Europatipset Tips Söndag 21/5

Publicerad på 19 Maj 2023 - 22:10

Tipsexperten

Tipsexperten

19 Maj 2023 - 22:10

Söndagens Europatips inleds av Manchester City - Chelsea och fortsätter sedan med multipel underhållning i Allsvenskan. Därefter följer bland annat “El Gran Derbi” och “Derby de Lisboa” på en fullständigt sanslös kupong. Vill ni ha kött på benen i jakten på 13 rätt är det denna analys ni ska läsa!

Spelstopp: 14:59

1. Manchester City - Chelsea 1
Manchester City säkrar ligatiteln vid händelse av tre poäng – brasklapp för att guldet kan vara klart beroende på resultatet i Nottingham - Arsenal – mot Chelsea och sällan har nivåskillnaden varit större mellan dessa lag. Den ljusblå uppvisningen mot Real Madrid var något i hästväg och här får Chelsea såklart finna sig i att slå ur kolossalt underläge. Lampard har inte fått någon rätsida på gästerna överhuvudtaget och precis ingenting talar för att han lyckas med det på Etihad heller. Ettan är gjuten i betong.

2. Malmö FF - Häcken 1
Elfsborg får ursäkta men den tidiga seriefinalen i Allsvenskan är givetvis den mellan Malmö FF och Häcken. Dessa aktörer har genomgående visat högst högstanivå och efter cupguldet på Strandvallen kommer Häcken med gott om självförtroende till Skåne. Risk för slitna ben är med det sagt ett aber och ett annat orosmoln var att Sadiq tvingades utgå med en skada i cupfinalen. Malmö FF har Busanello avstängd men det saknas inte ersättare i Rydströms trupp. Åtta segrar på lika många försök är starka papper från MFF som ska hållas högst på Eleda Stadion. Stannar ettan omkring 55 procent är det en gjuten spik.

3. IFK Göteborg - Hammarby 2
Klassikermötet med AIK kunde kickstarta antingen AIK:s eller IFK Göteborgs säsong, men efter 2-2 stod det snarare två förlorare på nationalarenan. Blåvitt har problem när Berg inte är i slag längst fram och även om Gamla Ullevis gräsmatta är en fördel mot Hammarby håller vi Bajen högst. Derbysegern mot Djurgården var välbehövlig och sköter Cifuentes sina kort rätt i skötet ska spanjoren kunna vinna den taktiska kampen mot firma Lundin/Tengryd på andra sidan. X2 räcker för grön bock.

4. Djurgården - Mjällby 1
Två aktörer med sänkta självförtroende strålar samman på Tele2 Arena. Mjällby torskade i torsdags cupfinalen mot Häcken med hela 1-4 och svårigheterna med att ta sig till lägen i öppet spel kommer att gäcka sölvesborgarnas säsong. Slitna ben är ett aber inför denna resa och även om Djurgården torskade derbyt mot Hammarby ska de kunna studsa tillbaka framför egen publik. Blåränderna har förtjänat mer än de hittills fått med sig och det enda som hindrar spikettan är hård streckning i västerled. Ettan först, krysset sedan.

5. Brommapojkarna - Varberg 2
Brommapojkarnas succévandring fortsatte i Småland där Mellbergs gäng klädde av Kalmar med 3-1. En stabil defensiv och effektiva omställningar har tagit BP långt, men här finns risk att stockholmarna får smaka på egen medicin. Varberg har inte rosat den resultatmässiga marknaden men ska inte räknas bort hur som helst mot ett på förhand överkomligt motstånd. Förutsättningar finns för att få med sig något från Grimsta där såväl odds som streck blir väl tilltagna i västerled. X2 är en spännande lösning.

6. Sirius - Halmstad 1
Sirius är tillsammans med Varberg de enda lagen som ännu inte vunnit en match i Allsvenskan. Självförtroendet är således inte på topp och det gäller att vakna till liv innan övriga kombattanter i bottenstriden skapar sig ett för stort glapp ned till de blåsvarta. Förutsättningar finns med det sagt när Halmstad gästar Studenternas. Hallänningarna har sett bedrövliga ut på resande tass där tre raka förluster noterats och här ska Sirius hållas som numret större. Till vad som ser ut att bli korrekt procent lämnas ettan allena.

7. Helsingborg - Utsikten 1
Superettan sticker emellan med ett bidrag innan det är dags att vända blicken utomlands. Helsingborg gick på en tung mina i derbyt mot Landskrona och följde sedan upp det med 1-1 mot Sundsvall. Inledningen har varit horribel för Baxters gäng som inte är någon given vinnare mot Utsikten. Gästerna bör kunna gynnas av den förmodade matchbilden mot ett HIF som inte agerar med någon vidare pondus just nu. Därför är den lågt streckade tvåan ett roligt komplement åt utgångsettan.

8. Sevilla - Real Betis 2
“El Gran Derbi” är ett av Europas allra hetaste rivalmöten och med tanke på kvällens förutsättningar blir fighten mellan Sevilla och Real Betis något alldeles extra. De förstnämnda tog sig i torsdags till final i Europa League efter att ha vänt underläge till seger mot Juventus. 120 tunga minuter krävdes dock och sett till de fysiska förutsättningarna ska Real Betis inte räknas bort. De grönvita har en Europaplats att slå vakt om och när ettan blir väl tilltagen är den spelvärda tvåan av yppersta vikt. “Gubben” (etta-tvåa) liras.

9. Atlético Madrid - Osasuna 1
Atlético Madrid har steppat upp rejält under våren där Diego Simeone fått rätsida på såväl offensiven som defensiven. Förlusten senast mot Elche var dock en rejäl mina som försvårade möjligheterna att sluta före Real Madrid i tabellen. Med det sagt ska nederlaget inte påverka insatsen mot Osasuna alltför mycket. Gästerna trivs sällan på främmande mark och med sargad självbild efter finalförlusten i Copa del Rey mot Real Madrid kammar grabbarna från Pamplona noll även mot nästa aktör från huvudstaden. Ettan spikas trots överstreckning.

10. Valencia - Real Madrid 1
Real Madrid blev fullständigt utskåpade av Manchester City på Etihad. 0-4 i baken blir allt annat än enkelt att smälta för “Marängerna” som inte heller visat något större intresse av att avsluta snyggt i La Liga. Det blir därför helt omöjligt att köpa tvåans övervärdering mot ett taggat Valencia. Los Che har fortfarande inte sitt på det torra vad gäller nytt kontrakt men här ges optimala förutsättningar för att brotta ner draken från huvudstaden. Avstängningar stör värdarna men det hindrar inte oss från att välkomna 1X in i leken. Om råd hela spannet.

11. Napoli - Inter 2
Det är bara att ställa sig upp och applådera Napolis säsong. Sällan har en Scudetto-vinnare varit så överlägsna som Spallettis gäng, men med titeln i bagaget har värdarna samtidigt ingenting att spela för under avslutningen. Inter har däremot en Champions League-plats att slå vakt om och efter den boostade insatsen mot Milan kommer gästerna till Neapel med stärkt tuppkam. Enkel är inte söndagens uppgift men känslan är att Inzaghi och company inte torskar detta. X2 räcker för grön bock.

12. Augsburg - Dortmund X
Borussia Dortmund går som bekant en stenhård kamp med Bayern München om ligatiteln. Sett till Expected Points borde det inte vara möjligt, men stort individuellt kunnande i offensiven har flera gånger räddat gästerna denna säsong. Mot ett kontraktsjagande Augsburg går det dock inte att lita på den betrodda tvåan. Värdarna har inte löst spel i Bundesliga till nästa säsong och på sin hemmabana ska Augsburg inte räknas bort hur som helst. Kraftigt högervridna streck innebär heltäckningsmatta och skrälljobb.

13. Sporting - Benfica 1
“Derby de Lisboa” bjuder alltid in till enorm underhållning och inget undantag råder denna söndag. Sporting har inte fått den utdelning de förtjänat men det finns fortfarande en liten chans att nå tredjeplatsen. Då krävs seger mot Benfica och efter fyra raka segrar är formen på topp hos de hemmahörande. Benfica ståtar med samma resultatrad men här vill vi flagga för att gästerna kan säkra guldet i den sista omgången hemma mot Santa Clara. Motivationen torde således väga tyngst till vänster där ettan spikas trots att Adán saknas.

Kupongens kassaskåp

Atlético Madrid
Atlético Madrid har skruvat upp prestationsnivån rejält under 2023 och i jakten på andraplatsen går “Madrassmakarna” inte bort sig mot Osasuna. Ettan är stabil.

Varningens finger!

Valencia
Valencia har ännu inte sitt på det torra vad gäller nytt kontrakt men kan knappast be om ett lämpligare tillfälle att ställas mot Real Madrid. 1X måste finnas med.

144 rader
1. Man City - Chelsea 1
2. Malmö - Häcken 1
3. Göteborg - Hammarby x2
4. Djurgården - Mjällby 1
5. BP - Varberg x2
6. Sirius - Halmstad 1
7. Helsingborg - Utsikten 12
8. Sevilla - Real Betis 12
9. A.Madrid - Osasuna 1
10. Valencia - R.Madrid 1x2
11. Napoli - Inter 2
12. Augsburg - Dortmund 1x2
13. Sporting - Benfica 1

864 rader
1. Man City - Chelsea 1
2. Malmö - Häcken 1
3. Göteborg - Hammarby x2
4. Djurgården - Mjällby 1x
5. BP - Varberg x2
6. Sirius - Halmstad 1
7. Helsingborg - Utsikten 12
8. Sevilla - Real Betis 1x2
9. A.Madrid - Osasuna 1
10. Valencia - R.Madrid 1x2
11. Napoli - Inter x2
12. Augsburg - Dortmund 1x2
13. Sporting - Benfica 1

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB
Spel för dig över 18 år
Spelar du för mycket?
Ring Stödlinjen: 020-819100

Kommentarer

Logga in eller skapa ett konto för att kommentera
Skapa ett konto