Europatipset Tips Söndag 30/5

Publicerad på 29 Maj 2021 - 07:33

Tipsexperten

Tipsexperten

29 Maj 2021 - 07:33

Det finns något för alla på söndagens Europatips. Kvalreturer till toppdivisionerna ska spelas i både Frankrike och Portugal medan det schweiziska landslaget laddar upp inför EM med en vänskapslandskamp mot USA. Norsk fotboll ska spelas därtill och som torsk på fjordlaxen ramas rubbet in av göteborgarna i Häcken, som inleder lappen med herrarna och avslutar med damerna.

Spelstopp: 14:291. Hammarby - Häcken 2
Söndagen rivstartar med finalen av Svenska Cupen. Hammarby har svajat rejält i Allsvenskan och redan nu ryktas Stefan Billborn vara på väg bort från klubben. Huruvida det är rätt lösning återstår att se, men känslan är att Billborn knappast har råd med en förlust. Andreas Alm lämnar i sin tur Häcken för Odense efter denna kamp och även om finalen går av stapeln på Tele2 Arena anser vi att Getingarna ska kunna bjuda upp till dans. Jeremejeff, Heintz och Traoré har börjat trumma igång i de främre leden och med en överstreckad etta väljer vi att vända på klacken. Tvåan först, krysset sedan.

2. Schweiz - USA 1
USA är ännu blott i början av skördetiden på sin herrsatsning på “Soccer”. Om några år kommer den stora starka Uncle Sam i väst vara att räkna med på riktigt, men än är gubbar som Musah, Dest och Pulisic några års erfarenhet kort. Detsamma kan inte sägas om Schweiz. Alplandet är ett etablerat och högst kompetent lag som efter de senaste årens resultat måste ses som ett av Europas allra främsta fotbollsnationer. När spelare som Freuler, Akanji, Xhaka och Shaqiri vässar formen inför kommande EM kommer ett frejdigt men naivt USA få det tufft. Ettan hålls högt i de schweiziska bergen.

3. Nantes - Toulouse 1
Nantes har skaffat sig ett ypperligt läge i kvalet till Ligue 1. Efter 2-1-vinsten i det vändande bortamötet räcker det gott med ett kryss hemma på Stade de la Beaujoire för att laget ska hålla sig kvar i högstadivisionen. Någon enkel match kommer det inte bli, tillställningen var tajt senast och lär så bli igen under söndagen, men värdarna känns lite vassare på ett par punkter. Den allra största skillnaden mellan lagen ligger i spetsen där både Blas och Kolo, som stod för målen senast, får anses vara vassare än grabbarna Elmanders gamla gäng kan ställa på benen. Värdarna ska kunna lösa åtminstone ett kryss. 1X blir bra.

4. Blackpool - Lincoln X
Kupongen tar oss vidare till Wembley där playoff-finalen mot The Championship går av stapeln. Blackpool visade styrka mot Oxford och 3-0-segern från den första semifinalen var aldrig hotad i returen. Ellis Simms stod bland annat för två baljor i den första semin och det är en spelare Lincoln måste hålla koll på. Lyckas de med det är dock mycket vunnet. The Imps stod för ett ännu starkare besked när de förpassade Sunderland på vägen hit och i ligaspelet tog Lincoln fyra av sex möjliga poäng mot Blackpool. Det syns inte på strecken. Börja i mitten men helgardera tidigt.

5. Rio Ave - Arouca 1
Rio Ave har haft en kärv säsong. Från kval till Europa League under hösten till kamp om kontrakt nu. Eller kamp och kamp, den första fajten slutade 3-0 till Arouca som därmed sitter klart och tydligt i förarsätet under söndagen. Det gör att Ave måste släppa tygeln och gå all in för att ha en chans att rädda det som räddas kan. Grundkvalitén i truppen finns för att göra match av matchen som Arouca har råd att förlora, men risken är stor att Rio ramlar ur ändå. Ettan räcker för oss men knappast för värdarna.

6. Brann - Strömsgodset X
“Heia Brann, heia Brann, blo e tjukkare änn vann”. Allt har skitit sig för laget från Bergen, den regnigaste staden av dem alla och Norges svar på Borås, där noll poäng och 4-17 i målskillnad finns i facit efter de sex inledande matcherna. Sviter är dock till för att brytas och även om Strömsgodset inlett säsongen bättre så känns resultatraden 1-1-1 ganska överkomlig i den släpande tabellen. Branns senaste hemmafajt mot Skandinaviens bästa lag Bodö/Glimt (knapp förlust 1-2) var ett tydligt steg framåt och på den egna mattan ska de kunna låsa upp “Godset” som mer ofta än sällan stänger säsongen på den nedre halvan. Första poängen för året är i antågande, 1X spelas.

7. Haugesund - Viking 1
Som ovan nämnt är Bodö/Glimt, som tog 81 av 90 poäng i fjol och vann ligan med 90 poäng efter 103 gjorda mål, i en helt egen klass inom det skandinaviska seriesystemet. Därför imponerade Haugesunds insats (0-2) mer än man kan tro bara sett till siffrorna och faktum är att det var lagets två första insläppta mål för året. Egil Selvik vittjar inte nätet särskilt ofta och kan de får rull på offensiva pjäser som Wadji, med sju mål på 19 starter i fjol, kommer de avancera uppåt i tabellen. Islossning? Börja till vänster, där goe värdet är stort.

8. Tromsö - Sarpsborg 2
Man kan fråga sig vad Sarpsborg gjort för fel. De svenska tipparna verkar närmast förnärmade och streckar upp Tromsö till fjällen. Laget från de frusna breddgraderna i Nordnorge är nykomlingar i Elitserien och förtjänar inte alls det förtroende de fått. Deras två första hemmamatcher har resulterat i sex baklängesmål och ett sådant slapphänt försvar får det såklart att vattnas i munnen på Micke Stahres Sarpsborg. Gästerna är ett stabilt lag i den norska högstadivisionen och de ska utan tvekan ha goda chanser på poäng under söndagen. X2 prioriteras högt.

9. Rosenborg - Stabaek 1
Hareides Rosenborg har många svenska influenser. I den senaste matchen mot Sandefjord avgjorde en av dem, Guillermo Molins, i slutet av matchen. En viktig seger för att hänga på Bodö/Glimt i tabelltoppen inför mötet med ett kroniskt målsnålt Stabaek. Janne Jönssons gäster sprudlar inte av offensivlusta och även om spelåret 2021 inte är jättelångt gånget talar fyra mål på tre matcher samma tydliga språk som tidigare säsonger. Ska bortapoäng bärgas är det högst troligt via oavgjort och trots att utgångsettan överstreckas å det grövsta är kryssgarderingen bara aktuell för de med riktigt djupa fickor.

10. Dalkurd - Haninge X
Dalkurd kom iväg bra ur startblocken men någon vidare toppfart har de inte hittat. Inför matchen mot Haninge har värdarna tre raka matcher utan seger och således är det svårt att förstå hur ettan kan dra iväg som den gjort – så stor är trots allt inte skillnaden mellan lagen i Norrettan. Detta faktum fastslogs med besked i Dalkurd senaste match mot Haninges tabellgranne IFK Luleå som slutade 1-1 efter att norrlänningarnas slutforcering gett resultat. Någon enkel match står inte att vänta värdarna och till dessa streck bör hela spannet sättas i spel i jakt på skräll.

11. Ljungskile - Vänersborgs IF 2
Västkustskt derby står på tapeten härnäst. Ljungskile har tappat ett gäng starka spelare efter degraderingen från Superettan i fjol och något enkelt återtåg lär det inte bli. Mot målfarliga Vänersborg stöter de på patrull och då är det bara att tacka, ta emot och gå åt andra hållet när tipparna matar på för kung och fosterland i vänsterkolumnen. Gästerna går upp på samma poäng som LSK vid seger och med Vänersborgs mesta målman Claes Nyman, som piskat in alla sina mål på bortagräs, i fin form ska tvåan inte alls räknas bort. Helgardera och håll tummarna för skrällen.

12. Eskilstuna United - Vittsjö 2
Häcken är inte ett favoritmotstånd för Eskilstuna. Förlusten i finalen av Svenska Cupen följdes upp av 0-3 i föregående omgång av Allsvenskan och inför mittenmötet med Vittsjö är värdinnorna stukade. Besökarna tackar och tar emot, formen är på uppåtgående och efter 1-1 mot nämnda Häcken i början av maj har de bara släppt in ett enda mål. Linköping och AIK hör till sällskap som nollats och spikar Vittsjö igen på liknande sätt här så är åtminstone en poäng säkrad. X2 känns som en trygg och trevlig väg att vandra till dessa streck.

13. KIF Örebro - Häcken 2
Kupongen börjar som den slutar och det råder ingen tvekan om att Häcken är söndagens stora förening. Precis som herrarna i match 1 ska damerna i match 13 stå med bra segerchans, detta trots att viktiga anfallaren Pauline Hammarlund nyligen gått ut med det dystra beskedet att hon missar resten av säsongen på grund av ett skadat korsband. Blackstenius kommer få dra ett lass i offensiv riktning men med tanke på att hon backas upp av lirare som Zigiotti Olme bör det inte vara några problem i detta tidiga och relativt utvilade skede av säsongen. Göteborgarna är Allsvenskans bästa lag och KIF Örebro ska inte ställa till med några större problem här. Bortaspik.

Kupongens kassaskåp
Häcken
Damallsvenskan är inte av riktigt samma superjämna skrot och korn som herrarnas variant. Häcken är ett klart bättre lag än KIF Örebro och det kommer synas under söndagen. Grym tvåa till fin procent.

Varningens finger!
Sarpsborg
Tromsö fimpas till förmån för Sarpsborg i Micke Stahres, Micke Dyrestams och det ihåliga försvarets namn. Norges nordligaste Eliteserielag har testat nästa vinters valla på målvaktshandskarna och här kan det rassla till i Tromösnätet än en gång. Den underbart understreckade tvåan måste testas!144 rader
1. Hammarby - Häcken 2
2. Schweiz - USA 1
3. Nantes - Toulouse 1x
4. Blackpool - Lincoln x
5. Rio Ave - Arouca 1
6. Brann - Strömsgodset 1x
7. Haugesund - Viking 1
8. Tromsö - Sarpsborg x2
9. Rosenborg - Stabaek 1
10. Dalkurd - Haninge 1x2
11. Ljungskile - Vänersborg 1x2
12. Eskilstuna - Vittsjö x2
13. KIF Örebro - Häcken 2

864 rader
1. Hammarby - Häcken x2
2. Schweiz - USA 1
3. Nantes - Toulouse 1x
4. Blackpool - Lincoln 1x2
5. Rio Ave - Arouca 1
6. Brann - Strömsgodset 1x
7. Haugesund - Viking 1
8. Tromsö - Sarpsborg x2
9. Rosenborg - Stabaek 1
10. Dalkurd - Haninge 1x2
11. Ljungskile - Vänersborg 1x2
12. Eskilstuna - Vittsjö x2
13. KIF Örebro - Häcken 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Vill du vara med i gemenskapen? Logga in eller registrera dig gratis!

Skapa konto