Europatipset Tips Söndag 18/6

Publicerad på 16 Jun 2023 - 16:21

Tipsexperten

Tipsexperten

16 Jun 2023 - 16:21

Söndagen (och måndagens) Europatips är stöpt i svensk Ettan- och Division 2-fotboll, kvalet till Afrikanska mästerskapet samt även matcher från EM-kvalet som går av stapeln under måndagen. En värdemässigt magisk bong finns i sikte där ett par stora favoriter ska fällas. Vi börjar med detta ögonaböj då Trollhättan får stora problem med att bemästra Torn. Nu åker vi!

Spelstopp: 15.59

1. Trollhättan - Torn X
Trollhättan går som tåget under Mak Linds ledning men i sanningens namn så överpresterar FCT tämligen grovt sett till många underliggande siffror. Utan Alibek Aliev som oersättlig frontman skulle de rödsvarta ha haft gigantiska bekymmer med att producera mål framåt i den utsträckning som laget nu gjort. Faktum är att värdarnas xG är riktigt svag jämfört med den faktiska produktionen och detta kommer, mest troligt, jämna ut sig i längden och därmed finns poängtapp och förluster i sikte. Torn är inte så tokiga och har tagit poäng i sex raka matcher inför avfärd norröver. Helgardera.

2. Karlstad - Sandviken 1
Sandviken har, mot alla odds, fortsatt på samma väg som i fjol och pumpat på med segrar i Division 1 Norra trots att spelartappen varit tunga och inkorgen inte riktigt fyllts på med samma typ av ägg. Inför bortamatchen mot Karlstad visar gästrike-klubben två raka i ligan utan seger och faktum är att SIF var direkt usla, åtminstone i första halvleken, hemma mot Sollentuna senast. Karlstad har underpresterat rejält hela säsongen men traskar ut på Sola Arena med två raka vinster. Bra läge till en tredje skalp nu! 1X är en kanonlösning.

3. Sylvia - Boden X
Bottenmöte på “Parken” i Norrköping. Sylvia har haft svårt att vinna hemma på plasten i Östergötland på slutet vilket tre nederlag på fyra raka försök visar. Värdarna har dessutom generella problem med målskyttet då bara Motala producerat färre mål i ligan. Boden har haft en hel del oflyt på slutet och har, sett till prestationerna på planen, haft en smått obegriplig poängmässig utdelning. Två i grunden ganska jämna lag innebär att hela spannet av tecken tidigt kopplas på. 1X2.

4. Mjölby - Huddinge 1
Division 2 Södra Svealand och mötet Mjölby mot Huddinge tittar vi till härnäst. Mjölby går fram som en slåttermaskin för stunden. Fyra raka vinster kan MAIFF stoltsera med och framåt har spelare som Adam Samuelsson, Stephen Kigongo och Mårten Andersson visat framfötterna. Huddinge är inte mycket sämre för stunden men spelet på bortaplan har varit riktigt svagt under en lång tid. HIF kan möjligen stjäla en pinne med sig hem men mer än så blir det inte. 1X funkar utmärkt på Vifolkavallen.

5. IFK Trelleborg - Nosaby 1
Trelleborg är precis som väntat ett lag för övre halvan av Division 2 Södra Götaland trots att arrangörsklubben klivit in i serien som nykomlingar. Kamratföreningen från syd har roffat åt sig poäng vid sju av elva matcher och hemma på Vångavallen har bara topplaget Hässleholms IF lyckats vinna i år. Nosaby håller inte riktigt samma klass och saknar också Mohammed Hamdan som är avstängd. Ett bättre hemmalag vinner i palmernas stad och kan vi singla värdarna till procent strax söder om 60 är garderingar inte nödvändigt.

6. Tölö - Husqvarna 2
Tölö var på vippen att åka ur Division 2 i fjol men framförallt ett starkt hemmaspel räddade kvar klubben i den svenska fjärdedivisionen. TIF är i ungefär samma position i år. Spelet hackar betänkligt utanför Kungsbacka men hemmavid har ändå värdarna plockat poäng vid samtliga försök utan ett. Husqvarna är ett i grund och botten mycket bättre lag vilket också en plats på övre halvan av tabellen visar. Framåt finns klass i bland annat Daniel Barrow. Tvåan inleder men visst ska vi försöka få med ett inte helt osannolikt kryss inom sinom tid.

7. Gabon - DR Kongo 1
Från lite skön bonnboll i Svedala till allvaret i Afrikanska mästerskapen och tävlingarnas kvalspel. Grupp I är helt vidöppen efter att Gabon torskat fjärde matchen mot Sudan tidigare i vår. Värdnationen sitter ändå i förarsätet och till mötet med DR Kongo finns tyngd i spelare som Aubameyang och Lemina att ta hjälp av. Gästerna behöver vinna denna batalj för att avancemang till huvudturneringen ska vara realistiskt och det tror vi inte att nationen förmår. Ettan först på Stade de Franceville.

8. Kongo - Mali X
I grupp G så kan Mali göra sig klara för vinterns tävling om en pinne bärgas mot Kongo. Trots att gubbar som Bissouma och Doucouré inte finns med till Brazzaville så är ändå bygget vasst och förra gången som dessa båda landslag fajtades om poäng i kvalet så vann Mali enkelt med 4-0. Med tanke på mekaniken kring mötet (oavgjort räcker för gästerna) och när dessutom Kongo har en tämligen välpolerad defensiv men sämre frontlinje så luktar det målsnålt till tusen på Alphonse Massamba-Debat Stadium. Krysset först, tvåan därefter.

9. Frankrike - Grekland 1
Frankrike inledde sommarens samling med att möta Gibraltar under fredagen. Ett par dagar senare är det nu Grekland som gäller hemma på Stade de France och Les Bleus trupp ser sylvass ut. Mbappé och gänget trippar ut på gräset i Paris som stora favoriter helt rättfärdigat. Grekerna har visserligen tagit stora kliv under de senaste åren men mot motstånd av denna dignitet, på bortaplan, räcker inte riktigt Gus Poyets herrskap till. Ettan kommer att streckas hårt men det kan inte hjälpas. Spika.

10. Slovenien - Danmark 2
Sloveniens lagkapten och tillika målvakt i Jan Oblak har fått kasta in handduken till sommarens samling på grund av en skada. Värdnationen gjorde vad man skulle i vårens första kvalsamling i och med segrar mot Kazakstan och San Marino. Svårighetsgraden har dock skruvats upp rejält då Matjaz Keks mannar först fick testa på lyckan mot Finland i fredags och nu möter Danmark upp i Ljubljana. Danskarna har ett rakt igenom bättre landslag med Höjlund, Lindström med flera i spetsen men samtidigt är slovenerna defensivt stabila och kan absolut stänga igen butiken. Krysset ska därför tidigt få en möjlighet att ackompanjera tvåan.

11. Turkiet - Wales 1
Samsun 19 May Stadium i Tekkeköy står som värd för detta viktiga möte i grupp D. Tre nationer ser ut att göra upp om topp 2-platserna och Turkiet samt Wales är två av dessa. Medan britterna kickade boll hemma i Cardiff under fredagen så var Stefan Kuntz herrskap på besök i Lettland. Turkarna har generellt haft en del bekymmer med sitt spel utanför landsgränserna men på hemmaplan är det stabilitet som överlag kännetecknat de rödklädda värdarna. Turkiet har också revansch att kräva från senaste mötet mellan nationerna då drakrikets fotbollsspelare vann med 2-0 i EM-turneringen som avgjordes 2021. Ettan gillas skarpt.

12. Schweiz - Rumänien 1
Schweiz har fått en kanonlottning när det kommer till EM-kvalgrupp I. Alpnationen har precis som väntat gått rent under öppningen av kvalspelet och med lirare som Schär, Akanji och Xhaka i laget finns klass och individuell kvalité för att tämligen bekvämt ta sig till ett kommande slutspel. Rumänien hemma på Swissporarena räknas som en av de tuffare matcherna men i ärlighetens namn blir detta en enkelriktad historia. Rumänerna har inte alls samma kräm i grejerna trots att även gästerna fått en bra start på kvalet och kommer vara med och utmana om andraplatsen i gruppen. Ettan är spikad och klar.

13. Nordirland - Kazakstan 2
Sista stoppet sker i Belfast. Nordirland och Kazakstan drabbas samman på Windsor Park. Båda länderna har möjligheten att utmana om andraplatsen bakom Danmark (som vi tror vinner tämligen bekvämt till slut) i grupp H och kazakerna har stuckit upp som en liten outsider i racet. 3-2-skalpen mot nyss nämnda danskar sände ut en chockvåg i fotbollsvärlden och spelare som Alip, Zaynutdinov, Bystrov och Aymebetov är duktiga spelare som tillsammans med övriga i bortatröjan kommer ställa frågor till Nordirlands försvar. Värdarna, med publiken i ryggen, går såklart inte att räkna bort helt och i en böljande batalj känns gubben, etta-tvåa, spännande.

Kupongens kassaskåp

Frankrike
Fransmännen är minst en klass upp jämfört med Grekland och traskar hem med en bekväm seger i Paris.

Varningens finger!

Torn
Pågarna från Lund är inte alls oävna för stunden och ska med list och kvalité kunna ställa till med rejäl oreda uppe i Trollhättan. Högersidan är kanon.

144 rader
1. Trollhättan - Torn 1x2
2. Karlstad - Sandviken 1x
3. Sylvia - Boden 1x2
4. Mjölby - Huddinge 1x
5. IFK Trelleborg - Nosaby 1
6. Tölö - Husqvarna 2
7. Gabon - DR Kongo 1
8. Kongo - Mali x
9. Frankrike - Grekland 1
10. Slovenien - Danmark x2
11. Turkiet - Wales 1
12. Schweiz - Rumänien 1
13. Nordirland - Kazakstan 12

864 rader
1. Trollhättan - Torn 1x2
2. Karlstad - Sandviken 1x2
3. Sylvia - Boden 1x2
4. Mjölby - Huddinge 1x
5. IFK Trelleborg - Nosaby 1
6. Tölö - Husqvarna x2
7. Gabon - DR Kongo 1
8. Kongo - Mali x2
9. Frankrike - Grekland 1
10. Slovenien - Danmark x2
11. Turkiet - Wales 1
12. Schweiz - Rumänien 1
13. Nordirland - Kazakstan 12

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto