Europatipset tor 19/7

Publicerad på 19 Jul 2018 - 00:48

Tipsexperten

Tipsexperten

19 Jul 2018 - 00:48

På torsdag ska 13 returmatcher från Europa League-kvalet synas på Europatipset. De två inledande matcherna på kupongen är lite extra intressant från ett svenskt perspektiv där AIK och BK Häcken förväntas avancera till den andra omgången i kvalet. För att nå upp till 13 rätt behöver man göra sin läxa, och vi har vi gjort en komplett analys för att lyckas!


Spelstopp: 18.59


1. AIK - Shamrock Rovers 1
Gulsvarta AIK mår riktigt bra just nu. Gnaget har tagit två raka segrar efter den allsvenska omstarten och toppar numera tabellen före Hammarby. I den första kvalmatchen mot Shamrock Rovers, som spelades i Dublin, blev det seger även där med 1-0. Dessutom har Rikard Norling förstärkt laget med ett par intressanta pjäser under sommarfönstret. Panajotis Dimitriadis, Seb Larsson och Heradi Rashidi har kritat på för klubben, och den sistnämnde var spelaren som gjorde matchens enda mål i mot Giffarna senast. Gästerna är långt ifrån Irlands bästa lag och allt talar väl i princip för att AIK löser ett avancemang? Etta!


2. Häcken - Liepaja 1
BK Häcken förlorade senast mot sitt “bogey team” IFK Norrköping på Östgötaporten. I Europa League tog däremot Hisingslaget en enkel seger för en vecka sedan mot lettiska Liepaja med 3-0 på resande fot. Samtliga mål gjordes i den andra halvleken i Lettland och nu ska det extremt mycket till för att vi inte ska få se BK Häcken i den andra kvalomgången i Europa League. Liepaja håller ingen vidare hög kaliber med svenska mått mätt, men med tanke på att Häcken ska till Tele2 på söndag för att gästa Djurgården känns krysset inte helt obefogat att ta med här.


3. FC Köpenhamn - KuPS 1
FC Köpenhamn hade en väldigt tuff säsong i den danska Superligan i fjol, men ute i Europa lyckades laget relativt bra ändå. I den första matchen mot KuPS i Europa League-kvalet, som spelades i Finland, vann FCK som väntat. Men bara med 1-0. I helgen blev dock det danska huvudstadslaget straffade i den danska premiären, där Horsens tog med sig alla tre poängen från Parken i Köpenhamn. Ståle Solbakken lär känna en hel del press. Räkna med att danskarna är taggade inför returen mot KuPS och inte lämnar något åt slumpen. På Parken brukar FCK vara starka ute i Europa och mot finskt motstånd är det bara seger som gäller. Spika av ettan.


4. Sarpsborg - IBV Vestmannaeyjar 1
Det ser ut att bli ett kort europeiskt äventyr för ÍBV Vestmannaeyjar som förlorade med 0-4 mot Sarpsborg 08 på hemmagräset. Normalt sett håller de norska lagen en högre nivå än de isländska, och med tanke på att ÌBV är ett bottenlag i Urvalsdeild så var det kanske inte så konstigt att det första mötet var en ensidig historia. Den norska Eliteserien har ett kortare uppehåll just nu så Sarpsborg kan lägga allt fokus på Europa League och returen mot ÌBV. Visserligen känns det här dubbelmötet redan avgjort men på Sarpsborg Stadion ska det här bara kunna gå åt ett håll. Spik-etta även här.


5. Runavik - Hibernian 2
Det skotska topplaget Hibernian var omgångens stora vinnare i Europa League förra veckan. NSÍ Runavík håller minst sagt en knackig nivå och lagen från Färöarna brukar väldigt sällan ha något att sätta emot när det kommer till spel ute i Europa. I den inhemska ligan, som är en Europas sämsta ligor, ligger NSÍ inte bättre än femma av tio lag. De grönvita skottarna slutade på en stark fjärdeplats i Premiership bakom Celtic i fjol. Oavsett motivation ska gästerna lösa en seger ute i nordatlanten på torsdag. Stark tvåa!


6. Ujpest - Neftchi Baku 1
Neftchi Baku tog en relativt enkel seger med 3-1 i det första mötet mot Ujpest som spelades i Azerbajdzjan. Detta trots att Ujpest tog ledningen tidigt i matchen. Den ungerska tabelltrean från i fjol såg väldigt bleka ut och det känns som svårvända siffror inför returen. På hemmagräs i den ungerska huvudstaden Budapest får dock Ujpest råda som knappa favoriter. Men att laget ska lyckas vinna med minst två mål mot Neftchi känns mindre trovärdigt. Alla tecken rekommenderas.


7. FH Hafnarfjördur - FC Lahti 2
Det finska laget FC Lahti har satt sig i en väldigt tilltrasslad situation i Europa League-kvalet mot det isländska laget FH Hafnarfjördur. Islänningarna vann med hela 3-0 i Lahtis vilket den finske tränaren Toni Korkeakunnas kallade för en ren katastrof. På pappret är det två relativt jämna lag och sett till matchbilden i det första mötet så var det en spelmässigt ganska jämn batalj. Att Lahti ska mäkta med att vända på det här kommer naturligtvis bli oerhört tufft, men eftersom ettan streckas hårt så är det skrälltvåan som lockar mest. Man bör definitivt ha i åtanke att FH kommer att vara nöjda så länge det står 0-0.


8. Maccabi Tel Aviv - Ferencvaros 1
Maccabi Tel Aviv kvitterade till 1-1 i match ett på stopptid. Det var dock väldigt välförtjänt med tanke på hur pass många målchanser israelerna skapade i Budapest. Inför returmötet, som spelas på Winner Stadium i Netanya, målas Maccabi upp som tydliga favoriter, med all rätt. Sett till det första mötet var israelerna det bättre laget samtidigt som Maccabi är ett väldigt starkt hemmalag som brukar kunna stå upp bra på hemmagräs i europeiska sammanhang. Ungerska lag håller generellt sett lägre nivå, och känslan är att de blågula israelerna löser avancemanget. Börja med ettan.


9. Coleraine - Spartak Subotica 2
Coleraine var sånär att stå för en riktigt stor skräll i det första mötet i Serbien. Laget tog tidigt ledningen i matchen och det dröjde ända tills den 96:e matchminuten innan serberna hittade kvitteringen. Tungt för nordirländarna som nu måste göra en ny “bragdmatch” för att ta sig vidare till den andra omgången. Något som Coleraine aldrig tidigare gjort. Spartak Subotica är normalt sett på en helt annan nivå, och nu när laget har blivit rejält förvarnade efter den första matchen så är känslan att Subotica löser det här på ren grundkvalité. Tvåan är en utmärkt värdespik!


10. Domzale - Siroki Brijeg 1
Domzale har stor rutin från dessa sammanhang och fick med sig ett bra resultat i den första matchen mot Siroki Brijeg. Match ett, som spelades i Bosnien, slutade 2-2, där det var slovenerna som var det bättre och spelförande laget. På hemmagräs ska Domzale ha fina chanser att ta sig vidare från det här dubbelmötet. Under de senaste åren i Europa League har slovenerna besegrat lag som Freiburg och West Ham i Domzale. Strecka från vänster.


11. Trencin - Buducnost Podgorica 1
Det slovakiska laget Trencin är långt ifrån något succégäng men att man är tydliga favoriter i det här dubbelmötet råder det inga tvivel om. Det första mötet slutade 2-0 till Trencin i Podgorica. Slovakerna hade kontroll på hela matchen och vann fullt rättvist. Att Buducnost ska vända på det här känns mer eller mindre osannolikt. Men eftersom ettan streckas hårt bör nog krysset plockas med ganska tidigt. Inte minst med tanke på att Trencin inte kommer behöva gå för någon seger.


12. Beitar Jerusalem - Chikhura Sachkhere
Det första mötet som spelades i Georgien slutade mållöst. Trots att israelerna inte lyckades få in något mål på resande fot så får nog ändå Beitar Jerusalem råda som stora favoriter på hemmaplan. Det kommer bli en helt annan matchbild i Jerusalem där Beitar förväntas föra matchen mer. Lag från Israel brukar hålla en väldigt hög nivå, och faktum är att den israeliska ligan rankas högre än bland annat Allsvenskan och den polska ligan. Chikhura Sachkhere har långt ifrån samma trygghet i sitt spel och i Jerusalem bör hemmalaget ha toppchans! Ettan är stark!


13. Osijek - Petrocub
Det är ingen som helst tvekan om saken att det kroatiska laget Osijek har en betydligt högre nivå i sitt spel än Petrocub. Det visade dock inte Osijek i det första mötet som slutade 1-1 i Moldavien. Nu när moldaverna ska sättas på prov på kroatisk mark ska det inte vara något snack om saken. Osijek slutade fyra i den kroatiska ligan som håller hög klass. På hemmaplan är hemmalaget otroligt svårspelade och i Osijek besegrade laget PSV under fjolåret i Europa League-kvalet. Räkna med att gästerna får det otroligt kämpigt här! Ettan spikas till ett värde som ser väldigt attraktivt ut.


Kupongens kassaskåp


Köpenhamn
Köpenhamn fick en tung stark på ligasäsongen men trots detta ska FCK råda som solklara favoriter mot finska KuPS. Danskarna är svårspelade på Parken ute i Europa och med tanke på att det första mötet “bara” slutade med en 1-0 seger bör Solbakkens mannar vara fullt fokuserade här!


Varningens finger!


FC Lahti
Trots att FH Hafnarfjördur vann det första mötet med 3-0 så finns det stort värde i det finska laget FC Lahti. Det ska inte skilja särskilt mycket mellan dessa lag och man bör ha i åtanke att finländarna bara förlorat en av de sju senaste fajterna på resande fot i ligaspelet. Det här mötet är öppnare än vad streckningen vill få det till!


Lilla raden 144 rader
1. AIK - Shamrock 1
2. Häcken - Liepaja 1x
3. Köpenhamn - KuPS 1
4. Sarpsborg - Vestmannae. 1
5. Runavik - Hibernian 2
6. Ujpest - Neftchi Baku 1x2
7. Hafnarfjördur - Lahti 1x2
8. M.Tel Aviv - Ferencvaros 1x
9. Coleraine - Sp.Subotica 2
10. Domzale - Siroki Brijeg 1x
11. Trencin - Buducnost 1x
12. B.Jerusalem - Chikhura 1
13. Osijek - Petrocub 1


Stora raden 864 rader
1. AIK - Shamrock 1x
2. Häcken - Liepaja 1x
3. Köpenhamn - KuPS 1
4. Sarpsborg - Vestmannae. 1
5. Runavik - Hibernian 2
6. Ujpest - Neftchi Baku 1x2
7. Hafnarfjördur - Lahti 1x2
8. M.Tel Aviv - Ferencvaros 1x
9. Coleraine - Sp.Subotica x2
10. Domzale - Siroki Brijeg 1x
11. Trencin - Buducnost 1x2
12. B.Jerusalem - Chikhura 1
13. Osijek - Petrocub 1

Spela på Europatipset – klicka här!

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto