Europatipset Tips Onsdag 24/5

Publicerad på 23 Maj 2023 - 16:08

Tipsexperten

Tipsexperten

23 Maj 2023 - 16:08

En rungande toppmatch från Premier League inleder onsdagens Europatips. Under de två kupongdagarna ska vi dessutom avnjuta cupfinaler från Italien och Grekland samt en semifinal från Turkiet. Allsvenskan och La Liga finns också med på ett par hörn. Ni hänger väl med?

Spelstopp: 18:59

1. Brighton - Manchester City 2
Trots att Pep Guardiola skickade ut ett b-betonat manskap hade hans adepter inga större problem med att städa av Chelsea (1-0). De redan klara ligamästarna har sett kusligt starka ut under våren och mot ett De Zerbi-lett Brighton kommer Pep inte att vara lika sparsam med krutet. Detta blir en perfekt genomkörare innan stundande finaler och även om Brighton stått för en strålande säsong blir detta ett övermäktigt test. The Seagulls kan åstadkomma mycket när de har sin dag, men med frågetecken på flera betydande pjäser har vi svårt att se värdarna hålla jämna steg med City över 90 minuter. Tvåan streckas sunt och kan följaktligen lämnas allena.

2. Fiorentina - Inter 2
Finaldags i Coppa Italia där både Fiorentina och Inter visade i helgens ligaspel att denna fight är snuskigt högt prioriterad. Inzaghis roterade startelva hade inte mycket att hämta mot Napoli medan Italiano kunde se sitt B-lag spela 1-1 mot Torino. Med fräscha ben och i grunden starkare spel håller vi Inter högst på Stadio Olimpico. De blåsvarta har kalibrerat formen till ett perfekt skede av säsongen och mot ett ojämnt Fiorentina ska Martínez och company kunna dra det längsta strået efter full tid. Trots att tvåan streckas hårt kan den lämnas på egna ben.

3. Djurgården - Häcken 1
Toppmöte från Tele2 Arena där de fysiska förutsättningarna är fördelaktiga Djurgården. 2-0 mot Mjällby var ett perfekt svar efter derbyförlusten mot Hammarby och med AIK runt hörnet ges Blåränderna en optimal möjlighet att bygga självförtroende framför den egna publiken. Häcken imponerade stort när de fick med sig 2-2 från mötet med Malmö FF, men poängen bärgades inte utan orosmoln. Samuel Gustafson linkade av med känningar efter slutsignalen och kan göra tvillingen Simon samt Sadiq sällskap i rehabstugan inför denna strid. Skulle trion missa denna fight är DIF:s oddsmässiga favoritskap befogat. Häckens procentuella dito är det inte. Fin värdespik till vänster.

4. Espanyol - Atlético Madrid 1
Atlético Madrid reste sig efter den svaga insatsen mot Elche (0-1) när Osasuna besegrades med 3-0. Siffrorna motsvarade dock inte matchbilden helt och hållet och det är värt att påpeka att “Madrassmakarna” redan säkrat Champions League-spel till nästa säsong. Espanyol strider i sin tur för nytt kontrakt och ska inte räknas bort hemma i Katalonien. 2-1 borta mot Rayo Vallecano var urstarkt och med vasse Joselu på topp kan de blåvita hota även Atlético. När värdet faller solklart till vänster gör våra streck detsamma. 1X liras!

5. Villarreal - Cádiz 1
“Den gula ubåten” ställs mot “Den gula ubåten” i Vila-real där Villarreal och Cádiz drabbar samman. Aktörerna bär samma smeknamn och länge har det sett ut som att gästerna varit på väg att göra skäl för detta då de tillhört bottenstriden under stora delar av säsongen. Vårens positiva insatser har dock tagit de tillresta upp på säker mark och helt omöjlig är inte onsdagens uppgift. Villarreal får svårt att komma ikapp Real Sociedad på fjärdeplatsen och har redan en Europa League-biljett säkrad till hösten. Med risk för bristfällig motivation är krysset ett sunt komplement åt den hårt betrodda ettan.

6. Real Betis - Getafe 2
Real Betis fick med sig 0-0 från derbyt mot Sevilla men det blir svårt att komma ikapp Real Sociedad på fjärdeplatsen. Istället handlar återstoden av säsongen om att behålla biljetten till Europa League, något de grönvita ska klara av utan större bekymmer. När Getafe kommer på besök finns dock ett stort avbräck i form av Fekir som försvagar Real Betis offensiv. Getafe krigar med näbbar och klor för nytt kontrakt i bottenstriden och här ska Bordalás mannar inte räknas bort. Prestationsnivån har höjts sedan denne tog över skutan och här lockar X2 tveklöst mest.

7. Elche - Sevilla 2
Sevilla har fått fart under galoscherna sedan Mendilibar tog över ansvaret. Den kommande Europa League-finalen blir säsongens stora höjdpunkt och faktum är att andalusierna skaffat sig känning på en Europaplats även i La Liga efter en stark vår. Det har inte Elche som sedan länge är klart för Segunda División. Det har emellertid inte hindrat jumbon från att prestera fin och vägvinnande fotboll mot slutet, men här blir det trots allt tufft emot. Tvåan är trolig men när den snuddar vid månen måste åtminstone krysset hänga med.

8. AEK Aten - PAOK X
Vilt firande har präglat hela Aten sedan AEK Aten säkrade sitt första ligaguld på fem år. De svartgula har dessutom chansen på en historisk dubbel då onsdagen bjuder på en cupfinal à la “Det dubbelhövdade örnderbyt”. För alla inbitna innebär det att PAOK står på andra sidan och rivalerna kommer garanterat göra allt de kan för att sätta käppar i hjulen för de nyblivna ligamästarna. Neutral plan i Volos gör detta till en svårsiad historia och när tipparna viktar för hårt åt vänster är det dags för heltäckningsmattan att rullas ut. 1X2.

9. Fenerbahce - Sivasspor 1
Den extremt långrandiga Turkiska cupen har nått fram till semifinalerna. Fenerbahce och Sivasspor delade på kakan (0-0) i det första mötet men hemma i Istanbul ska det till ett smärre mirakel för att Fener inte ska dra det längsta strået. De gulblå var det bättre laget i den vändande akten och i supertalangen Güler finns en spelare som kan sänka Sivasspor på egen hand. Gästerna kommer troligen att backa hem för att satsa på omställningar, men det räcker inte till mot Turkiets vassaste offensiv. Spikad etta trots taskigt värde.

10. Manchester United - Chelsea 1
Chelsea saknade inte tendenser till högkaratiga målchanser mot Manchester Citys B-lag, men det är uppenbart att de blåklädda kvitterat ut semester sedan långt tidigare. Frank Lampard är kort och gott en undermålig tränare och för galningen Boehly gäller det att samla kraft till sommarens förmodade shoppingturné. Manchester United ser betydligt bättre ut och vid händelse av en poäng säkrar The Red Devils topp 4. Även om avbräck finns hos de hemmahörande är de just nu ett klart bättre lag och med publiken i ryggen skjuter de Chelsea djupare i klaveret. Spikad etta.

11. Degerfors - Hammarby 1
Hammarby har inlett Allsvenskan darrigt och var knappast förtjänta av en poäng mot IFK Göteborg (1-1). När pollen slår mot de grönvita näsorna agerar hela laget förkylt och med mängder av avbräck och frågetecken känns Bajen som en bräcklig favorit på Stora Valla. Degerfors följde en tydlig matchplan till punkt och pricka mot AIK där 2-1 var rättvisa siffror sett till respektive aktörs målchanser. Lyckas firma Solberg/Holmberg med samma bedrift mot nästa gäng från huvudstaden står de inte utan chans. “Gubben” (etta-tvåa) liras vid halvgardering, om råd hela spannet.

12. Mallorca - Valencia X
Valencia flög i princip fram till nytt kontrakt när de slog Real Madrid med 1-0 på Mestalla. Den förlösande segern svärtades av skandalscenerna mot Vinícius Júnior och även om nyfunnet självförtroende finns hos Los Che blir Mallorca ingen enkel nöt att knäcka. Öborna trivs ypperligt i semesterparadiset där defensiven inte sällan står i rampljuset. Valencia behöver poängen mest, men krysset bör hur som haver gå först. X2 kan räcka för grön bock.

13. Osasuna - Athletic Bilbao 1
Äventyret går i mål i Pamplona där Osasuna och Athletic Bilbao har väldigt mycket att strida för. Inför veckans omgång hade baskerna sjundeplatsen – som leder till Europa Conference League – i egna händer, men bortsett 2-1-segern senast mot Celta Vigo har vårens prestationer inte motsvarat ett lag hemmahörandes i kontinentalspelet. Osasuna trivs ypperligt på egen mark och är det någonstans värdarna verkligen ska ta upp jakten på Europaspel är det här. Budimir och Ezzalzouli är potentiella matchvinnare som Athletic får se upp med. Den vågade nöjer sig med smygvärdet i väst – 1X.

Kupongens kassaskåp

Manchester United
Manchester United behöver bara en poäng för att säkra topp 4 men mot ett undermåligt Chelsea kniper ten Hag och company hela kakan. Old Trafford bär fram värdarna till tre sköna poäng.

Varningens finger!

Espanyol
Espanyol krigar för nytt kontrakt i La Liga och ska inte skojas bort mot ett topp 4-klart Atlético Madrid. Den spelvärda vänstersidan är den enda av intresse.

144 rader
1. Brighton - Man City 2
2. Fiorentina - Inter 2
3. Djurgården - Häcken 1
4. Espanyol - A.Madrid 1x
5. Villarreal - Cádiz 1
6. Real Betis - Getafe 1x2
7. Elche - Sevilla x2
8. AEK Aten - PAOK 1x2
9. Fenerbahce - Sivasspor 1
10. Man United - Chelsea 1
11. Degerfors - Hammarby 12
12. Mallorca - Valencia x
13. Osasuna - A.Bilbao 1x

864 rader
1. Brighton - Man City 2
2. Fiorentina - Inter 2
3. Djurgården - Häcken 1
4. Espanyol - A.Madrid 1x
5. Villarreal - Cádiz 1x
6. Real Betis - Getafe 1x2
7. Elche - Sevilla x2
8. AEK Aten - PAOK 1x2
9. Fenerbahce - Sivasspor 1
10. Man United - Chelsea 1
11. Degerfors - Hammarby 1x2
12. Mallorca - Valencia x2
13. Osasuna - A.Bilbao 1x

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto