Europatipset sön 21/10

Publicerad på 21 Okt 2018 - 01:56

Tipsexperten

Tipsexperten

21 Okt 2018 - 01:56

Med fem återstående omgångar är det stort fokus på Allsvenskan på söndagens Europatips. Serieledande AIK ställs inför en svår uppgift i derbyt mot Djurgården och nere i Skåne väntar ett betydelsefullt bottenmöte mellan Trelleborg och Sirius. Ute i Europa bjuds det även på en mängd heta bataljer där Derby della Madonnina sticker ut. Svårtippad omgång där 13 rätt mycket väl kan leda till miljonerna!


Spelstopp: 14.59


1. Djurgården - AIK 2
Allsvenskan är tillbaka och det återstår bara fem omgångar innan 2018 års säsong ska tas till handlingarna. AIK har kopplat ett järngrepp om Lennart Johanssons pokal med åtta poäng ner till närmast jagande Hammarby och IFK Norrköping. Gnaget lär dock inte vilja göra någon spänning i det hela utan kommer att äntra Tele2 Arenas plastmatta med fullt fokus inför söndagens Tvillingderby. Djurgården kommer till spel utan avstängda Jesper Karlström men har möjligen Erik Johansson tillbaka. Den sistnämnda har inte startat sedan han stod för en magisk insats mot Bajen och bröt Blårändernas derbyspöke. AIK har dock inte Djurgården besegrat i ligasammanhang sedan 2011 och här lär hemmalaget återigen få det tufft. De gulsvarta känns helt enkelt för stabila. Tvåa!


2. Häcken - Östersund 1
På Bravida Arena ska ett toppmöte gå av stapeln mellan två av Allsvenskan målgladaste lag. Både Häcken och Östersund visar dessutom glödhet form. Getingarna från Hisingen har vunnit åtta av sina tio senaste matcher och är ännu obesegrade på hemmaplan den här säsongen. ÖFK kommer samtidigt till Göteborg med fyra raka segrar i bagaget. Det ska dock sägas att spelschemat varit relativt beskedligt för norrlänningarna. Här är det vinst som gäller om lagen ska kunna nå topp 3 och Europaplatserna. Häcken ska ha klart störst chanser till det i kraft av hemmafördel och en bättre trupp. Ettan är kupongens mest tillförlitliga tecken!


3. Elfsborg - GIF Sundsvall 2
Strax öster om Göteborg, närmare bestämt på Borås Arena, tar ett medelmåttigt Elfsborg emot ett betydligt starkare Sundsvall. Guliganerna har haft en minst sagt tung säsong och kontraktet är ännu inte säkrat. Senast tappades 2-0 till 2-4 mot bottenkonkurrenten Sirius och det innebär att de gulsvarta bara har fem poäng ner till kvalplats. Sundsvall siktar däremot uppåt och går för sin bästa placering i Allsvenskan på 2000-talet. Just nu tangerar norrlänningarna sjundeplatsen. Till Knalleland kommer Joel Cedergrens lag med nästintill bästa möjliga trupp. Elfsborg har däremot en rad tunga avbräck. Chinedu Obasi, Per Frick och Simon Olsson är alla avstängda. Då lockar minst sagt bortasegern. Spika tvåan till en trevlig procent!


4. Kalmar FF - IFK Norrköping X
IFK Norrköping hade kunnat hota AIK just nu om det inte hade varit för två raka oavgjorda resultat. Både mot Sirius och Djurgården var Peking det bättre laget men fick nöja sig med 1-1. Det gör att guldet lär vara kört. Däremot har östgötarna massvis att spela för då de måste behålla sin position topp 3 för att nå ut i Europa. Här väntar dock en lurig uppgift nere i Kalmar, särskilt med tanke på att matchen spelas på naturgräs. På det underlaget har Peking fyra raka matcher utan seger och det är tydligt att de inte kan spela sin kreativa anfallsfotboll på samma sätt där. Kalmar FF visar förvisso svag form med sju raka matcher utan seger, men på Guldfågeln Arena ska de aldrig räknas bort. Norrköping är obefogat stora favoriter och det är läge att trycka in samtliga tecken!


5. Trelleborg - Sirius 2
Den allsvenska delen av kupongen avslutas i Skåne där det väntar ett ångestladdat bottenmöte. Trelleborg försatte troligen sina chanser till nytt kontrakt senast när de tappade in 2-2 sent mot IFK Göteborg. Det innebär att de blåvita nu har 15 (!) raka matcher utan seger. Sirius vände på en negativ trend senast när 0-2 vändes till 4-2 hemma mot Elfsborg. Den speciella målskytten Moses Ogbu stod där för två fullträffar. De tre poängen innebär att Uppsala-laget har tre poäng ner till Brommapojkarna på kvalplats. Läget är dock fortsatt prekärt så här kan vi räkna med ett fullt påkopplat bortalag. Då är Sirius utan tvekan det bättre laget av dessa två. Lägg därtill att hemmalaget har avstängningar på Zoran Jovanovic och Jasmin Sudic så är tvåan gjuten. Bra spik under 50 procent!


6. Everton - Crystal Palace X
Söndagens enda match i Premier League spelas på Goodison Park. Två förmodade mittenlag är det som drabbar samman i norra Liverpool. Hittills har båda klubbarna dock stått för relativt svaga öppningar. Everton har spelat in tolv poäng på åtta matcher trots ett tacksamt spelschema. Offensivt finns fin kraft i spelare som Richarlison, Sigurdsson och Welbeck, men defensivt har det sett väldigt virrigt ut. Där finns fortsatt flera spelare på skadelistan. Crystal Palace har tvärtom sett bra ut försvarsmässigt, men lider av en svag offensiv. Där är The Eagles alltför beroende av att Wilfried Zaha har en bra dag. Roy Hodgsons mannar brukar dock trivas när de får ligga på kontring i bortamatcher likt dessa. Räkna inte bort Palace. En helgardering och jobba in skrällen är på sin plats!


7. Bologna - Torino 1
Över till ett förmodat mittenmöte i Serie A på trevliga Renato Dall’Ara. Även här har båda lagen öppnat relativt blekt. Filippo Inzaghis Bologna inledde med en poäng på fyra omgångar och noll gjorda mål framåt. Sedan dess har det gått bättre och Rossoblu har åtminstone vunnit sina två senaste hemmamatcher. Det paraguayanska nyförvärvet Federico Santander har målat i båda dessa segrar. Torino kommer från två raka triumfer men den senaste satt hårt inne mot slagpåsen Frosinone (3-2). Hemmafördelen väger tungt här och då lockar ettan till omkring 30 procent. Möjlig chansspik. Gardera med krysset om det finns täckning.


8. Inter - Milan X
Tvillingderbyt i alla ära, men detta får sägas vara kupongen hetaste drabbning. Derby della Madonnina väcker alltid mycket känslor även om dessa båda klubbar varit på dekis sedan Zlatans dagar i Milano. Säsongsöppningen var skakig för lagen men före landslagsuppehållet såg det betydligt bättre ut. Milan tog där tre raka segrar (alla tävlingar), men Inter var snäppet vassare med sina sex raka fullpoängare. Det skulle förvåna om båda Milanolagen slutar utanför topp 3, en placering ingen av rivalerna nått sedan 2013. Tätt och hett kan vi räkna med här. Då lockar knappast ettan till närmare 50 procent. Krysset är troligast men streckas hårt. Det gör att en gardering med tvåan till finfin procent blir det naturliga valet. X2!


9. Hertha Berlin - Freiburg 1
Norrut, i den tyska huvudstaden Berlin, hittas nästa möte på kupongen. Hertha Berlin har öppnat säsongen bättre än på länge och har spelat in 14 poäng på sju omgångar. Hemma på Olympiastadion har de maximala nio poäng på tre matcher och har bland annat slagit tillbaka självaste Bayern München. Under söndagen väntar ett betydligt mer beskedligt motstånd, men gästerna från söder ska inte underskattas. Freiburg har stått upp bra i flera matcher under hösten och återfinns i mitten av tabellen. Hertha är ett lag de trivts väldigt bra mot med bara en förlust på de tio senaste inbördes mötena. Underskatta inte Freiburg här. Ettan först men gardera tidigt och helst med alla tecken med tanke på att hemmalaget streckas för hårt!


10. Nice - Marseille 2
Tillbaka till varmare breddgrader och den franska rivieran. Patrick Vieira har inte fått någon vidare start hos Nice och tycks inte komma överens med Mario Balotelli. Italienaren var förpassad till läktaren senast och det är högst oklart om han finns med här. Tufft motstånd väntar i form av Marseille som förväntas sluta tvåa eller trea bakom suveräna PSG. Här saknar OM avstängda Luiz Gustavo och Lucas Ocampos men ska ändå ses som favoriter. Nice har Marseille besegrat de tre senaste mötena. Trolig tvåa som dock bör garderas om den överstiger 55 procent.


11. St Etienne - Rennes 2
På Stade Geoffroy Guichard har St Etienne ännu inte förlorat den här säsongen. Under söndagseftermiddagen väntar dock ett tufft motstånd när Rennes kommer på besök. Det brukar vara väldigt jämna matcher dessa lag emellan vilket inte minst åtta oavgjorda resultat på de elva senaste ligamatcherna vittnar om. Rennes har knapp plusstatistik med två vinster på dessa fighter jämfört med St Etiennes enda. Hemmalaget har frågetecken på strikern Wahbi Khazri som stod för nio mål för Rennes i fjol. Detta känns på förhand öppet och med tanke på streckningen är det då enkelt att ta ställning. Ettan ser ut att bli grovt överstreckad. X2!


12. Eibar - Athletic Bilbao X
Kupongen avslutas med två matcher från La Liga och först ut är ett baskiskt derby. Eibar slutade före storebror Athletic Bilbao i fjol och har också öppnat denna säsong bättre. Tio poäng på åtta omgångar är dock inte mycket att skryta med för hemmalaget. Bilbao har lyckats ta poäng mot både Barcelona och Real Madrid hittills men återfinns trots detta precis över nedflyttningsstrecket. Fyra av sju matcher har renderat i en poäng för de rödvitrandiga så här långt. I vad som väntas bli en fysisk och jämn drabbning känns ännu ett oavgjort resultat inte otänkbart. Bra känsla på spikkrysset!


13. Real Betis - Valladolid 1
Två av de tre nykomlingarna, Rayo Vallecano och Huesca, återfinns längst ner i La Liga-tabellen. Valladolid, som är den tredje nykomlingen och tog steget upp via kval, går däremot betydligt bättre. Det lilavita laget från Kastilien har tre raka vinster, varav de senaste tagits med 1-0. Defensiven är lagets signum men här sätts den på prov. Real Betis har inte fått till det hittills och är tro det eller ej ligans målfattigaste lag. De grönvita har dock en härlig frenesi i sitt spel och hemma i Sevilla trycker de allt som oftast ner motståndarna. Här får Betis gälla som klara favoriter men det faktum att de haft svårt med målskyttet och Valladolid spikat igen bakåt gör det lågt streckade krysset intressant. 1X!


Kupongens kassaskåp


Häcken
Getingarna är grymt starka på Hisingen och har visat upp ett fartfyllt anfallsspel den senaste tiden. Ett brandskattat Östersund ska inte ha mycket att hämta trots att de visat fin form. Detta är en för tuff uppgift för norrlänningarna.


Varningens finger!


Rennes
Jämnt möte att vänta på Stade Geoffroy Guichard. Trots det streckas St Etienne till en bra bit över 60 procent i skrivande stund. Det är bara att tacka, ta emot och gå för värdet. Klaraste X2 på länge!


Lilla raden 144 rader
1. Djurgården - AIK 2
2. Häcken - Östersund 1
3. Elfsborg - Sundsvall 2
4. Kalmar - Norrköping 1x2
5. Trelleborg - Sirius 2
6. Everton - Crystal P 1x2
7. Bologna - Torino 1
8. Inter - Milan x2
9. H.Berlin - Freiburg 1x
10. Nice - Marseille 2
11. St Etienne - Rennes x2
12. Eibar - A.Bilbao X
13. R.Betis - Valladolid 1x


Stora raden 864 rader
1. Djurgården - AIK 2
2. Häcken - Östersund 1
3. Elfsborg - Sundsvall 2
4. Kalmar - Norrköping 1x2
5. Trelleborg - Sirius 2
6. Everton - Crystal P 1x2
7. Bologna - Torino 1x
8. Inter - Milan x2
9. H.Berlin - Freiburg 1x2
10. Nice - Marseille x2
11. St Etienne - Rennes x2
12. Eibar - A.Bilbao X
13. R.Betis - Valladolid 1x

Spela på Europatipset – klicka här!


Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto