Europatipset Tips Söndag 2/7

Publicerad på 30 Jun 2023 - 15:08

Tipsexperten

Tipsexperten

30 Jun 2023 - 15:08

Fina fina Allsvenskan gör comeback på helgens Europatips som präglas av nordisk fotboll. Djurgården, Brann, Sarpsborg och Rosengård är fyra riktigt tunga favoriter som alla ser ut att överstiga 80 procent. Någon/några av dessa måste vi såklart försöka fälla i jakten på utdelning. Vi ska även sätta tänderna i slutspelet i U21-EM. Mot 13 gröna!

Spelstopp: 14:59

1. IFK Norrköping - Häcken 2
Det finns en rad frågetecken hos IFK Norrköping inför omstarten. Peking gick ruskigt trögt innan uppehållet och under uppehållet har östgötarna blivit av med stjärnan Arnor Sigurdsson som tveklöst varit en av seriens bästa spelare. De regerande mästarna Häcken har i sin tur gått från klarhet till klarhet. Offensiven med Rygaard och Traoré har varit outstanding. Nu är dessutom Uddenäs och Sadiq tillbaka från skador. Trots att tvåan troligen kommer att streckas aningen högt är Häcken helt klart ett spik-alternativ.

2. Djurgården - Varberg 1
Varberg hade en oerhört tung vårsäsong och nu kommer det att krävas ett mirakel för att hallänningarna ska hålla sig kvar i serien. Att succécoachen Jocke Persson lämnat för ett uppdrag i Danmark ökar inte direkt Varbergs chanser. Till råga på allt saknar BoISen tre nyckelspelare mot Djurgården – Le Roux, Lushaku och Stanisic är alla avstängda. Ingenting talar således för att Blåränderna ska slarva bort poäng mot seriens i särklass svagaste kort. Banketta.

3. Halmstad - IFK Göteborg X
IFK Göteborg riskerar på allvar att trilla ur Allsvenskan. En seger efter 12 omgångar är ruskigt deppiga siffror. Den nya danske coachen Jens Berthel Askou ledde laget mot Sirius innan uppehållet, men utan någon som helst framgång. Här saknas Anders Trondsen som är avstängd. Trots att Blåvitt generellt sett trivs bäst i den här typen av grismatcher på naturgräs lär knappast HBK bli lätta att bryta ner på Örjans Vall. Här har Olsson & Haglund överlistat lag som AIK, Djurgården och Häcken under våren. 1X borde räcka.

4. England - Portugal 1
I U21-EM är det England som sett bäst ut så här långt. Britterna gick rent i Grupp C, detta trots att coach Lee Carsley roterade i den sista gruppspelsmatchen mot Tyskland. Truppen innehåller ett gäng etablerade Premier League-spelare och i kvartsfinalen mot Portugal kliver England in som rättmätiga favoriter. Dock ser ettan ut att bli lite väl hårt streckat för att spika. Portugiserna kommer till spel med råg i ryggen efter den avgörande segern mot Belgien där Pedro Neto och gänget skapade väldigt mycket chanser. Här garderas ettan från start.

5. Frankrike - Ukraina 2
Precis som England gick Frankrike rent i sin grupp. Framåt var Bradley Barcola har visat klass i offensiven, så även Amine Gouiri som var med och sänkte Schweiz i den sista gruppspelsmatchen. Vinsterna mot både Norge och Italien satt dock väldigt långt inne och mot Ukraina går verkligen inte fransoserna säkert. De gulblå imponerade stort i gruppspelet där de hotade förhandsfavoriten Spanien om gruppsegern. Sparkapital finns definitivt i Chelseas Mykhailo Mudryk som fortfarande inte gjort en enda minut i mästerskapet. Med fint spelvärde på ukrainarna är det läge att jobba skräll. Alla tecken.

6. Brann - Ham-Kam 1
Efter ett års frånvaro är Brann tillbaka i Eliteserien, med besked dessutom. Bergens stolthet återfinns på tredje plats i det norska finrummet, till stor del tack vare hemmasönerna Bård Finne och Sivert Heltne Nilsen som varit två av seriens bästa spelare. Sivert är däremot avstängd här och formen är aningen sviktande. Poängtappet mot Lilleström följdes upp med en förlust i västkustderbyt mot Viking. Nästjumbon Ham-Kam är på pappret en tacksam motståndare, men med rådande förutsättningar samt tydlig övervikt på ettan bör ändå skrällkrysset övervägas tidigt.

7. Haugesund - Odds BK X
En tajt och troligtvis målsnål tillställning väntar på Haugesund Stadion. Odds BK är seriens i särklass målsnålaste lag med blott 1,7 mål per match i snitt. Föga förvånande slutade bortamötet senast mot Ham-Kam 1-0 där svensken Leon Hien nätade i debuten. Mest framstående har målvakten Leopold Wahlstedt varit, men det finns en keeper som gjort fler räddningar i Eliteserien, Haugesunds Egil Selvik. Trots svaga underliggande siffror har ändå Haugesund varit svårforcerade i hemmaborgen där Selvik och gänget endast torskat en match. Det självklara utgångskrysset kompletteras därför först och främst med ettan.

8. Lilleström - Tromsö 1
Akor Adams har gått i bräschen för sitt Lilleström som titt som tätt stått för riktigt fina prestationer. Nigerianen har smällt in tio kassar för sitt LSK som tog en meriterande poäng borta mot Brann i den förra omgången. Lite längre upp i tabellen hittas Tromsö som mot alla odds skuggar Bodö/Glimt i tabelltoppen. Allt talar dock för att nordborna förr eller senare kommer att börja dippa. Att det endast är två lag i serien som har lägre expected points än Tromsö vittnar om rejäl överprestation. Ettan står stadigt på egna tassar.

9. Sarpsborg - Sandefjord X
Stefan Billborns Sarpsborg påminner en hel del om hans gamla Bajen. Billborns gubbar har öst in mål den senaste månaden. Bodös gamla målkung Kristian Opseth har sent omsider verkligen fått fart på grejerna. Bakåt har däremot Sarpsborg släppt in en hel del billiga mål, som senast i cupmatchen mot Sogndal (4-3) där Sarpsborg lyckades göra tre sena mål. Sandefjord är i sin tur ett kontringsstarkt lag som absolut kan såra Billborns framskjutna manskap. Nu när ettan närmar sig 80-strecket är det ett ypperligt läge att jaga kupongrens. Hela spannet.

10. Ålesund - Rosenborg 1
Det fortsätter att studsa emot jumbon Ålesund som var riktigt nära att ta poäng mot Tromsö i den förra omgången. Dessförinnan föll Marius Bøes mannar efter straffar mot Brann i den norska cupen. Ynka fyra poäng efter elva omgångar är sannerligen inga smickrande siffror, men all form av underliggande statistik vittnar om att Ålesund har mer att ge. Mot ett rejält pressat Rosenborg, som är lite av Norges motsvarighet till IFK Göteborg, ska Ålesund ses med skaplig chans. Årets upplaga av RBK är synnerligen svag och faktum är att mesta mästarna inte vunnit en enda bortamatch så här långt. Ettan är en spännande utgång till låg procent.

11. Bodö/Glimt - Molde 1
Kjetil Knutsen fortsätter att trolla med sitt Bodö/Glimt som varit helt överlägsna i Eliteserien. Resultatraden 10-1-1 talar sitt tydliga språk. Tidigare i veckan blev det också ett sensationellt avancemang i NM Cup efter att Bodö gått segrande från “Slaget om Nord-Norge” mot Tromsö (3-2) där Knutsens gubbar lyckades peta in två bollar på stopptid. De regerande mästarna Molde har inte alls kommit upp i samma nivå så här långt. Att det prestigefyllda nyförvärvet Veton Berisha fortfarande är mållös i ligaspelet är oroväckande. Trolig etta.

12. Rosengård - IFK Norrköping 1
I Damallsvenskan har Olivia Schough varit helt outstanding för sitt Rosengård, men trots detta har de regerande mästarinnorna en bra bit upp till toppen. Skånskorna har slarvat bort poäng mot ett par bottenlag, som senast mot KIF Örebro (1-1). Att det ska bli någon walk in the park mot IFK Norrköping är verkligen inte skrivet i sten. Peking är en stark nykomling som stått för flera fina insatser på slutet. Krysset i derbyt senast mot Linköping var med mersmak. Den högst troliga ettan får därför sällskap av skrällkrysset på det stora systemet.

13. KIF Örebro - Växjö 1
KIF Örebro har visat fina tendenser på slutet, framförallt hemma på Behrn Arena där Heidi Kollanen och gänget snodde poäng av Rosengård i den förra omgången. Dessförinnan blev det tre poäng hemma mot IFK Norrköping där Kollanen gjorde matchens enda strut. Konkurrenten Växjö har i sin tur haft det väldigt tufft på “Behrnabéu” genom åren. Faktum är att smålänningarna torskat fyra raka matcher på den arenan. Det ska även sägas att Växjö har 2:13 i målskillnad på sina tre senaste bortamatcher. Etta.

Kupongens kassaskåp

Djurgården
Med Jocke Persson i Danmark och Le Roux, Lushaku och Stanisic på botbänken talar allt för en blårandig viktoria på Tele2. Given etta!

Varningens finger!

Ukraina
Ukraina imponerade enormt i gruppspelet. Kan de gulblå stå upp bra mot förhandsfavoriten Spanien finns såklart också möjligheten att störa Frankrike.

144 rader
1. Norrköping - Häcken 2
2. Djurgården - Varberg 1
3. Halmstad - IFK Göteborg 1x
4. England - Portugal 12
5. Frankrike - Ukraina 1x2
6. Brann - Ham-Kam 1x
7. Haugesund - Odds BK 1x
8. Lilleström - Tromsö 1
9. Sarpsborg - Sandefjord 1x2
10. Ålesund - Rosenborg 1
11. Bodö/Glimt - Molde 1
12. Rosengård - Norrköping 1
13. KIF Örebro - Växjö 1

864 rader
1. Norrköping - Häcken 2
2. Djurgården - Varberg 1
3. Halmstad - IFK Göteborg 1x
4. England - Portugal 1x2
5. Frankrike - Ukraina 1x2
6. Brann - Ham-Kam 1x
7. Haugesund - Odds BK 1x
8. Lilleström - Tromsö 1
9. Sarpsborg - Sandefjord 1x2
10. Ålesund - Rosenborg 1x
11. Bodö/Glimt - Molde 1
12. Rosengård - Norrköping 1x
13. KIF Örebro - Växjö 1

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto