Europatipset Tips Torsdag 11/5

Publicerad på 10 Maj 2023 - 13:47

Tipsexperten

Tipsexperten

10 Maj 2023 - 13:47

Semifinalerna från Europa League och Europa Conference League sticker ut på torsdagens Europatips. Inte minst då det är de enda matcherna som serveras denna afton. Kupongen fortsätter under fredagen där flera skandinaviska och sydeuropeiska ligor ska synas i sömmarna. Nu kör vi så det ryker!

Spelstopp: 20:59

1. Juventus - Sevilla 1
Trots att Juventus var tillbakapressade mot Sporting lyckades Allegri och dennes adepter hitta tillräckligt med kraft för att lösa avancemanget. Två raka segrar i Serie A vittnar om gryende form hos “Den gamla damen” som med ett nästan optimalt truppläge ska hållas högst mot Sevilla. Dock inte till vilken procent som helst. Andalusierna imponerade något djävulskt när de lade Manchester United på rygg med 3-0 och sedan Mendilibar tillträdde på tränarposten har gästerna onekligen höjt sin prestationsnivå. Marcao är ett avbräck men när ettan smyger iväg får krysset likväl agera sällskap. 1X är ett lås.

2. Roma - Bayer Leverkusen 1
José Mourinho ställs denna torsdag mot en av sina absoluta favoritspelare sedan tiden som bas för Real Madrid. Xabi Alonso och dennes Bayer Leverkusen gästar Olimpico och det går inte att påstå annat än att gästerna flugit under spanjorens ledning. Wirtz och Diaby är spetsspelare av rang, men mot ett defensivt urstarkt Roma blir det problem. Mourinho är vansinnigt skicklig på att kräma ur max av sina adepter när det gäller som mest, något som inte minst bevisades när Giallorossi slog ut Feyenoord i kvartsfinalen. Dybala utmärkte sig då och argentinaren är en möjlig matchvinnare även här. Ettan spikas upp till 50 prollar.

3. West Ham - AZ Alkmaar 1
AZ Alkmaar är en frisk fläkt i Europa Conference League som med frejdigt spel tagit sig hela vägen till semifinal. Spelare som Karlsson och Odgaard har bidragit till nederländarnas inspirerande resa, men här ser duon ut att saknas på grund av skador. Missar bägge herrarna fighten mot West Ham är det enorma tapp för AZ. West Ham byggde självförtroende när de i söndags slog Manchester United med 1-0 efter en urstark insats. Paquetá och Benrahma orsakade The Red Devils alla möjliga sorters problem och här ska engelsmännen vara minst ett nummer för stora för sina kombattanter. Trots förmodat hård streckning är ettan en vettig spik.

4. Fiorentina - Basel 1
Basel har varit uträknade flera gånger på sin väg till semifinal i Europa Conference League. Schweizarna har dock visat prov på enorm moral och i firma Amdouni/Zeqiri finns en anfallsduo som har framtiden för sig. Nämnda lirare och deras kamrater har med det sagt en bit upp till Fiorentinas nivå. Italienarna har blandat och gett under säsongens gång men med vittring på en titel är vi övertygade om att Italiano får sina mannar att höja nivån denna torsdag. Sampdoria kördes över med 5-0 i den senaste hemmamatchen i Serie A och kommer Viola upp i samma nivå här är mycket vunnet. Ettan streckas benhårt men det finns bättre skrällägen på annat håll. Fiorentina singlas.

5. Lazio - Lecce X
Lazios momentum efter 2-0-segern mot Sassuolo kom snabbt av sig när “Örnarna” gick på pumpen med samma siffror mot Milan. Tre förluster på de fyra senaste skvallrar om att verkligheten hunnit ikapp romarna som överpresterade deras underliggande siffror tidigare i våras. Trots det blir ettan snuskigt hårt betrodd när ett kontraktsjagande Lecce kommer på besök. De rödgula hade chansen att mer eller mindre förnya Serie A-biljetten senast mot Hellas Verona, men prestationen höll ingen vidare nivå. Att ligga lågt och slå ur underläge passar dock Lecce utmärkt och till rådande streck råder garderingstvång på Olimpico. Alla tecken och skrälljobb!

6. Mallorca - Cádiz 1
Tight och tillknäppt är ingen vild gissning när Mallorca och Cádiz strålar samman i det svenska semesterparadiset. De förstnämnda har mer eller mindre säkrat kontraktet, men för Cádiz del skiljer det bara en poäng ner till giljotinen. Någon anstormning i jakten på tre pinnar lär vi dock inte få se från “Den gula ubåten” som vunnit blott tre av sina 16 bortamatcher. Rädslan att förlora torde vara större än modet att vinna och i kraft av hemmaplan får Mallorca utgångstipset. Krysset agerar samtidigt rapp följeslagare på större bongar.

7. Jönköpings Södra - AFC Eskilstuna 2
Två lag som hittills visat upp höga berg och djupa dalar ska mäta svärd i Småland. AFC Eskilstuna har ett spännande lag på det berömda pappret men så här långt har Al Jebouri inte lyckats få gästerna att agera som en enhet. AFC är för bra för att tillhöra bottenträsket och mot ett defensivt skakigt Jönköpings Södra ska gästerna inte skojas bort hur som helst. Värdarna nosar på toppstrid tack vare enorm skicklighet hos bland andra Abdulla och Book, men i de bakre leden finns en hel del mer att önska. I en troligen målrik akt är den lågt streckade tvåan av yppersta vikt. “Gubben” (etta-tvåa) blir det slutgiltiga valet.

8. Rosengård - Häcken 1
Ett rungande tungviktsmöte står på menyn på Malmö IP där de två vassaste trupperna i Damallsvenskan går i klinch. Rosengård inledde säsongen hädiskt, men efter fyra raka segrar med totalt 11-1 har de regerande mästarinnorna onekligen vaknat till liv. Med Kullashi i spetsen är skånskorna svårstoppade på egen konstgräsmatta där Häcken haft stora problem i modern nutid. För drygt ett år sedan torskade töserna från Göteborg finalen i Svenska cupen på denna arena och även om humöret är på topp efter 1-0 mot Hammarby blir detta en marig uppgift. Till vad som ser ut att bli korrekt fördelade streck är ettan en förnuftig spik.

9. Köln - Hertha Berlin 1
Måstematch för Hertha Berlin som efter vad som kändes som sju svåra år tog en förlösande trepoängare mot Stuttgart. 2-1 blåste liv i jakten på nytt kontrakt och på samma väg behöver det fortsätta om “Den gamla damen” ska hålla sig kvar i Bundesliga. Gästerna brottas dock med ekonomiska oegentligheter och får ingen enkel fredag framför sig på RheinEnergieStadion. Köln är glada i hågen efter derbysegern mot Leverkusen (2-1) och bör åtminstone kunna motiveras av att försöka avsluta snyggt framför den egna publiken. Baumgarts mannar streckas dock för hårt för att spikas. Ettan följs åt av tvåan i en förmodat böljande tillställning.

10. Lens - Reims X
Lens seglade upp på silverplats i Ligue 1 efter den ruskigt starka 2-1-segern mot Marseille. Superstrikern Openda bidrog föga förvånande med en balja och belgaren blir ett ordentligt hot även för Reims som gästar Stade Bollaert-Delelis denna fredag. Will Stills tidigare magi har avtagit för gästerna som dock visade sitt kunnande när de slog tillbaka Lille med 1-0 i den senaste omgången. Balogun hittade inte nätet då, men Arsenal-lånet kan mycket väl se till att matchen i matchen med Openda blir den som avgör det totala utfallet. När ettan når bisarra höjder måste övriga tecken följa med. Håll en tumme för X2!

11. Twente - NEC Nijmegen 1
Förhållandevis betydelselös historia från Eredivisie där Twente strålar samman med NEC Nijmegen i Enschede. De förstnämnda har redan lagt beslag på en kvalplats mot eventuellt Europaspel och även om värdarna ska klassas som det bättre laget är över 80 procent på ettan i absolut högsta laget. NEC Nijmegen har agerat som rena rama kryssningsfartyget – 14 oavgjorda fighter är flest i ligan – där kursen mot nytt kontrakt är nådd. Gästerna har således ingenting att spela för men ska inte räknas bort för den sakens skull. I en på förhand inspirerande uppgift bör den betrodda ettan garderas. Om råd alla tecken.

12. Odds BK - Lilleström 1
Två fotbollsmässiga antagonister ställs öga mot öga i Eliteserien. Odds BK finns med i den absoluta toppstriden efter blott en förlust på de sex inledande omgångarna, men det är inte det mest anmärkningsvärda med de hemmahörande. Den totala målskillnaden 3-2 sticker dock ut rejält och den kanske viktigaste faktorn till detta är Leopold Wahlstedt. Svensken ser stundtals ut som en mur mellan stolparna och slipsen kan mycket väl visa sig på styva linan mot Lilleström. LSK står i sin tur noterade för 11-11 på fem matcher. 1-2 i brakan senast mot Bodö/Glimt var en tung smäll och det är långt ifrån givet att Adams och company repar mentalt mod inför denna tripp. Smygvärdet till vänster lockar mest – 1X.

13. Odense - Aalborg 2
Kupongen avrundas med en resa över Öresundsbron där Andreas Alms hemtrakter är slutdestination. Svensken har under våren fått ordning på sitt Odense som inte ska behöva oroa sig för nedflyttningsstrecket fram till det är dags att göra bokslut. Värre är utgångsläget för Aalborg som inför fredagen är ett av två lag som drattar ur Tuborg-vurmarnas finrum. Med det sagt är åtta poäng på de fyra senaste en fingervisning på att formen är rejält uppåtgående och här kan vi bara inte förstå ettans överdrivna procent. Motivationen lyser som störst i österled där tvåan är en häftig värdespik.

Kupongens kassaskåp

West Ham
AZ Alkmaar åker med ett tufft skadeläge till London och får då svårt att stå emot West Ham. Londonlaget är på gång och ettan spikas till skaplig procent.

Varningens finger!

Lecce
Lecce har ännu inte säkrat kontraktet och ska därför inte räknas bort mot ett Lazio som överpresterat. X2 är direkt nödvändiga tecken att ha med för att skapa höjd på systemet.

144 rader
1. Juventus - Sevilla 1x
2. Roma - Leverkusen 1
3. West Ham - AZ Alkmaar 1
4. Fiorentina - Basel 1
5. Lazio - Lecce 1x2
6. Mallorca - Cádiz 1
7. Jönköping - AFC Eskils. 12
8. Rosengård - Häcken 1
9. Köln - Hertha Berlin 12
10. Lens - Reims 1x2
11. Twente - NEC Nijmegen 12
12. Odds BK - Lilleström 1
13. Odense - Aalborg 2

864 rader
1. Juventus - Sevilla 1x
2. Roma - Leverkusen 1
3. West Ham - AZ Alkmaar 1
4. Fiorentina - Basel 1
5. Lazio - Lecce 1x2
6. Mallorca - Cádiz 1x
7. Jönköping - AFC Eskils. 12
8. Rosengård - Häcken 1
9. Köln - Hertha Berlin 12
10. Lens - Reims 1x2
11. Twente - NEC Nijmegen 1x2
12. Odds BK - Lilleström 1x
13. Odense - Aalborg 2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto