Europatipset sön 14/10

Publicerad på 14 Okt 2018 - 10:58

Tipsexperten

Tipsexperten

14 Okt 2018 - 10:58

Landslagskuponger brukar innebära relativt lätt-tippade matcher och skral utdelning. Så är dock inte fallet denna söndag. Europatipset bjuder på en härlig kupong med betoning på Nations League och brasilianska Serie A. Det finns en mängd skrällchanser. Här har ni flera av dem i analysen mot 13 rätt!


Spelstopp: 14.59


1. Polen - Italien 1
Två landslag som har det tufft för stunden är Polen och Italien. De rödvita stod för ett bedrövligt VM-slutspel när de slutade sist i sin grupp. Gli Azzurri missade samtidigt ett världsmästerskap för första gången på 60 år. Inte har det sett speciellt mycket bättre ut för lagen under hösten. Italien fick bara 1-1 mot Ukraina i onsdags och har nu fem raka matcher utan seger. Roberto Mancini har väldigt mycket att jobba med. Polen åkte i sin tur på en förlust mot Portugal i Nations League och nu blir det otroligt svårt för båda dessa nationer att snuva portugiserna på gruppsegern. Räkna ändå med två laddade lag som är ute efter revansch här. Öppet där ettan i kraft av hemmaplan och låg streckning känns klart mest intressant. Potentiell chansspik!


2. Ryssland - Turkiet X
Publiken bjöds inte på någon vidare underhållning i torsdags när Sverige gästade Ryssland och Kaliningrad. 0-0 slutade mötet och det gör att Ryssland fortsatt har greppet om gruppsegern. Turkiet skuggar dock endast en poäng bakom efter att ha vänt 0-2 till seger 3-2 mot Sverige på Friends Arena. Turkarna spelade också 0-0 i torsdags mot Bosnien i en sömnig historia. Där vilade förbundskapten Mircea Lucescu flera av sina bästa spelare. Hemmamötet i Trabzonspor slutade 2-1 till Ryssland men där var Turkiet det bättre laget. I Sotji står de definitivt inte utan chans. Samtliga tecken är att föredra här där vi svenskar givetvis hoppas på oavgjort.


3. Israel - Albanien X
Den mest öppna gruppen av samtliga i Nations League när vi kommit halvvägs är den i tredjedivisionen som innefattar Israel, Albanien och Skottland. Samtliga lag står nämligen på tre pinnar efter två spelade matcher. Israel besegrade britterna på hemmaplan i torsdags efter att ett självmål avgjort den tillställningen. Mot Albanien blev det dock förlust senast det begav sig och Balkan-landet har ett mentalt övertag på israelerna. Lagen möttes nämligen även i VM-kvalet och då vann Albanien med 3-0 på bortaplan. Här är ändå ett jämnt möte att vänta där båda lagen kommer att sälja sig dyrt. Krysset känns på förhand väldigt troligt och är en potentiell spik i Be’er Sheva.


4. Rumänien - Serbien 1
Ännu en spännande drabbning från tredjedivisionen, denna gång i Bukarest där de två topplagen i grupp 4 ställs mot varandra. Serbien står på sju inspelade poäng inför denna drabbning där poängtappet kom mot just Rumänien i Belgrad. 2-2 slutade det då. Nu blir det tuffare för på hemmaplan är de gulklädda extremt svårslagna. Här åkte bland annat Chile och Sverige på stryk under våren. Ettan erbjuder fint värde och är rätt tecken att utgå ifrån. Krysset känns dock väldigt troligt och plockas med omgående. Den överstreckade tvåan lämnas utanför systemen.


5. Litauen - Montenegro X
Litauen var på väg mot sin första poäng i Nations League när de kvitterade sent mot Rumänien i torsdags. Det blev dock en svidande förlust efter att gästernas Alexandru Maxim avgjort i den 94:e minuten. Således står baltlandet alltjämt på noll poäng. Det ska kunna förändras under söndagen. Montenegro är inget märkvärdigt, särskilt inte utanför Podgorica. Det blev dessutom förlust i derbyt mot Serbien i veckan och känslan är att luften kan ha gått ur Stevan Jovetic och hans lagkamrater. Samtliga tecken är på sin plats här där ettan rensar otroligt fint.


6. Azerbajdzjan - Malta 1
Vi tar oss ner till eldlandet Azerbajdzjan och ett möte från Baku i fjärdedivisionen. Hemmalaget ser ut att göra upp med Kosovo om gruppsegern men tappade onödiga poäng mot just Malta förra månaden. I veckan togs dock en stark 3-0 seger borta mot Färöarna när Brasilien-födda Richard Almeida de Oliveira stod för två mål i sin landslagsdebut. Malta förlorade med 1-3 mot Kosovo och har som vanligt inte mycket att hämta på fastlandet. Här räcker de inte till. Spika ettan trots överstreckning!


7. Färöarna - Kosovo 2
Kosovo vann sin första tävlingsmatch i nationens fotbollshistoria förra månaden när Färöarna besegrades med 2-0 i Pristina. Den vinsten byggde Balkan-landet vidare på när de slog tillbaka Malta med 3-1 i torsdags. Det innebär att Kosovo toppar gruppen och har skaffat sig ett ypperligt läge till avancemang. Nu ställs de mot Färöarna i Torshavn, en lurig uppgift. Färöarna åkte dock på pumpen med klara 0-3 i veckan och var inte att känna igen. Mot Arber Zeneli och company får ö-nationen det återigen tufft. Tvåan är trolig men streckas väl hårt för att vara en befogad spik. X2 spelas!


8. Skottland - Portugal 1
Träningsmatch på härliga Hampden Park när Fernando Santos Portugal kommer på besök. De rödgröna tog en tung 3-2 seger mot Polen och ser starka ut anförda av André Silva och Bernardo Silva. Här är det dock tveksamt om stjärnorna kommer till spel. Santos lär ge flera nya bekantskaper chansen. Mer tveksamt är hur Alex McLeish resonerar. Han vill säkerligen skänka hemmafansen en seger efter den svidande 1-2 förlusten mot Israel i veckan. Kommer inte Portugal fullt påkopplade till Glasgow kan det bli tufft för sydeuropéerna. Här lockar ettan till låg procent. Gardera i första hand med tvåan.


9. Chapecoense - Vitoria 1
Tio omgångar återstår borta i Brasilien och det är jämnt både i toppen och botten. Först ut har vi ett möte från de nedre regionerna där båda dessa lag krigar för kontraktet. Chapecoense är det lag som ligger precis över nedflyttningsstrecket, medan Vitoria återfinns på en 18:e plats inför detta möte vilket innebär degradering. Mycket talar för att avståndet kommer att öka här. Chape är starka hemma på Arena Condá, samtidigt som Vitoria inte rosar marknaden på resande fot. Här är hemmafördelen klart avgörande vilket gör att ettan lämnas ogarderad.


10. Internacional - São Paulo 1
I toppen är det också jämnt där fem lag ser upp att göra upp om titeln. Två av dessa är Internacional och São Paulo. Hemmalaget är ett klassiskt lag i Brasilien men är faktiskt nykomlingar i Serie A. Det gör deras bedrift extra imponerande. Inför detta möte ligger det rödvita hemmalaget från Porto Alegre tvåa, medan São Paulo återfinns en poäng bakom på en fjärdeplats i tabellen. Båda lagen kommer från varsin förlust, São Paulo i ett hett derby mot Palmeiras. Det var gästernas fjärde raka matcher utan seger. Här talar mycket för att den sviten förlängs. Internacional har nämligen inte förlorat på hemmaplan i ligaspelet den här säsongen. Spika ettan till fin procent!


11. Palmeiras - Grêmio 2
Palmeiras, som vann ligan 2016, tog alltså en tung derbyseger mot São Paulo senast. Det innebär att Felipe Scolaris manskap befäster sin position som serieledare. Vinsten blev dock kostsam. Viktiga Felipe Melo och Victor Luis drog på sig gula kort och är avstängda här. Det är även Diogo Barbosa och Mayke efter slagsmål i Copa do Brasil. Gremio kommer betydligt mer ordinarie till denna tillställning och här ska de ha bra chans att få med sig något. Gästerna från Porto Alegre har tio poäng på de fyra senaste och har dessutom avancerat till semifinal i Copa Libertadores, en turnering de vann i fjol. Där återfinns även Palmeiras, snacka om toppmöte på Allianz Parque. I vad som ser ut att bli en jämn match lockar naturligtvis den lågt streckade tvåan mest. Börja där men gardera omgående.


12. Vasco da Gama - Cruzeiro X
Längre ner i tabellen återfinns Vasco da Gama och Cruzeiro. För hemmalaget är läget relativt prekärt då de bara har en poäng ner till Ceará under strecket. Formen är dock skaplig med fem raka matcher utan förlust. Enbart en av dessa tillställningar har dock slutat med seger. Båda lagen kryssar frekvent (tio gånger vardera) och det skulle inte förvåna om de delar broderligt på poängen i Rio de Janeiro. Spika krysset i utgång och gardera i första hand med ettan.


13. Atlético PR - Sport Recife 1
Nästjumbon Sport kommer till Curitiba med flera tunga avbräck denna söndag. Jair och Sander är avstängda, medan Hernane är skadad. Det är inte den bästa uppladdningen när de ställs mot ett av ligans bästa hemmalag. Atlético PR har tio raka triumfer på Arena da Baixada och har spelat in 31 poäng på 14 ligamatcher inför hemmafansen. Sport har samtidigt ett uruselt bortafacit. Mycket talar för hemmalaget men matchen streckas också därefter. Faktum är att Paranaense saknar sin skyttekung Pablo som är avstängd. Därför är det inte fel att smyga in rensarkrysset om plånboken tillåter.


Kupongens kassaskåp


Azerbajdzjan
Eldlandet jagar en plats i EM 2020 och då finns inget annat än seger mot mediokra Malta. Ö-nationen är bedrövliga på bortaplan och ska väga alldeles för lätt mot ett skapligt Azerbajdzjan. Kupongens säkraste tecken hittas i match 6!


Varningens finger!


Grêmio
Det blåsvarta laget från Porto Alegre vann Copa Libertadores (Sydamerikas motsvarighet till Champions League) i fjol och tillhör de allra bästa brasilianska lagen. Palmeiras gör likaså men under söndagen saknar de grönvita flera nyckelspelare. Grêmio ska ha fin skrällchans i São Paulo!


Lilla raden 144 rader
1. Polen - Italien 1
2. Ryssland - Turkiet 1x2
3. Israel - Albanien X
4. Rumänien - Serbien 1x
5. Litauen - Montenegro 1x2
6. Azerbajdzjan - Malta 1
7. Färöarna - Kosovo x2
8. Skottland - Portugal 12
9. Chapecoense - Vitoria 1
10. Internac. - São Paulo 1
11. Palmeiras - Grêmio x2
12. Vasco - Cruzeiro X
13. Atlético PR - Sport 1


Stora raden 864 rader
1. Polen - Italien 1
2. Ryssland - Turkiet 1x2
3. Israel - Albanien X
4. Rumänien - Serbien 1x
5. Litauen - Montenegro 1x2
6. Azerbajdzjan - Malta 1
7. Färöarna - Kosovo x2
8. Skottland - Portugal 12
9. Chapecoense - Vitoria 1
10. Internac. - São Paulo 1
11. Palmeiras - Grêmio 1x2
12. Vasco - Cruzeiro 1x
13. Atlético PR - Sport 1x

Spela på Europatipset – klicka här!

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto