Europatipset Tips Torsdag 18/5

Publicerad på 17 Maj 2023 - 14:53

Tipsexperten

Tipsexperten

17 Maj 2023 - 14:53

Torsdagens Europatips innehåller tidigt spelstopp samt en jackpot på 3 miljoner kronor. Kristi Himmelsfärdsdag erbjuder bland annat cupfinaler i både Sverige och Danmark samt semifinalreturer i Europa League och Europa Conference League. Engelsk och svensk fotboll fyller sedan ut kvoten. Nu åker vi!

Spelstopp: 14:59

1. Mjällby - Häcken 1
Finaldags i Svenska cupen där Mjällby och Häcken drabbar samman på Strandvallen. De sistnämnda studsade tillbaka rejält när de i helgen körde över Degerfors med 6-1, men här väntar med det sagt en motståndare som behärskar konsten att försvara. Mjällby har hållit nollan i sina tre senaste och fick en perfekt uppladdning till finalen när Sirius enkelt lades på rygg med 3-0. Två av målen föll efter fasta situationer som är en gren även Häcken kan få svårt att försvara. Gräs är inte Getingarnas föredragna underlag och här lockar skrälläget mer än den betrodda tvåan. 1X går först, om råd alla tecken.

2. Newcastle - Brighton 2
Newcastle följde upp 0-2 i nacken mot Arsenal med att spela 2-2 borta mot Leeds. Två straffmål av Wilson krävdes för att bärga poäng och dagsformen är inte den bästa hos Howes kompani. Trots det blir ettan övervärderad när ett skickligt Brighton kommer på besök. The Seagulls visade sin kusliga högstanivå i 3-0-segern mot Arsenal där gästerna var dödligt effektiva när lägena gavs. Kan de komma upp i samma nivå här och spela sig igenom Newcastles press är mycket vunnet. Den spelvärda tvåan lockar mest. Ettan sällskapar i en förmodat målrik akt.

3. Bayer Leverkusen - Roma 1
José Mourinho drog det längsta strået när portugisens Roma besegrade Xabi Alonsos Bayer Leverkusen med 1-0. Spelmässigt var det dock en helt jämn batalj och här finns fog för att tro på att tyskarna lägger i ytterligare en växel. Inte minst då Roma inte nödvändigtvis behöver vinna returen. Mourinho må vara en mästare på att få sina mannar att spela på resultat, men Leverkusens offensiv är samtidigt allt annat än enkel att hänga med. I kraft av hemmaplan och firma Diaby/Wirtz är ettan en spännande spik om den håller sig runt 50 procent.

4. Sevilla - Juventus 1
Sevilla fick nöja sig med 1-1 i det vändande mötet i Turin. Spanjorerna lär dock inte vara alltför missnöjda med det resultatet. Mendilibars manskap pressade stundtals sönder Juventus och hemma på ett högljutt Ramón Sánchez Pizjuán har andalusierna visat sig på styva linan mot bättre motstånd än det som väntar denna torsdag. Juve har haft spelmässiga problem under hela säsongen och gör klokt i att låta Sevilla styra matchbilden i returen. Det kan möjligen räcka till delad ära, men tvåan är inte ett tecken vi överväger. Strecka från vänster för att rätta grönt.

5. AZ Alkmaar - West Ham 1
West Ham skruvade upp intensiteten när de vände 0-1 till 2-1 hemma mot AZ Alkmaar. Drömmen om en historisk final lever således för The Hammers, men returen i tulpanriket blir svårlöst. Spelmässigt var AZ minst lika bra som opponenterna i London och när Jesper Karlsson ser ut att vara tillbaka höjs värdarnas högstanivå med minst två hack. Tillsammans med Pavlidis kan svensken se till att detta blir en obehaglig torsdag för West Ham. Till vad som ser ut att bli jämna streck är ettan ett fräckt spikalternativ.

6. Basel - Fiorentina 2
Fiorentina slarvade bort övertaget hemma på Artemio Franchi där Viola tappade 1-0 till 1-2 mot Basel. Italiano och company har således kniven mot strupen inför trippen till alplandet, men vi hävdar likväl att detta är Violas fight att förlora så länge de kommer upp i närheten av sin högstanivå. Basel besitter inte samma kunnande som italienarna och även om värdarna bör trivas med de förmodat stora ytorna går det inte att komma ifrån tvåans vettiga streckning. Fiorentina är kupongens kanske bästa spik.

7. Sheffield Wednesday - Peterborough 1
Det finns uppförsbackar och sedan finns det Sheffield Wednesdays utgångsläge mot Peterborough. De sistnämnda vann den första akten med hela 4-0 och något annat än att Darren Fergusons adepter spelar playoff-final på Wembley är såklart väldigt svårt att se i kikarsiktet. Sheffield Wednesday ska i grunden anses som det bättre laget, men den psykologiska bördan från nederlaget senast blir inte enkel att bära. Ettan är en motiverad utgång men när den streckas därefter är det inte fel att göra plats för krysset på större system. Mer än så behövs inte.

8. FC Köpenhamn - Aalborg X
Den danska cupen, Landspokal Cup, har nått fram till final där FC Köpenhamn ska mäta svärd med Aalborg på Parken. De förstnämnda drar således en enorm fördel i kraft av hemmaplan, men det innebär också att Jacob Neestrups unga manskap har precis allt att förlora. Aalborg har haft det tufft mot FCK i modern nutid men när ettan snuddar vid hiskeliga 80 procent är det dags att dra öronen åt sig. Helenius och Fossum är spelare som kan såra värdarna på egen hand. Alla tecken och skrälljobb är rätt väg att gå.

9. Oddevold - Oskarshamn 1
Oddevold har värvat för att tillhöra toppen av Ettan Södra och hittills har värdföreningen motsvarat förväntningarna. Tre raka segrar med en intakt nolla innebär att IKO flåsar FC Trollhättan i nacken och med klasspelare som Tornblad och Kalludra ska de hemmahörande vara minst ett nummer för stora för Oskarshamn. Gästerna blandar högt med lågt och även om två av tre segrar tagits på främmande mark är detta att anse som en på förhand övermäktig uppgift. Ska någon övervärderad favorit lämnas allena är det Oddevold. Spikad etta.

10. Eskilsminne - Åtvidaberg 1
Eskilsminne föll i derbyt mot Lunds BK (2-3) men hade dessförinnan strålande form. Tre raka 1-0-segrar skvallrade om detta och Patrik Ingelstens grabbar är en rolig outsider i toppstriden av Ettan Södra. Kapten Ohlander leder helsingborgarna med den äran och kommer “Eskils” upp i nivå mot Åtvidaberg är detta tveklöst deras match att förlora. Åtvid har överpresterat sin underliggande statistik sedan säsongen drog igång och här tror vi att gästerna stöter på sina övermän. Ettan är en högaktuell spik till runt 45-50 procent.

11. Sollentuna - Umeå FC 2
Sollentuna gjorde en stark säsong i Ettan Norra i fjol men har till den innevarande tappat mängder av bärande pjäser. Tränare Jakobsen försvann bland annat till Sundsvall och offensiven som denne lämnade efter sig har inte rosat marknaden. SFK har problem i uppställt spel och är en bräcklig favorit mot ett underskattat Umeå FC. Norrlänningarna är betydligt starkare sett till Expected Points och även om bortaplan är ett aber är det svårt att hålla fingrarna borta från den spelvärda högersidan. Den vågade chansar bort ettan helt och hållet.

12. Storfors - Gottne 2
Division 2 Norrland får äran att ta herrfotbollen i mål. Storfors bedrev i fjol en ganska anonym tillvaro i mitten av samma serie och inte mycket ser ut att bli annorlunda den här säsongen. Blott en seger på de sju inledande matcherna imponerar inte, men hemmaplan ska dock nämnas som en faktor mot Gottne. Gästerna besitter det i grunden större kunnandet och är en outsider i toppstriden, men tvåan kan inte köpas till vilken procent som helst. När högertecknet springer iväg åker den spelvärda ettan med på större bongar.

13. Alingsås - Jitex X
Målgång sker i damernas Elitettan där Alingsås United inlett storstilat. 3-3-0 och totalt 7-2 i målskillnad över sex omgångar imponerar. Lorén, Barth och Jarl är skickliga lirare som ska se till att värdinnorna håller sig kvar i toppstriden, men här blir ettan samtidigt alldeles för hårt betrodd. Jitex skojas inte bort hur som helst, något gästerna visade i 3-0-segern mot Umeå. Den förmodade matchbilden bör passa de tillresta som handen i handsken och till vänstervridna streck råder garderingstvång i Alingsås. Alla tecken åker med direkt.

Kupongens kassaskåp

Fiorentina
Fiorentina var bättre än Basel i Florens men slarvade bort övertaget inför returen. I Schweiz begår italienarna inte samma misstag. Tvåan är en stabil spik.

Varningens finger!

Mjällby
Mjällby har sett otroligt starka ut på Strandvallen där sölvesborgarna absolut kan bjuda upp till dans mot Häcken. 1X är direkt nödvändiga tecken i cupfinalen.

144 rader
1. Mjällby - Häcken 1x
2. Newcastle - Brighton 12
3. Leverkusen - Roma 1
4. Sevilla - Juventus 1
5. AZ Alkmaar - West Ham 1
6. Basel - Fiorentina 2
7. Sheffield W - Peterbor. 1
8. Köpenhamn - Aalborg 1x2
9. Oddevold - Oskarshamn 1
10. Eskilsminne - Åtvidab. 1
11. Sollentuna - Umeå FC x2
12. Storfors - Gottne 12
13. Alingsås - Jitex 1x2

864 rader
1. Mjällby - Häcken 1x2
2. Newcastle - Brighton 12
3. Leverkusen - Roma 1
4. Sevilla - Juventus 1x
5. AZ Alkmaar - West Ham 1
6. Basel - Fiorentina 2
7. Sheffield W - Peterbor. 1x
8. Köpenhamn - Aalborg 1x2
9. Oddevold - Oskarshamn 1
10. Eskilsminne - Åtvidab. 1
11. Sollentuna - Umeå FC x2
12. Storfors - Gottne 12
13. Alingsås - Jitex 1x2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto