Europatipset sön 9/6

Publicerad på 8 Jun 2019 - 19:59

Tipsexperten

Tipsexperten

8 Jun 2019 - 19:59

Söndagens Europatips bjuder på en riktig blandsallad av fotboll. Eller vad sägs om Superettan, Division 1, Dam-VM och EM-kval. Sverige ska bland annat försöka plocka poäng på Santiago Bernabéu, vilket blir tufft utan ordinarie mittbackspar. Men det finns andra skrällar som vi har bättre feeling för. Här har ni hela analysen.


Spelstopp: 14.59


1. Dalkurd - Halmstad 2
Efter 3-0 hemma mot Degerfors trodde de flesta att Halmstad hade börjat klättringen i tabellen efter sin svaga inledning. Senast blev det dock ett steg tillbaka efter 0-0 mot Västerås på Örjans Vall. Nu drar Haglunds mannar till ett förmodat folktomt Gavlevallen för att försöka hitta målet igen. Dalkurd kommer också från 0-0, i Borås mot Norrby. Fjolårets allsvenskingar var dock det klart vassare laget där och var närmast seger. Så formen känns uppåt för hemmalaget. Tuff match där Halmstad ändå streckas först, men gardera tidigt.


2. IF Sylvia - Umeå FC 2
Unga IF Sylvia, som är IFK Norrköpings farmarlag, blandar och ger i årets Division 1 Norra. Senast borta mot Sollentuna stod laget för ett riktigt bottennapp och förlorade med hela 0-6. Innan dess stod man dock för en mäktig vändning på Östgötaporten mot starka Sandviken och vände 0-1 till vinst 4-1. Här tar Sylvia emot serietvåan Umeå som kommer från 1-0 hemma mot Gefle efter att norrlänningarnas bästa spelare Jens Stigedahl stod för matchens enda mål. Tvåan är en rimlig spik upp mot 50 procent, men det finns risk för hög streckning här. Då lagen har kryssat en gång sammanlagt på 22 matcher blir gubbgarderingen (etta-tvåa) alternativet.


3. Team Thorengruppen - Karlstad BK 2
Vi stannar kvar i Division 1 Norra och åker med Karlstad BK upp till björkarnas stad. Team Thorengruppen behöver, efter två raka förluster, in på vinnarspåret igen för att inte dras in i nedflyttningskriget. Lagets mittback och tillika skyttekung (!) Fredrik Johansson står för stabiliteten i laget och här krävs det en bra insats på Umeå Energi Arena för att kunna landa poäng mot ett vasst Karlstad BK. Värmlänningarna har faktiskt bättre statistik på bortaplan där de med sina elva poäng på sex matcher är seriens näst bästa bortalag. Tvåan först, men Umeåborna ska inte räknas bort här hemma där de bland annat slagit Karlslund (Örebroarnas enda förlust hittills). Gardera tidigt.


4. Sandviken - Carlstad United 1
I Sandviken ska det spelas toppmöte mellan två lag som närmast jagar topp 2-platserna och Superettan. Pelle Olssons gäng har på pappret ett riktigt vasst lag med Division 1-mått mätt, med en hel del allsvensk rutin i Olof Mård och Emil Bellander som följt med sin gamla tränare från Gefle. Även skyttekungen Leo Englund (tio mål på elva matcher) har gjort allsvenska kamper för GIF Sundsvall. Carlstad kommer från säsongens bästa insats borta mot Linköping där det blev vinst med 1-0. Här har värmlänningarna dock viktige spjutspetsen Alexis Bbakka borta på landslagsuppdrag. Tungt avbräck. Strecka från vänster.


5. Oddevold - FC Trollhättan 2
Vi tar oss till ett västkustderby på klassiska Rimnersvallen. Oddevold är inne i en rätt kraftig formdipp med tre slaka insatser och lika många förluster. Det kan man då inte säga om Trollhättan. Nykomlingen har efter en nervös start på säsongen växlat upp rejält med sex vinster och ett kryss mot topplaget Skövde på sina sju senaste matcher. Imponerande. Senast vann Trollhättan borta mot fjolårets Superettankvalare Oskarshamn med 1-0 efter ett snyggt lobbmål av heta Albinot Rexhepi. Tillsammans med Robert Lipovac är det två spelare Oddevold måste ha koll på för att kamma in poäng här. Tvåan känns klart hetare, men se upp för streckningen. Kliver den upp mot 45 procent kan det var läge att gardera derbyt. 

 
6. Skövde AIK - Lunds BK 1
Skövde har totalt sett gjort det över alla förväntningar hittills där de placerar sig på en andraplats i tabellen med 22 poäng på 11 matcher. Känslan är dock att de har “sprungit bra” och vinner nästan alltid med uddamålet och har nu kryssat tre av de fem senaste. Nu kliver de rättmätigt in som favoriter mot Lund, men ser ut att bli lite väl stora sådana. Skånelaget har ett par tunga omgångar bakom sig, men har kapacitet att sprattla till här. Dessutom kan de luta sig tillbaka mot gammal fin statistik med fem raka segrar mot Skövde i inbördes möten. Om ettan kliver över 65 procent så drar vi på med alla tecken och jobbar in storskrällen.


7. England Dam - Skottland Dam 1
Dam-VM tågar vidare och England kliver in som solklara favoriter i denna brittiska kamp. England har numera en av de hetaste damligorna och tagit stora steg det senaste decenniet. I laget, som tränas av Phil Neville, finns det en rad duktiga stjärnor som vida överglänser motståndet. Skottland har en bra bit kvar innan de har något att tillföra stora mästerskap. Här kan vi räkna med en rejäl överkörning så slösa inga tecken. Ettan spikas.


8. Venezia - Salernitana 1
Vidare till kval mot Serie B där Venezia krigar mot Salernitana om att behålla sin plats i Italiens näst högsta serie. Det blev dock förlust för Venezia i bortamötet med 1-2, men det var knappast rättvist. “Leoni” förde matchen och skapade klart mycket mer framåt, bland annat 15-3 i målchanser. Hemma i Venedig ska de dock ha goda chanser att vända på steken. Bland gondolerna har Venezia bara förlorat fyra av 18 ligamatcher denna säsong medan Salernitana var hela ligans sämsta bortalag med ynka två vinster. Klar fördel ettan alltså.


9. Spanien - Sverige 1
Sverige tog en planenlig seger över Malta med 3-0 i fredags och Spanien gjorde det samma på Färöarna. Nu blir det mer att bita i för båda lagen, framför allt för Blågult. På Santiago Bernabéu blir det rejält tufft att ta poäng med tanke på att det inarbetade mittbackslåset, firma Granqvist/Lindelöf, båda ser ut att missa matchen. Lindelöf är helt out medan Granqvist är ytterst tveksam och knappast i bästa form efter en skadefylld tid. Streckas spanjorerna under 80 procent är det tyvärr bara att spika av.


10. Tjeckien - Montenegro 1
Tjeckien lyckades ta tre mycket viktiga poäng hemma mot Bulgarien i fredags efter att ha släppt in 0-1 redan i den första minuten. Romas Patrick Schick var huvudpersonen i vändningen med Tjeckiens båda mål. Montenegro kom undan med blotta förskräckelsen hemma mot Kosovo där de till slut lyckades kvittera till 1-1. Där var det flera spelare som vägrade möta Kosovo på grund av att de inte tycker att Kosovo ska få spela officiella matcher som ett icke självständigt land. Här lär montenegrinerna återigen sakna sina två bästa spelare, Stefan Savic och Stevan Jovetic. Det finns fina chanser för Tjeckien att ta kommandot över andraplatsen i gruppen genom tre nya poäng.


11. Lettland - Slovenien 2
Lettland är det klart sämsta laget i grupp G och står efter tre omgångar på noll poäng och 1-8 i målskillnad. I fredags visade de inte upp något av värde hemma i Riga när de blev överkörda av Israel med 0-3. Slovenien stod upp länge i den tuffa bortamatchen mot Österrike, men tvingades till slut kapitulera (0-1). Här ska de bara ta sin första seger i gruppen då de besitter en så väldigt mycket högre kompetens med en toppspelare som Atalantas Josip Ilicic att luta sig emot. Spiktvåa. 

 
12. Polen - Israel 2
Tidig gruppfinal mellan två lag som inlett EM-kvalet imponerande. Polen stod inte för någon sprakande tillställning borta mot Makedonien, men storstjärnan Krzysztof Piatek blev inbytt i andra halvlek och löste biffen med matchens enda mål. Det gör att Polen står på full pott efter tre matcher. Israel vann enkelt borta mot Lettland i fredags och går mot ett av sina bästa kval någonsin. Imponerade stort mot Österrike där de vann med 4-2, vilket visar att de kan mäta sig med lag av Polens kaliber. Hemma i Warszawa ska polackerna givetvis stå som favoriter, men det finns risk för att de streckas allt för högt. Israel är en trevlig kupongrensare som vi chansar med. Helgardera.


13. Bulgarien - Kosovo X
Även i match 13 hoppas vi på en skräll när Kosovo gästar Sofia. Bulgarien tappade ledningen borta mot Tjeckien senast, men är som bäst på hemmaplan. Vi minns väl alla med viss förskräckelse Sveriges senaste visit där. I grunden är det dock inga stora stjärnor i det bulgariska laget. Kosovo har fått upp ångan som fotbollsnation och spelar med hela hjärtat utanpå kroppen. Var ytterst nära tre poäng borta mot Montenegro där Arber Zeneli såg pigg ut på sin vänsterkant. Den gamla Elfsborgaren och hans lagkamrater har nästan glömt hur det är att förlora med 13 raka utan torsk. Lagen spelade 1-1 i Kosovo så sent som i mars i den första omgången. Här kan allt hända. Gardera upp hela vägen.


Kupongens kassaskåp


England
Det skiljer fortfarande väldigt mycket mellan de bästa och sämsta lagen i damernas VM. När England mötte Skottland senast slutade det 6-0. Det kanske inte blir tennissiffror igen, men ettan är kassaskåpssäker.


Varningens finger!


Lunds BK
Det är kanske inte så mycket som talar för att tabelljumbon ska kunna rubba serietvåan med tanke på resultaten hittills. Men Skövde har haft en hel del medstuds hittills medan Lund inte är så usla som tabellplaceringen säger. Tvåan är den troligaste storskrällen på kupongen och då måste den med.


Lilla raden 144 rader
1. Dalkurd - Halmstad x2
2. IF Sylvia - Umeå FC 2
3. Team TG - Karlstad BK x2
4. Sandviken - Carlstad U 1x
5. Oddevold - FC Trollhättan 2
6. Skövde AIK - Lunds BK 1x
7. England D - Skottland D 1
8. Venezia - Salernitana 1
9. Spanien - Sverige 1
10. Tjeckien - Montenegro 1
11. Lettland - Slovenien 1
12. Polen - Israel 1x2
13. Bulgarien - Kosovo 1x2


Stora raden 864 rader
1. Dalkurd - Halmstad x2
2. IF Sylvia - Umeå FC 12
3. Team TG - Karlstad BK x2
4. Sandviken - Carlstad U 1x
5. Oddevold - FC Trollhättan 2
6. Skövde AIK - Lunds BK 1x2
7. England D - Skottland D 1
8. Venezia - Salernitana 1
9. Spanien - Sverige 1
10. Tjeckien - Montenegro 1x
11. Lettland - Slovenien 2
12. Polen - Israel 1x2
13. Bulgarien - Kosovo 1x2

Spela på Europatipset – klicka här!


I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto