Europatipset Tips Torsdag 13/4

Publicerad på 12 Apr 2023 - 15:32

Tipsexperten

Tipsexperten

12 Apr 2023 - 15:32

Torsdagens Europatips har livslängd över två dagar och ska bland annat avhandla Europa League samt Europa Conference League. Manchester United - Sevilla och Feyenoord - Roma blir speciella bataljer innan kupongen går i mål tillsammans med Serie A, La Liga, Ligue 1 och Bundesliga. Avanti!

Spelstopp: 18:44

1. Manchester United - Sevilla 1
Efter den tunga förlusten mot Newcastle har Manchester United verkligen tagit sig i kragen. Brentford och Everton har städats av efter övertygande insatser från ten Hags gäng som kunnat ge speltid åt viktige Martial efter dennes återkomst från skada. Fransmannen kan mycket väl komma att spela en huvudroll mot Sevilla när firma Shaw/Rashford ser ut att saknas. Spanjorerna åker till Old Trafford med höga huvuden efter de senaste årens framgångar i denna turnering, men den här säsongens upplaga av de tillresta är inte mycket att hurra över. Blott tre segrar på de tio senaste tävlingsmatcherna är skrala papper och här får Sevilla finna sig i att slå ur underläge. Trots hård streckning är ettan en sund spik att luta sig mot.

2. Juventus - Sporting X
Juventus åkte på en tung förlust mot Lazio (1-2) som försvårade möjligheterna att nå en Champions League-plats via ligaspelet. Europa League erbjuder en möjlighet in i Mästarturneringen men med frågetecken för både Vlahovic medverkan samt värdarnas prestationer är ettan en bräcklig favorit till över 65 procent. Sporting – framför allt Rúben Amorim – visade sin taktiska förmåga i dubbelmötet med Arsenal där portugiserna stod för ett strålande dubbelmöte. Ugarte, Goncalves och Chermiti är spetsspelare som på ett eller annat sätt kan se till att “Den gamla damen” får svettas i Turin. Vänstervriden streckning innebär alla tecken och skrälljobb.

3. Feyenoord - Roma 1
Repris på fjolårets Europa Conference League-final som Roma vann med 1-0. José Mourinho och dennes gäng hoppas upprepa succén i Europa League, men även om portugisen är oerhört skicklig på att karva ut resultat när det gäller som mest ska det flaggas för att Feyenoord är ett snäpp bättre den här säsongen. Arne Slot har lotsat de rödvita till överlägsen ligaledning i Eredivisie där bland andra Kökcü, Giménez och Paixao sticker ut från mängden. Roma har ett så gott som optimalt truppläge men det blir trots allt svårt att stå emot nederländarnas mäktiga offensiv över 90 minuter. Till vad som ser ut att bli korrekt procent är ettan en spikad sådan.

4. Bayer Leverkusen - Royale Union SG 1
Xabi Alonsos Bayer Leverkusen har länge sett ut att vara på rätt väg och efter sju(!) raka segrar i alla tävlingar är toppformen totalt i spanjorens gäng. Värdarna för sig som ett europeiskt topplag på det gröna schackbrädet och ska kunna sätta klorna i Royale Union SG om prestationen håller ansenlig nivå. Med det sagt är tipparna inne på samma spår. Belgarna har en skyhög högstanivå när allting stämmer, men med handen på hjärtat hade de tillresta marginalerna på sin sida när Union Berlin slogs ut i föregående omgång. Med hänsyn till värdet kan krysset övervägas men mer än så behövs inte. 1X räcker för grön bock.

5. Anderlecht - AZ Alkmaar 1
Över till Europa Conference League där AZ Alkmaar övertygade stort när de slog ut Lazio i föregående vända. Jesper Karlsson var planens främsta aktör över 180 minuter när svensken låg bakom samtliga mål gästerna gjorde. I 0-1-förlusten mot Sparta Rotterdam tvingades dock Karlsson utgå med en muskelskada och skulle han saknas även här är AZ ute på tunn is mot ett klart förbättrat Anderlecht. Fem raka hållna nollor är otroligt imponerande papper från Brian Riemers gäng som har en stark centrallinje i Vertonghen, Ashimeru och Raman. Trions spetsegenskaper kan ställa till bekymmer för gästerna och i kraft av hemmaplan gillas ettan till förmodat jämna streck. Den vågade spikar värdarna.

6. Gent - West Ham 2
Efter två segrar på de tre senaste visar West Ham någorlunda gott gry i jakten på överlevnad i Premier League. Moyes gäng är egentligen alldeles för bra för att riskera degradering, men när det ser ut som det gör på planen är det samtidigt inte svårt att förstå varför The Hammers har problem. Gästerna trivs inte i spelförande kostym och kan mycket väl få problem mot Gent. Värdarna öser in mål för stunden där supertalangen Orban numera ackompanjeras av poängmakaren Tissoudali. Duon kan mycket väl se till att West Ham misslyckas med att skapa ett övertag inför returen. X2 först men helst alla tecken.

7. Basel - Nice 2
Didier Digards förlustfria svit med Nice tog slut i helgens 0-2-förlust mot PSG. Insatsen var dock inte så pjåkig som siffrorna vittnar om och kan gästerna repa mod inför mötet med Basel är mycket vunnet. Laborde är en av rödsvartas potentiella matchvinnare som schweizarna får se upp med. Basel är inte längre på samma höga nivå som de en gång varit, något som inte minst bevisades när Slovan Bratislava vållade värdarna problem i föregående runda. Ett påkopplat Nice förlorar inte detta. Strecka från höger för att rätta grönt.

8. Lech Poznan - Fiorentina 2
Fiorentinas segertåg körde på en liten vägbula när de bara fick 1-1 mot Spezia den gångna helgen. Någon större fara på torpet är det emellertid inte för Italianos gäng som dock blir hårt betrodda av tipparna borta mot Lech Poznan. Polackerna skötte sin matchplan utmärkt mot Djurgården och även om detta blir flera resor svårare ska Ishak och company inte underskattas när de får slå ur underläge. Åtminstone inte på hemmaplan. Med spelvärdet i åtanke är krysset inget dumt komplement åt den givna utgångstvåan. Mer än så behövs inte.

9. Cremonese - Empoli 1
Cremoneses inspirerande resa i Coppa Italia tog slut i semifinalen mot Fiorentina. Trots det stukade självförtroendet lyckades Anders Limpars gamla lag samla kraft till bottenmötet med Sampdoria som vanns med 3-2. Att påstå att det var startskottet på resan till nytt kontrakt är magstarkt, men mot ett till synes utcheckat Empoli lockar den värdemässigt magiska ettan klart mest. Gästerna har bara vunnit en av sina tio(!) senaste ligamatcher och med tio poäng ner till giljotinen råder det ingen tvekan om att den största skopan motivation finns till vänster. Svenska folkets favorisering av tvåan gör valet enkelt – spikad etta!

10. Spezia - Lazio X
Lazio tog tre blytunga poäng i toppmötet med Juventus som befäste “Örnarnas” andraplats. Sett till underliggande siffror var det dock Bianconeri som hade det mesta och bästa av matchbilden och flertalet av Lazios poängplock har kommit via väldigt små marginaler. I en på förhand “enkel” uppgift mot Spezia lockar det därför inte nämnvärt att kasta sig över den betrodda tvåan. Albin Ekdal och company kommer närmast från ett meriterande 1-1-resultat mot Fiorentina som gav råg i ryggen i jakten på nytt kontrakt. Lyckas svensken med kamrater sköta sin defensiv på samma vis denna fredag är tipparna snett ute. Måla tvärs över och jobba in minst en hemmapinne.

11. Rayo Vallecano - Osasuna 1
Två formsvaga tabellgrannar strålar samman på Vallecas där något av sista chansen ges i jakten på Europaplatserna. Osasuna bröt en tidigare becksvart trend när de besegrade jumbon Elche med 2-1, men trots ett stort bollinnehav kom grabbarna från Pamplona till få klara målchanser. Utanför hemtrakterna har de tillresta varit bleka sedan säsongen drog igång och ett revanschsuget Rayo Vallecano blir inte att leka med. Iraolas mannar stod länge upp bra i derbyt mot Atlético Madrid, men efter Lejeunes utvisning blev uppförsbacken för brant. Fransmannens avstängning till trots bör de vitröda inte ha några problem med att komma upp i nivå framför den egna publiken. Rayo torskade det vändande mötet men här lockas vi av att tro på revansch. Ettan är ett aktuellt spikbud.

12. Toulouse - Lyon 1
Lyon har visat deras höga högstanivå i de två senaste ligamatcherna där PSG och Rennes lagts på rygg. Däremellan återfinns också uttåget ur Coupe de France där Nantes blev övermäktiga i semifinalen. Les Gones förmåga att blanda och ge är anledningen till att de står utanför Europaplatserna och när tipparna målar upp gästerna som ett PSG i toppform är det dags att dra öronen åt sig. Toulouse har gjort det bra i egenskap av nykomlingar och till skillnad från fredagens kombattanter lyckades de lilavita ta sig till cupfinal. 2-1 mot Annecy följdes upp av samma siffror mot Montpellier och de offensivt starka värdarna ska inte räknas bort denna afton heller. Dallinga och Aboukhlal är spelare som kan avgöra detta på egen hand. Saftigt spelvärde till vänster gör 1X ytterst gångbart. Avslag på tvåan.

13. Schalke - Hertha Berlin 1
Ångestladdat bottenmöte från Gelsenkirchen där två anrika klubbar ämnar ta sats mot säker mark i Bundesliga. 0-3 mot Leverkusen och 0-2 mot Hoffenheim innebär att Schalke trillat tillbaka i gamla hjulspår och även om hemmaplan är en faktor är ettan knappast en betrodd favorit att hålla i handen. Hertha Berlin lyckades hålla siffrorna nere mot RB Leipzig (0-1) men med 50 insläppta mål – lika många som fredagens kombattanter – ståtar gästerna likväl med en undermålig defensiv. Känslan är att vi får se en vinnare på Veltins Arena där “gubben” (etta-tvåa) blir valet.

Kupongens kassaskåp

Manchester United
Manchester United har varit en urkraft på Old Trafford där Sevilla kommer att få stora problem denna torsdag. Andalusierna läcker bakåt och kommer ha ett underläge att försöka på inför returen.

Varningens finger!

Spezia
Spezia krigar för överlevnad i bottenstriden och har bland annat tagit fyra poäng i mötena med Inter och Fiorentina mot slutet. Ett övervärderat Lazio kan mycket väl få bekymmer på Alberto Picco.

144 rader
1. Man United - Sevilla 1
2. Juventus - Sporting 1x2
3. Feyenoord - Roma 1
4. Leverkusen - Union SG 1x
5. Anderlecht - AZ Alkmaar 1
6. Gent - West Ham x2
7. Basel - Nice 2
8. Lech Poznan - Fiorentina 2
9. Cremonese - Empoli 1
10. Spezia - Lazio 1x2
11. Vallecano - Osasuna 1
12. Toulouse - Lyon 1x
13. Schalke - Hertha Berlin 12

864 rader
1. Man United - Sevilla 1
2. Juventus - Sporting 1x2
3. Feyenoord - Roma 1
4. Leverkusen - Union SG 1x
5. Anderlecht - AZ Alkmaar 1
6. Gent - West Ham 1x2
7. Basel - Nice x2
8. Lech Poznan - Fiorentina x2
9. Cremonese - Empoli 1
10. Spezia - Lazio 1x2
11. Vallecano - Osasuna 1
12. Toulouse - Lyon 1x
13. Schalke - Hertha Berlin 12

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto