Topptipset Tips Fredag 14/4

Publicerad på 13 Apr 2023 - 15:49

Tipsexperten

Tipsexperten

13 Apr 2023 - 15:49

I vanlig ordning är det en go mix av matcher på fredagens Topptips. Här görs det nedslag i sju olika länder. Gott om skrällbud finns det på raden – Middlesbrough och framförallt Lazio ser ut att få ett alldeles för stort förtroende av tipparna. Kan vi fälla någon av dessa borgar det för fin utdelning vid åtta gröna bockar. Vi kör!

Spelstopp: 20:29

1. Spezia - Lazio X
Lazio tog tre blytunga poäng i toppmötet med Juventus som befäste “Örnarnas” andraplats. Sett till underliggande siffror var det dock Bianconeri som hade det mesta och bästa av matchbilden och flertalet av Lazios poängplock har kommit via väldigt små marginaler. I en på förhand “enkel” uppgift mot Spezia lockar det därför inte nämnvärt att kasta sig över den betrodda tvåan. Albin Ekdal och company kommer närmast från ett meriterande 1-1-resultat mot Fiorentina som gav råg i ryggen i jakten på nytt kontrakt. Lyckas svensken med kamrater sköta sin defensiv på samma vis denna fredag är tipparna snett ute. Måla tvärs över och jobba in minst en hemmapinne.

2. Rayo Vallecano - Osasuna 1
Två formsvaga tabellgrannar strålar samman på Vallecas där något av sista chansen ges i jakten på Europaplatserna. Osasuna bröt en tidigare becksvart trend när de besegrade jumbon Elche med 2-1, men trots ett stort bollinnehav kom grabbarna från Pamplona till få klara målchanser. Utanför hemtrakterna har de tillresta varit bleka sedan säsongen drog igång och ett revanschsuget Rayo Vallecano blir inte att leka med. Iraolas mannar stod länge upp bra i derbyt mot Atlético Madrid, men efter Lejeunes utvisning blev uppförsbacken för brant. Fransmannens avstängning till trots bör de vitröda inte ha några problem med att komma upp i nivå framför den egna publiken. Rayo torskade det vändande mötet men här lockas vi av att tro på revansch. Ettan är ett aktuellt spikbud.

3. Toulouse - Lyon 1
Lyon har visat deras höga högstanivå i de två senaste ligamatcherna där PSG och Rennes lagts på rygg. Däremellan återfinns också uttåget ur Coupe de France där Nantes blev övermäktiga i semifinalen. Les Gones förmåga att blanda och ge är anledningen till att de står utanför Europaplatserna och när tipparna målar upp gästerna som ett PSG i toppform är det dags att dra öronen åt sig. Toulouse har gjort det bra i egenskap av nykomlingar och till skillnad från fredagens kombattanter lyckades de lilavita ta sig till cupfinal. 2-1 mot Annecy följdes upp av samma siffror mot Montpellier och de offensivt starka värdarna ska inte räknas bort denna afton heller. Dallinga och Aboukhlal är spelare som kan avgöra detta på egen hand. Saftigt spelvärde till vänster gör 1X ytterst gångbart. Avslag på tvåan.

4. Schalke - Hertha Berlin 1
Ångestladdat bottenmöte från Gelsenkirchen där två anrika klubbar ämnar ta sats mot säker mark i Bundesliga. 0-3 mot Leverkusen och 0-2 mot Hoffenheim innebär att Schalke trillat tillbaka i gamla hjulspår och även om hemmaplan är en faktor är ettan knappast en betrodd favorit att hålla i handen. Hertha Berlin lyckades hålla siffrorna nere mot RB Leipzig (0-1) men med 50 insläppta mål – lika många som fredagens kombattanter – ståtar gästerna likväl med en undermålig defensiv. Känslan är att vi får se en vinnare på Veltins Arena där “gubben” (etta-tvåa) blir valet.

5. Middlesbrough - Norwich 2
Middlesbrough har tappat poäng i tre raka matcher vilket lett till att en direktplats till Premier League bara är att glömma. Boro stod för en stark upphämtning senast mot Bristol City (2-2) men insatsen som sådan gav en hel del i övrigt att önska. Michael Carricks lag släppte till enormt med chanser. Tuffare motstånd väntar här i form av Norwich. Trots att “Kanariefåglarna” underpresterat grovt under säsongen så är ändå David Wagners gäng i allra högsta grad med i kampen om playoff. Truppmässigt ser Norwich väl så starka ut som Middlesbrough och med fint spelvärde på underdogen är det läge att jaga kupongrens. X2 är en spännande utgång på Riverside.

6. Standard Liège - Charleroi 1
När två omgångar återstår av den belgiska ligan återfinns både Standard Liège och Charleroi på platserna som leder till Conference League-kvalgruppen. Standard har fortsatt en minimal chans att komma topp 4, men då krävs det full pott i de två avslutande omgångarna. Dansken Philip Zinckernagel har gått i bräschen för sitt Standard som bitvis visat upp en hög höjd under säsongen. Stabiliteten i prestationerna existerar däremot inte för att ses som någon storfavorit mot Charleroi. De vitsvarta besökarna är ett av seriens formstarkaste lag och motsvarande möte i fjol vann “Zebrorna” med hela 3-0. Favoritettan ska garderas.

7. Famalicão - Guimarães 1
Málaga-sonen Ivan Jaime har varit helt outstanding för sitt Famalicão den senaste tiden. Fama har gått segrande från tre av sina fyra senaste matcher och Jaime har varit direkt avgörande i dessa. Det blev två pytsar från spanjoren i 3-1-segern senast mot Pacos Ferreira. Någon glödhet spanjack finns det inte hos Vitória Guimarães som gått kräftgång på slutet. Både Bamba och Gaspar blev utvisade i förlusten senast mot Boavista, duon är således avstängd här. Förstaslipsen Bruno Varela saknas även på grund av skada. Ettan kan gott spikas.

8. Modena - Parma 2
Serie B-nykomlingen Modena har gjort en fin säsong efter förutsättningarna. Trots ett relativt begränsat spelarmaterial återfinns de gulblå på en stabil mittenposition. Modena vann derbyt mot Parma i vintras på Ennio Tardini men det var ett smärre rån sett till matchbilden. Här borde Tomas Brolins gamla gäng kunna ta revansch. Parma har en av seriens mest välmeriterade trupper – den tidigare Sevilla-kreatören Franco Vázquez håller fortfarande hög klass och 34-åringen låg föga förvånande bakom segern senast mot Cittadella. Det ska också sägas att parmaskinkorna sitter inne på fina underliggande siffror. Detta ska streckas från höger.

Kupongens kassaskåp

Famalicao
Med fin form och Ivan Jaime i toppslag gillas Famalicãos chanser. Vitória Guimarães har gått trögt på slutet och saknar dessutom ett par ordinarie gubbar. Stabil etta.

Varningens finger!

Spezia
Spezia krigar för överlevnad i bottenstriden och har bland annat tagit fyra poäng i mötena med Inter och Fiorentina mot slutet. Ett övervärderat Lazio kan mycket väl få bekymmer på Alberto Picco.

144 rader
1. Spezia - Lazio 1x2
2. Vallecano - Osasuna 1
3. Toulouse - Lyon 1x
4. Schalke - H.Berlin 12
5. Mboro - Norwich x2
6. St.Liège - Charleroi 1x2
7. Famalicão - Guimarães 1
8. Modena - Parma x2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto