Europatipset fre 7/6

Publicerad på 6 Jun 2019 - 20:01

Tipsexperten

Tipsexperten

6 Jun 2019 - 20:01

Veckans Europatips infaller på den något ovana dagen fredag. Anledningen stavas naturligtvis EM-kvalet som drar igång och pågår till tisdag. Här startar vi upp med tre matcher från Norden där Sverige bara ska städa av Malta medan grannländerna i väst har tuffare uppgifter framför sig. Jackpotten är satt till 2 miljoner, all anledning att bänka sig i TV-soffan och jobba in 13 rätt alltså!


Spelstopp: 20.44


1. Sverige - Malta 1
Det kunde ha blivit en magisk start för Sverige på kvalet men Norge kvitterade i den 97:e minuten på Ullevål. 3-3 var dock inte fy skam där och Blågult sitter i ett bra läge inför fortsättningen. Huvudmatchen denna samling är Spanien i Madrid på måndag men dessförinnan väntar mediokra Malta hemma på Friends Arena. Ö-nationen har gått framåt men mot Sverige ska de rödvita givetvis inte ha mycket att säga till om. Ettan är bergsäker.


2. Danmark - Irland 1
Precis som Sverige var Danmark inblandade i en galen tillställning i den senaste omgången. Premiärmatchen mot Schweiz såg ut att sluta med en klar förlust för Åge Hareides mannar men via en mäktig upphämtning de avslutande tio minuterna, där 0-3 förvandlades till 3-3, lyckades danskarna lösa en betydelsefull pinne. Nu är tanken att de ska bygga vidare på detta och ta en trepoängare hemma på Parken mot Irland, ett lag de känner väl från Nations League och VM-playoff de senaste åren. De grönklädda toppar gruppen på maximala sex pinnar efter två omgångar men det utan att övertyga. 1-0 både mot Gibraltar och Georgien imponerar knappast. Danmark är det starkare laget här och ettan ska ses som trolig i Köpenhamn. Spika på!


3. Norge - Rumänien 1
I Sveriges grupp förväntar sig alla att Spanien ska rinna ifrån och plocka hem förstaplatsen. Bakom står den andra EM-platsen mellan Blågult och dessa nationer. Norge har lite av en måstematch här om de ska vara med i racet på allvar. Insatserna mot Spanien och Sverige i senaste samlingen lovade gott även om det inte riktigt var Lagerbäck-fotboll som syntes mot Janne Anderssons landslag. Det finns dock massvis med kvalitet hos norrbaggarna som just nu i grunden är ett snäppet starkare landslag än Rumänien. Hemma i fjordlandet löser lusekoftorna en viktig trea. Tredje raka spikettan är ett faktum.


4. Tjeckien - Bulgarien 1
Det är ett pressat Tjeckien som äntrar Generali Arena. Anledningen är naturligtvis den pinsamma 0-5-förlusten mot England. Här krävs poäng och helst tre om det ska bli sjunde raka EM-slutspelet. Truppen är relativt anonym men det finns ett par intressanta spelare som Patrik Schick, Ladislav Krejčí och Tomáš Souček. Bulgarien är ännu mer profillöst och har inte nått ett stort slutspel sedan 2004. Efter två inledande kryss mot Balkan-nationerna Montenegro och Kosovo talar inte mycket för att så blir fallet även denna gång. Bortaspelet brukar vara högst mediokert och de ska vara nöjda om de får med sig en pinne från Prag. Trolig etta.


5. FYR Makedonien - Polen X
Skopje är nästa stopp på denna härliga tripp. Där synas en av kupongens mer troliga skrällar. FYR Makedonien, eller Nordmakedonien för att vara korrekt, är inte lätta att tas med, särskilt inte inför sin entusiastiska hemmapublik. De rödgula vann sin Nations League-grupp och har fått en bra start på kvalet. Det finns kvalitet i truppen, inte minst offensivt med Alioski och veteranen Pandev. På pappret håller Polen en högre nivå där framförallt anfallstrion Piatek, Milik och Lewandowski håller högsta klass. De rödvita är dock på intet sätt oslagbara och på bortaplan brukar de inte rosa marknaden. Detta ska hållas som relativt öppet. In med alla tecken på stört!


6. Österrike - Slovenien 1
Efter två inledande förluster har nu Franco Fodas Österrike kniven mot strupen denna samling. Minst fyra poäng krävs i matcherna mot Slovenien och Nordmakedonien om en topp 2-placering ska kännas som en realitet. Här saknas Florian Grillitsch men de rödvita kan likväl ställa ett lag på banan som bör kunna besegra Slovenien hemma i Wien. Gästerna har öppnat kvalet skapligt men saknar den bredd som finns hos alpnationen. Spets finns dock i Jan Oblak och Josip Ilicic. Det kan möjligen räcka till en poäng mot ett stukat Österrike. Vinst blir det dock inte för de turkosa från Balkan. 1X!


7. Ukraina - Serbien X
Tung smäll för Serbien tätt inpå samlingen då Juventus-ryktade stjärnmittfältaren Sergej Milinkovic-Savic inte kommer till spel på grund av en skada. Även Nemanja Matic saknas vilket gör att spelare som Ljajic och Tadic måste ta extra stort ansvar. Rent truppmässigt ser Örnarna från Balkan, trots avbräcken, snäppet hetare ut än Andriy Shevchenkos Ukraina. De blågula har dock öppnat kvalet starkt och är svårspelade på hemmaplan. Skulle förvåna om publiken i Lviv får se många mål i denna betydelsefulla tillställning. 0-0 och 1-1 känns väldigt troligt på förhand. Spika krysset!


8. Lettland - Israel 1
Riga är nästa skådeplats när vinrött ställs mot blåvitt i Grupp G. Lettland har inte haft det lätt på senare tid men baltlandet är något bättre än blåbärsnationerna och kan störa de flesta här hemma. Nu möter de ett Israel som öppnat kvalet strålande men som här saknar den viktiga duon Hemed och Dabbur. Det kommer påverka gästernas offensiv klart negativt. Lettland ska ha bra chans att stå upp här. Fint läge att utgå från vänster på Daugava Stadium.


9. Litauen - Luxemburg 1
Baltikum även i nästa drabbning när vi tittar till det förväntade jumbomötet i Grupp B. Dessa nationer möttes faktiskt i senaste samlingen och då drog Luxemburg det längsta strået efter att Japan-proffset Gerson Rodrigues avgjort med sitt 2-1-mål. Andra förutsättningar nu dock när Josy Barthel byts mot LFF Stadionas i Vilnius, kanske inte en skräckinjagande arena att komma till men Luxemburg är högst mediokra på bortaplan. På resande fot har den lilla nationen i västeuropa enbart besegrat blåbären Malta och San Marino sedan 2008. Visserligen har de gått framåt på senare tid men här ligger ettan närmast till hands.


10. Montenegro - Kosovo X
Vad som hade kunnat vara ett kokande Podgorica City Stadium kommer inte bli det. Fansen skämde nämligen ut sig med rasistiska påhopp i 1-5-förlusten mot England vilket gjort att UEFA agerat och straffat Montenegro med att spela inför tomma läktare. Detta första Balkanderby mot Kosovo lär därför bli lite avslaget. Att Falkarna får klara sig utan Stefan Savic och Stevan Jovetic gör inte situationen särskilt mycket bättre. Ett Kosovo som gått framåt något oerhört och har tolv raka utan förlust har en bra chans att knäppa storebror på näsan här. Montenegro får gälla som knappa favoriter men här är det inte fel att plocka med samtliga tecken.


11. Frankrike Dam - Sydkorea Dam 1
Näst på tur har vi premiärmatchen från Dam-VM i Frankrike. Les Bleus kliver in i turneringen som favoriter tillsammans med USA, England och Tyskland. Här ställs de mot 14:e-rankade Sydkorea som närmast kommer från en 0-1-förlust mot Sverige. Där höll Taegeuk Ladies uppe spelet väl och förtjänade ett oavgjort resultat. Det ska dock sägas att Frankrike är snäppet bättre än Peter Gerhardssons lag. Här bör värdlandet lösa en trepoängare men en premiär är samtidigt en premiär. Kan inte undgå att smyga med krysset på större system till i skrivande stund låga sex procent.


12. Toronto FC - Kansas City 2
Vi rör oss över Atlanten och landar i hockey-meckat Toronto där det ska spelas MLS-fotboll natten till lördag. Den penningstinna ligan rullar alltså på trots landskamper vilket påverkar lagen kraftigt. Här saknar hemmalaget nyckelspelarna Altidore och Bradley av denna anledning. Samtidigt råder kris i backlinjen då Auro, Mavinga och Laryea alla är frågetecken här. Kansas City har gått svagt och är ännu utan seger på bortaplan, men här ser klubben från Missouri sin chans. Tvåan måste synas med tanke på förutsättningarna. Komplettera med ettan.


13. Vasco da Gama - Internacional 2
Vad vore inte Europatipset utan lite fotboll från sambans hemland. Här har vi ett möte mellan två klassiska klubbar i Brasilien. Vasco ståtar med fyra ligatitlar medan Internacional mäktat med tre stycken. I fjol var dock gästerna från Porto Alegre klart bättre och så ser även fallet ut att bli denna säsong. Klass finns så det räcker och blir över hos de rödvita, inte minst i den meriterade peruanen Paolo Guerrero och kaptenen Andrés D’Alessandro. Tvåan får agera utgång men här ser bortalaget ut att övervärderas. Åtminstone krysset måste med då Vasco trots allt inte är oävet hemma i Rio.


Kupongens kassaskåp


Sverige
Janne Andersson skulle kunna ställa upp med D-landslaget och vara solklara favoriter mot Malta här. Den nivåskillnaden är det och även om ö-nationen gått framåt ska de inte ha någonting att hämta på Friends Arena.


Varningens finger!


Lettland
Israel är en fotbollsnation Lettland ska kunna mäta sig med, särskilt när de blåvita saknar två av sina bästa spelare. Runt tio procent på de vinröda är alltför bra för att inte synas.


Lilla raden 144 rader
1. Sverige - Malta 1
2. Danmark - Irland 1
3. Norge - Rumänien 1
4. Tjeckien - Bulgarien 1
5. Makedonien - Polen 1x2
6. Österrike - Slovenien 1x
7. Ukraina - Serbien X
8. Lettland - Israel 1x2
9. Litauen - Luxemburg 1
10. Montenegro - Kosovo 1x
11. Frankrike D - Sydkorea D 1
12. Toronto - Kansas City 12
13. Vasco - Internacional x2


Stora raden 864 rader
1. Sverige - Malta 1
2. Danmark - Irland 1
3. Norge - Rumänien 1
4. Tjeckien - Bulgarien 1x
5. Makedonien - Polen 1x2
6. Österrike - Slovenien 1x
7. Ukraina - Serbien X
8. Lettland - Israel 1x2
9. Litauen - Luxemburg 1
10. Montenegro - Kosovo 1x2
11. Frankrike D - Sydkorea D 1x
12. Toronto - Kansas City 12
13. Vasco - Internacional x2

Spela på Europatipset – klicka här!


I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto