Europatipset sön 30/6

Publicerad på 29 Jun 2019 - 16:50

Tipsexperten

Tipsexperten

29 Jun 2019 - 16:50

Höjdpunkten på söndagens Europatips är utan tvekan stormötet i Allsvenskan mellan AIK-Malmö. I övrigt domineras kupongen av de Afrikanska Mästerskapen och den norska Eliteserien. Matcher som det svenska folket inte verkar behärska för det streckas hej vilt åt fel håll, vilket innebär mycket värde. Här är analysen! 


Spelstopp: 14.59


1. AIK - Malmö FF X
Det är fotbollsfest på Friends under söndag eftermiddag när mesta mästarna Malmö FF gästar. Efter AIK:s tunga förlust hemma mot Norrköping i tisdags har Gnaget nu sex poäng upp till MFF i toppen. Ska det bli tal om att försvara det allsvenska guldet bör det alltså bli tre poäng här. Lättare sagt än gjort. Panajotis Dimitriadis drog på sig rött kort mot Peking och är avstängd här tillsammans med Salétros. MFF lär dock vara nöjda med en pinne och det luktar målsnålt och tajt. X2 känns som en stabil utgång. 


2. IFK Norrköping - Sirius 1
Efter en vår där Norrköping haft svårt att avgöra matcherna och spelat alldeles för många oavgjorda så visade Peking ett riktigt styrkebesked när de tvålade dit AIK med 2-0. Totte Nyman stod för båda målen och ser ut att ha jobbat till sig den gamle goda formen. Då saknades två viktiga spelare, både Simon Thern och lagkapten Alexander Fransson. Åtminstone Fransson ska vara tillbaka här. Gerson är dock avstängd istället. Sirius får i sin tur klara sig utan backstjärnan Kebba Ceesay. Uppsalagänget har dock varit stabila på bortaplan i år och släppt in få mål. Ettan streckas av naturliga skäl upp till klar favorit, men runt 90 procent är i grövsta laget. Krysset, som är en dunderrensare, åker med. 


3. Uganda - Egypten X
Egypten har tagit två raka segrar och är klara gruppsegrare i Grupp A om de nyper minst en pinne mot Uganda här. Senast mot Kongo vann faraonerna med 2-0 och Mo Salah fick spräcka sin målnolla i turneringen. Det var dock, återigen, ingen klockren insats och även om Egypten har sin nolla intakt så kom Kongo till flera klara chanser och kunde mycket väl gjort både ett och två mål. Uganda är gruppens stora utropstecken efter vinsten mot Kongo och en poäng mot Zimbabwe senast. Tar de poäng igen här så säkras andraplatsen. Krysset är inget dumt resultat för något av lagen alltså. När tvåan streckas upp alldeles för högt blir det ett givet streck att ta med. 


4. Zimbabwe - DR Kongo 2
I match 4 hittar vi, i skrivande stund, det kanske bästa värdet på hela kupongen. DR Kongo har visserligen åkt på två raka torsk, men mot Egypten senaste var de inte alls ofarliga. Och en trepoängare här kan ändå räcka till slutspel som en av de fyra bästa treorna. Det finns gott om kvalitet i truppen med spelare som Cédric Bakambu, Yannick Bolasie och Britt Assombalonga. Zimbabwe står på en pinne efter 1-1 mot Uganda. Totalt sett är laget betydligt mer anonymt och här ska Kongo vara knappa favoriter. Ändå streckas ettan just nu upp till rejäl favorit. Här finns megavärde på tvåan som blir en given utgång. 


5. Burundi - Guinea 2
Två raka 0-1 förluster har det blivit för Burundi som inte ens lyckades lösa poäng mot Madagaskar senast. Förutom en trött Saido Berahino finns inga kända namn att stoltsera med. Det kan dock Guinea som har en imponerande lista med sig till dessa mästerskap i bland andra Naby Keïta och Amadou Diawara. Ändå har laget varit en liten besvikelse hittills med bara en poäng mot Madagaskar och uddamålsförlust i den moraliska gruppfinalen mot Nigeria. Men en vinst här ska ändå räcka till slutspel. Det ska det finnas riktigt goda chanser till då motivationen är på topp och motståndet inget extra. Värdet på tvåan är just nu superbt, men lär stiga i graderna. Tvåan är hur som helst en bra spik hela vägen upp mot 60 procent! 

 
6. Madagaskar - Nigeria X
Den lilla ö-nationen har hittills stått för ett fantastiskt mästerskap efter sina förutsättningar. Laget består till större delen av spelare från den franska andraligan, men Madagaskar har fått ihop en helhet med ett stabilt försvarsspel. I sitt första Afrikanska Mästerskap någonsin är de ännu obesegrade med fyra poäng efter vinst mot Burundi senast. Det betydligt mer meriterade Nigeria har två 1-0 segrar med sig utan att på det sättet ha imponerat. Laget är inte lika starkt som förr om åren när flera av de stöttepelarna, som John Mikel Obi och Odion Oghalo, varvar ner i Kina. Här behöver de inte ens vinna för att säkra gruppsegern och ett vilt kämpande Madagaskar ska inte räknas bort. Ettan streckas på tok för högt. Helgardera och jobba in den otroligt lågt streckade ettan. 

 
7. Team TG - Nyköping 2
Nyköping har haft en riktigt tung vår och inte alls kommit upp i nivån de haft tidigare säsonger. Kvalitet finns dock i truppen och det vore förvånande om inte Bissarna kravlar sig upp över nedflyttningsstrecket inom en snar framtid. Ljuset i tunneln börjar redan ses efter vinsten mot tuffa Carlstad och i veckan slog de dessutom ut Vasalund i cupen. Team TG kommer från ett tufft spelschema med fem raka utan vinst och björkarna i Umeå verkar inte göra sitt för de är faktiskt seriens näst sämsta hemmalag. Tvåan ska absolut med här till lite för låg procent. Gubbgarderingen åker fram. 


8. IF Sylvia - Bodens BK 1
De unga talangerna i Sylvia blandar verkligen och ger i Division 1 Norra. Det är i alla fall öppna spjäll och publikvänliga matcher de bjuder på då det rasslar till rejält i näten när Pekings farmarlag spelar boll. På slutet har det mestadels rasslat i det egna målet. Här får de dock ett fint läge att hoppa upp på hästen igen när jumbon Boden gästar i detta nykomlingsmöte. Norrbottningarna har hostat upp sig rejält mot slutet där det senast blev proppen ur (5-2) hemma mot Rynninge och dessförinnan en mycket stark vinst borta mot Karlstad bland annat. Även om Sylvia ska vara klara favoriter hemma i Norrköping kan vi inte låta bli att ta med rensartvåan på större system. 


9. Lilleström - Tromsö 1
Vi förflyttar oss västerut till Norge och Eliteserien. I den starka vinsten i derbyt mot Vålerengen fick fansen stora drömmar. Men efter det har Jörgen Lennartssons Lilleström blivit nollade och torskat två raka med 0-1. Dock mot vasst motstånd borta mot Brann senast, så det behöver inte dras för stora slutsatser av det. Nordlaget Tromsö har sträckt upp sig och tagit tre raka uddamålssegrar som lyft laget ovanför nedflyttningsstrecket. I grunden är de dock ett klassiskt hemmalag, gästerna har faktiskt förlorat hela åtta av nio möten mot Lilleström här i Oslo. Om Lennartsson får upp normal ånga på sitt lag är ettan en vettig spik. 


10. Molde - Brann 1
Molde har gjort det väldigt bra hemma där de gått rent hittills och toppar serien med 28 poäng på 13 omgångar. Sanningen att säga har de dock inte fått besök av några topplag på på Aker Stadion än denna säsong. Men det får Solskjaers gamla gäng nu. Brann ligger visserligen sju poäng efter Molde, på en fjärdeplats, men är ett storlag som satsar på mer. Har bra statistik på bortaplan där de bland annat är enda lag som slagit ligatrean Bodö/Glimt på bortagräset. De kan inte räknas bort här när ettan streckas runt 20 enheter för högt i nuläget. För alla som vill ta hem de stora pengarna är detta en match att gardera hela vägen. 


11. Bodö/Glimt - Odds BK 1
Vidare mot ännu ett toppmöte. Trean mot tvåan drabbar här samman i jakten på Molde. Odd fraktar sig de 130 milen upp i Nordnorge för denna drabbning. Laget har skopat rent på hemmaplan, men haft det betydligt svårare på resande fot där det senast blev en rätt klar förlust mot Sarpsborg. Bodö/Glimt har varit starka hemma på Aspmyra Stadion där de slagit både Rosenborg och Molde hittills. I laget finner vi även den anonyma succésvensken Amor Layouni som är lagets bästa målskytt med sex baljor. Upp till 50 procent är ettan en mycket habil spik. 


12. Haugesund - Vålerengen X
På den norska västkusten håller Haugesund till och här gästar främmat från huvudstaden i Vålerengen. Hemmalaget har haft lite stolpe emot hemma på Stadion där de faktiskt bara vunnit en av sex matcher hittills. Det borde dock vara någon mer vinst, men i fyra av sex matcher har Haugesund inte lyckats avgöra utan fått nöja sig med kryss. Formen är ändå tilltagande och de faller sällan ur ramen. Det kan däremot Vålerengen göra titt som tätt. Erik Israelssons gäng har det främst gått knackigt utanför Oslo då laget är betydligt starkare där. Tajt match att vänta nu där krysset får agera utgång. Men hela gärna upp hela vägen om det finns resurser.


13. Mjöndalen - Viking 1
Till sist tar vi oss till en nykomling i poängbehov. Mjöndalen är jumbo i Eliteserien med elva inspelade poäng, men har långt ifrån gett upp kontraktet. I truppen finns en del talang, inte minst offensivt i spelare som den gamla gnagaren Fredrik Brustad som väntar på att hitta den absoluta formen. Där har Mjöndalen sparkapital. Viking är även de nykomlingar som blandar och ger en hel del för tillfället. Endast en av de fem senaste ligafajterna har slutat med vinst. Bra värde här på Mjöndalen som ska gälla som favoriter. Vettig etta.


Kupongens kassaskåp


Guina
Guina behöver tre poäng och har en trupp som håller betydligt högre klass än halvdana Burundi. Mycket fint värde på tvåan som kan motiveras med både klass och motivation. 


Varningens finger!


Boden
Nottbottningarna har efter en katastrofal start hittat spelet och börjat plocka poäng på löpande band. Möter ett Sylvia som med höga toppar, men minst lika djupa dalar. Boden är en fin skrällchans. 


Lilla raden 144 rader
1. AIK - Malmö FF x2
2. Norrköping - Sirius 1x
3. Uganda - Egypten x2
4. Zimbabwe - DR Kongo 2
5. Burundi - Guinea 2
6. Madagaskar - Nigeria 1x2
7. Team TG - Nyköping 12
8. IF Sylvia - Bodens BK 1
9. Lilleström - Tromsö 1
10. Molde - Brann 1x2
11. Bodö/Glimt - Odds BK 1
12. Haugesund - Vålerengen 1
13. Mjöndalen - Viking 1


Stora raden 864 rader
1. AIK - Malmö FF x2
2. Norrköping - Sirius 1x
3. Uganda - Egypten x2
4. Zimbabwe - DR Kongo 2
5. Burundi - Guinea 2
6. Madagaskar - Nigeria 1x2
7. Team TG - Nyköping 12
8. IF Sylvia - Bodens BK 12
9. Lilleström - Tromsö 1
10. Molde - Brann 1x2
11. Bodö/Glimt - Odds BK 1
12. Haugesund - Vålerengen 1x2
13. Mjöndalen - Viking 1

Spela på Europatipset nu – klicka här!


I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto