Europatipset Tips Onsdag 31/5

Publicerad på 30 Maj 2023 - 16:03

Tipsexperten

Tipsexperten

30 Maj 2023 - 16:03

Åtta matcher från Superettan, varav mängder av derbyn, dominerar onsdagens – och torsdagens – Europatips. Långfilmen innehåller dessutom spännande bataljer från MLS samt det första av två playoff-möten mot Bundesliga. Den största höjdpunkten hittas i Budapest där Europa League-finalen äger rum. Vamos!

Spelstopp: 18:59

1. Sevilla - Roma X
Drygt ett år efter titeln i Europa Conference League har José Mourinho och dennes Roma chansen att upprepa bedriften i Europa League. Portugisens vansinnigt starka defensiv har tagit Giallorossi till Ungern där Sevilla möter upp på andra sidan. Andalusierna har gjort en häftig resa under Mendilibar där bland andra Manchester United och Juventus givits enorma problem på Ramón Sánchez Pizjuán. Utanför hemtrakterna har det dock funnits orosmoln för de vitklädda som streckas något för hårt för att finnas med från start i Budapest. I en förmodat tight matchbild går X2 och dess smygvärde först. Om råd alla tecken.

2. Brage - Östersund 1
Östersund rivstartade Superettan och såg ett tag ut som ett topplag i vardande. Verkligheten har dock hunnit ikapp Falkarna som överpresterat sin underliggande statistik. Toppstrid är troligtvis ingenting de rödsvarta ska hoppas på och på Domnarvsvallen får gästerna finna sig i att slå ur underläge. Brage har bättre förutsättningar än de tillresta och är det någonstans masarna ska ta spjärn mot den övre halvan är det framför den egna publiken. Izountouemoi är en möjlig matchvinnare som på egen hand ser till att ettan går först. Den lågt streckade tvåan agerar sällskap på större system.

3. Gefle - GIF Sundsvall 1
“Slaget om Norrland” stundar på Gavlevallen där Gefle tar emot Sundsvall. Inför säsongen rådde det inga större tvivel om att Giffarnas namnstarka trupp lovade mer än Gefles dito, men efter nio omgångar har dessa aktörer presterat ungefär likvärdigt. Gästerna litar mycket till firma Englund/Hallenius men duons spetsegenskaper rättfärdigar inte tvåans kryddade procent. Englund och Lundin är spelare som kan såra Sundsvall på eget manér och som nykomling underifrån torde en liten motivationsmässig fördel råda för Gefle. Ettan är en fräck värdespik i en på förhand öppen akt.

4. Landskrona - Trelleborg 1
Från ett norrländskt slag till ett skånskt dito från Landskrona IP. Efter en svag inledning har Billy Magnussons rekordunga trupp varvat upp under våren där tio poäng av tolv möjliga var facit inför mötet med Öster. 1-2 i nacken mot smålänningarna var tungt, men sett till prestationen går det att argumentera för att BoIS förtjänade minst en poäng. Trelleborg står i sin tur noterade för tre raka segrar, men här ska det tidigt flaggas för att TFF haft marginalerna med sig. Bohman är glödhet längst fram men i gästernas defensiv ser det inte sällan darrigt ut på främmande mark. Det utnyttjar Landskrona med Jebara i spetsen. Spikad etta i Skånederbyt!

5. Utsikten - Örebro 2
Sett till respektive förenings förutsättningar råder det ingen tvekan om att Utsikten varit det största utropstecknet så här långt i Superettan. Göteborgarna toppar tabellen efter nio omgångar men det ska tidigt brasklappas för att Bosko Orovic och company haft rejäla marginaler på sin sida. Värdarnas Expected Points har överpresterats så det står härliga till och när tipparna stirrar sig blinda på tabellen är det dags att vända på klacken. Örebro är en besvikelse efter blott två triumfer på nio försök, men närkingarna ska inte be om ursäkt för sin existens i skötet. Här finns klart större poängchans än vad streckningen visar och när värdet faller till höger gör våra streck detsamma. X2 liras.

6. Atlanta United - New England 1
Vidare till sena avsparkstider under torsdagsnatten där MLS hamnar i fokus. Atlanta United tappade som bekant Martínez inför säsongen men det tycks inte ha påverkat värdarnas offensiv alltför mycket. Celtics gamla målgörare, Giakoumakis, samt Almada är spelare som besitter förmågan att sköta anfallsspelet på egen hand och duon kan mycket väl skjuta New England i sank på Mercedes-Benz Stadium. Revolution har förlorat sina två senaste resor och har av tradition svårt mot torsdagens kombattanter. Ingen ändring i siktet i denna tillställning. Spikad etta i Georgia.

7. Inter Miami - New York Red Bulls 2
David Beckham sitter inte nöjt på tronen i Florida där han fått se sitt Inter Miami åka på tre raka nederlag. Två av dessa har kommit på främmande mark, men med brustet självförtroende blir det inte lätt att luta sig mot hemmaplansfördelen när New York Red Bulls kommer på visit. Läsklaget har fått med sig förtvivlat lite trots att prestationerna lovat väldigt mycket och här tror vi att det är dags för retroaktiv revansch. Vanzeir är en beprövad målskytt som mycket väl kan avgöra detta på egen hand. Smygvärdet till höger gillas mest – X2.

8. Seattle - San Jose X
Seattles fjolårssäsong var ett lågvattenmärke där värdarna missade en plats i slutspelet. Den här säsongen är kursen satt på revansch och när Sounders toppar den västra konferensen får San Jose onekligen se upp på CenturyLink Field. Seattle har med det sagt bara vunnit två av de sex senaste och när ettan streckas upp till månen är det dags att dra öronen åt sig. De tillresta har enorm spets i en lirare som Espinoza, får han tillräckligt stora ytor att operera på kan det lätt smälla i kassen bakom Stefan Frei. Earthquakes bröt en negativ trend när de bärgade en pinne mot Dallas och vi utesluter inte en favorit i repris till vänstervriden streckning. Alla tecken och skrälljobb är rätt väg att gå.

9. GAIS - Örgryte 1
Derbytemperaturen vrids upp till kokpunkt när GAIS och Örgryte strålar samman på Gamla Ullevi. De sistnämnda har belönats för tålmodigt arbete med Jeffrey Aubynn som lotsat Sällskapet till fyra raka utan förlust, varav två raka segrar. Spelmässigt finns det dock skönhetsfläckar över 90 minuter som blir svåra att sminka över mot Superettans kanske bästa lag. GAIS toppar all form av positiv underliggande statistik och när Makrillarna får igång målskyttet blir de ohyggligt svåra att stoppa i toppen av andradivisionen. Friday är åter från avstängning vilket stärker offensiven och här gillas ettan skarpt trots marginell överstreckning. GAIS spikas!

10. Helsingborg - Skövde X
Att Helsingborg skulle ha sex poäng upp till säker mark efter nio omgångar av Superettan var det få som trodde inför säsongen. Skåningarna har fastnat i ett becksvart mörker och prestationsnivån har inte höjts sedan Stuart Baxter tog över skutan. De rödblå har uppenbara problem över hela banan vilket gör det bisarrt att förstå ettans överdrivna procent. Det må vara jumbon Skövde som gästar Olympia, men Tobbe Linderoths gäng trivs samtidigt som bäst när de får slå ur underläge. Lyckas besökarna rycka sönder matchbilden vid sundet är mycket vunnet. Måla tvärs över och jobba in den rensande högersidan.

11. Västerås - AFC Eskilstuna 1
Trots att Västerås tappade tunga målgöraren Viktor Granath till Halmstad har de grönvita stått för en superb inledning på Superettan. Kalle Karlssons defensiv är minst sagt solid och i Granaths frånvaro har bland andra Burke klivit fram och bidragit i de främre leden. En liten brasklapp ska slängas in för att grabbarna från gurkstaden sprungit över EV, men AFC Eskilstuna ska samtidigt ses som ett tacksamt hinder. Gästerna befinner sig i botten i såväl tabellen som underliggande siffror och får rikta in sig på att försöka lösa nytt kontrakt senare i höst. En pinne är inte omöjlig på Iver Arena, men ettan garderas framför allt på grund av ansatt procent. 1X är ett värdesäkrat lås.

12. Jönköpings Södra - Öster 2
Smålandsderbyt blir det sista vi ser av Superettan på denna kupong och när både Jönköpings Södra och Öster slåss i toppen av tabellen finns förutsättningar för en riktig holmgång. De grönvita värdarnas väg dit har styrts av firma Abdulla/Book som kan hitta målet ur ingenting, men väldigt snart hägrar ett koppel av motreaktioner. Detta på grund av att J-Södra får med sig alldeles för mycket sett till deras prestationer. Öster har däremot en stabil grund att stå på och med Westermark samt Bergmark-Wiberg på topp finns sylvass spets som ett defensivt svagt motstånd kommer att få svårt att hantera. Kusu närmar sig dessutom startelvan och vi stämmer definitivt in i Östers oddsmässiga favoritskap. När tipparna säger annat blir valet enkelt – spikad tvåa!

13. Stuttgart - Hamburg 1
Hamburg och kval mot Bundesliga är en historia som tycks utspelas varenda säsong. I slutet av Zweite Bundesligas sista omgång firade såväl spelare som supportrar ett förmodat avancemang, men när Heidenheim gjorde två mål på tilläggstid förpassades Die Rothosen istället till playoff. Den psykologiska smällen hanteras inte hur som helst mot ett Stuttgart som höjt sig under våren. Värdarna får ett gyllene tillfälle att koppla ett järngrepp om detta dubbelmöte på egen mark, men ettan streckas för hårt för att lämnas allena. I vad som troligen blir en böljande historia åker tvåan med på större system.

Kupongens kassaskåp

GAIS
GAIS spelar allt som oftast propagandafotboll i Superettan där Makrillarna ser ut som den klaraste uppflyttningskandidaten. Örgryte har höjt sig mot slutet men får finna sig i att slå ur stort underläge i derbyt. Stark etta.

Varningens finger!

Skövde
Helsingborg kämpar med självbilden och är definitivt ingen given vinnare mot ett Skövde som trivs med att slå ur underläge. X2 räknas tidigt på Olympia.

144 rader
1. Sevilla - Roma x2
2. Brage - Östersund 1
3. Gefle - GIF Sundsvall 1
4. Landskrona - Trelleborg 1
5. Utsikten - Örebro x2
6. Atlanta - New England 1
7. Inter Miami - NY Red Bulls x2
8. Seattle - San Jose 1x2
9. GAIS - Örgryte 1
10. Helsingborg - Skövde 1x2
11. Västerås - AFC Eskils. 1
12. Jönköping - Öster 2
13. Stuttgart - Hamburg 12

864 rader
1. Sevilla - Roma 1x2
2. Brage - Östersund 12
3. Gefle - GIF Sundsvall 1
4. Landskrona - Trelleborg 1
5. Utsikten - Örebro x2
6. Atlanta - New England 1
7. Inter Miami - NY Red Bulls x2
8. Seattle - San Jose 1x2
9. GAIS - Örgryte 1
10. Helsingborg - Skövde 1x2
11. Västerås - AFC Eskils. 1x
12. Jönköping - Öster 2
13. Stuttgart - Hamburg 12

I samarbete med  Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto