Europatipset ons 15/5

Publicerad på 14 Maj 2019 - 22:28

Tipsexperten

Tipsexperten

14 Maj 2019 - 22:28

Bortsett från tre avstickare är det svensk fotboll för hela slanten på denna kupong med en jackpot på 2 miljoner. Fem allsvenska matcher ska spelas under onsdagen där mötet mellan Helsingborg och AIK på Olympia får sägas vara godbiten. Ute i Europa ska två cupsegrare koras och ett lag bli klart för miljardmatchen på Wembley om två veckor. Som vanligt levereras en analys som kan inbringa en stor slant. Nu kör vi!


Spelstopp: 18.59


1. Leeds - Derby 1
Playoff-semifinal i The Championship där vinnaren når den avgörande miljardmatchen upp till Premier League på Wembley den 27:e maj. Leeds har skaffat sig en strålande möjlighet att ta sig dit då de segrade med 1-0 på Pride Park Stadium i helgen. Där var The Peacocks klart bättre och avväpnade Derby utan större bekymmer. Inget tyder på en annan matchbild när kombattanterna nu ställs mot varandra på Elland Road. Derby har bara en bortaseger i ligan under 2019 och saknar en rad spelare här. Leeds får samtidigt tillbaka Bamford och Jansson. Inled med en spikad etta!


2. Lazio - Atalanta 2
Över till den eviga staden och cupfinalen som går mellan två uppstickare. Framförallt Atalanta är en skräll men de blåsvarta har minst sagt gjort sig förtjänta av platsen. I kvartsfinalen körde de över Juventus och just nu är faktiskt Glenn Strömbergs gamla klubb Italiens allra hetaste lag med 13 matcher i följd utan nederlag. Lazio betvingade dem här på Olimpico med 3-1 för en dryg vecka sedan trots tidigt underläge. Romarna har fortsatt viktiga Milinkovic-Savic tveksam till spel och här lär deras hemmafördel inte räcka mot ett Atalanta med massvis med självförtroende. Duván Zapata skjuter titeln till Bergamo, tvåa!


3. Elfsborg - AFC Eskilstuna X
Konstgräset på Borås Arena härnäst där Elfsborg har lite av en vattendelarmatch. Vinst här och de gulsvarta kan mycket väl bli ett topplag den här säsongen, förlust och känslan är att det blir en placering på nedre halvan. Närmast kommer Jimmy Thelins gäng från en 1-4-förlust mot Malmö trots en bra insats. Simon Olsson åkte där på ett tveksamt rött kort i den första halvleken vilket förstörde västgötarnas chanser. Nu väntas de vinna när nästjumbon AFC kommer på besök till Knalleland. Det är dock lättare sagt än gjort. Gästerna från Eskilstuna är ingen slagpåse och har tillbaka viktiga Felix Michel. Han har hittills spelat två matcher vilket renderat i fyra poäng. Här har de ingenting att förlora och det ska inte glömmas bort att Elfsborg möjligen är något övervärderade så här långt. Strecken sitter totalt fel vilket gör att helgarderingen kommer tidigt. Jobba AFC!


4. Falkenberg - Djurgården 1
Apropå överstreckade favoriter hittas ännu en i Halland där Falkenberg tar emot Djurgården på Falcon Alkoholfri Arena. Blåränderna har knappast imponerat den senaste tiden och förstaplatsen efter fem omgångar har följaktligen bytts ut mot en sjundeplats. Två poäng på de fyra senaste och tre mål på dessa matcher är inget facit som skrämmer liv i motståndarna. Här är Erik Berg tillbaka vilket är ett rejält tillskott men Falkenberg är inget lag man bara kör över, särskilt inte här i Halland. Det Gekåssponsrade laget pressade Malmö senast det begav sig här och kan definitivt ta poäng mot ett för stunden medelmåttigt Djurgården. Börja med den lågt streckade ettan men snåla inte med tecken.


5. Helsingborg - AIK 2
Vi följer E6:an söderut till Helsingborg. På Olympia väntar ett klassikermöte under onsdagen mellan två lag som blandat och gett så här långt. Helsingborg har varit bra hemma i Skåne men har nu fem raka segerlösa matcher. Nykomlingssyndromet att spela bra men inte få med sig resultaten syntes inte minst senast mot Kalmar (0-1). AIK kommer boostade efter 2-0 mot Djurgården efter en andra halvlek som liknande fjolåret. Där hade Gnaget ett ramstarkt försvar och utnyttjade två blottor i DIF:s försvar genom skicklige Tarik Elyounoussi. Han kan möjligen flyttas upp i banan här då Jack Lahne är avstängd, inget som behöver betyda en försvagning. AIK tycks ha börjat trumma igång och då ska de vara favoriter här. Dock inte fel att gardera upp med krysset.


6. Häcken - Kalmar FF 1
Häcken tassar med i toppen men har inte riktigt kommit upp i den nivå man kan förvänta sig. Mer att ta av finns hos spelare som Irandust, Yasin och Celik. Här behöver dessa herrar komma upp i nivå för Paulinho kommer inte till spel. Fjolårets skyttekung är avstängd och detsamma gäller ytterbacken Elohor Ekpolo. Fullgoda ersättare finns dock i Andreas Alms breda trupp och hemma på Hisingen är det inget snack om att de ska gälla som klara favoriter mot Kalmar. Smålänningarna har förvisso varit en positiv överraskning så här långt och bara förlorat en match. Med det i åtanke och Häckens avbräck bör den överstreckade ettan få uppbackning av krysset. 1X räcker dock långt på Bravida Arena.


7. Sirius - GIF Sundsvall 1
Från väst tar vi oss till öst och Uppsala där ett minst sagt formsvagt Sirius ska ta sig an Sundsvall. Här ska dock Henrik Rydströms blåsvarta krigare ha en god möjlighet att bryta den negativa trenden. Giffarna imponerar inte alls för stunden och har varit direkt svaga på bortaplan. Fyra matcher och ännu ingen seger för de blåvita där. Sirius stod för en duglig prestation på Tele2 Arena mot Hammarby senast även om det blev förlust. Här är de favoriter på oddsmarknaden men inte hos det svenska folket. Det är bara att utnyttja och spika ettan till mycket fint värde.


8. IK Frej - Brommapojkarna 2
Vi tar oss ner ett hack både geografiskt och i det svenska seriesystemet. Ett derby väntar på Vikingavallen denna onsdag när alltid lika svårtippade Frej ställs mot det förmodade topplaget Brommapojkarna. De rödsvarta från östra Stockholm har dock inte alls levt upp till förväntningarna hittills och står på måttliga sex poäng efter sju omgångar. Defensivt har BP läckt och frågetecken sätts kring målvakten Rasmus Emanuelsson. Senast fick faktiskt gamlingen Benny Lekström ta plats mellan stolparna för första gången på denna nivå sedan 2016. Det slutade med en 2-3-förlust mot Degerfors. Frej kommer närmast från en stark 1-0-seger mot GAIS och ska aldrig räknas bort. BP måste dock få utgångstipset i kraft av en betydligt starkare trupp. Gardera med ettan om ekonomin tillåter.


9. Mjällby - Trelleborg X
På Listerlandet hittas nästa drabbning när gulsvart ställs mot blåvitt på Strandvallen. Mjällby har fått en fin start som nykomlingar i Superettan och återfinns faktiskt på en kvalplats uppåt i den mycket jämna tabellen bakom Varberg. Det ska dock sägas att Blekingelaget haft marginalerna på sin sida hittills med flera uddamålsvinster. Trelleborg har som så många andra lag som degraderats från Allsvenskan fått en tung start i andradivisionen. Fler än sju poäng hade de definitivt kalkylerat med hittills. Truppen är nämligen vass med namn som Camara-Jönsson, Jovanovic och Tideman. I Sölvesborg ska de verkligen inte räknas bort, särskilt inte till denna skeva streckning. X2!


10. Örgryte - Varberg 1
Varberg har alltså ryckt ifrån i toppen av Superettan efter en makalös vår. Hallänningarna, som var på vippen att degraderas till Division 1 i fjol, har gjort rent hus med sju vinster av sju möjliga. En starkt bidragande faktor har varit nyförvärvet Astrit Seljmani som tryckt in hela sju bollar hittills. Robin Book är ett annat friskt tillskott för de grönsvarta som nästan uteslutande värvar från lägre divisioner. Här väntar det största testet hittills när de gästar Örgryte på Gamla Ullevi. ÖIS har seriens bästa trupp tillsammans med Halmstad och lär aspirera på en uppflyttningsplats den här säsongen. Ett Varberg som bjuder upp till match och inte backar hem bör passa göteborgarna relativt bra. Här talar mycket för att gästernas svit bryts. Utgå från ettan.


11. Rosengård - Piteå 1
Den svenska delen av kupongen avslutas nere i Skåne där det vankas två matcher i Damallsvenskan. Först ut har vi ett förmodat toppmöte mellan starka Rosengård och fjolårets sensationella mästare, Piteå. Norrländskorna har öppnat starkt även denna säsong och står på tio poäng efter fyra omgångar. Då ska det dock sägas att de haft ett lätt spelschema. Rosengård kommer från en chockartad förlust i derbyt mot Bunkeflo (2-3) men har på pappret ett starkare lag och vann båda mötena i fjol. Piteå har faktiskt inte besegrat Malmölaget på 20 försök. Ettan står stark.


12. Kristianstad - Linköping 2
Tillsammans med Rosengård och Piteå är det Göteborg och Linköping som är de stora guldkandidaterna. LFC toppar Allsvenskan med fyra vinster och en förlust hittills men har i ärlighetens namn inte övertygat. Bortaspelet var ett stort frågetecken i fjol och det blev torsk när de var i dessa trakter och gästade det förmodade mittenlaget Vittsjö för några veckor sedan. Kristianstad är inte oävet och kan utan tvekan hota här. Utgå från tvåan men här krävs garderingar, först och främst med den understreckade ettan.


13. Akhisarspor - Galatasaray 2
De regerande cupmästarna Akhisarspor har lyckats med konststycket att ta sig till final igen. Det är egentligen det enda laget från västra Turkiet kan glädjas åt den här säsongen. Degraderingen i Süper Lig är nämligen redan ett faktum efter svaga 25 poäng på 32 omgångar. Vägen hit har varit gynnsam där de bland annat ställdes mot Umraniyespor från andradivisionen i semin. Nu blir det dock andra bullar när mäktiga Galatasaray står på andra sidan i Sivas, neutral plan alltså. Lejonen har stått för en mäktig vår och kommer in till denna final med elva raka matcher utan förlust. Dubbeln är inom räckhåll för giganterna från Istanbul. Här lär superskytten Mbaye Diagne, 30(!) mål i ligan denna säsong, spela en avgörande roll. Gala bör vinna detta utan några som helst bekymmer. Kupongens bank!


Kupongens kassaskåp


Galatasaray
Det är inte svårt att förutse utgången när Turkiets bästa lag, dessutom i strålande form, ställs mot ett svagt Akhisarspor. Detta blir en betryggande seger för Galatasaray.


Varningens finger!


Falkenberg
Det har gått grus i maskineriet för Djurgården som just nu dalar i tabellen. Bara tre dagar efter den svidande derbyförlusten väntar denna luriga drabbning, inget bra läge och något som ett lurigt Falkenberg ska kunna utnyttja. Det luktar skräll på Falcon Alkoholfri Arena!


Lilla raden 144 rader
1. Leeds - Derby 1
2. Lazio - Atalanta 2
3. Elfsborg - AFC Eskilstuna 1x2
4. Falkenberg - Djurgården 1x2
5. Helsingborg - AIK x2
6. Häcken - Kalmar FF 1x
7. Sirius - GIF Sundsvall 1
8. IK Frej - Brommapojkarna 2
9. Mjällby - Trelleborg x2
10. Örgryte - Varberg 1
11. Rosengård - Piteå 1
12. Kristianstad - Linköping 12
13. Akhisarspor - Galatasaray 2


Stora raden 864 rader
1. Leeds - Derby 1
2. Lazio - Atalanta 2
3. Elfsborg - AFC Eskilstuna 1x2
4. Falkenberg - Djurgården 1x2
5. Helsingborg - AIK x2
6. Häcken - Kalmar FF 1x
7. Sirius - GIF Sundsvall 1
8. IK Frej - Brommapojkarna 12
9. Mjällby - Trelleborg x2
10. Örgryte - Varberg 1x
11. Rosengård - Piteå 1
12. Kristianstad - Linköping 1x2
13. Akhisarspor - Galatasaray 2

Spela på Europatipset – klicka här!

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto