Stryktipset Tips 15/7 2023

Publicerad på 14 Jul 2023 - 19:38

Aston

Aston

Jan Wickberg

14 Jul 2023 - 19:38

Snart är de stora ligorna med Premier League i spetsen tillbaka men fram tills dess får vi hålla till godo med de nordiska ligorna och några matcher från nord och sydamerika. Denna vecka byter vi även ö då Irland tar plats på Islands bekostnad. Många matcher känns öppna men det finns även fina (favorit)spikar att luta sig mot. Hammare och kloss fram så bankar vi vidare på vägen mot 13 rätt! 

STRYKTIPSET 2023-07-15 15:59

Match 1
BK Häcken - Brommapojkarna 1
(TTT 10-0-0)

Allsvenska trean Häcken har vunnit sex av sju hemmamatcher och hade inte heller några större bekymmer på Bravida Arena med TNS i Champions League kvalet. 3-1 är ett bra resultat att ha med sig till returen i Wales på tisdag. Skyttekungen Bennie Traore är mer eller mindre klar för Sheffield United och kommer ej medverka här. Väntar på att få tillbaka skadade anfallsduon Ali Youssef och Blair Turgott men det dröjer nog ett tag till. Johan Hammar & Amane Romeo bör också snart vara redo efter skador. Amor Layouni ny på mitten från Vålerenga medan Lars Larsen lämnat för NEC. Tabellnian BP i dalande form, med fyra förluster på de fem senaste. Torskat två raka hemmamatcher efter omstarten. Bottenlagen AIK och Degerfors är inte gäng man ska kamma noll mot om man vill säkra nytt kontrakt i god tid. Har tagit in Lucas Hägg-Johansson och vi tror inte det är tänkt att han ska sitta på bänken. Filip Sidklev får kanske redan här lämna över vantarna till ex-Kalmar keepern. Även hämtat hem Wilmer Odefalk från Djurgården och signat anfallaren Alexander Johansson från HBK. Har sex spelare som får passas sig då de står på två gula kort. Tim Söderström och Alexander Abrahamsson borta pga skador men Andre Calisir kunde medverka mot Degen. Tror inte hemmalaget oroar sig allt för mycket inför bortamatchen mot New Saints och kommer till brittiska öarna med allsvensk vinst i trunken.

Match 2
Degerfors - Sirius X
(TTT 5-1-4)

Möte mellan de två lag som närmast över de tre nedflyttningsplatserna. Degerfors har bara vunnit fyra av femton matcher men en av dem kom senast när man tvålade dit Brommapojkarna i Stockholm. Inhopparna Johan Mårtensson och Erik Lindell stod för målen. Mårtensson kan komma att starta här men Lindell har knallat vidare sin karriär och ska nu sparka boll i Danmark för AB Gladsaxe från Köpenhamn. Förutom Mårtensson har man värvat Douglas Berggvist (b, Odessa) och Pashang Abdulla (a, J-Södra) som båda startade senast. Rasmus Örqvist tillbaka efter avstängning och Diego Campos åter efter landslagsspel med Costa Rica. Elyas Bouzaiene följde inte med till huvudstaden pga sjukdom men kan vara åter nu. Pievre De Ilunga, Dijan Vukojevic och Nikola Djurdjic borta pga skador. Sirius har två raka torsk i bagaget inför resan till Värmland men det mot svåra motståndare i Malmö FF och Hammarby. Innan vilan tre raka segrar (BP, Värnamo och Norrköping). Backen Patrick Nwadike tillbaka efter avstängning. Har tappat Christan Kouakou (a, Kocaelispor) och danskarna Magnus Kaastrup (a, Lyngby åter efter lån) och Marcus Mathisen (m, ny klubb ej klar). Fått in Henrik Castengren (b, Lechia) i försvaret. Sen test på Jakob Voelkerling, sedan tidigare skador på Andreas Murbeck, Patrik Karlsson Lagemyr och Filip Olsson. Öppen match som slutade 0-0 i fjol. Kan mycket väl bli delat pott även nu.

Match 3
Östersund - Landskrona X
(TTT 10-0-0)

Östersund på nionde plats i Superettan kommer närmast från 0-1 borta mot Helsingborg. Hade det inte varit lämpligt att möta Landskrona (borta) ett par dagar senare när man ändå var i södra Sverige. Nu har man hemmamatch mot Bois för att sedan i Augusti åter behöva ta sig ned till Skåne. Det är ju inte gratis att flyga och även dåligt för miljön med dessa resor. Tycker att de som lägger schemat behöver tänka till och låta lagen få roadtrips när det är långa avstånd. Nog om detta, Östersunds form är rätt svag över lag med endast en vinst på de åtta senaste. Ebb i kassan så inga nyförvärv på ingående. Anfallaren Calvin Kabuye avstängd. Skador på Kalpi Ouattara, Simon Kroon och Kristian Novak. Landskrona två placeringar och två poäng framför ÖFK. Spelade 1-1 i omstarten mot J-Södra. Plockat in Gustaf Bruzelius (m, Sollentuna) samt anfallarna Rasmus Wendt (Lund) och Samuel Burakovsky (MFF) som ersättare för U21-landslagsanfallaren Camil Jebara som ska till Elfsborg. Är här utan avstängde David Edvardsson. Har även frånvaro på skadade Philip Andersson. Även denna match känns oviss på förhand och garderingar är att föredra.

Match 4
Vålerenga - Molde 2
(TTT 0-1-9)

Vålerenga endast en poäng från nedflyttningsplats och det är inte så konstigt då formen är svag. Efter fyra raka förluster fick man senast 0-0 mot Tromsö. Sett till matchen så var det närmare en femte torsk än trepoäng. Fredrik Oldrup Jensen stod över senast pga avstängning och samma visa här då han åkte på gult + direktrött mot Viking. Aaron Olsen, Stefan Strandberg och Daniel Hakans fanns inte heller med i truppen mot Tromsö. Leonard Zuta avstängd i försvaret. Seriefemman Molde har fem raka vinstmatcher hemma och börjar även få fart på bortaplan. 2-2 senast mot tabellettan Bodö/Glimt var väldigt starkt med tanke på att man fick målis Jacob Karlström utvisad redan efter 17 minuter. Ersättaren Oliver Petersen duger väl och vaktar buren här. Framåt hade man Ola Brynhildsen avstängd senast men han är nu åter och kanske kan även Veton Berisha snart starta efter sina skadebekymmer. Har två halvtimmesinhopp i ligan och cupen (där man tog sig vidare med 3-1 mot Sarpsborg i veckan). Magnus Eikrem, Martin Ellingsen och Eirik Andersen utanför truppen pga skador. Vi håller Molde högre och ska man kunna vara med och kriga om ligatiteln så bör man besegra ligans sämsta hemmalag.

Match 5
VPS - Oulu 2
(TTT 5-0-5)

För tredje veckan i rad tar Veikkausliiga plats på kupongen. Tidigare jumbon VPS har börjat röra på sig i tabellen efter tre raka segrar är man nu på nionde plats. Serieledande KuPS och Inter Åbo x 2 har man vunnit mot under Juli-månad. Senast mot Inter var det 11 mot 11 hela matchen medan man i hemmamötet fick spela 11 mot 10 sista halvtimmen. Mot KuPS revs Samu Alenko ned i första minuten och motståndarbacken Ibrahim Cisse fick rött kort, så i princip hela matchen spelade man 11 mot 10. VPS har till denna match Evgeniy Bashkirov avstängd. Målis Jonathan Viscosi fortfarande skadad så Teppo Marttinen behåller handskarna. Backduon Juhani Pikkarainen och Mikko Pitkanen tog gula kort senast och är nu bara en ostbit från avstängning. Sen test på Samu Alenko som stod över senast. Fjärdeplacerade Oulu har precis som VPS tre raka segrar, så formen finns hos Uleåborgarna. 2-1 senast borta mot Mariehamn där man fick straff i första halvlek och fick lira hela andra halvlek men en man mer på planen. Sakande formstarke Niklas Jokelainen och Jere Kallinen senast men inga allvarliga skador på duon så de kan vara åter redan här. Cristhian Valencia sjuk / rehab ej aktuell för spel här. Håller Oulu som det bättre laget även om VPS är på gång så tror vi inte Oulu förlorar.

Match 6
Sligo Rovers - Cork City X
(TTT 10-0-0)

Dessa två lag fightas tillsammans med Drogheda att inte behöva kvala sig kvar i Premier Division. Usla UC Dublin lär vara det lag som åker ur direkt (redan förlorat 18 av 23 matcher) sedan känns det som att det står mellan tre lagen vi nämnde om kvalplatsen. Sligo skapliga hemma med 4-3-4 på sina 11 matcher. På det hela taget är det inte så ofta man kan mäta sig med andra lagen i serien. Sju poäng på de tio senaste matcherna är svagt. Lite märkligt att de två segrarna har kommit (på hemmaplan) när man fått spelare utvisad. Mot Derry (1-0) var det John Mahon som åkte ut med kvarten kvar och mot Bohemians (3-1) var det Kailin Barlow som fick pastejskiva efter 63 minuter. Truppen består mest av inhemska spelare, men kryddat med ett par nya zeeländare och ett par estländare. Även svenskarna Johan Brännefalk och Lukas Browning finns i laget. Stefan Radosavljevic som lirar i Färöarnas landslag är ofta länken mellan mittfältet och anfallet. Skador på karl O'Sullivan, Mark Byrne, James Finnerty, Gerry Buckley, Eli Rooney, Reece Hutchinson och Gary Boylan. Backen Eanna Clancy har lämnat för UC Dublin. Ny i laget är Pedro Martelo som man signat från Belenenses. Nästjumbon Cork har 1-3-7 på bortagräs och föga överraskande kom den enda vinsten mot Drogheda. Vann fyra raka matcher vid månadsskiftet och efter det två förluster och två kryss. Även Cork har insett att det inte är så korkat att ha svenskar i truppen. Albin Winbo (skadad) och Kevin Custovic samt Daniel Krezic som tidigare varit i Varberg och Degerfors är alla på den gröna ön. Lånat in målis Tiernan Brooks från Notts Co och köpt mittfältaren Rokas Stanulevicius (Panevezys) och Conor Drinan fick man gratis från Cobh Ramblers där han gjorde 10 mål på 68 matcher. Anfallarna Darragh Crowley & Ethan Varian finns hos medicinska teamet för skadebehandling. Lutar åt en jämn tillställning så spikkrysset ett alternativ till helgarderingen.

Match 7
Corinthians - America FC 1
(TTT 9-1-0)

Returnatch i Copa do Brasil där America vann första mötet med 1-0. Juninho (inte Boro-Juninho eller Lyon-Juninho) avgjorde med enda målet. Även om den här Juninho har hunnit bli 35 så är det varken "Boro-Juninho" eller "Lyon-Juninho" utan den här Juninho har endast spelat på hemmakontinenten. I ligan går America trögt och har bara fått ihop nio poäng på fjorton matcher. Är tillsammans med Vasco de poängfattigaste lagen i Serie A. Ligger även risigt till i Copa Sudamericana där man föll i första mötet med Colo Colo (Chile). Känns inte alls som att man har kraft att fightas på tre fronter samtidigt. Ser även denna gång ut att få klara sig utan Ricardo Silva, Dada Belmonte, Adyson Soares och Mikael de Sousa. Bättre form på Corinthians som besegrade Atletico Mineiro senast i ligan. 1-0 var väl rätt missvisande resultat då man 25 målchanser mot sig men rutinerade keepern Cassion Ramos var allt annat än kass i den matchen. I Copa Sudamericana fick Carlos Miguel låna vantarna mot Universitario Lima (Peru) och höll nollan. På topp tackade unge Felipe Augusto för förtroendet och satte matchen enda mål. Så bra läge inför returen på onsdag. Har Renato Augusto åter efter skada men Chrystian Barletta, Angel Romero, Paulinho, Victor Cantillo och Gustavo Silva ser alla ut att få stå över även här pga skador. Tycker det är lite fördel hemmalaget men då det är två målsnåla gäng så tar vi med krysset.

Match 8
Atlanta United - Orlando City 1
(TTT 9-0-1)

Båda lagen på slutspelsplats i MLS Eastern Conference. Atlanta en poäng före men med en matcher mer spelad. Hemma på Merca stadion har man finfina 7-3-1. Åkte senast på två snabba baklängesmål borta mot New England och låg under med 0-2 redan efter nio minuter. Tryckte på i andra halvlek men reduceringsbollen kom på stopptid och då fanns det inga minuter kvar att fixa poäng. Sålt Andrew Gutman (b, Colorado) och Luiz Araujo (m, Flamengo). Fått in Tristan Muyumba (m, Guingamp) men han väntat på att få debutera. Gamle Villa-keepern Brad Guzan vaktar buren men i övrigt få bekanta namn för oss i Europa. Av argentinarna Thiago Almada och Franco Ibarra så är den förstnämnde duktig målskytt med 8 baljor medan Ibarra är bäste kortplockaren med 8 gula och ett rött. Har jobbigt avbräck i skadade greken Georgios Giakoumakis som står på 10 mål. Erik Lopez på väg tillbaka efter skada men saknas nog här. Sen test på Santiago Sosa som spelat 1½ halvlek efter skadefrånvaro. Miles Robinson lirade med USAs landslag som lite överraskande åkte ur Gold Cup efter straffar mot Panama. Så här kan han åter spela för sitt Atlanta. Orlando har 4-4-3 på bortaplan men på de tre senaste endast en poäng. Kan ändå inte klaga på formen då man endast förlorat två matcher på de tolv senaste. Ex-AIK backen Robin Jansson sämst på plan senast när man krossades av Real Salt Lake men på det hela taget en godkänd säsong så här långt. Skador på Michael Halliday, Abdi Salim och Gaston Gonzalez. 1X bör räcka här.

Match 9
Elfsborg - IFK Göteborg 1
(TTT 10-0-0)

Efter Malmös överraskande förlust hemma mot Mjällby har Elfsborg övertagit förstaplatsen i Allsvenskan. Boråsarna föll i premiären mot Häcken och fick matchen efter bara 0-0 mot Varberg. Har efter den lite tröga starten trampat gasen i botten och har nu ett kryss och elva vinster på de tolv senaste. 2-0 Hammarby och 4-0 Kalmar efter uppehållet är starka nummer. Sålt Jacob Ondrejka till Royal Antwerp och även lånat ut Jack Cooper-Love till HBK. Ny i klubben är Jens Thomasen från Nimes. Thomasens landsman Andre Römer den ende som för tillfället dras med skadetrubbel och riskerar att missa matchen. Inte lika muntert i IFK Göteborg som senast föll hemma mot Varberg i jumbomötet. Är nu bara målskillnad från sistaplatsen och upp till Degerfors på säker mark är nu avståndet sex poäng så ingen superkris än men det får inte bli upp mot tio pinnar för då är det mycket att ta igen. 6-0 mot just Degerfors är Blåvitts enda vinst så här långt under säsongen. Mittfältaren Thomas Santos (Horsens) och anfallaren Arbnor Mucolli (Vejle) nya i truppen. Spelare som tränare Jens Berthel Askou så klart känner till från hemlandet. Suleiman Abdullahi saknades mot Varberg men kanske åter här. Räknar inte med Sebastian Ohlsson, Emil Salomonsson, Hussein Carneli som är långtidsskadade. Ettan känns rätt klar här och spikas trots hög streckning.

Match 10
Hammarby - Kalmar FF 1
(TTT 10-0-0)

Bajen som vanligt starka hemma inför det massiva publikstödet. Gick på en mina mot Värnamo men var senast tillbaka på rätt köl när BP besegrades med 2-1. Satt dock långt inne och vinstbollen kom på stopptid. Efter uppehållet två bortamatcher, Elfsborg 0-2 och Sirius 2-1. Har Nahir Besara och Jusef Erabi i fin poängform och duon kan mycket väl spela en avgörande roll även här. Sena tester på August Mikkelsen och Loret Sadiku medan Dennis Collander, Abdelrahman Boudah och Bubacarr Trawally ej kommer medverka pga skador. Pavle Vagic har återvänt till Skåne på lån och lirar nu under Stuart Baxter i Helsingborg. 2-3-2 har Kalmar på bortaplan. Har efter vilan 1-1 borta mot Mjällby och 0-4 hemma mot Elfsborg som resultat. Jakob Kindberg kommer vakta målet här då ordinarie keepern Ricardo Friedrich är avstängd efter röda kortet mot Ellos. Har bra anfallare i Mileta Rajovic och Simon Skrabb gör alltid en bra insats så det finns hot hos KFF. Bara Sebastian Nilsson och Carl Gustafsson skadade. Ettan spikas med tvekan.

Match 11
Mjällby - IFK Norrköping 1
(TTT 8-2-0)

Båda lagen på nitton poäng efter fjorton omgångar. Mjällby skrällde senast och vann med 2-1 i Skåne mot självaste Malmö FF. Innan dess 1-1 hemma mot Kalmar så helt klart en fin omstart av Anders Torstenssons gäng. Har förstärkt truppen med Jacob Bergström som provade lyckan i huvudstaden men det blev inte mycket speltid i Djurgården så helt rätt att återvända till klubben han trivs i och som vet hans kapacitet. Otto Rosengren har lämnat för Malmö. Skador på Jesper Adolfsson, Silas Nwankwo, Adam Petersson och Alexander Johansson. Även sen test på Love Björnson. Peking har bara Göteborg bakom sig i formtabellen. Två ynka poäng på de sex senaste är illa. Har backen Marco Lund avstängd efter röda kortet mot Halmstad. Har tappat Arnor Sigurdsson men hoppas inom kort göra klart med landsmannen Isak Andri Sigurgeirsson som rankas som en av de bästa på ön. Varningsbenägne Jesper Ceesay skadad och man har även långtidsskadade Isak Ssewankambo och Jean Carlos de Brito borta. Form och hemmafördel talar för Mjällby som får första tecknet men vi garderar upp hela vägen då Peking har kapacitet att skrälla!

Match 12
AFC Eskilstuna - Brage 2
(TTT 2-0-8)

Hemmalaget på nedflyttningsplats och har bara Skövde bakom sig i tabellen. Åtta gjorda mål på tretton matcher är långt ifrån ok. Är efter 0-2 mot Gefle uppe i fem tävlingsmatcher och en träningsmatch utan nätkänning. Förvisso bara släppt in sex mål på dem men gör man inte mål så är det max en poäng in på kontot. Har backarna Anton Ekeroth & Robin Sundgren samt anfallaren Oskar Lindberg avstängda. Jesper Modig var åter efter skada senast, men det hjälper föga framåt då han är försvarare. Tabellsexan Brage är bland de bästa hemmalagen i serien. På bortaplan har det inte funkat så här långt och man har endast fyra poäng på sex matcher. Ska dock sägas att hälften av lagen i Superettan har bara fått ihop fem poäng eller mindre på resande fot så man är inte allena att ta majoriteten av poängen hemma. På det hela taget är Brage formstarka och har vunnit tre av de fyra senaste och slog även Gefle i en träningsmatch borta. 4-1 senast mot Örgryte trots att Seth Hellberg åkte på rött kort efter bara 25 minuters spel. Hellberg avstängd här men man får Samouil Izountouemoi åter och han kan ersätta. Emil Tot Wikström seriedebuterade för Brage mot ÖIS efter ha avgjort träningsmatchen mot Gefle. Portugisen Ieltsin Camoes i fin form och kan avgöra här. Chansspikar tvåan!

Match 13
GAIS - Gefle 1
(TTT 9-1-0)

På tredje plats i Superettan finner vi GAIS som bara är tre poäng bakom tvåan Västerås i jakten på direktplats till Allsvenskan. Har släppt in minst antal mål i serien. På hemmaplan endast tre stycken, dessvärre har två av dem kommit i 0-1 förluster. Mot J-Södra höll man ut en man mindre till slutskedet då en boll trillade in och andra förlusten var i derbyt mot ÖIS så där hade båda lagen hemmafördel. Truppen känns rätt bred så många som vill ha speltid. Senast fick Robin Frej vila och Filip Gustafsson fick sina första minuter för säsongen. Mervan Celik bäste målskytt på fyra strutar men det är många som bidrar med mål i GAIS. Snart kommer även Peking-lånet Dino Salihovic näta spår vi i kulan. Gefle på åttonde plats är lite på gång efter hemmavinsterna mot Öster och Eskilstuna. På bortagräs dock svaga precis som många av kollegorna i serien. 1-1-4 och 4-9 i målskillnad på sex matcher. Har en man avstängd i Antonio Yakoub som kommit upp i tre gula kort. Anton Lundin ersätter? Kevin Persson bänkad senast men åter från start här? En del frågetecken hos gästerna men matchen tror vi hemmalaget vinner, ska vi säga 2-0 genom Celik & Salihovic-mål.

STRYKTIPSET (216 Raders)

1. Häcken - Brommapojkarna 1
2. Degerfors - Sirius 1X2
3. Östersund - Landskrona 1X2
4. Vålerenga - Molde 2
5. VPS - AC Oulu X2
6. Sligo Rovers - Cork City X
7. Corinthians - America FC 1X
8. Atlanta - Orlando 1X
9. Elfsborg - IFK Göteborg 1
10. Hammarby - Kalmar FF 1
11. Mjällby - IFK Norrköping 1X2
12. AFC Eskilstuna - Brage 2
13. GAIS - Gefle 1

MÅLTIPSET (9 Raders)

1. Häcken - Brommapojkarna
4. Vålerenga - Molde
9 Elfsborg - IFK Göteborg
14. Austin - Kansas
16. Saint Louis - Inter Miami
18. Minnesota - Los Angeles FC
24. Vancouver - LA Galaxy
25. Real Salt Lake - NY Red Bull
28. Lilleström - Sandefjord

FULLTRÄFF (Grundrad)

1. Häcken - Brommapojkarna 4 mål
2. Degerfors - Sirius 2 mål
3. Östersund - Landskrona 2 mål
4. Vålerenga - Molde 4 mål
5. VPS - AC Oulu 1 mål
6. Sligo Rovers - Cork City 0 mål
7. Corinthians - America FC 1 mål
8. Atlanta - Orlando 2 mål
9. Elfsborg - IFK Göteborg 4 mål
10. Hammarby - Kalmar FF 2 mål
11. Mjällby - IFK Norrköping 3 mål
12. AFC Eskilstuna - Brage 1 mål
13. GAIS - Gefle 2 mål

BIG 9 (54 Raders)

1. Halmstad - Värnamo 1 + under 2,5 mål
2. Häcken - Brommapojkarna 1 + över 2,5 mål
3. Degerfors - Sirius 1X2 + under 2,5 mål
4. Örgryte - Helsingborg 2 + under 2,5 mål
5. Västerås - Utsikten 1X2 + över 2,5 mål
6. Östersund - Landskrona 1X2 + över 2,5 mål
7. Hammarby - Kalmar 1 + över / under 2,5 mål
8. Elfsborg - IFK Göteborg 1 + över 2,5 mål
9. Mjällby - IFK Norrköping Wildcard / Alltid rätt!

Tack för läsningen och
lycka till med raderna!
18+ Spela ansvarsfullt.
Vid spelproblem finns hjälp:
https://www.stödlinjen.se/
eller telefon: 020-819100

/ Aston, [email protected]

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto