Topptipset Tips Måndag 22/5

Publicerad på 22 Maj 2023 - 07:39

Tipsexperten

Tipsexperten

22 Maj 2023 - 07:39

Flera toppmöten i Svedala rivstartar måndagens Topptips i ett högt tempo. Intensiteten avtar inte direkt när blickarna vänds mot Premier League, Serie A och upplösningen i Superligaen. Ligue 2 tar oss sedan in över mållinjen. Ni hänger väl med på resan?

Spelstopp: 18:59

1. IFK Norrköping - Elfsborg 2
Förmodat böljande akt från Östergötland där två aktörer som inte sällan spelar på omställningar drabbar samman. Norrköping har skrapat ihop tio poäng på sina fyra senaste och noterbart är att Peking trivs väldigt bra med att lämna över bollinnehavet till sina motståndare. Elfsborg spelar gärna enligt samma devis och här kan vi kallt räkna med att bollvinster på offensiv planhalva kommer att vara nycklarna mot tre poäng. Boråsarna får utgångstipset i kraft av högre kunnande, men tvåan hänger med på större system.

2. Värnamo - Kalmar 1
Smålandsderby från Finnvedsvallen där två välspelande lag ska duellera. Kalmar fick Europaspel serverat på ett silverfat när Häcken vann Svenska cupen, men ska de rödvita lyckas på kontinenten krävs det att defensiven höjer sig. Sett till underliggande statistik har KFF problem i de bakre leden som Värnamo mycket väl kan utnyttja. Hellbergs manskap har haft klen utdelning i matcherna så här långt, men spelmässigt kan värdarna mäta sig med vilket lag i Allsvenskan som helst. När tipparna lutar väl mycket åt höger är 1X ett spännande och spelvärt val.

3. Västerås - Öster 1
Västerås har imponerat i inledningen av Superettan där Kalle Karlsson verkligen fått ordning på defensiven. Underskattade Fagerström är en säker sista utpost och längst fram finns gott om spetsegenskaper hos lirare som Johansson och Burke. Har duon en bra dag kan de sänka Öster på egen hand. Smålänningarna är ett lag för den absoluta toppstriden men det ska också sägas att gästerna haft magisk utdelning så här långt. Hemmaplan väger tungt på Iver Arena där ettan gillas skarpt. Den vågade lämnar de grönvita allena.

4. Hammarby - Rosengård 1
Från ett grönvitt lag till ett annat när Hammarby tar emot Rosengård i ett toppmöte från Damallsvenskan. De sistnämnda har kommit igång efter en seg start, men i 2-2-mötet med Häcken visade de regerande mästarinnorna prov på svagheter i de bakre leden. Det bör finrummets hittills bästa offensiv kunna utnyttja hemma i Stockholm. Anförda av Janogy har Hammarby bombat in 23(!) kassar så här långt och med publiken i ryggen tror vi att de hemmahörande spär på dessa siffror ytterligare under måndagen. Ettan gillas och spikas upp till 45-50 procent.

5. Newcastle - Leicester X
Newcastle behöver en poäng på de två återstående matcherna för att säkra spel i Champions League. Det ska The Magpies givetvis inte kunna misslyckas med och måndagens drabbning mot Leicester är på förhand att anse som en lämplig sådan. Det ska dock påpekas att The Foxes strider för nytt kontrakt och efter Leeds förlust mot West Ham bör gästerna ha givits en stor skopa motivation. Hittills har Smith och company sett bedrövliga ut, men i ett så pass desperat läge som detta bör högersidan inte glömmas bort. Särskilt inte när ettan sticker iväg. Alla tecken och skrälljobb är rätt väg att gå.

6. Empoli - Juventus X
Juventus säsong gick mer eller mindre upp i rök när de i torsdags åkte ur Europa League. Underläge tappades till slut till uttåg efter 120 minuter mot Sevilla och det skulle inte alls förvåna om det finns slitna ben hos gästerna inför trippen till Carlo Castellani. Empoli har säkrat kontraktet efter en relativt stabil säsong och här ges de hemmahörande en ypperlig möjlighet att knäppa ett storlag på näsan framför den egna publiken. När tvåan målas upp till månen bäddar vi för maffigt kupongrens. Hela spannet ska följa med!

7. Nordsjälland - Randers 1
Nordsjälland tappade greppet om förstaplatsen i Superligaen när det blev delad pott mot Aarhus. Bara en poäng skiljer upp till FC Köpenhamn och med bara tre omgångar kvar av Mästerskapsgruppen blir den danska slutspurten vansinnigt spännande att följa. Randers är ett lag som de unga värdarna normalt ska kunna städa av på Right to Dream Park, men gästerna är med det sagt inte oävna. Bertelsens mannar besitter normalt en stabil defensiv och lyckas de pricka rätt i sina omställningar är Nordsjälland inte omöjligt att såra. “Gubben” (etta-tvåa) spelas i en förmodat böljande tillställning.

8. Le Havre - Valenciennes 1
Le Havre har stått för en otroligt disciplinerad säsong i Ligue 2. Talangfabriken har bara släppt in 16 mål på 35 omgångar och så länge inget oväntat inträffar bör värdföreningen kunna ta raka klivet upp i Ligue 1 när säsongen gör bokslut. Tillräckligt stort kunnande finns för att utmanövrera Valenciennes på Stade Oceáne, men gästerna kämpar samtidigt för sitt liv i bottenstriden. Här kommer inte en millimeter att ges bort i onödan och med tanke på rådande förutsättningar är krysset inget dumt komplement åt utgångsettan. 1X är ett lås.

Kupongens kassaskåp

Hammarby
Hammarby har Damallsvenskans bästa offensiv och hemma i huvudstaden ska de grönvita kunna sätta tänderna i Rosengård. När ettan streckas sunt sträcker vi oss efter hammaren.

Varningens finger!

Leicester
Newcastle har ett tufft skadeläge och mot ett desperat Leicester är värdarna ingen tokgiven vinnare. X2 ska finnas med till varje pris.

144 rader
1. Norrköping - Elfsborg 12
2. Värnamo - Kalmar 1x
3. Västerås - Öster 1
4. Hammarby - Rosengård 1
5. Newcastle - Leicester 1x2
6. Empoli - Juventus 1x2
7. Nordsjälland - Randers 12
8. Le Havre - Valenciennes 1x

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto