestad tog en pinne i mötet med Oddevold medan Åtvid vann över Karlskrona med 2-0. Om man ser på helheten så har Grebbe haft lite oflyt och är väl egentligen bara i matchen mot Utsikten som man föll klart. Ni minns den där matchen när Robin Book hade sin afton och gjorde hattrick. Annars mest uddamålsförluster eller kryssmatcher. Har åkt på två röda kort under säsongen. För Åtvids del så kom säsongens första segern senast. Dardan Mustafa gjorde båda målen och veterrankeepern Henrik Gustavsson höll nollan. Bör få fortsatt förtroende men enligt rapporter ska John Håkansson åter ta vantarna. Har till denna match Khalid Abukar avstängd då han drog på sig två gula senast och blev utvisad. Kan vara smart att invänta startelvorna här och se vem som vaktar målet i bortalaget. U-tipset får dock bli kryss.



Match 12

Ljungskile - Ängelholm X

(TTT 10-0-0)

Precis som Åtvidaberg är klassiska Ljungskile i bottendelen av Söderettan och riskerar vid förlust att halka ned på fel sida om strecket. Kan mycket i sina bästa stunder men målskyttet verkar bara funka sporadiskt. Victor Mollapolci kan vara lösningen och tre mål på de fyra senaste så är det han man sätter hoppet till här. Har en tunn trupp och när man senast hade tre man avstängda så lyckades man bara skrapa ihop tre avbytare. Till denna match är Filip Karlin, Linus Dahl och Jonathan Gustafsson åter så då borde man kunna fylla bänken. Det som möjligt kan saknas är en tränare. Lars-Olof Mattsson är ej kvar och tills vidare är det Aleksandar Kitic som sköter träningarna men han behövs ju på planen vid match. Ängelholm har två raka vinster men båda på hemmagräs. Borta har det inte gått så bra och enda vinsten kom i första matchen mot Skövde. Efter det tre raka bortaförluster, senast hela 1-4 mot Tvååker. Andreas Karlsson och Oliver Stojanovic-Fredin är de som ska göra det framåt. Fem resp fyra mål har duon stått för så här långt. Robin Streifert fortsätter vakta målet och får mycket beröm. Kan han hålla nollan här och fixa poäng till skånelaget?



Match 13

Torn - Tvååker X

(TTT 8-1-1)

Kanske inte de två mest kända lagen i svensk klubblagsfotboll men dessa lag parkerar precis utanför topp-2 och har på kontot 6-2-2. Torn kommer från 2-1 hemma mot Oskarshamn. Innan dess ett par poängtapp så viktig seger för nykomlingen. Anfallaren Astrit Seljmani avgjorde senast och får ofta agera spjutspets i uppställningen. Inga skador vad det verkar i truppen. Tvååker som också är nykomlingar har haft det lite tuffare på slutet med uttåg ur svenska cupens kval och förlust mot Eskils-minne samt kryss mot Kristianstad senast trots 11 mot 10 i stor del av andra halvlek. Har tre spelare i truppen som satt tre bollar så finns flera att sätta tron till här. Känns som att delad pott är tänkbart i detta nykomlingsmöte.


STRYKTIPSET (108-raders)

1. Sverige - Peru 1X2
2. Danmark - Mexiko X
3. Frankrike - USA 1
4. Ungern - Australien X2
5. Brage - Varberg 1X
6. Halmstad - Frej 1X2
7. Öster - Norrby 1X2
8. Eskilstuna - Landskrona 1
9. Nyköping - Sandviken 2
10. Rynninge - Forward 2
11. Grebbestad - Åtvidaberg X
12. Ljungskile - Ängelholm X
13. Torn - Tvååker X

Lycka till med raderna.

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto